SON DAKİKA
reklam
reklam

METİN AKPINAR KADIKÖY’DE KABARE’Yİ ANLATTI

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2019, Cuma - 10:47   Okunma Sayısı: 144610
Metin Akpınar, Kadıköy Tarih ve Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) Kadıköy’lü vatandaşlarla bir araya gelerek Kabare Tiyatrosu’nu anlattı.

Tarih ve Sanat Kütüphanesi’nin Cumartesi Söyleşileri kapsamında Kadıköylü’lerle buluşan Metin Akpınar, Kabare Tiyatrosu hakkında bilinmeyenleri anlattı. Kütüphaneyi tıka basa dolduran dinleciler ile sohbet havasında gerçekleşen forumda Akpınar,  Kabare Tiyatrosu’nun ülkemizde ilk yıllarını, nasıl geliştiğini ve nasıl kapandığını misafirlerle paylaştı.

Kendinden önceki kuralları yok sayan daha özgün keyifli ve yeni bir atılım olarak tanımladığı Kabare Tiyatrosu’nun, ülkemizde ilk olarak Haldun Taner öncülüğünde sanat dünyasındaki kıvılcımlanmalardan etkilenerek filizlendiğini belirten Metin Akpınar,  “Haldun Taner’in önerisiyle kurmaya çalıştığımız Kabare Tiyatrosu Geleneksel Türk Tiyatrosu ile Modern Kabare Tiyatroları’nın sentezi diye tanımladığımız bir “Kabare Oyunları” şeklinde ortaya çıktı.” dedi. 

Akpınar sözlerine şöyle devam etti: “Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu o günki koşullarda  ve bugunki koşullarda yeniden değiştirmek şekillendirmek ve geliştirmek  çok kolay bir iş değil.  Bu yüzden Haldun Taner’in ilerici bir tespitiyle Geleneksel Tiyatro’dan belli  doneleri alıp  onu Batı Tiyatrosu’yla sentezleyerek yeni bir tiyatro yapmak  bir sanatsal kaygı ve endişe ile yeni bir tür üretmek  Türk Kabare Oyunları’nın en doğru tanımı. Biz bunu yapmaya çalıştık. Kabare oyunlarını keyifle oynadık birçok turneler yaptık “Bu Şehr-i İstanbul” ile muthiş bir sıçrama yaptık.  Ama malesef 1993’te Kabare Tiyatrosu kapandı.

Bugün dünyanın her başkentinde Kabare Tiyatrosu olduğunun altını çizen Metin Akpınar Okan Üniversetesi’nde Kabare Oyunculuğu dersi verdiğini belirterek ”Artık bu bilgileri yeni kuşağa aktarıyoruz biz de bu şekilde öğrendik. Eminim onlar arasından da çok yetenekli sanatçılar çıkacaktır. Çünkü kabaresiz bir ülke anadamarları eksik bir ülke demektir.” şeklinde konuştu.

Tekrar tiyatro sahnelerine dönüp dönmeyeceğine yönelik gelen soruya yanıt veren Akpınar “ Tiyatro önde de arkada da çok tempo gerektiren bir alan. Hızlı haraket etmek zorundasın. Benim yaşım artık bu tempoyu kaldıramayacak durumda. Bizler bildiklerimizi yeni nesile aktarıyoruz. Artık o yetenekleri izleyeceğiz.” diye cevap verdi.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam