Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/07/31/1508693953_Marmaris_Rally.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Türkiye dev ralliye hazır - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Türkiye dev ralliye hazır

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2019, Çarşamba - 09:51   Okunma Sayısı: 93914
Geçen yıl ülkemizde ilki gerçekleştirilen Dünya Ralli Şampiyonası’nın Türkiye ayağının ikincisi için hazırlıklar tamamlandı. Dünyanın en hızlı pilotları bir kez daha ülkemize gelecek.

 

 

 

Geçtiğimiz sene düzenlenen ve otoritelerden tam not alan Dünya Ralli Şampiyonası bu yıl da çok sayıda yerli ve yabancı pilotun yanı sıra, yüz binlerce ralli seyircisini de ülkemize bekleniyor. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından organize edilen ve bu yıl ’Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı en büyük spor organizasyonu’ özelliğine sahip yarış, izleyenlere 4 gün boyunca dünyaca ünlü pilotları izleyip, yeşil ve mavinin buluştuğu bölgede heyecan dolu anlar yaşatacak. 12 Eylül Perşembe akşamı Marmaris şehir merkezinde seyirci özel etabıyla başlayarak Marmaris-Datça-Muğla bölgesindeki etaplarda devam edecek olan ralli, geçtiğimiz yıl olduğu gibi hem karadan, hem de teknelerle denizden izlenebilecek. Youtube’dan 25 milyon ve Dünya genelindeki 155 televizyon kanalından 849 milyon izleyiciye ulaşan şampiyonanın Türkiye ayağı, geçtiğimiz yıl hem otoritelerden, hem sporculardan, hem de yabancı medya mensuplarından takdir ve övgüler alarak 13 yarış arasında en iyilerden biri olmayı başarmıştı. Bu yıl ülkemizde düzenlenecek en büyük sportif organizasyon olan Türkiye Rallisi’nin bölge turizmini hareketlendirmesinin yanı sıra organizasyon haftası süresinde şehir ekonomisine de 150 milyon dolarlık katkı sağlayacağı öngörülüyor. Marmaris-Datça hattında gerçekleşecek ralliyi takip edecek olan Avrupalı turistler, şimdiden bölgedeki otelleri kapattı. 70 bin kadar kişi tarafından takip edilecek organizasyon, bölgedeki otellerin Eylül ayı fiyatlarını da yüzde 65 oranında artırdı.

Turizme katkısı büyük

Dünya Ralli Şampiyonası yarışı öncesi hazırlıkların son düzlüğe geldiğini söyleyen Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Eren Üçlertoprağı "Türkiye Rallisi ülkemizin tanıtımı açısından çok önemli. Çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Rallide son düzlüğe giriyoruz. Rallinin turizme katkısı çok büyük. Bölge tanıtımı daha artacak. Ralli dünyada 800 milyon kişiye ulaşıyor. 155 ülkede canlı yayınlanıyor. Geçtiğimiz yıl çok başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. Çok kaliteli güzel bir organizasyon yaptık. 13 yarış içinde en iyi 3. yarış Türkiye Rallisi seçildi. Bu da bizim yarışımızın sürprizlerle dolu olduğunu ve çok güzel bir coğrafyada yapıldığının bir göstergesi oldu. Cumhurbaşkanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığımız, kamu kurumlarımız ve sponsorlarımıza çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

 

Zor bir organizasyon

Türkiye Rallisi'nin çok geniş bir alanda ve çok zor bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Üçlertoprağı ''Onursal Başkanımız Serkan Yazıcı başkanlığında geçen yıl çok iyi bir ralli ortaya çıkarttık. Kendisi bize her zaman katkı ve destek sunuyor. Kendisinin tecrübesinden her zaman faydalanacağız. Türkiye Rallisi ülkemizin tanıtımı açısından çok önemli. Çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Rallide son düzlüğe giriyoruz. Bundan sonra her gün sayımız artacak. Organizasyon haftasında bin 300 kişiye ulaşmış olacağız" dedi.

 

Çevresel katkı önemli

Türkiye Rallisi'nin en çevreci ralli olduğunu belirten TOSFED Başkan Vekili Nisa Ersoy ''Geçen yılki Türkiye Rallisi'nde 22 ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırdık. Çevresel katkı sağladık. Bu yıl daha da çevreci olacağız. Çalışanlarımız çevre konusunda daha bilinçli olacak. Spor Bakanlığımız ile gönüllü çevrecilerimiz de görev yapacak. Atık toplayıp bilinçlendirme yapacaklar. 15 Eylül Dünya Çevre Günü bizim de rallinin son günü, biz de özel projeler hayata geçireceğiz. Geçen yıl organizasyonumuz çok başarılıydı, bu sene de devam edecek" şeklinde konuştu.

 

Seyir etapları artıyor

Türkiye Rallisi etaplarında bazı değişikler yaptıklarına dikkat çeken Yarışma Direktörü Murat Kaya ''Yarışı daha da kompakt hale getirdik. Seyir etaplarını arttırıp seyirciler için servis alanında daha fazla sosyal alan oluşturduk. Geçen yılki ralliden Ovacık etabını çıkartıp yerine Datça Kızlan etabını devreye aldık. Çiçekli etabını da ters yöne çevirdik. Ula etabını kısaltılıp daha kompakt hale getirdik" diye konuştu.

 

Yat Limanı'ndan start alacak

Dünya Ralli Şampiyonası'nın 12 Eylül Perşembe günü Marmaris Yat Limanı'ndan start alacağını belirten Yarışma Direktörü Murat Kaya, "Ralli severler dünyaca ünlü pilotlardan yat limanında imza alabilecek, fotoğraf çektirebilecekler. 20.08’de seyirci etabımız start verecek. 13 Eylül Cuma günü İçmeler, Çetibeli ve Ula etaplarımız start alacak. Bunlar geçen yılki etaplarımızın benzerleri olacak. İçlerinde ufak tefek değişiklikler yaptık. Bazı etaplar kısaldı, bazılarının yönleri değişti. 14 Eylül Cumartesi günü Yeşilbelde, Datça ve Kızlan etaplarımız start alacak. 15 Eylül Pazar günü de Gökçe, Çiçekli ve Marmaris etapları ile birlikte ralli son bulacak"

 

WRC hasreti bitti

Sekiz yıl aradan sonra yeniden Türkiye'ye dönen ve geçen yıl ilki gerçekleşen WRC Dünya Ralli Şampiyonası'nın ikincisi için geri sayım başladı. 12-15 Eylül tarihleri arasında, 150 kilometrelik Marmaris- Datça parkurunda gerçekleşecek olan ralli için heyecan son noktaya çıktı. Şampiyonluğun iddialı pilotlarının taraftarları aylar öncesinden rezervasyonlarını yaptırdılar. Yarış günü 200 binden fazla ralli seyircisi olması bekleniyor. Dünya Ralli Şampiyonası'nın Marmaris turizmine büyük katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Beldenin tanıtımına olduğu kadar ekonomisine de ciddi katkı sağlaması bekleniyor. Yarış süresince Marmaris'e gelecek ralli severlerin yaklaşık 300 milyon Avroluk katkı sağlaması bekleniyor.

 

Tanak son şampiyon

Geçen yıl Dünya Ralli Şampiyonası’nın 10.ayağı olan Türkiye Rallisi'ni Estonyalı pilotu Ott Tanak kazanmıştı.Toplam 17 özel etabın geçilmesiyle sona eren rallide 22 ülkeden 68 otomobil start aldı. Tamamı toprak etaplarda geçilen özel etaplarda dünyanın en hızlı pilotları adeta tozu dumana kattılar. 2018 Türkiye Rallisi’ni Toyota Yaris WRC ile yarışan Toyota’nın Estonyalı pilotu Ott Tanak 3 saat 59 dakika 24,5 saniyelik toplam zamanı ile kazandı. Toyota takımının bir diğer pilotu Finlandiyalı Jari-Matti Latvala 22,3 saniye farkla ikinciliği alırken, Hyundai i20 Coupe WRC ile yarışan Hyundai takımının Yeni Zelandalı pilotu Hayden Paddon ise liderin 1 dakika 41,3 saniye gerisinde üçüncü sırayı elde etti. Rallinin üç özel etabında en iyi zamanı yapan Tanak, elde ettiği bu birincilikle, Finlandiya ve Almanya Rallilerinden sonra üst üste üçüncü, bu sezon ki dördüncü birinciliğini elde etti.

 

Bu yıl heyecan dorukta

2019 Dünya Ralli Şampiyonası'nda 8 yarış geride kaldı. İsveç, Şili ve Portekiz Rallilerini birinci sırada tamamlayan Toyota pilotu Estonyalı Ott Tanak 150 puanla genel klasmanda lider durumda bulunuyor. Bu sezon Monte Carlo ve Meksika Rallilerini kazanan son altı yılın Dünya Ralli Şampiyonu Citroen pilotu Fransız Sebastien Ogier 146 puanla genel klasmanda ikinci sırada yer alıyor. Son üç yıldır şampiyonluğu ezeli rakibi Ogier'e kaptıran Belçikalı Thierry Neuville ise genel klasmanda 143 puanla üçüncü sırada. Hyundai pilotu bu yıl Fransa ve Arjantin Rallilerini ilk sırada tamamladı. Bu üçlünün dışında bu yıl yarış kazanan tek isim Hyundai'nin İspanyol pilotu Daniel Sordo oldu. Sordo İtalya Rallisini kazanan pilot olurken kendisini bu yıl ilk kez podyuma çıkan Finli Suninen ile Arjantin'de ikincilik elde eden Norveçli Mikkelsen  takip etti. Bir diğer Finli Esapekka İsveç'de ikinci, İngiliz Evans Meksika ve Fransa'da üçüncü olarak podyuma çıkan diğer isimler oldu. Lider Ott Tanak, Meksika'da ikinci, Monte Carlo'da üçüncü, Ogier Fransa'da ve Şili'de ikinci, Arjantin'de üçüncü, Portekiz'de üçüncü, Neuville ise Portekiz ve Monte Carlo'da  ikinci oldu. 2004-2012 arasında üst üste 9 Dünya Ralli Şampiyonluğu bulunan Sebastien Loeb ise yıllar sonra Şili'de üçüncü olarak podyuma geri dönüş yaptı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam