Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/10/12/Plaj_Futbolu_4.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Plaj Futbolunda dev organizasyon - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Plaj Futbolunda dev organizasyon

Eklenme Tarihi: 12 Ekim 2019, Cumartesi - 02:45   Okunma Sayısı: 114600
Dünya Kulüpler Plaj Futbolu Şampiyonası “World Winners Cup” 20 Erkek ve 5 Kadın takımının katılımı ile ülkemizde düzenlenecek

Turizmin göz bebeği Alanya, düzenlediği dev uluslar arası organizasyonlara bir yenisi eklemeye hazırlanıyor. Bisiklet, Triatlon, Paralimpik Oyunlarının organizasyonundan sonra bu kez dünya çapında bir şampiyonaya Alanya'da yapılacak. Dünya Kulüpler Plaj Futbolu Şampiyonası “World Winners Cup” 21-27 Ekim tarihlerinde  20 Erkek 5 Kadın takımının iştirakiyle başlayacak.

BSWW’nin gözetiminde (Beachsoccer Worldwide)  gerçekleşecek ve 3 yıllığına Alanya’nın ev sahipliği yapacağı turnuvaya Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel büyük destek vererek şampiyonanın burada gerçekleşmesine önderlik yaptı. Adem Murat Yücel “Plaj Futbolu dünya da hızla yükselen çok önemli bir organizasyon haline geldi. 25 takımı bir hafta boyunca burada ağırlayıp konukseverliğimizi ortaya koyacağız. Bir başka önemli konu Alanya gibi turizmde ön plana çıkmış bir kentimizi dünyaya daha iyi tanıtma fırsatı bulacağız. Bu bakımdan bu organizasyona sadece plaj futbolu şampiyonası olarak bakmamalıyız. Alanya otellerinin  Ekim ayında yabancı konuklarıyla dolup taşması da bize ayrı güç vermektedir. Nitekim bu şampiyona yabancı konuklarımızın turnuvayı izleyerek sahaya gelmeleri de bizi ayrıca memnun edecektir. 2000 kişilik sahamızın yerli ve yabancı konuklarla  dolmasını bekliyoruz. Şimdiden turnuvaya katılacak tüm takımlara başarılar diliyorum” dedi.

 

22 ülke katılacak

 

Alanya’dak düzenlenecek Dünya Kulüpler Plaj Futbolu Şampiyonası “World Winners Cup organizasyonuna; Japonya, Çin, Tayland, İran, Irak, Kuveyt, Lübnan, Rusya, ABD, Brezilya, Nijerya, Fas, Almanya, İspanya, Yunanistan, Belçika, Danimarka, Estonya, İtalya, Polonya, Ukrayna ile birlikte Türkiye’den kulüp takımları iştirak edecek.  Turnuvanın hedefi bir dahaki sene yapılacak organizasyona kulüp sayısını 50 ve üzerine çıkartmak olduğu ayrıca belirtildi.

 

Kura çekimi yapıldı

 

21-27 Ekim Tarihlerinde Alanya’da gerçekleşecek Dünya Kulüpler Plaj Şampiyonası (World Winners Cup) kura çekimi de bugün gerçekleşti. Kura çekimi bizzat BSWW adına organizasyon direktörü Inaki Uribari ile organizasyonun ikinci Başkanı Gabino Renales’in gözetimin de yapıldı.  Turnuva statüsüne grupların 1 ve 2. ‘leri bir üst gruba yükselecek ve ardından kıyasıya bir mücadele devam edecek.  Dereceye girecek takımlara bir ilk olarak 40.000 EURO para ödülü dağıtılacak.

 

Dünyaya açılan kapı

 

Beachsoccer Worldwide Deputy – Vice Presidents (BSWW) İkinci Başkanı  Gabino Renales Şampiyona ile ilgili olarak şu görüşleri paylaştı; “Bizim için çok önemli ve yeni bir organizasyon. Dünyanın dört bir tarafından en iyi kulüplerin katılım sağlayacağı bu turnuva.  Bu nedenle Alanya dünyaya açılan kapımız olacak. Öncelikle ilk hedefimiz turnuvayı daha da genişleterek her yere yaymak. Amacımız, dünyanın her bir tarafına Türkiye ve Alanya’nın misafirperverliğini, güzelliğini göstererek bu organizasyonu en üst seviyeye taşımaktır. Turnuvada boy gösterecek şampiyon takımların oyuncuları plaj futbolunda yıldızlaşmış dünya çapındaki isimler. Burada önemli noktalardan bir tanesi de kadın futbol takımlarının da mücadele edecek olmasıdır.  Çünkü kadın futbol takımlarının da plaj futbolunda eşit şartlarda ve eşit kurallarda mücadele etme şansını vermemiz gerektiğine inananlardanız.

20 Farklı ülkeden 20 Erkek 5 Kadın takımının katılım sağlayacağı bu organizasyonun bu kadar geniş bir coğrafyada takip edilecek olması da Türkiye ve Alanya adına iyi bir tanıtım olacaktır.  Alanya bu noktada farklı kültürlerin ve ülkelerin birleşme noktası olacaktır. Turnuvanın kültürel etkileşim ve sportif faaliyetlerin bir köprüsü olacağına da  inanıyoruz.

 

Plaj futbolu büyüyor

 

Organizasyonun Beachsoccer Worldwide (BSWW) adına direktörlüğünü yapacak Inaki Uribarri, turnuva ile ilgili görüşlerini şu şekilde ifade etti. “Her geçen sene plaj futbolu çok daha hızlı ve geniş bir şekilde büyüyor. Takım, federasyon, medya olarak en önemlisi de taraftar olarak çok daha geniş kitlelere hızla ulaşılabiliyor. Mesela Yaz Olimpiyatları ve Avrupa Olimpiyatları gibi resmi ve önemli organizasyonlarda da Plaj Futbolu branşlaşarak katılım sağlamaya başlamıştır. Büyümenin diğer bir noktası da beş yıl önce bir tane olan Kadın Futbol Organizasyon sayısı bugün 10’dan fazla hale gelmiştir. Bu sebeple hızla büyüyen bu oyuna Alanya’nın ev sahipliği yapacak olması ülke adına  son derece büyük bir ivme kaydedecektir.

 

Brezilya'da doğdu

 

Plaj futbolu, plaj ya da kumlu bir alanda oynanan ve futboldan türetilen takım sporu. Plaj futbolu olarak adlandırılan bu futbol türü uzun yıllar önce oynanmaya başlamışsa da, 1990'lı yıllarda belirli kurallara bağlanarak resmileşmiştir. Plaj futbolunun yıllar önce Brezilya sahillerinde oynanmaya ve tanınmaya başlaması nedeniyle, bu ülke plaj futbolunun anavatanı kabul edilir. 1990'lı yıllarda Avrupa ve ABD'de şirketlerin düzenlediği turnuvalar ile ünlü ve emekli futbolcuların yardımıyla tanınmaya ve yayılmaya başladı. Yaklaşık 30-40 cm kalınlıktaki kum zeminde oynanan plaj futbolunda teknikten çok ayakta kalabilmek önemlidir. Bu özelliğinden dolayı oyun daha çok fiziğe dayalıdır, oyuncuların kum zeminde topu kontrolü daha güç olduğundan hava hakimiyetinde daha üstün olmaları gerekir.

 

Kuralları farklı

 

Plaj Futbolu, boyu 35-37, eni 26-28 metre arasında değişen ölçülerde olan, ayak bileği seviyesinde batan hareketli kumdan oluşan sahalarda oynanır. Kaleler 2.20- 5.50 m ebadında sarı renklidir.

Takımlar kaleci de dahil sahada toplam 5'er oyuncuyla mücadele eder. Oyuncu değiştirme hakkı sınırsızdır. Oyuncular çıplak ayakla mücadele etmek zorundadır, dizlik takabilirler. Her takım yedekler de dahil toplam 10 oyuncudan oluşur. Bir plaj futbolu maçında 4 tane hakem görev yapar, bunlardan ikisi oyunu yönetirken, 3 cü hakem yedek kulübelerinden sorumludur. 4 üncü hakem zaman hakemidir. Aynı futbolda olduğu gibi sarı ve kırmızı kart uygulaması vardır. Kırmızı kart gören oyuncu oyunu terk eder, cezalandırılan oyuncunun takımı iki dakika süreyle sahada 4 kişi mücadele eder, iki dakika sonunda cezalandırılmış oyuncunun yerine başka bir oyucu girebilir.

 

Plajda ofsayt yok

 

Herhangi bir nedenden dolayı takımlardan birinin sahada mücadele eden oyuncu sayısı 3'ün altına inerse rakip takım hükmen kazanır. Ofsayt kuralı yoktur. Kaleci degaj yapamaz, oyunu eliyle başlatır. Taç atışı el veya ayak ile kullanılır. Kaleciye 1 defa geri pas serbesttir, ikinci defa rakibe değmeden pas verilirse rakip takım orta sahadan direk vuruş yapar. Bir plaj futbolu maçı, 12'şer dakikalık üç devreden toplam 36 dakika sürer. İki taraftan birinin üstünlüğüyle tamamlanmak zorunda olan maç, 36 dakikalık süre sonunda beraberlik ile biterse 3 dakikalık ekstra süre verilir. Ekstra sürede de beraberlik bozulmaz ise birebir penaltı atışlarına gidilir.

 

Zaman cezası var

 

Plaj futbolu maçları 3 hakem tarafından yönetilir. Bunlardan iki tanesi saha içerisindeki olayları gözlemler, diğeri ise yedek kulübelerinden sorumludur. Maçlarda zaman ise hakemlerin kontrolünde değildir. Zaman geriye sayar ve süre dolduğunda maç direkt biter. Hakemler oyunculara sarı ve kırmızı kartlarla ceza verirler. Kırmızı kart gören oyuncu 2 dakika boyunca kenarda bekler. Bu süre içerisinde kırmızı kart gören oyuncunun takımı maçı eksik oyuncuyla oynar. Kırmızı kart gören oyuncu oyuna tekrar giremez. 2 dakikanın sonunda yerine başka bir oyuncu oyuna dahil olur. Eğer bir oyuncu sarı kart görürse, 2 dakikalığına oyun dışında kalır. Fakat süre bittiğinde oyuna tekrar dönebilir. Eğer bir takım 3 kişinin altında kalırsa karşı takım hükmen kazanır. Ofsayt kuralı yoktur. Taç atışlarını ve kaleci vuruşlarını el ve ayakla yapmak mümkündür.

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam