Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/04/26/Mide_kanseri__Beslenme_4.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Çok sıcak içilen çay mide kanserine sebep oluyor… - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Çok sıcak içilen çay mide kanserine sebep oluyor…

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2019, Cuma - 12:47   Okunma Sayısı: 142300
Sofralardan eksik olmayan turşular, mevsim fark etmeksizin içilen sıcak çaylar ve daha birçoğu… Günlük hayatta yaptığımız ve çok normal gelen davranış biçimleri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle de beslenme ile doğrudan ilişkili olan mide kanserinin ortaya çıkmasında basit gibi görünen davranışlar belirleyici bir rol üstleniyor. Avrasya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdülkerim Özakay, mide kanseri ve beslenme ilişkisini anlatıyor.

Mide kanseri nedir?

Mide kanseri veya gastrik kanser, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasında gelişen bir kanser türüdür. Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında yer alan mide kanseri, daha çok 60 yaş sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Risk faktörleri;

Ø Mide kanserli hastaların çoğu 60 yaş ve üzerindedir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir.

Ø Beslenme alışkanlığı önemli bir rol oynar. Tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyecekleri tüketenlerde mide kanseri gelişme riski artmaktadır. Diğer taraftan taze sebze meyvelerin yenilmesi, yüksek doz C vitamini alımı, sarımsak, yeşil sebzeler bu hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.

Ø Sigara içenlerin içmeyenlere oranla yakalanma riski iki kat daha fazladır.

Ø Midede iltihaba ve diğer problemlere yol açan durumlar da mide kanserine sebep olabilir.

Ø Geçirilmiş mide ameliyatı, kronik atrofik gastrit, pernisyöz anemi, adenomötoz polipler ve ialesi polipler de mide kanseri gelişme riskini arttırmaktadır.

Ø Aşırı kilolu olmak, bazı kanser türlerinde riski arttırır. Mide kanseri de bunlardan biridir.

Ø Ailede görülmüş olması da mide kanseri riskini arttıran unsurlardan biridir.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Ø Hazımsızlık ve mide rahatsızlığı,

Ø Yedikten sonra şişkinlik hissi,

Ø Hafif bulantı,

Ø İştah kaybı,

Ø Midede ekşime,

Ø Karın üst veya orta kısımda rahatsızlık,

Ø Kanlı dışkı,

Ø Kusma veya kanlı kusma,

Ø Kilo kaybı.

Mide kanseri tedavi edilebilir mi?

Mide kanseri tedavisi; gastroenterolog, cerrahlar, tıbbi onkologlar, radyasyon onologlar, pataloglar, radyologlar ve nükleer tıp uzmanlarından oluşan bir konsey tarafından multidisipliner olarak değerlendirilmelidir. Tedavi yönetimi seçimi başlıca midede tümörün yeri ve hastalığın evresinde bağlıdır. Mide kanseri tedavisi ameliyat, kemoterapi, biyolojikterapi ya da radyasyon tedavisi gerektirebilir. Bazı hastalara kombine bir tedavi uygulanmaktadır.

Beslenme şekli ve mide kanseri arasındaki ilişki

Fazla tuz kullanılması, taze sebze ve meyveden fakir, nişasta ve şekerden zengin beslenme, gıdaların piştikten sonra uzun süre bekletilerek tüketilmesi mide kanserine yakalanma riskini arttırıyor. Konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle et ürünlerinin salamurası yapılırken nitrat ve nitrit tuzları kullanılmaktadır. Bu tuzlar ısıtma sırasında veya mide içinde güçlü kanser yapıcı maddelere dönüşür. Olumsuz şartlarda saklanan ve bayat gıdalarda bulunan bakteri ve küf mantarlarıyla karşılaşma sırasında da bu kanser yapıcılar ortaya çıkabilir. Mide kanseri açısından pişirme yöntemlerinin de önemi büyüktür. Besinlerin direkt ısı kaynağı ile temasının olduğu yöntemler, ızgara ve döner gibi pişirilmiş ve yanık besinlerin aşırı tüketilmesi mide kanseri sıklığını arttırır.

Mide kanserinden korunmak için beslenme ve yaşam stiline dikkat!

Ø Tütsülenmiş ve salamura edilmiş, aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durun,

Ø Etin yanmışı daha lezzetli olur demeyin. Kırmızı et, tavuk ve balığı dengeli tüketin,

Ø Çayı çok sıcak içmeyin. Sıcak, soğuk içecekler ve hazır paketlenmiş gıdalardan uzak durun,

Ø Sigara ve alkolü bırakın,

Ø Düzenli egzersiz yaparak ideal kilonuzu koruyun,

Ø Gastrit ve ülseri ihmal etmeyin,

Ø Havanız da suyunuz da temiz olsun,

Ø Vücudunuza karşı duyarlı olun. Erken uyarı olabilecek belirtileri gözden kaçırmayın,

Ø Mide şikayetlerinizi önemseyin ve hekim yardımına başvurun,

Ø C vitamininden zengin meyve ve sebzeleri bol bol tüketin. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam