Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/09/17/1568551844_WRC_RallyTurkey_2019_Podyum.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Türkiye Rallisi'nde Zafer Ogier'in - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Türkiye Rallisi'nde Zafer Ogier'in

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2019, Salı - 10:06   Okunma Sayısı: 91332
FIA Dünya Ralli Şampiyonası 11. yarışı Türkiye Rallisi'ni son altı yılın dünya şampiyonu Fransız Sebastien Ogier kazandı.

 

 

 

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu TOSFED tarafından Muğla'nın Marmaris ilçesi ve çevresinde  düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası'nın 11. ayağı Türkiye Rallisi'ne, 22 ülkeden 54 otomobil ve 108 sporcu katıldı. Pilotlar, toplam uzunluğu 318 kilometre olan 17 özel etabı geçerek zirveye ulaşmak için çaba gösterdi. Yarışın sonunda Citroen C3 WRC ile yarışan Fransız pilot Sebastien Ogier, 3 saat 50 dakika 12.1 saniyelik derecesiyle zirveye yerleşti.  İkinciliği 3.50.46.8'lik derecesiyle Citroen C3 WRC ile yarışan Fin pilot Esapekka Lappi, üçüncülüğü ise Hyundai i20 Coupe WRC ile mücadele eden Norveçli pilot Andreas Mikkelsen 3.51.16.6'lık süresiyle elde etti.  Türkiye'ye genel klasman lideri olarak gelen Estonyalı Ott Tanak ise zorlu yarışı 16. sırada bitirdi. Rallinin ekstra puan veren son etabını kazanarak 5 puan alan Tanak, genel klasmanda puanını 210'a çıkararak pilotlar klasmanındaki liderliğini sürdürdü. Türkiye Rallisini kazanarak 25 puan alan Ogier, son etaptan da 3 ilave puan alarak puanını 193'e çıkartarak, hem ikinci sıraya yükseldi, hem de lider ile arasındaki farkı 17 puana indirdi. Ralliyi 8.sırada bitiren Belçikalı Thierry Neuville ise genel klasmandan 4, ekstra puan veren Power Stage etabından da 4 puan alarak puanını 180'e çıkarttı ve üçüncü sıraya yerleşti.

Unutulmaz yarış

TOSFED tarafından Spor Toto, Red Bull, Avis, Grand Yazıcı Hotels Marmaris, TURSAB, Go İpragaz, Türk Telekom, AutoMechanica, Pilotcar, PowerApp, Socar, Autoclub, Turk Yatch, Faselis ve Ahu Hospital katkılarıyla düzenlenen ralli, şampiyona tarihinin en unutulmaz yarışlarından birine sahne oldu. Marmaris’in yemyeşil çam ormanları ve masmavi denizi tüm güzelliği ile 155 ülkedeki TV yayınlarıyla Dünya’ya ulaşırken, 4 gün boyunca 986 kilometrelik parkurda 17 özel etapta Dünyaca ünlü pilotları ve binlerce turisti misafir etti. Asrapan servis parkta düzenlenen kapanış seremonisi ve ödül töreninde Ogier- Ingrassia ekibine T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ikinci olan Esapekka Lappi-Janne Ferm ekibine FIA Başkanı Jean Todt ve üçüncü sırada finişe ulaşmayı başaran Norveçli Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger ekibine de Muğla Valisi Esengül Civelek ödüllerini takdim ettiler. Markalar Kupası’nda birinciliği kazanan Citroen Sport Takım Direktörü Pierre Budar ise kupasını Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Onursal Başkanı Serkan Yazıcı verdi.

 

Şampiyonluğa ortak oldu

Citroen Total WRT takımı adına yarışan Red Bull sporcusu Ogier, çok önemli bir zafer elde ederek kariyerindeki 7.Dünya Ralli Şampiyonluğu için ümitlerini tazeledi. Türkiye Rallisi'nden topladığı puanlarla şampiyonluk mücadelesine geri dönmeyi başaran Fransız pilot, kariyerinin 47. WRC zaferini elde etmiş oldu. Türkiye Rallisi öncesinde klasman lideri Tanak'ın 40 puan gerisinde bulunan Ogier, topladığı 28 puanla, aradaki farkı 17'ye indirmeyi başardı. Türkiye Rallisinde 8. ve 11.özel etaplarda en iyi zamanı yapan Ogier, 6.etapta 2.sıraya yükseldi ve 12.etaba kadar takım arkadaşı Lappi'nin arkasında mücadeleye devam etti. 12.etapta liderliğe yükselen Fransız pilot, bu üstünlüğünü 17.etabın sonuna kadar koruyarak zafere ulaştı.

Baskı altında yarıştılar

Şampiyonluktaki en büyük rakibi Ott Tanak'ın çok gerisinde Türkiye Rallisine başladıklarını belirten Ogier, ''Avantaj etabında çok kaya vardı. Neler olacağını asla bilemezsiniz. Şampiyonluk savaşı için bu çok gerekliydi. Rallide elde ettiğimiz 28 puanla rakibimize yaklaşmış olmak güzel. Hala puan olarak onun gerisindeyiz. Bundan sonraki rallinin İngiltere'de olacağının altını çizen Ogier, İngiltere Rallisinin kendisinin en sevdiği ralli olduğunu söyledi. Geçen yılki İngiltere Rallisini kazanan Fransız pilot bu yarışı toplam 5 kez kazandı. Lastik tercihlerinin ve yaptıkları ayar değişikliklerin kendilerine zaman kazandırdığının altını çizen Ogier, hemen arkasından gelen pilotun takım arkadaşı Lappi olduğunu hatırlatırken, aralarında rekabet olmadığına dikkat çekti. Ogier'in co-pilotu Julien Ingrassia ise sabah etaplarını sorunsuz geçtikleri için mutlu olduğuna dikkati çekerek, her an sorun yaşama olasılığı nedeniyle yarışın sonuna kadar baskı altında olduklarını söyledi. Ralli boyunca dikkatli yarıştıklarını belirten Fransız co-pilot, Türkiye Rallisi gibi bir rallinin olmadığının altını çizdi.

Tanak hayal kırıklığı

Türkiye Rallisi'ne gelinceye kadar muhteşem bir performans gösteren Estonyalı Ott Tanak, şampiyonluğunu ilan atmaya hazırlanırken, beklemediği bir sonuçla ralliyi bitirdi. Son etaba girildiğinde puansız olan Tanak, Power Stage etabını kazanarak son anda 5 puanı hanesine yazdırdı. Ancak bu sonuç, ralliyi ve onun zaferini alkışlamaya gelen binlerce Estonyalı taraftarı sevindirmeye yetmedi. 9.etap öncesi 7.sırada yer alan Tanak, Yeşilbelde 1 özel etabı başladığında aracında ciddi bir sorun yaşadı. Ön kaput açık şekilde park etti ve sonrasında takımı arayarak elektrik sorunu olduğunu bildirdi. Aracı çalıştıramadıklarını söyleyen Tanak, ''Ateşleyemedik. Elektrikle ilgili bir şey. Gösterge çalışmıyordu. Beş gün önce durduk ve böyle bir şey yaşamadık. Şu an her şeyi kontrol etmemiz mümkün değil. Galler’de savaşa geri döneceğiz. Böyle problemler yaşarsak şampiyonluk için savaşmak zor görünüyor” dedi. Tanak, pazar günü sabahı ralliye geri döndü ve tüm sabah lastiklerini korudu. Öğleden sonra yapılan Power Stage’i ilk sırada tamamlayarak hafta sonunu beş puanla kapattı.

 

Herkes seferber oldu

Yarışın ardından bir açıklama yapan TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, “Bu organizasyonu gerçekleştirmemizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük destekleri başta olmak üzere, T.C. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu Spor Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Baykan ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı süreç boyunca her türlü desteği sağladılar. Muğla Valiliği, Marmaris Kaymakamlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlükleri, Marmaris Belediye Başkanlığı ve Marmaris Ticaret Odası organizasyonun en iyi şekilde yapılabilmesi için tüm imkanlarını seferber ettiler. Büyük ve başarılı ekip çalışmasıyla 155 ülkede yapılan canlı yayınlarla milyonlarca insan tarafından takip edilen organizasyonumuz aracılığıyla ülkemizin güzelliklerini tüm Dünyaya tanıtmanın gururuyla; katılan sporculara, yerli yabancı medya mensuplarına, görev alan ve organizasyonun kusursuz bir şekilde gerçekleşmesinde büyük emeği bulunan 1000 kadar gönüllülerimiz ile Marmaris halkına yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

Türklerde zafer Çukurova'nın

Dünya Ralli Şampiyonası içerisinde Türkiye Rallisi kapsamında koşulan 2019 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın 5.yarışını ise Skoda Fabia R5 ile yarışan Burak Çukurova-Vedat Bostancı ekibi kazandı. Bora Manyera-Cem Çerkez‘in ikinci sırayı elde ettiği ulusal klasmanın üçüncülüğünü ise Murat Bostancı-Onur Vatansever elde etti. Sınıf 4 ve iki çeker birincisi Castrol Ford Team Türkiye’den Ümit Can Özdemir-Batuhan Memişyazıcı ekibi olurken, Sınıf 3’te Egea Gençler Kupası’ndan Buğra Can Kılıç-Ali Emre Yılmaz, Sınıf N’de GP Garage My Team’den Erkan Güral-Burak Koçoğlu birincilikleri paylaşan ekipler oldular. Yarışın genç sürücüler birincisi Castrol Ford Team Türkiye’den And Sunman olurken ve historic ralli klasmanını kazanan ekip 1968 model BMW 2002 Ti ile otomobil sporlarında 50.yılını kutlayan Haydar Güçlü ve copilotu Murat Yıldırım oldu.

2019 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın 6.yarışı olan Ford Otosan Kocaeli Rallisi, 12-13 Ekim tarihlerinde Kocaeli Otomobil Sporları Kulübü tarafından düzenlenecek.

 

Son etap Tanak'ın

Şampiyona lideri Estonyalı Ott Tanak günün ekstra puan veren son etabını kazanarak, Türkiye Rallisi'nden eli boş dönmedi. Toplam 7.05 km'lik Marmaris 2 etabından limitleri zorlayan Tanak, 4.55:2'lik zamanıyla etabın en iyi derecesini elde etti. Genel klasmanda 16.sırayı aldığı için puan alamayan Tanak, Power Stage etabının birinciliği ile hanesine 5 puan ilave etmeyi başardı. Neuville 2:6 sn farkla etabı ikinci tamamlayarak 4 puan alırken, rallinin lideri Ogier, birinciliği risk etmeyerek 3:2 sn geriden üçüncülüğü elde etti ve genel klasmandan kazandığı 25 puanın yanına 3 puan ekledi. Latvala ve Suninen bu etabın puan alan diğer isimleri oldu.

 

Türk misafirperverliği

Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden  Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Rallisi'nin Türk kültürüne, geleneklerine ve misafirperverliğine uygun olarak,  dünyanın turizmde önde gelen ülkelerine meydan okurcasına kusursuz yapıldığına dikkat çekti.
Dünyanın dört bir yanından gelen yarışçılar ve sporseverlerin bulunduğunu belirten Kasapoğlu, Türkiye Rallisi'nin Marmaris'te ikinci kez düzenlenmesinin önemine vurgu yaptı.
FIA Başkanı Jean Todt ile görüştüğünü söyleyen Kasapoğlu, Türkiye Rallisi'nin gelecek yıl da yine Dünya Ralli Şampiyonası takviminde olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, FIA yönetiminin TOSFED'in çalışmalarından çok memnun kaldığını belirtti. Yarışlara bu yıl yurt dışından gelen seyirci ilgisinin çok fazla olduğunu aktaran Kasapoğlu, geçen sene yarışlara hiç katılmayan ülkelerden yarışçı ve izleyicinin bu yıl geldiğini ve gelecek yıllarda bu katılımın daha da fazla olacağını ümit ettiklerini kaydetti.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam