SON DAKİKA
reklam
reklam

Maltepe Ekonomide Yeni Arayışları konuştu (I.BÖLÜM)

Eklenme Tarihi: 8 Aralık 2019, Pazar - 13:02   Okunma Sayısı: 73233
Maltepe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Maltepe Ekonomik Forumu”, Elite World Asia Otel’de, yurtiçi ve yurtdışından ekonomistlerin katılımıyla başladı.

İki gün süren oturum dizisinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak , gazeteci Uğur Gürses ,başarılarıyla dünyaca tanınan ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selva Demiralp, Bilkent Üniversitesi, İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Prof. Dr. Uğur Emek ,Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Prof. Dr. Haluk Levent gibi akademisyenlerle gibi çok sayıda davetli oturumlarda konuşarak ekonomi için arayışlarını ifade ettiler.

Açılış oturumunda konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Türkiye gibi hem ekonomide, hem de siyasette güvensizliğin olduğu bir ortamda yerel yönetimlerin de söz söyleme hakkı var diyerek, bu forumu düzenledik”

Maltepe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Maltepe Ekonomik Forumu”, Elite World Asia Otel’de, yurtiçi ve yurtdışından ekonomistlerin katılımıyla başladı. İki gün süren oturumun ilk gününe CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’nin Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’nin Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP’nin Arge-Bilim Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Kadri Enis Berberoğlu, Ömer Fethi Gürer, Çetin Osman Budak, geçmiş dönem CHP milletvekilleri Kadir Gökmen Öğut, Mehmet Tüm, CHP Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel, Maltepe Belediye Meclis Üyeleri, Maltepe Muhtarları, Maltepe Amatör Spor Kulüpleri Birliği Başkanı Bayram Behram Kaçar, Maltepe Kent Konseyi Yönetimi, basın mensuplarıyla çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

“Ekonomide Yeni Arayışlar” adı altında düzenlenen forumunu açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Türk ekonomisinin içinden geçtiği zorlu sürece vurgu yaparak, “Ekonomide Yeni Arayışlar konferansımızın ilkine bugün başladık. CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcümüz Faik Öztrak ile bundan birkaç ay önce bir değerlendirme yaptığımızda ve yerel yönetimlerin karşı karşıya bulunduğu sıkıntılardan bahsettiğimizde, bunların ekonomik temelli olduğu açıktı. Biz de burada ortak akıl oluşturabilir miyiz ve bir çözüm önerisi geliştirebilir miyiz diye bu forumu düzenleme kararı aldık. O yüzden bu hafta sonu, burada çok önemli konuklarla birlikte olacak ve onları dinleme fırsatı bulacağız” dedi.

 

Bir belediye başkanının görevinin sadece yerel sorunlarla ilgilenmek olmadığının altınızı çizen Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye gibi hem ekonomide, hem de siyasette güvensizliğin olduğu bir ortamda yerel yönetimlerin de bu konuda söz söyleme hakkı var demek istiyorum. Maltepe’mizde önce ekonomi, sonra da siyasete bakış açısı masaya yatırılacak. 2 gün buraya emek veren tüm arkadaşlarıma katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. İnşallah hedeflerimize ulaşabileceğimiz bir toplantı olur. Türkiye’de şu an yurtdışına beyin göçü veriyor olmamız düşünmemiz gereken önemli konu başlıklarından sadece bir tanesi. Bir ülke gençlerine ümit vermiyor, yarınlarıyla ilgili alan yatıramıyorsa, beyin göçü olarak onları yurtdışına gönderiyorsak elbette bunun üzerinde düşünmemiz lazım. Sadece beyin göçü mü, ekonomik göç de var. Yatırımcılar burada gelecek görmedikleri için yurtdışına gidiyor, Türkiye’deki yatırımcılar da yurtdışına işlerini taşıdı. Bu konuda acilen fikir alışverişinde bulunmamız gerekiyor. Belki buradaki önemli fikirlerle onlara da alternatifleri olabiliriz, öneri sunabiliriz. İnşallah buradan çıkan sonuçlar kitaplaştırılarak istifade etmek isteyenlere sunulacak. Koşullar ne olursa olsun daima sevgi kazanacak.”

Oturumlarda Türkiye’nin Ekonomik Sorunları İrdelendi

Açılış konuşması sonrası, forumun ilk oturumu gerçekleştirildi. “Dünya ve Türkiye Ekonomilerinde Görünüm ve Beklentiler” konulu ilk oturumda CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın moderatörlüğünde, Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selva Demiralp, Bilkent Üniversitesi, İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Azerbaycan’dan gelen Prof. Dr. Saleh Mammadov ve ekonomist Dr. Zümrüt İmamoğlu ve gazeteci ve köşe yazarı Uğur Gürses, “Dünya Ekonomisinde Sorunlar ve Belirleyici Dönüşümler” ve “Türkiye Ekonomisinin Temel Sorunları” üzerine bir sunum yaptı. “Ekonomi Politikalarında Yeni Arayışlar” konulu ikinci oturumda ise Dr. Osman Berke Duvan moderatörlüğünde, Prof. Dr. Kamil Yılmaz, “Makroekonomik Çerçeve”, Prof. Dr. Serdar Sayan, “Üretim ve Verimlilik”, Prof. Dr. Uğur Emek, “Rekabet Gücü”, Prof. Dr. Öner Günçavdı, “Sanayi Politikaları” ve Prof. Dr. Haluk Levent, “Kapsayıcı Büyüme ve Bölüşüm” konularında konuştu. Son oturumdaysa Prof. Dr. Daron Acemoğlu, video konferans yöntemiyle “Küresel Ekonomik Gelişmelerin Işığında Türkiye’nin Yol Haritası” konusunu masaya yatırdı. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi ve forumun ilk günü sonlandı.

Oturumun İkinci Günü Konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’undan 4 Maddelik Çözüm Önerisi!

“Maltepe Ekonomik Forumu”, Elite World Asia Otel’de 1 Aralık’ta ikinci gün oturumlarıyla devam etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yurtiçi ve yurtdışından ekonomistlerin katıldıkları oturuma ayrıca CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’nin Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’nin Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP’nin Arge-Bilim Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, CHP’nin Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Kadri Enis Berberoğlu, geçmiş dönem CHP milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel, Maltepe Belediye Meclis Üyeleri, çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve ekonomist katıldılar.

İkinci günün açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, foruma katılan akademisyenlerden alıntı yaparak, Türkiye gibi kırılgan bir ekonomiye sahip ülkede yapılan bu konferansı önemsediğini ifade etti. “Cumhuriyet Halk Partisi dışında iktidar olup da varlığını sürdüren hiçbir parti yok. Siyasi Partiler Yasası kimden kaldı bize. Darbecilerden, biz buna darbe hukuku diyoruz. Bütün yasaların darbe hukukundan arındırılmasını istiyoruz. AB standartlarında demokrasi için hukuk sistemimizi darbe hukukundan arındırmalıyız.” diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “İçinde bulunduğumuz koşullar yeni arayışları zorunlu kılıyor. Sorunlara birlikte çözüm üretebiliriz, bu anlayış toplantının ana temasıdır. Prof. Dr. Kamil Yılmaz hocamız ‘Ekonomimizdeki her kriz ve kırılmadan sonra yeni bir başlangıç yapıyoruz' demişti. Bunun nedeni, ekonomi ve siyaset kurumlarımızın kurumsallaşmamış olmasıdır” dedi.

Sözlerine “Neden bizim insanlarımız 3. sınıf bir demokrasiye mahkum ediliyor. Demokrasiden yana bütün güçlerin bir araya gelip bunun mücadelesini vermemiz gerekiyor. Neden siyasal iktidar inşaat sektörünü kutsadı. Siyaseti hangi sektör, kim finanse ediyor? Toplum neden yolsuzluklara duyarsız. Devlet başkanının yolsuzluklardan pay alması bile makul karşılanmaya ve bu konuda yazılar yazılmaya başlandı. Tank palet fabrikası satıldı mı, hayır. Kiralandı mı hayır. 25 yıllığına bedava verildi. 5 kuruş alınmadı. Müslümanız diyenler var, kul hakkı nedir kardeşim. Siyasetçi hesap vermeye gerek bile duymuyor. Hukuki alt yapısı büyük ölçüde oluşturuldu.” ifadeleriyle devam eden ve devlette liyakat, darbe anayasasının değiştirilmesi, demokrasinin geliştirilip tabana yayılması gibi birçok parametrenin ekonomik kırılganlığı gidereceğini söyleyerek konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Maalesef ülkemizde rant siyaseti kutsandı. İnşaat sektörü siyasi açmazlığın kurtarıcısı oldu. Tarım hızlı biçimde bitirildi ve özelleştirmeler maalesef şeffaflıktan uzak biçimde gerçekleştirildi. Halbuki bunlara imza atan siyasetçinin hesap vermesi gerekiyor. Niçin? Kamu kaynağını harcadığı için. Siyasetçi hesap veriyor mu? Gerek bile duymuyor. Zaten yozlaşmanın temelinde de bu var. İstediğim kararları alırım, kimse bana hesap soramaz anlayışı var. Yolsuzluk ve kayıt dışılık üzerinden durulması gereken önemli konulardan. Bir de verginin toplanması ve hizmetin eşit biçimde dağıtılması meselesi ortada büyük bir sorun olarak durmakta. Kimsenin can ve mal güvenliği yok dediğim için siz Türkiye’yi dünyaya ihbar ediyorsunuz diyorlar evet yok. Siz hangi can ve mal güvenliğinden bahsedeceksiniz. Bu ülkede bağımsız yargı var mı. Senin sözcün aksini söylüyor zaten. Can ve mal güvenliğinin olmadığı ülkede biz yeni arayışların rotasını belirlemeye çalışıyoruz. Siyasi irade ranttan besleniyorsa doğal olarak o alan vergilenmez.”

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam