SON DAKİKA
reklam
reklam

Klasik değil Klas bir mekan: Filbooks

Eklenme Tarihi: 7 Nisan 2019, Pazar - 00:56   Okunma Sayısı: 141582
Fotoğraf makinenizi alıp Balat’a gitmekle yetinmeyen, bazen de fotoğraf kitapları arasında dolanıp güncel fotoğraf eğilimlerini yakalamak isteyenler için İstanbul’da fazla mekân sayamazdık eskiden. Kurucu ekibinin şevkini üç katlı binasının tamamına sirayet ettiren FiL işte bu açığı kapamaya aday.

Dijital çağ bizi fotoğraf bombardımanına tutup her şeyi hızlandırdıkça, daha zahmetli ama süreciyle tatmin edici yöntemlere pek çoğumuzun geri döndüğü malum. Analog makinelere, Kodak film rulolarına rağbet hiç de azımsanacak cinsten değil artık. Gerektiğinde Instagram’ı da en gıcır şekilde kullanan ama fotoğrafı bir sanat dalı olarak gören genç bir kitle var.

 

Sade tasarımıyla içine girer girmez sizi ferahlık hissiyle dolduruyor burası. Rafları dolduran fotoğraf kitapları da tasarımı perçinleyerek mekânın karakterini tamamlıyor.

 

Bilgi Üniversitesi’nde fotoğraf tarihi ve çağdaş fotoğraf dersleri veren Cemre Yeşil’in başını çektiği ekip, burayı Karaköy sokaklarını tıka basa dolduran diğer kafelerden ayırt edecek şeyin sıkı bir barista -ki o da burada mevcut- olmadığının farkındalar. FiL’in asıl cevheri, geniş fotoğraf kitabı arşivi. Cemre, kütüphaneyi oluştururken kendi tutkularının rehberliğini izlemiş. İşin içinde tutku olunca, yapılanlar çabucak karşılığını buluyor elbet. Kafeye beraber adım attığımız New York’lu bir fotoğrafçı arkadaşımız, buralarda bulamadığı Alec Soth kitabını görür görmez, elini sayfaların arasından ayıramıyor, sonra da kitabı almaya karar veriyor. Bir başka arkadaşımız, Walter Benjamin’e ayrılan özel rafa takılıp kalıyor. Tüm bunlar olurken, tezgâhtan gelen kahve makinesi sesleri, taze meyve sularıyla keklerin kokusu, FiL’in bizi mutfağıyla cezbetmeye çalışan Karaköy mekânlarından da aşağı kalmayacağını müjdeliyor.

Henüz çağdaş sanat dünyasına ismini ezberletmemiş genç fotoğrafçıların kitaplarına verdikleri önem, üst katlarındaki atölyeyi İstanbul’un fotoğraf camiasının kalbinin attığı noktalardan biri haline getirme arzuları ve de tüm disiplinler arası çalışmalara açık yaklaşımlarıyla heyecanlarını bize de geçirmeyi başardı FiL ekibi. Fotoğrafa meraklı herkesin yolunun burayla bir gün mutlaka kesişeceği muhakkak. FiL’in minimalist mimarisiyle uyum içindeki kitap raflarında yalnızca birbirinden cezbedici fotoğraf kitapları yok; Bruno Munari gibi efsane tasarımcıların imzasını taşıyan nadide çocuk kitapları da meraklısını bekliyor. Sanat atölyeleri için mekân arayanlar FiL’in adını bir kenara not etsin. Sahipleri fotoğraf âşığı olduğu için fotoğrafçılara iltimas geçebilirler, ama hayalleri burayı sanata gönül vermiş herkesin uğrak noktası haline getirmek. Binanın ikinci katında, iki ip salıncak karşılıyor sizi. Elinize bir fotoğraf dergisi alıp karıştırmak ya da karşılıklı huzurla salınırken ristretto’nun yanında kek, kruvasan ya da kurabiye atıştırmak için ideal.

 

Kahve içme, oturup kitap okuma, çalışma mekanımız olan Fil Books diğer bir kahvaltı rotamız. Öyle peynirli, zeytinli, omletli bir kahvaltı beklemeyin. Pek başarılı kahve ve çayınıza eşlik edecek kruvasan var mesela. Kahvaltıda tatlı şeyler yemekten zevk alan arkadaşlara cinnamon roll da önerimizdir. Kurutulmuş domatesli ve peynirli tostları ve kişi de not edilesi lezzetlerden. Naneli, şeftalili soğuk çay, zencefil ve elmalı taze meyve suları da güzel havaların şerefine içeceğiniz seçenekler.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam