Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/07/13/SancaktepesporYun__AltyapYsY_Sporcu_Diyetisyeni_Emine_CYarkcYYYYn_SorumlulugYunda_3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Sancaktepespor’un  Altyapısı Sporcu Diyetisyeni Emine Çarkçı’ın Sorumluluğunda - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Sancaktepespor’un  Altyapısı Sporcu Diyetisyeni Emine Çarkçı’ın Sorumluluğunda

Eklenme Tarihi: 13 Temmuz 2019, Cumartesi - 10:32   Okunma Sayısı: 307199
Altyapısına önem veren kulüplerden Sancaktepespor, sporcularının gelişimini, beslenmesini ve performansını düzenlemek amacıyla Diyetisyen Emine Çarkçı ile çalışmaya başladı.

Sancaktepespor Koordinatörü Yasin Gezgin”Olumlu sonuçlar aldığımız bu uygulama sonrasında futbolcularımızın düzenli gelişimini sağlamak performansını arttırmak en önemli hedeflerimizdendir ”

Sancaktepespor Koordinatörü Yasin Gezgin konu ile ilgili yaptığı açıklamada ” Bir çok profesyonel takımın yaptığı sezon başı ölçümlerini bizde takım olarak Altyapımızda uygulamaya başladık. Olumlu sonuçlar aldığımız bu uygulama sonrasında futbolcularımızın düzenli gelişimini sağlamak performansını arttırmak en önemli hedeflerimizdendir ” dedi.

Sporcu Diyetisyeni Emine Çarkçı ”Çocuk ve ergenlik dönemi sporcularda, protein depo miktarı yetişkinlere oranla daha düşüktür.  Doğru beslenme ve egzersiz ile sporcu büyürken kas dokusunda protein havuzunu genişleterek performans ve sağlık için yeterli düzeye ulaşır. Bu nedenle büyüme ve gelişmeyi desteklemek için çocuk ve ergenlerin yetişkinlere göre nispeten yüksek protein gereksinimleri vardır.”

Sporcu Diyetisyeni Emine Çarkçı ise yaptığı açıklamada ” Öncelikle Sancaktepespor’a ve Koordinatör Yasin Gezgin’e altyapısına verdiği önemden dolayı çok teşekkür ederim. Çocuk ve ergenlik dönemi sporcularda, protein depo miktarı yetişkinlere oranla daha düşüktür. Doğru beslenme ve egzersiz ile sporcu büyürken kas dokusunda protein havuzunu genişleterek performans ve sağlık için yeterli düzeye ulaşır. Bu nedenle büyüme ve gelişmeyi desteklemek için çocuk ve ergenlerin yetişkinlere göre nispeten yüksek protein gereksinimleri vardır. Ayrıca bağışıklık sistemi hücrelerin yenilenmesi hormon ve enzimlerin yapısında yer alan en önemli besin bileşeni olan protein ihtiyacı yoğun antrenman dönemleri olan çocuk sporcularda mutlaka tüketilmelidir.” dedi.

   

 

Diyetisyen Emine Çarkçı’nın Sporcular İçin 4 Beslenme Önerisi

1) Karbonhidrat tüketimini arttırın

Karbonhidrat vücudun temel enerji kaynağıdır ve antrenman sırasında gerekli olan enerji glikojen depolarından karşılanır. Performansın daha yüksek olması, çabuk yorgunluk hissinin oluşmaması ve sporcunun dayanıklılık süresinin uzaması için glikojen depoları yeterli olmalıdır. 90 dakikalık bir antrenman yapabiliyorsanız glikojen deponuz yeterli seviyede demektir. Sporcu diyeti ile günlük enerjinin ortalama %60-65’i karbonhidrat kaynaklarından gelmelidir. Özellikle sporcu diyeti ve sporcu beslenmesi programında; kompleks karbonhidrat kaynakları esmer ekmek çeşitleri, kepekli makarna, bulgur pilavı, kurubaklagiller ve sebzeler tercih edilebilir.

2) Antrenmandan 3-4 saat önce yemek yiyin

Dayanıklılığın ve performansın maksimum düzeyde olması için antrenman öncesinde makarna, sebze, ekmek, meyve gibi karbonhidrat kaynaklı besinler öğünlere eklenebilir. Antrenman öncesinde lahana, turp, karnabahar ve kuru fasulye gibi vücutta gaz yapan ve hazımsızlık yapabilen besinler tüketilmemelidir. Daha önce tüketilmemiş bir besin antrenmandan önce denenmemelidir.

3) Yeterli protein alın

Aşırı miktarda protein alımı özellikle böbreklere ciddi zararla verebilir. Bu yüzden özellikle sporcu beslenmesi ve sporcu diyeti programında vücut ağırlığına ve cinsiyete uygun olan yeterli miktardaki protein hesaplanarak tüketilmelidir. Destekleyici ürünler yerine kırmızı et, tavuk eti, kurubaklagil, yumurta ve süt gibi protein kaynağı besinler tercih edilmelidir. Bu besinlerin yağsız veya yağı azaltılmış olanların tercih edilmesi daha ideal olur.

4) Sıvı tüketimini artırın

Dehidratasyon problemi yaşamamak için ve terleme yoluyla kaybedilen elektrolitlerin yerine konulabilmesi için yeterli sıvı tüketimi önemlidir. Yetersiz sıvı tüketildiği idrar renginden anlaşılabilir. Soluk sarı renk idrar yeterli sıvı alındığının; parlak sarı ve koyu renkli idrar ise yetersiz sıvı tüketildiğinin göstergesidir. Aynı zamanda gün içerisindeki 1,5-2 kg gibi ağırlık kaybının olması da vücutta sıvı azalışının ve yetersiz sıvı miktarının olduğunun belirtisidir. Sporcu diyeti ile egzersizin 2-3 saat öncesinde 400-600 ml sıvının içilmesine özen gösterilmelidir.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam