Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/11/13/TMK_4898.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
TMOK'DAN ANLAMLI YARIŞMA - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

TMOK'DAN ANLAMLI YARIŞMA

Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2019, Çarşamba - 10:50   Okunma Sayısı: 116488
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Fair Play Komisyonu tarafından düzenlenen 1. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması'nın kazananları belli oldu.

İSTANBUL

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) Fair Play olgusunu yaygınlaştırılmak ve tüm toplumlarda bir yaşam tarzı olarak benimsetmek amacıyla oluşturduğu Fair Play Komisyonu bir ilke daha imza atarak, İzmir Bornova Belediyesi iş birliği ile “1. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması”nı düzenledi.  Ataköy'deki Olimpiyatevi'nde düzenlenen basın toplantısında Dünya Fair Play Konseyi Üyesi ve TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, İzmir Bornova Belediyesi'yle yaptıkları iş birliğiyle gerçekleşen yarışmada dereceye giren isimleri açıkladı. Yarışmada birinciliği İzmir 9 Eylül Gazetesi'nden Mutlu Yılmaz, 12 Yaş Altı İzmir Cup'ta Altınordulu bir çocuğun penaltılarla maçı kaybeden Cardiff City takımının kalecisini teselli ettiği fotoğraf karesiyle kazandı. Turgut Doğan'ın fotoğrafı ikinciliği ve Hakan Yayla'nın fotoğrafı ise üçüncülüğü elde etti.

Yabancılar da katıldı

Dünya Fair Play Konseyi Üyesi ve TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Arıpınar, ilkini düzenledikleri yarışmaya 12'si yabancı foto muhabirinin çektiği olmak üzere 96 fotoğrafın katıldığını belirtti. Çekya, Hollanda ve Macaristan'dan da fotoğrafların kendilerine gönderildiğini aktaran Arıpınar, "Dünyada ilk defa yapılan bir yarışma. Bir sürü yarışma yapıldı ama fair play konusu hiç gündeme gelmemiş. Fotoğrafı çeken arkadaşın fair play'i de iyi bilmesi gerekiyor. Hem ödül kazananlar hem de mansiyon ödülü alacakları tespit ettik. Önümüzdeki günlerde fotoğrafların yer aldığı bir sergi açacağız. Bundan sonra ne yapacağımıza karar vermedik. Bu birincisiydi. Belki ara veririz belki sponsorla birlikte çalışırız" ifadelerini kullandı.

Güzel bir yaklaşım

Fenerbahçeli futbolcu Max Kruse'nin İstiklal Marşı'nı okumasına çok mutlu olduğunu anlatan Arıpınar, UEFA'yı da eleştirerek, "Max Kruse'nin yaptığı güzel bir hareket. Çok güzel bir yaklaşım. UEFA'da Şenes Erzik gittikten sonra gücümüz kalmadı. Orada güçlü bir adamımız olsa böyle olmaz. UEFA selam verdiğimiz için bize ceza verecekmiş, olabilir mi böyle şey. Başkaları etnik işareti yapıyor, ceza almıyor, ona ses yok. Türkiye'ye gelince sesleri çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bir ilke imza attılar

TMOK Fair Play Komisyonu üyeleri, başkan Erdoğan Arıpınar, Prof. Dr. Bilge Donuk, Teoman Güray, Semra Demirer, Remzi Yılmaz, Avni Erboy, Hasan Sarıçiçek, Sevim Güllü, TMOK Üyeler ve Komisyonlar Koordinatörü Pınar Kaçar'ın katıldığı basın toplantısında açılış konuşmasını yapan Olimpiyat Komitesi Bir Numaralı Üyesi, Avrupa Fair Play Birliği 2. Başkanı Dünya Fair Play Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, bugüne kadar yapılmamış bir işe imza attıklarını söyledi. Bugüne kadar yapılmamış bir ilke imza attıklarının altını çizen Olimpiyat Komitesi Bir Numaralı Üyesi, Avrupa Fair Play Birliği 2. Başkanı Dünya Fair Play Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, "Dünyada büyük ses getiren Fair Play Karikatür Yarışmasının ardından bu kez de yine dünyada bir ilk olarak Fair Play Fotoğraf Yarışmasını yaptık'' dedi.

Bornova'dan destek

TMOK Fair Play Komisyonu üyesi Avni Erboy, yaptığı açıklamada, "Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ne yazık ki katılmak için çok arzulu olmasına ve uçak biletini almasına karşın, son anda genel başkanlarının ilçe belediye başkanlarıyla İzmir'de toplantı düzenlemesi sonucunda katılamadı. Hepinizi çok selam iletti. Şahsı ve Bornova Belediyesi olarak fair play komisyonunun her zaman destekçisi ve dünyada ilk kez yapılacak olan böylesine anlamlı bir sanat olayında da paydaş olmaktan son derece mutlu. Belediye ile hiç bir ilgim yok ancak TMOK Fair Play komisyonunun tek İzmirli üyesi olarak bu olayın sonuna kadar arkasındayım ve en iyi şekilde yapılabilmesi için de komisyonumuzda Bornova Belediyesi'ni ve başkan Olgun Atila'yı da temsil edeceğim" dedi.

Kapsamı çok geniş

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Fair Play Komisyonu Planlama Koordinatörü Teoman Güray da yarışmanın teknik konularında bilgi verdi. Güray, "Yarışma için tüm dünyaya haber verildi. Fotoğraf Dernekleri ve Federasyonlarıyla iş birliği içine girdik. Ayrıca Üniversitelerin öğretim görevlileriyle de görüştük. Destek aldık. Jürimizde TSYD, Gazeteciler Cemiyeti'nde de temsilciler yer aldı. Yarışmamız sadece sporda değil, tüm olarak fair playi kapsıyor. İlk olması nedeniyle de bugüne kadar çekilen renkli ve siyah beyaz fotoğraflarla katılma şansı var" dedi.    

Yarışmanın Amacı

Fair Play olgusunu Dünya’nın tüm ülkelerinde Olimpiyat ruhu ile birlikte pekiştirerek farkındalık yaratmaktır ve konusu FAIR PLAY'dir. Yarışmaya her fotoğrafçı en fazla 3 fotoğrafla katılabildi. Yarışmaya katılacak fotoğraflar (siyah-beyaz ya da renkli), jpg/jpeg formatında, 300 dpi, 7-12 sıkıştırma kalitesinde, kısa kenar en az 1920 piksel, uzun kenar en fazla 3200 piksel olarak kaydedilmeli ve dosyaların boyutları 2 Mb (Siyah-Beyaz ise 1 Mb)'den az olmamalı, 4 Mb’yi de geçemedi. Yüklenen fotoğraflar paspartusuz ve kenar boşluksuz olurken, fotoğraf üzerinde katılımcının kimliğine ilişkin isim, imza, logo, tarih vb bilgiler kullanılmadı.

Detaylar dikkat çekti

Her bir fotoğraf dosyasının ismi maksimum 31 karakteri geçemedi. İsimlendirmede Ç, Ğ, İ, Ö, Ş, Ü, ç, ı, ğ, ö, ş, ü karakterleri kullanılmadı. Ülke Kodu ve Bölüm tanımlaması yapan karakter dışındaki tüm harfler küçük olarak kullanıldı. Dosya adının ilk 2 karakterine ülke kodu yazıldı. Türkiye için “TR” kullanırken, diğer ülke kodları için fiap.net/docs/divers/ISO-CODES-en.pdf baz alındı. Sonra eser sahibinin ismi maksimum 5 karakter olacak biçimde yazıldı. Örneğin “Ömer Eril YILMAZ” isimli katılımcı için “omery” veya “omey” ya da ‘’oeyil” gibi yazıldı. Sonraki karakter bölümün baş harfi yer aldı. (A- Sayısal/ Digital > D Serbest/ Open O Isınma; Unutulan Gelecek (Renkli ve/veya Siyah-Beyaz) > DA, B- Sayısal/ Küresel Isınma, Kavramsal / Yaratıcı Fotoğraf (Renkli ve/veya Siyah-Beyaz) > DB). Fotoğrafın sıra no’ su rakamla yazıldı. (1’den 4’e kadar) ve bundan sonra alt çizgi eklenmedi. Alt çizgiden sonra fotoğrafın adı toplam karakter sayısını geçmeyecek şekilde yazıldı. Fotoğrafın çekildiği makine markası ve modeli de ayrıca belirtildi.

 

Önemli isimler yer aldı

Yarışma, seçici kurul üyeleri ile 1.derece yakınları (akrabaları) dışında amatör, profesyonel tüm fotoğrafçılara açık olarak yapıldı. Daha önce ödül almış, sergilenmiş, yayınlanmış fotoğraflar yarışmaya katılamadı. Seçici Kurul toplantısı TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı, Avrupa Fair Play Birliği Başkan Yardımcısı ve Dünya Fair Play Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan ARIPINAR, TMOK Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Bilge DONUK, TMOK Fair Play Komisyonu Genel Koordinatörü Murat ÖZBAY ve TMOK Kurumsal İletişim Direktörü Uğur KORKMAZ’ın gözlemciliğinde yapıldı. Seçici Kurul üyeliklerini şu isimler yaptı; Spor Yazarı ve Fotoğraf Sanatçısı Murat AĞCA, Fotoğraf Sanatçısı Tuncer CEBECİ, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyesi Sami Tolga ADANDI, TMOK Fair Play Komisyonu Koordinatörü Ali Teoman GÜRAY, Mimar Sinan GSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. N. Nihal KAFALI, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Garbis ÖZATAY, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Beyhan ÖZDEMİR, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyesi Riza ÖZEL, Türkiye Spor Yazarları Derneği üyesi Murad SEZER, Fotoğraf Sanatçısı Mustafa YALÇIN, TMOK Fair Play Komisyonu Üyesi Remzi YILMAZ.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam