SON DAKİKA
reklam
reklam

ABD Sudan'da sivillerin katledilmesini kınadı

Eklenme Tarihi: 6 Haziran 2019, Perşembe - 11:29   Okunma Sayısı: 99374
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Sudan'da onlarca sivilin güvenlik güçleri tarafından katledilmesini kınayarak Sudan yönetiminin sivil iradeye teslim edilmesi çağrısında bulundu

Sözcü Ortagus, Sudan'da yaşanan şiddet olayları ve siyasi sürece ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Sudan'da sivillere yapılan saldırıları kınıyor. Sevdiklerini kaybeden tüm mağdurlara ve ailelerine başsağlığı diliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Ortagus, ülke yönetiminin sivil iradeye teslim edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Sudan’ın Geçici Askeri Konseyini ve Hızlı Destek Güçlerini şiddetten vazgeçmeye çağırıyoruz. Sudan halkının kendisini özgürce ifade etmesini sağlayacak sivil siyasi bir geçiş için Özgürlük ve Değişim Güçleri ile tekrar iletişime geçilmesini istiyor, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyinin 30 Nisan tebliğini destekliyoruz."

Bununla beraber, Afrika Birliği, Mısır ve Suudi Arabistan tarafından yapılan Sudan'daki olaylara ilişkin diyalog çağrısından memnuniyet duyduklarını belirten Ortagus, ABD'nin Sudan halkı ile yakın dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

'Sudan'ın iç savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz'

Suudi Arabistan Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan, ülkesinin, Sudan'ın iç savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Merkezi Suudi Arabistan'da bulunan Al Arabiya televizyonuna konuşan Kattan, Sudan'daki Askeri Geçiş Konseyi'nin ülkedeki muhaliflerle müzakereye hazır olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. 

Kattan, "Sudan'ın istikrar ve güvenliği bizim hedefimizdir. Sudan halkı ve biz, ülkenin, terör ve aşırılık yanlısı güçlerin işine yarayacak iç savaş ve kaos girdabına sürüklenmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Sudanlıları mantığın sesine kulak vermeye, diyaloğa ve Sudan'ın menfaatini her şeyden üstün tutmaya çağıran Kattan, Suudi Arabistan yönetiminin, güvenlik ve istikrar sağlanıncaya kadar Sudan'ın yanında yer alacağını kaydetti.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan dün, muhalif göstericilere liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile müzakerelere başlamaya ve yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını belirtmişti.

Sudan'daki olaylar

Sudan güvenlik güçleri, pazartesi sabahı başkentte gösterilerin odağındaki ordu karargahı önündeki göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmış, Sudan Doktorlar Komitesi'ne göre en az 60 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam