Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-abdden-turkiye-ile-ilgili-dinleme-iddialarina-yalanlama-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
ABD’den Türkiye ile ilgili dinleme iddialarına yalanlama - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

ABD’den Türkiye ile ilgili dinleme iddialarına yalanlama

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2015, Çarşamba - 09:00   Okunma Sayısı: 64317

WASHINGTON

ABD yönetimi, Türk yetkililerinin dinlendiğine ilişkin iddiaları yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, NATO müttefiklerine yönelik dinleme faaliyetlerini sonlandırdığını açıklamasına rağmen ABD'nin Türk yetkililerini dinlediğine dair iddialar hakkındaki soruyu yanıtladı.

Toner, "İzleme tekniklerimizi ya da yaklaşımımızı değiştirip değiştirmediğimize yönelik cevabımızda, ABD Başkanı Obama, Edward Snowden’ın suç teşkil eden eylemlerinin ortaya çıkmasının ardından bu konuyla ilgili birkaç kez konuştu ve bunları şeffaf şekilde yürüteceğimizi anlattı. Bunlar hala geçerliliğini koruyor" dedi.

"Türkiye ile DAEŞ’in Suriye ve Irak’tan çıkarılması için yakın çalışma içindeyiz"

Türk yetkililerin ABD istihbaratı tarafından dinlendiğine dair iddiaları duymadığını belirten Toner, Suriye konusunda yakın ilişki içinde bulundukları Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptıklarını hatırlattı.

Toner, şunları kaydetti:

“İstihbarat faaliyetlerimiz ya da Türkiye hakkında konuşmayacağım ama genel olarak Türkiye değerli bir NATO müttefikidir, DAEŞ karşıtı koalisyonun da üyesidir. Türkiye ile DAEŞ’in Suriye ve Irak’tan çıkarılması için yakın çalışma içindeyiz. Katkılarını ve DAEŞ karşıtı koalisyona katılımlarını değerli buluyoruz. Tekrar edeyim, çok yakın ilişki içindeyiz. Bilgi paylaşıyoruz. Bu nedenle bu şekilde davrandığımıza inanmak için bir neden yok.”

"Yakın çalıştığımız devlet ve hükümet başkanları güven içinde olmalılar"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da yaptığı açıklamada, 2014 yılı başından beri ABD Başkanı Barack Obama'nın, mecburi ulusal güvenlik amaçları dışında, dost ve müttefik ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının iletişim süreçlerinin takip edilmeyeceğini açıkça dile getirdiğini vurguladı.

Başkan Obama'nın ulusal güvenlik ekibine ve istihbarat birimlerine, yabancı muadil kurumlarla koordinasyon ve işbirliği halinde çalışılması talimatını verdiğini de hatırlatan Price, "Yakın çalıştığımız ve işbirliğimizi derinleştirdiğimiz devlet ve hükümet başkanları, kendilerine gerçek partnerler olarak davrandığımız konusunda güven içinde olmalılar” ifadelerini kullandı.

Obama'nın sözleri

NSA'nın Almanya Başbakanı Angela Merkel'i iki yıl önce dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra ABD Başkanı Obama, zorunluluk olmadığı sürece müttefik ülkelerin hükümet yetkililerinidinlemeyeceklerini söylemişti.

Obama, "İstihbarat birimlerine açıkça söyledim. Ulusal güvenlik amacı taşıyan mecburi durumlar olmadıkça yakın dostlarımızın ve müttefiklerin devlet ya da hükümet başkanlarının iletişimini izlemeyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

 

Dinleme iddialarına kaynaklık eden Wall Street Journal gazetesinin ilgili haberinde ise Obama'nın bu yöndeki sözlerinin aksine başta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmak üzere bazı müttefik ülke yetkililerinin dinlendiği iddia edildi. Söz konusu haberde NSA'in Netanyahu'yu dinlerken onunla Washington'daki temasları sırasında görüşen bazı Kongre üyelerinin de dinlemelere takıldığı ve bunun Kongre'de rahatsızlık meydana getireceği iddiasına yer verildi.

Özellikle İran ile nükleer anlaşmaya karşı çıkan Netanyahu'nun ABD yönetimi tarafından dinlendiği savunulan haberde; Almanya, Fransa ve NATO liderlerinin dinleme listesinden çıkarıldığı ancak liderlerin üst düzey danışmanlarının dinlenmeye devam edildiği ileri sürüldü.

Adam Entous ve Danny Yadron imzalı haberde, NSA'in, 2014 yılından sonra Türk yetkilileri dinlemeye devam ettiği iddiası da yer aldı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam