Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/08/18/Resiim-5._Kemikli_Dere_KoYpruYsuY.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Resimlerle konuşmak - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Resimlerle konuşmak

Eklenme Tarihi: 18 Ağustos 2019, Pazar - 21:11   Okunma Sayısı: 79943

Dünyanın en güç işi, bir şeyin nasıl yapılacağını bilirken, başka birinin nasıl yapamadığını ses çıkarmadan izlemektir.    (Juspe Kunde)

 

**                                   **                               **

 

Vizyon, başkalarına görünmeyeni görme sanatıdır.    (Jonathan Swift)

 

**                                   **                               **

 

Patates cips olacağını bilse, bu yolu seçer miydi?

 

**                                   **                              **

 

Olaylar karşısında kendisini kontrol edemeyen ve koşuma girmiş hayvan gibi addeden bir maganda kitlesi var. Yaptıkları yasadışı işlerle övünen veya toplumun değerleriyle zıt düşen bu tiplere her yerde, her sektörde hatta her tahsil seviyesinde rastlamak mümkündür. Son örnek de ‘Dünya Başkenti’ olmaya aday İstanbul’umuzda eline pala alarak göstericilere saldıran, bir hanıma tekme atan, yolda eşini bıçaklayan ve babasını öldüren kişiler de bizim vatandaşımızdır.

 

Resim-1:

 

Beyoğlu İstiklâl Caddesi’ndeki yüksek binalardan birinden çekilen resim. Gözleriniz ileriye doğru kaydırdıkça beton yığınını daha iyi görebiliyorsunuz. Çirkin binalar, bir tarafı katranlı, diğer tarafı boyalı yapılar, antenler, düz tavan ve kiremitli tavanlı evler… Hiç İstanbul’a yakışıyor mu?

 

Resim-2:

 

Aynı İstanbul’un içinden bir başka görüntü… Galata mahkemesinin yanındaki sokakta bir çeşme… Ne kitabesi kalmış, ne kurnası, ne de suyu… Belki de koca imparatorluğun yaşı kadar yaşı var… Yol yapıldıkça eski zemin kazınmamış ve devamlı üstüne taş veya asfalt dökülmek suretiyle çeşmenin yolun altına girmesine neden olunmuş… Beyoğlu Belediyesi belki konuya el atar?

 

Resim-3:

 

Maslak-Sanayi mahallesinde su terazisi…

Sanat terimi olarak su terazisi: Şehre getirilen suyun havalandırılıp basınç kazandırılarak kamusal yapılara dağıtılması için inşa edilmiş çoğunlukla kare planlı küçük kulelere "Su Terazisi" denir.

Masura 

Bir akarsu ölçü birimidir. Su saatlerinin bulunmadığı devirde suyun miktarını akışının kalınlığına göre değerlendiren ölçü sisteminde iki hilâl bir çuvaldız, dört çuvaldız bir masura, iki masura bir kamış ve dört kamış bir lüle ederdi. [masuranın kuvvetli ve zayıf çeşitleri vardı. Kuvvetli olana göre dört masura, zayıf olana göre ise sekiz masura bir lüle kabul edilirdi]: Hatta yanan evden fazla olarak bir küçük hamamı ile yarım masuralık suyu da varmış (Musâhipzâde Celâl).

 

Resim-4:

Tellerden yapılma semazen… Galata Mevlevihanesi Sokağı’ndan Karaköy’e inerseniz sağlı sollu dükkânlarda farklı eşya, el ürünü ve sanat eserlerini görürsünüz. Bunlardan birisi de resimde gördüğünüz tellerden yapılma bir semazendir.

Hem zahmetli hem zaman alan bir çalışma…

 

Resim-5:

Kemikli Dere Köprüsü

Köprü Tuzla’da Piyade Okulu’nu geçtikten sonra doğu sınırlarına bitişiktir. Bayram sırasında yazarımız Cengiz Baysu ile bu bölgeye gezi tertiplemiştik. Resimde de göreceğiniz üzere dere artık suyu çekilmiş, belki içindeki balıkları yok olmuş… Yazarımız dere tabanına inmişti. Köprünün altından geçen menfezin yarısı, derenin sürüklediği taş ve kumlarla kapanmış.

Ha suyu akmayan çeşme, ha tabanı kurumuş dere… Köprüsü olsa ne ifade eder ki?

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam