SON DAKİKA
reklam
reklam

A’dan Z’ye Burun Ameliyatı ve Sonrası…

Eklenme Tarihi: 8 Nisan 2019, Pazartesi - 12:34   Okunma Sayısı: 437513
Hemen herkesin kendisiyle ilgili bir şikayeti bulunuyor. Kimi burnunu beğenmezken kimi küçük göğüslerini, kimi dolgun yanaklarını kimi de ince dudaklarını kafaya takıyor. Sosyal medyadaki kusursuz profiller bu estetik kaygıyı beslerken çözüm cerrahi müdahalelerden geçiyor. Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, burun ameliyatı ve sonrasıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Fotoğraf çektirmekten ve aynaya bakmaktan kaçanlar burada mı?

Rönoplasti; burnun cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesi prensibine dayanan ve günümüzde sıklıkla tercih edilen estetik ameliyattır. Bu ameliyat yardımıyla burnun boyutları azaltılabilir veya arttırabilir, burun ucunun şekli değiştirebilir, burun delikleri daraltılabilir. Aynı zamanda burun ile üst dudak arası açısı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir.

Burun estetiği Türkiye’de dünyada da liderliği bırakmıyor

Son yıllarda ülkemizde sıklıkla yapılan bir ameliyat olan burun estetiği korkulu bir ameliyat olmaktan çıkmıştır. Yeni ameliyat teknikleri ile ameliyat süreleri kısalmış, morluklar ve şişlikler azalmış ve hastanede kalış süreleri minimuma inmiştir. Burun estetiği aslında sadece estetik bir ameliyat olarak düşünülmemeli, burnun nefes alma fonksiyonuna yönelik bir düzeltmeyi de içermelidir. Burunda şekil bozukluğu şikayeti olanlarda nefes alma sorunları da normalden sık görülmektedir. Bundan dolayı hem şekil olarak güzel bir burun yapmak hem de fonksiyonel olarak nefes alabilen bir sonuca ulaşmak amaçlanır.

Ameliyat önce hasta & doktor iletişimi çok önemli

Burun şekli düzeltilirken aynı zamanda burun içindeki kıkırdak eğrileri, burun eti büyümeleri ve sinüzit problemleri de ameliyat edilebilir. Ameliyat öncesi hasta mutlaka doktoruyla ayrıntılı bir şekilde görüşmeli ve beklentilerini, isteklerini doktoruyla paylaşmalıdır. Hekim ise hastasını çok iyi anlamalı, ayrıntılı muayene etmeli ve gerekirse görüntüleme istemelidir. Bunlar sonucunda hastanın burun yapısına göre yapılabilecekler hastaya anlatılmalı ve sonuç için ortak bir noktada buluşuluyorsa ameliyat için randevu alınmalıdır.

Burun formu modaya göre değil, yüze göre seçilmeli

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burnu yapmaktır. Bu cerrahi işlem şüphesiz mevcut kumaşla yapılacaktır. Yani hastanın cildinin kalınlığı, mevcut kıkırdakların inceliği ve

formu, yara iyileşmesi ve daha önce geçirilen burun ameliyatları başarı oranını belirler. Amaç yüze ilgisiz bir burun yapmak değildir. Bu nedenle tek başına en güzel burnu yapmak sorunları çözmeyecektir. Yüze en uygun burnu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir.

Zorlu ameliyat süreçleri geçmişte kaldı

Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlardır. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat süresi 2-2,5 saati aşmamaktadır. Ancak özel durumlarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Ameliyat sonrası genellikle korkulduğu gibi ağrılı geçmektedir. Basit ağrı kesicilerle bu dönem oldukça rahat atlatılabilir. Aşırı sıcak olmayan yaşam alanlarında hafif baş yukarıda ya da oturur durumda istirahat önerilir.

Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler;

 Burun üzerindeki alçı 7 gün kalacaktır. Islanmaması gerekmektedir. Terleme ile bu alçının gevşeyebilme ihtimali düşünülerek çok sıcak yerlerde bulunmamak önemlidir.

 Dişler ilk 10 gün çok dikkatli fırçalanmalıdır. Özellikle de ön dişleri fırçalarken ekstra özen gösterilmelidir. Fırçanın yumuşak olması önemlidir.

 Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durmak gerekmektedir. Burundaki sargılar kalkıncaya kadar banyo yapılmaması ve buharlı ortamda bulunulmaması ve bir hafta boyunca aşırı yüz hareketlerinden kaçınılması gerekir.

 Ameliyatı takip eden 20 gün boyunca boyunlu kazak veya dar boyunlu giysiler giyilmemeli, yüz ve buruna 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunulmamalıdır.

 Burun ameliyatının yapıldığı günü takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durulmalıdır. Aşırı sıcak burunda şişmeye neden olacaktır.

 Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilir. Yeni nesil yöntemlerle bu şişlikler kısa bir sürede geçer.

Doktorların verdiği ilaçlar dışında ilaç kullanılmamalıdır.

 Ameliyat sonrası 5 gün kontak lens takılmamalı, 12 hafta boyunca gözlük takılmamalı, sonraki dönemlerde ise hafif çerçeveli gözlükler tercih edilmelidir.

 Ameliyat sonrası 1.aydan itibaren hafif sporlara başlanabilir. Ağır sporlar için en az 3 ay beklenmelidir. Yüze darbe ihtimalinin olduğu sporlarda en az 6 ay beklenmeli gerekirse koruyucu maske kullanılmalıdır.

 Burun alçıdan çıktıktan sonra burun cildi sıvı sabun veya özel losyonlarla temizlenmemelidir. Bantlar alındıktan sonra makyaj yapılabilir.

 Ameliyat sonrası burnun tam şeklini alması 6 ay ila 1 sene sürebilmekte ve cilt yapısına göre değişmektedir. Bu süre zarfında sabırlı olunmalıdır.

 Hastalar unutmamalıdır ki estetik sonrasında yeniden ameliyat olma riski vardır. Bu oran dünyada %10-15’dir. Genellikle ikinci ameliyatlar daha küçük müdahaleler olmaktadır. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam