SON DAKİKA
reklam
reklam

İNTERNET ORTAMINDAKİ YENİ TEHLİKE “MOMO”

Eklenme Tarihi: 14 Mart 2019, Perşembe - 10:44   Okunma Sayısı: 422275
Mavi Balina tehlikesinden daha kurtulamadan Mavi Balina oyunu ile benzerliği olan ve çocukları ve gençleri intihara teşvik eden başka bir çevrimiçi oyun “Momo”  tehdit oluşturmaktadır.

 

 

Teknolojinin aşırı kullanımı, kullanıcıları araç olma özelliğinden uzaklaştırarak, bir amaç haline getirmektedir. Bu durum neticesinde de yalnızlaşma, yabancılaşma, bireyselleşme gibi olumsuz durumlar ortaya çıkmaktadır.Yapılan araştırmalar, küçük yaşta birçok internet kullanıcısının internette kandırıldığını ve bu sebeple de istismara maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Açık saçık yayın ya da şiddet içeren internet sitelerine rastgele ve kolay bir şekilde girebilmeleri, yaşına uygun olmayan görüntülerle karşılaşabilmeleri, kimliği belli olmayan ve tehlikeli kişiler tarafından kandırılma ya da taciz edilme olasılığı çocukların tüm yaşantılarını etkilemekte ve kalıcı izler bırakabilmektedir.

Arjantin’de 12 yaşındaki bir kızın “Momo” adında kim olduğu belli olmayan birinden çevrimiçi mesaj aldığı ve bu yüzden intihar ettiğini söylediği bir video iddiası ile gündeme gelen meydan okuma oyunu, henüz gençlik çağına bile ulaşmamış kullanıcıları intihara teşvik etmektedir. Ayrıca bu, kişisel bilgilerin çalınması riski de taşımaktadır.

Şiş ve göz yuvaları fırlamış gibi görünen gözleri, tavuğun ayağını benzeyen eli olan ve zayıf bir kadının profil resmine sahip korkutucu Momosanal karakterin numarası Whatsapp, Facebook, instagram ve YouTube’da dolaşmakta ve çocuklar ve gençler için tehlike içermektedir.

 

MOMO OYUNU NEDEN TEHLİKELİ?

Çocuklar bu oyunu oynamasa bile YouTube üzerinden video izlerken oyun bir anda çocukların karşısına çıkmakta ve o korkulu anlarda çocuklara kendilerini zarar verme talimatında bulunmaktadır.

Momo oyununun içerdiği tehlikeleri sıralayacak olursak;

Şiddet öven bir dil kullanıldığı için kişilerin intihara sürüklenmesi,

Kullanıcıların tehdit ve taciz edilmesi,

Oyuna katılanların kaygı ve depresyon ataklarına kapılması,

Kişisel bilgilerin çalınması.

 

Momo kullanıcılarına bir link göndermekte ve bu link’e tıklandığında kullanıcıların kişisel verilerine ulaşabilmektedir. Ayrıca kötü niyetli kişiler telefonun kontrolünü de ele geçirebilmektedir.

Oyun telefondan kullanıcılara çeşitli mesajlar gönderiyor ve o mesajlardaki görevler yerine getirilmeden oyunun diğer bölümüne geçilmiyor. Son olarak da çocuklardan intihar görevi isteniyor.

 

 

Ebeveynler, çocuklarının dijital teknolojileri doğru bir şekilde kullanabilmesi için dijital okuryazarlık konusunda çocuklarına yardımcı olmalıdır.

Örgün ve yaygın eğitim aracılığıyla dijital okuryazarlık ve medya okuryazarlığı konusunda çocuklar da, yetişkinler de eğitilmelidir.

Ülkeler, vatandaşlarını Mavi Balina, Momo ve bundan sonra çıkacak tehlikeli oyunlara ve organizasyonlara karşı korumak için ceza kanunlarını yenilemeli ve bu tür suçlara karşı daha ağır cezalar uygulamalıdır.

Sosyal medya platformları, bu ortamlarda paylaşılan içeriklere göre sınıflandırılmalıdır.

Sosyal medya platformlarının, bu platformlara kimlerin girebileceği hakkında kullanıcılarını uyarması yasal olarak zorunlu hale getirilmelidir.

Bu tür oyunlarla ve organizasyonlarla mücadele edilebilmesi için, siber suçlarla mücadele ekipleri oluşturulmalıdır. Bu tür olaylar uzman ekipler tarafından dikkatlice takip edilmeli ve değerlendirilmelidir.

Dijital teknolojilerin alt yapılarında bu tür siber suçlara karşı gerekli emniyet tedbirleri alınmalıdır.

Söz konusu içeriklerin zararlarına ilişkin kamu spotları hazırlanmalı, yaygın ve örgüt eğitimlerle ebeveynlerin ve çocukların bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmelidir.

Mavi Balina ve Momo gibi özel linkler ile çalışan ve bundan dolayı kaynağından engellenmesi zor olan oyunların birleştikleri diğer sosyal medya aletleri üzerinden teknik uzmanların takibiyle kullanıcılara ulaşması konusunda denetimler yapılması faydalı olabilir.

Çocukların yaşlarına göre, sosyal medya platformlarının ve çevrimiçi oyunların uygun olup olmadıkları uzmanlar tarafından değerlendirilmesi ve belirlenmesi önem taşımaktadır.

Küçük yaştaki sosyal medya kullanıcılarının Mavi Balina ve Momo ve benzeri çevrimiçi oyunlar ile temasının olup olmadığı konusunda ailelere önemli görevler düşmektedir. Çocuğun bu tür oyunlar oynadığına ilişkin davranışsal ipuçları aileler tarafından değerlendirilmelidir.

 

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BAZI BELİRTİLERE DİKKAT!

Çocuğun akademik başarısında bir düşüş varsa,

Özellikle kaygı ve korkunun en önemli belirtisi olan tırnak yeme alışkanlığı oluşmuşsa,

Çocuk geceleri yalnız tuvalete gittiği halde bir anda gitmemeye başlamışsa,

Çocuğunuz sizin yanınızda uyumak istiyorsa.

Üstte sıralamış olduğumuz belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız, çocuğunuzun davranışlarında hızlı bir şekilde bir şeyler değişmişse, bu durum bir uzman tarafından mutlaka değerlendirilmelidir.

Momo hakkında ne biliniyor?

Arjantin'de 12 yaşındaki bir kız çocuğun Whatsapp mesajlaşma platformu üzerinden yayılan oyunun etkisiyle intihar ettiği iddiası uluslararası basında haber olmuştu.

Bu iddia doğrulanmadı ancak Momo'nun YouTube videolarına sızdığı haberleri ile sonrası çeşitli ülkeler aileleri uyarmaya başladı.

Ancak Momo'nun aslında varolmayan bir 'intihar oyunu' olduğunu ve medyanın sansasyonel haberler için gerçekleri çarpıttığını söyleyenler var.

İspanyolca konuşulan ülkelerden birinde, bir WhatsApp kullanıcısının yaratıldığı numaranın temasa geçtiği kişilere rahatsız edici fotoğraflar yolladığı öne sürülüyor. Korku filmi karakterine benzeyen bir figür, çocuklardan kendilerine zarar vermelerini istiyor ve sonunda intiharla sonuçlanabilecek bu talimatları yerine getirmeyenleri tehdit ediyor.

Momo'nun kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşğı da iddialar arasında.

YouTube yetkilileri ise Momo'nun sitedeki videolarda belirdiğine işaret eden hiçbir bulgu olmadığını söylüyor.İngiltere'de Momo'yla ilgili endişeler geçen hafta Facebook'ta en çok paylaşılan içerikler arasındaydı. Ülkede bazı okullar velilere çocuklarını Momo'dan nasıl koruyabileceklerine dair bir bilgilendirme mektubu gönderdi.

Öte yandan internet güvenliği ve çocuklara yardım örgütü uzmanları Momo konusunda gereksiz bir panik havasının yaratıldığı görüşünde.

Samaritans ve NSPCC adlı yardım kuruluşları, İngiltere'de Momo yüzünden zarar gören kimsenin olmadığına, "çocukları kendilerine zarar vermeyi düşünmeye sevk edebileceği" için bu haberlerin daha riskli olabileceğine dikkat çekti.

İnternet Güvenliği Merkezi medyaya "sahte haber" yaymakla suçlarken çocuklara yardım örgütü NSPCC'nin açıklamasında "Bizi arayan medya mensuplarının sayısı, çocukları için endişelenen ailelerin sayısından fazla" dedi.

Samaritans adlı örgüt ise medyayı intiharlarla ilgili haberlerin verilmesine dair kurallara uyması çağrısı yaptı.

Özellikle de Latin Amerika'da yetkililer bu yüzün telefonunuzun ekranında belirip kullanıcılara meydan okumasına karşı alarma geçmiş durumda. Şiddet içeren fotoğraflar ve tehditler Meksika'da internet üzerinden işlenen suçları soruşturan polis birimi Momo'nun bir sosyal medya grubu olarak başladığını açıklıyor: Bunlar da ilginizi çekebilir Silikon memeler 50 yaşında CHP'de imza süresi doldu Milli Güvenlik Kurulu: ABD'nin tehdit dili kabul edilemez Yangınlar nasıl başlıyor, tehlikeli hale gelebiliyor? "Her şey bir Facebook sayfasında başladı. Bir grup insan, yabancı bir numarayı aramak konusunda birbirlerine meydan okumaya başladılar. "Birçok kullanıcı Momo'ya mesaj attıklarını ve geriye mesaj olarak şiddet içeren fotoğraf geldiğini söylediler. Bazıları tehdit içeren mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da kişisel bilgilerinin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor Meksika siber suçlar polisi, Twitter üzerinden ülke vatandaşlarını Momo oyununa katılmama konusunda uyarı yayımladı. Ancak oyun Latin Amerika sınırlarını çoktan aşarak, ABD, Fransa ve Nepal'e kadar yayılmış durumda. İspanya polisi de konu ile ilgili devreye girerek, sosyal medya kanalları üzerinden gelecek absürt oyun davetlerini görmezden gelme konusunda uyarıda bulundu.Tıpkı Meksikalı meslektaşları gibi İspanyol polisi de Twitter mesajları aracılığıyla konu ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyor. Polis, #SaçmalıklarıGormezdenGelin etiketi altında, kullanıcılara Momo'dan uzak durma ve aptalca trendlerin WhatsApp üzerinden yayılmasını engelleme çağrıları yapıyor. Ancak tüm bu uyarılara karşın Momo'nun ne olduğuna ve nasıl ortaya çıktığına dair halen kesin bir bilgi bulunmuyor. Nasıl ortaya çıktı? İnternet, Momo ile ilgili içeriklerle dolu. Sosyal haber sitesi Reddit'te en çok okunanlar arasında "WhatsApp kızı Momo kim ve nedir?" başğı bulunuyor. Bu soruya aynı platformda verilen en popüler cevap ise şu şekilde:

"İspanyolca konuşulan ülkelerden birinden bir kişi, Instagram'dan bir fotoğraf keserek bununla bir WhatsApp kullanıcısı yarattı. Bu numara yayıldı ve temasa geçenlere rahatsız edici fotoğraflar gelmeye başladı. Bazıları Momo'nun kişisel bilgilerine ulaşğını da söylüyor." TWİTTER Momo, Meksika ülke uzantılı bir telefon numarası üzerinden atılan mesajlara cevap verebiliyor. Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek şey, Japonya(+81), Kolombiya (+52) veMeksika'da (+57) ülke uzantılı üç ayrı numaranın oyunla ilişkilendirilmiş olması. Kullanılan fotoğraf ise Japonya'da bir sergiden elde edilmiş. Artık Momo olarak bilinen bu korkunç yüz, söz konusu sergide yer alan bir "kuş kadın heykeline" aitti. Vanilla Müzesinde 2016 yılındaki sergide görücüye çıkan "Momo" etkinliğin en çok ilgi çeken işlerinden biriydi.

Birçok kişi onunla çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı ve bu şekilde de Instagram'da yayıldı. NSTAGRAM / MOMOSOY Meksika polisi, bu sırada bir kişinin Instagram'da rastladığı fotoğrafı kestiği ve Momo karakterini yarattığı görüşünde. Tehlikeler neler? Akıllardaki kaçınılmaz soru ise Momo oynamanın ne gibi tehlikeler barındırdığı. Meksika siber suçlar polisi, tanınmayan bir numara ile mesajlaşmanın tehlikeleri yanında, Momo'nun olası tehditleri ile ilgili beş ayrı başlık gösteriyor: Kişisel bilgileriniz çalınabilir Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor Kişilerden zorla para elde edilebiliyor Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor Yeni Mavi Balina mı? Momo oyunu hali hazırda 2017'den bu yana birçok genç intiharı ile ilişkilendirilen Mavi Balina ile karşılaştırılmaya başlandı. Rusya'da yaratılmasına karşın Mavi Balina oyunu kısa sürede sosyal medya aracılığı ile dünyaya yayıldı.

Rusya merkezli Mavi Balina oyunu da kısa sürede dünyaya yayılmıştı. Momo her ne kadar ağırlıkla WhatsApp üzerinden yayılsa da çocuklar arasında çok popüler olan sanal inşaat oyunu Minecraft'ta da bir oyun karakteri olarak görülmeye başlanmış durumda. Sanal suç uzmanları bu tür mesajlaşma zincirlerinden uzak durmayı ve bilinmeyen numaralarla iletişime geçmemeyi tavsiye ediyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam