SON DAKİKA
reklam
reklam

CİBALİ TÜTÜN FABRİKASI’NDA ÇALIŞMIŞ MÜZİSYENLER CİBALİ SOHBETLERİNDE ELE ALINDI

Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2019, Cumartesi - 11:51   Okunma Sayısı: 123597
Sosyal ve ekonomik tarihimizin tanıklarından Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nın hikâyesi, mirasının koruyucusu Kadir Has Üniversitesi içinde yer alan Rezan Has Müzesi’nde bir panel dizisi ile anlatılmaya devam ediyor.

 

 

Son olarak 16 Nisan Salı günü yedincisi düzenlenen Cibali Sohbetleri’nin Nisan ayı konuğu İstanbul Üniversitesi Müzikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bilen Işıktaş oldu. Bilen Işıktaş sohbette, Cibali-Tekel Tütün ve Sigara Fabrikası’nda çalışmış ya da fabrikayla bir şekilde teması olmuş müzisyenlerin çalışmalarını ve fabrikayla olan ilişkilerini ele aldı.

Doç. Dr. Bilen Işıktaş, kimisi arşiv belgelerinde kalmış, çok değerli müzik üstatlarının fabrikadaki görevlerinden bahsederken aynı zamanda sınırlı sayıda kişinin dinleme olanağı bulduğu icralarının kayıtlarını dinleyiciyle paylaştı.

“Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı” sergisi kapsamında gerçekleştirilen “CİBALİ SOHBETLERİ”, önümüzdeki aylarda da serginin atmosferi içinde fabrikayı ve ona dair öyküleri dinlemek isteyen dileyen herkesin katılımına açık olarak devam edecek.

 

Rezan Has Müzesi Cibali Sigara ve Tütün Fabrikası Eserleri Koleksiyonu

Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nda kullanılan makinaların, eşyaların, belgelerin ve fotoğrafların ait oldukları yere dönebilmeleri adına 2005 yılında başlayan mücadele 2008 yılında sonuçlandı ve eserler İslam ve Bilim Teknolojileri Müzesi envanterine kaydedildikten sonra Rezan Has Müzesi’ne geçici süre ile devredildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstriyel, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel tarihine tanıklık etme olanağı sunan bu koleksiyon, Cibali Tütün Fabrikası’nın Türkiye emek tarihindeki yerini, özellikle de kadının iş gücüne verdiği katkı ve emeği de ortaya koyuyor.

100 yılı aşkın tarihinde gerek birimleri gerek çalışanları ile ülkenin ekonomik ve toplumsal değişim sürecinde hatırı sayılır katkıları olan önemli ve dinamik bir mekânın öyküsünü aktaran bu sergi aynı zamanda, yaşadığımız kentsel dönüşüm sürecinin toplumsal hafızamızdan neleri tamamen silip, neleri kökten değiştirdiğini de bir kez daha hatırlatıyor.

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam