SON DAKİKA
reklam
reklam

3 kuşaktan sanatla terapi

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2019, Çarşamba - 10:48   Okunma Sayısı: 189376
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi,  18 - 24 Mart Yaşlılar Haftası'nda resim öğretmeni Meryem Kırıkçı'nın koordinatörlüğünde ilginç bir projeye imza attı. 12 parçadan oluşan 1.80 cm x 2.40 cm ölçülerindeki resmin her bir parçasını bir huzurevi  sakini, bir kursiyer ve bir ilkokul öğrencisi çizdi. Yağlı boya resimi dönemin kostümleriyle canlandırıldı. 

 

İSTANBUL

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi sıradışı projeleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi sürdürüyor. Orijinal programlara bir yenisi de geçtiğimiz ay eklendi. Bu projenin son ayağı Adile Sultan Kasrı’nda gerçekleşti.

Koordinatörlüğünü  Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi resim öğretmeni Meryem Kırıkçı'nın üstlendiği  proje ile üç kuşak bir araya geldi. 'Üç Kuşak Bir Arada Sanatla Terapi Projesi' ile 19.yy empresyonist ressamlarından Pierre Auguste Renoir’in"Galette Dans" isimli eserini  Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi resim kursiyerleri, Üsküdar- Adile Sultan Kasrı Huzur evi sakinleri ile Nihat Işık İlkokulu öğrencileri beraber tamamladı. Proje, Yaşlılar Haftası ve Bahar Bayramı vesilesiyle Adile Sultan Huzurevi’nde tablo canlandırma ve sergi ile tamamlandı.İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın da katıldığı programa Adile Sultan Öğretmen Huzurevi sakinleri, idare kadrosu, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu resim öğretmen ve öğrencileri, idare  kadrosu, Nihat Işık İlkokulu 2. Sınıf öğretmen öğrencileri, idare kadrosu, veliler ve konuklar katıldı.

12 parçadan oluşan resmin her bir parçasını bir huzurevi sakini, bir  Kadıköy Halk Eğitim Merkezi kursiyeri ve bir ilkokul öğrencisi, resim öğretmenleri nezaretinde çizdi ve parçaların birleştirilmesiyle muhteşem bir tablo ortaya çıktı.

Görsel sanat öğrencilerinin katılımıyla oluşan proje üç farklı mekanda gerçekleştirildi. Birinci etapta huzurevi sakinleri ziyaret edilerek, üç kuşak bir arada puzzle şekline getirildi ve  tuvallere yağlı boya resim çalışması yapıldı. Ikinci etapta Halk Eğitim Merkezi’ndeki atölyede huzurevi sakinleri ve öğrenciler misafir edilerek yağlı boya ile yapılan tablonun müzik ve dönem kıyafetleri eşliğinde canlandırılması gerçekleştirildi.

Üçüncü  etapta ise huzurevi sakinleri ve ilkokul öğrencilerine ziyarete gidilerek çocuklarla birlikte özgün resim çalışmaları yapıldı.

 

Yaşlılar Haftası’nda üç kuşaktan insanın sanat aracılığı ile bir araya gelmesiyle ortaya renkli görüntüler çıktı. Fırça ve boyalara sarılan her yaştan ellerle  ortaya çıkan eser, herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Paylaşılan  bu anlamlı deneyimle  hem çocuklar kendilerinden yaşça büyük insanlarla farklı bir etkinlikte bir araya gelerek bir çok şey öğrendi aynı zamanda da huzurevi sakinleri müzik ve sanatla doyasıya eğlendikleri bir  gün geçirdi.

Kursiyerler, minik öğrenciler ve huzurevi sakinleri birlikte zaman geçirerek bir birlerini daha iyi tanıma ve anlama, empati kurma becerisi kazandı. Bu projede yer alan kişiler arasında sosyal bağ kurularak, paylaşma duygusu çoğaldı ve arkadaşlıkları pekişti.  Ayrıca çocukların büyüklerine  karşı daha duyarlı ve daha hassas olması hususunda hemfikir duygular edinildi.

Proje  bununla da bitmedi. Günü özel kılan en önemli nokta ise

final bölümünde Halk Eğitim Kursiyerlerinin, öğretmenlerinin ve usta öğreticilerinin ellerinden çıkan 19. yüzyıl kostümleri  ile “Galette Dans” isimli bu yağlı boya tablosunun,  çalışmayı gerçekleştirenler tarafından  kostümlerle canlandırılması oldu.  Adile Sultan Kasrı’nın evsahipliğinde gerçekleşen  etkinlikte gün boyu müzik ve dans gelen ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. Kursiyerler salonda  tuval ve boyalarla misafirlere eşlik ettiler.

Günün açılışını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı böyle anlamlı bir günde, anlamlı bir projeyi hayata geçiren herkese teşekkür ederek bu etkinliğe katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Projenin açılışında konuşan bir diğer isim olan  Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap’ın proje ile ilgili şunları söyledi:

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi olarak 3 kuşağı bir araya getirecek bir proje yapmayı uzun süredir istiyorduk. Her yaş grubunun kendini bir diğerinin yerine koyarak empati yapmalarını ve birlikte kaliteli zaman geçirmelerini hedefliyorduk Resim öğretmenimiz Meryem Kırıkçı kursiyerleri ile birlikte bunu hayata geçirmeyi başardı. Meltem hanım proje fikri ile birlikte bana geldiğinde Adile Sultan Kasrı Huzurevi sakinleri ile bu projeyi gerçekleştirebileceğimizi düşünerek Öğretmen evi müdürü Şenol Erdoğan'dan bir randevu talep ederek kendisini ziyaret ettik, Şenol bey projemizi çok beğendi ve bunun huzur evi sakinleri için de çok iyi bir çalışma olacağını ifade etti, projemizin en küçük katılımcılarını ise Nihat Işık İlköğretim Okulu  ile görüşerek çalışmalara dahil ettik. Okul müdürü Kadir Arık'ta aynı şekilde projeyi sahiplendi. Projemiz  üç kuşak içinde oldukça verimli geçti ve tüm taraflarda farkındalık oluşturdu. Birlikte güzel çalışmalar ortaya koymanın, paylaşmanın mutluluğu gözlerden okunuyordu. Projede tüm taraflar tam bir sorumluluk ve ekip ruhu ile elinden geleni fazlasıyla yerine getirdi. Ben projenin bu gücünü tüm tarafların istekle ve özveri ile çalışmalara katılmasında buluyorum.

Koordinatörlüğünü üstlendiği proje hakkında konuşan Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Resim öğretmeni Meryem  Kırıkçı ise şunları söyledi:

“Sosyal sorumluk projesi olarak bir şeyler tasarlamak istiyordum. Bu arada arada Adile Sultan Öğretmen Huzurevi”ne geliyordum. Bu ziyaretlerden birinde nasıl oldu anlamadım ama bahçeye daha bir başka gözle baktım ve aklıma Pierre Agusto Renoir’in "Galette Dans" isimli bu eseri geldi. İşte o anda hem yaşlılar, hem çocuklar, hem de kursiyerlerimizin içinde yer alacağı bu proje fikri yeşerdi. Neden üç kuşağı bir araya getirip bir sanat köprüsü kurmayalım. Sanatla resimle terapi yapmayalım dedim.

Bu fikrimi öncelikle öğrencileime açtım. Hepsi birden büyük bir heyecanla evet deyince daha da cesaretlendim ve Halk Eğitim merkezimizin Müdürü Hülya hanıma projeyi anlattım. Onun desteği beni daha da heveslendirdi.

Huzur Evi Müdürümüz, sakinlere projeden söz etti ve özellikle resim yapmaya istekli sakinler de göz önünde bulundurularak projeye katılımları sağlandı. Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi  olarak  her zaman sosyal sorumluluk projelerine sıcak bakan, yeniliklere açık, eğitimli  kursiyerler ile çalışmaktan oldukça mutluyuz. O kadar istekle ve benimseyerek projeye dahil oldular ki, aslında proje çalışmaları ile ilgili çevrelerinden aldıkları olumlu tepkilerde onları çok memnun etti. İl Müdürümüzün projeye katılımı, projenin sosyal medyada yer alması, proje görünürlük faaliyetleri ve onların da kendilerini ifade etmelerine olanak sağladı. Geçtiğimiz yıl da Hatay’daki okullara kırtasiye ve giysi yardımı yaptık o zamanda aynı özveriyle yardım kampanyasına katıldılar. Öğretmenlerim ve kursiyerlerimle gurur duyuyorum. Birlikte yapılan yağlı boyanın canlandırması için giyilen kıyafetlerin bir bölümü öğretmen ve kursiyerlerimiz tarafından dikilen defile kıyafetleriydi. Bazıları kiralandı, bazıları ise evlerinde olan kıyafetlerin değerlendirilmesiyle ortaya çıktı. Kostümlerin birazını okuldan temin ettim öğrencilerimin bir kısmı dikiş bilmedikleri halde büyük bir azimle kendi kostümlerini yaptılar, bazılarını kiraladık ve bu sonucu yakaladık.

Sanat yolu ile üç kuşağı bir araya getirerek, insanların hissettiği duyguları, üzerinde bıraktığı etkileri öğrenmek, terapi yapmak amacıyla yapılan faaliyetlerimizde 3 resmi kurum  böylece bir araya gelmiş oldu.

Resim yapmayı bir terapi olarak kabul ediyorum bu nedenle de projenin adını “Üç Kuşak Bir Arada Sanatla Terapi” olarak koydum.

Proje sonunda üç kuşağın fırçalarıyla ortaya çıkan 1.80 cm x 2.40 cm boyutundaki eser huzurevine hediye edildi. 30 cm x 49 cm ebadında 26 adet özgün akrilik boya çalışması öğrenciler tarafandın kendi velilerine hediye edildi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam