SON DAKİKA
reklam
reklam

'İçenin canı, satanın özgürlüğü gidiyor'

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2015, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 63173

İZMİR 

Yarın kutlanacak yılbaşı öncesi kaçak içki satışının önlenmesine yönelik denetim ve operasyonlar artarken uzmanlardan "Ucuz diye yapılan tercihler, yaşama mal olabilir" uyarısı geldi. 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, değişik aroma ve boyalarla rakı, votka ve viski gibi içkilere benzetilerek damacana ve pet şişelere doldurulan sahte içkiler, bandrollü içki fiyatının yaklaşık üçte biri fiyatına bakkal, manav ve seyyar tezgahlarda satışa sunuluyor.

Özellikle alkol bağımlılarının talep ettiği sahte içkileri, bazı turistik işletmelerin de müşterilerine servis ettiği belirtiliyor.

Sahte içkiye özellikle sahil kesimlerde daha sık rastlanıyor, operasyonlarda ele geçirilen sahte içki miktarında Adana, İzmir ve İstanbul başı çekiyor.

Sahte içki üreticileri, tarımsal ürünler damıtılarak elde edilen etil alkol yerine, risklerini gözardı edip dörtte biri fiyatına alabildikleri, kimya sanayisinde yararlanılan, odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturulan, çeşidi ve kullanım miktarına göre insan sağlığına değişik oranlarda zarar veren metil alkol kullanabiliyor.

"Ruhsatsız içki almayın"

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı nedeniyle alkollü içki tüketiminde artış beklendiğine işaret ederek, "İçki alacakların, mutlaka kayıtlı iş yerlerinden, marketlerden, bandrolü olan içkileri tercih etmeleri gerekiyor. Yakın zamanda yaşanan ölümlerin, tekrar yaşanmaması gerekir. Ucuz diye yapılan tercihler, kişinin yaşamına mal olabilir" diye konuştu.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya da olumsuz durumlarla karşılaşmamak için öncelikle ruhsatsız içki alınmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Metil alkol zehirlenmesi, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, görmede bozukluk, böbrek sorunu, idrara çıkamama veya bilinç bulanıklığı belirtileriyle ortaya çıkabiliyor. İçtiğini kusturmak belki pratikte düşünülebilir ama belirtiler çıktıysa zaten bunun için geç kalınmıştır. O yüzden zehirlenme şüphesi olanlar, vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına götürülmeli."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam