SON DAKİKA
reklam
reklam

Ayhancan yine gururlandırdı

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2019, Cuma - 10:37   Okunma Sayısı: 98487
Dünya pistlerindeki başarılı yarışçımız Milli sporcu Ayhancan Güven, Porsche Carrera Cup Fransa serisini üst üste ikinci kez şampiyon tamamlamayı başardı.

 

 

Otomobil sporları dünyasında 31 yıllık geçmişi bulunan Porsche Carrera Cup Fransa serisini 2018 sezonunda kazanarak bu seride 'şampiyon olan ilk yabancı pilot' unvanını elde eden Milli yarışçımız Ayhancan Güven, üst üste ikinci kez şampiyon olarak gurur verici bir başarıya imza attı. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu desteğiyle Almeras by Martinet takımı adına yarışan 21 yaşındaki Milli sporcu Ayhancan Güven, Fransa Paul Ricard pistinde koşulan son yarışı kazanarak podyumda İstiklal Marşımızı çaldırdı ve ikinci kez şampiyonluğa ulaşarak bu yıl da unvanını korudu. İlk sırada başladığı hafta sonunun ilk yarışından arka lastiğinin patlaması sonucu puansız ayrılan temsilcimiz, pazar günü koşulan ikinci yarışın sıralama turlarında kaydettiği yeni pist rekoru ile ilk sırada başlama hakkını elde etti. Tüm yarışı domine eden ve stratejik bir yarış çıkaran Ayhancan, 14 tur boyunca liderliği kimseye kaptırmadı ve şampiyonluğunu ilan etti.

Çaylaklarda da birinci

Milli sporcumuz Ayhancan Güven, Porsche Carrera Cup Fransa serisini 2019 şampiyonluğundan sonra, Porsche Süper Kupa’da 2019 sezonu Çaylak Şampiyonluğunu kazandı. Porsche Carrera Cup Fransa serisini üstü üste ikinci kez Şampiyon tamamlayan ve bu kupada ‘şampiyon olan ilk yabancı pilot’ unvanını elde eden Ayhancan Güven, Meksika’da koşulan Porsche Süper Kupa serinin son yarışında ikinciliği elde ederek, sezonu genel klasmanda ikinci, çaylaklar klasmanında ise şampiyon tamamladı. 21 yaşındaki milli sporcu Ayhancan Güven, Meksika’da koşulan serinin son iki yarışını ikincilikle tamamlayarak, 2019 sezonunu şampiyona genel klasmanında ikinci ve çaylak şampiyonu olarak tamamladı. FIA Dünya Formula 1 Şampiyonası yarışları öncesinde destek serisi olarak gerçekleştirilen şampiyonanın 27 yıllık tarihinde ‘ilk sezonunda ikinci bitiren ilk pilot’ olmayı başaran temsilcimiz, bu başarıları ile Türk otomobil sporları tarihine bir kez daha adını yazdırmayı başardı.

Usta isimlerle yarıştı

Ayhancan Güven, bu sezon hem Porsche Carrera Cup Fransa serisinde, hem de Porsche Süper Kupa’da ülkemizi başarıyla temsil etti. Porsche Süper Kupa’da Alman pilot Michael Ammermüller'in ardından ikinci olan Türk pilot, sezon boyunca değişik ülkelerden toplam 25 pilot ile mücadele etti.  Sezonun Meksika'daki son ayağında çıktığı iki yarışı da Alman pilotun ardında ikinci tamamalyan Ayhancan Güven, ilk yarışta Kıbrıs Rum Kesimi'nden Tio Ellinas'ı, ikinci yarışta ise Yeni Zelandalı Jaxon Evans'ı geride bıraktı. Sezonu 150 puanla şampiyon tamamlayan Ammermüller'in ardından 124 puan toplayan Ayhancan Güven, 118 puanlı Fransız Julien Andlauer'in önünde ilk kez yarıştığı Porsche Süper Kupa’ı ikinci tamamlandı. Bu sezon Porsche Süper Kupa’da Ayhancan Güven gibi aralarından bir başka Türk pilot Berkay Besler'inde bulunduğu toplam 9 çaylak pilotla aynı zamanda bu seride ilk kez yarışanların sınıflandırıldığı Porsche Süper Kupa Çaylaklar Şampiyonası'nda da topladığı 124 puanla Avustralyalı Joey Mawson'un 61 puan önünde şampiyonluğa ulaştı. 

İngiltere'den zaferle ayrıldı

21 yaşındaki milli sporcu Ayhancan Güven, Silverstone pistinde koşulan Porsche Mobil1 Supercup dördüncü ayağından zaferle ayrıldı. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve Pierre Martinet desteğinde mücadele eden Türk pilot Britanya Grand Prix öncesinde koşulan yarışta müthiş bir performans sergiledi. 30 pilotun mücadele ettiği yarışın sıralama turlarında 2:02.288 ile en iyi zamanı kaydeden Güven, aynı zamanda bu zamanıyla pist rekorunu da kırarak bir kez daha tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Dünya Formula 1 Şampiyonası 10.ayağı Britanya Grand Prix öncesinde koşulan yarışa ilk sıradan başlayan temsilcimiz, 13 tur boyunca liderliğini koruyarak birinciliği elde etti. Damalı bayrağın altından geçen ilk isim olan Ayhancan Güven, birincilik kupasını alırken podyumda İstiklal Marşımızı dinletti ve şampiyona tarihinde ilk sezonunda yarış kazanan ilk pilot olmayı başardı.

 

Ayhancan Fransa'da lider

Avrupa pistlerinde ülkemizi başarıyla temsil eden milli sporcumuz Ayhancan Güven, İtalya Misano pistinde koşulan Porsche Carrera Cup Fransa serisi 5. ve 6. yarışlarını podyumda tamamlayarak şampiyona liderliğini sürdürdü. Güven yarışın ardından “Araç ayarlarıyla boğuştuğumuz hafta sonunu değerli puanlar alarak ve iki podyumla tamamladık. Fransa şampiyonasında sezonun tam ortasına geldik ve 104 puan ile lideriz. Şimdi Fransa şampiyonasına ara verip, 30 puan ile 2. sırada yer aldığım Porsche Mobil1 Super Cup’a odaklanma zamanı.” açıklamasını yaptı.

Sezona hızlı başladı

Milli sporcumuz Ayhancan Güven, geçtiğimiz yıl şampiyonluğa ulaştığı Porsche Carrera Cup Fransa serisinde yeni sezonunun ilk yarışı için Fransa'nın Nogaro pistine çıktı. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu desteğinde Martinet by Almeras takımı adına mücadele eden Güven, şampiyonanın ilk ayağında ilk yarışı ikinci, ikinci yarışını ise birinci sırada tamamlayarak sezona hızlı bir başlangıç yapmış oldu. Güven, Türkiye logoları yer alan otomobili ile Nogaro'da bayrağımızı göndere çekerek bir kez daha podyumda İstiklal marşımızı dinletmeyi başardı. Porsche Mobil 1 Supercup ilk yarışı için Barcelona pistine çıkacak olan Ayhancan, bu pistte yapılan sezon öncesi resmi testinde tüm rakiplerini geride bırakarak en iyi zamanın sahibi olmuştu. 1992 yılından bu yana FIA Dünya Formula 1 Şampiyonası yarışları öncesinde destek serisi olarak gerçekleştirilen şampiyona, Dünya’daki en rekabetçi tek marka serisi olmasıyla dikkat çekiyor.

'Duygularım tarifsiz'

Sezonu çifte şampiyonlukla kapattığı için mutlu olduğunu söyleyen Ayhancan Güven ''İlk Meksika yarışımı 2. sırada bitirdim ve Çaylak Şampiyonluğumu ilan ettim. Üç kişi son yarışa eşit puanlarda girdik. Bu üç kişinin önünde bitirdiğim zaman genel klasmanı 2.tamamlayacaktım. Yarıştan önce 'Kaybedecek bir şey kalmadı, çıkıp son kez savaşalım' dedim ve ikinci sırayı alarak hedefimize ulaştık.

Süperkupa Çaylak Şampiyonluğu, Dünyanın en zor ve prestijli tek marka kupasında rekorlar ve ilkleri gerçekleştirdik. Duygularım tarifsiz. 17 senedir bu noktalara gelebilmek için çalıştım. Bu sürede yanımda olan ailem ve bana inanan herkese teşekkür ederim. Başarının arkasındaki gizli kahramanlardan bir tanesi Pierre. Aracımın şef mekanikeri. Bu sene ailesinden çok arabam ile vakit geçirdi ve bana her zaman en iyi arabayı hazırladı. Podyuma tek ben çıksam da bu bir takım sporu'' diye konuştu.

 

Babasının izinde

Ayhancan'ın kendisi gibi yarışçı, bir çok başarıya ve şampiyonluğa imza atmış babası Hakan Güven oğlunun elde ettiği başarının 14 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu söyledi. 2004'de kartingle başlayan yarış serüveninin Porsche Carrera Cup Benelux ve Fransa Şampiyonluklarıyla taçlandığını belirten baba Güven ''Yarış tarafından bakarsak çok ciddi bir emek var. Çok uzun süre uğraştık. Ayhancan bu işi sevmeseydi, istemeseydi, zaten bunların olma şansı yoktu. Zorlukların altından yeri geldi tek başına üstesinden geldi. Başarıya ulaşmak için yaz-kış demedi, çalışmalarını sürdürdü. Sonuçta da başarı geldi. Yola çıkış projemiz Ayhancan'ı dünya şampiyonu yapmaktı. Bu nedenle otomobil'in zirvesinde yer almak istiyoruz. Bir baba olarak evladının böyle bir konuma ulaşması en gurur verici durum olduğunu düşünüyorum. Tüm anne-babalara çocuklarını mutlaka bir spor branşına yönlendirsinler'' dedi.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam