Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/12/13/Untitled-1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Medeniyetler Bahçesi'nde EXPO - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Medeniyetler Bahçesi'nde EXPO

Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2019, Cuma - 10:27   Okunma Sayısı: 70135
Hatay'da gerçekleştirilecek olan Expo 2021'in İstanbul'da yapılan tanıtım toplantısında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, Fuarının temasının 'Medeniyetler Bahçesi' olacağını söyledi.

 

Medeniyetler şehri Hatay’ın ev sahipliği yapacağı Expo 2021 Fuarının temasının 'Medeniyetler Bahçesi' olacağını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, “Proje için hazırlanan botanik bahçesi, 6 ay boyunca Hatay’da diğer ülkelerin bahçeleriyle birlikte sergilenecek” dedi. Expo 2021’in Hatay’da yapılması kararının Ocak 2017’de Almanya’da verildiğini hatırlatan Savaş ''Ekiplerimiz tarih belirlendiğinden beri aralıksız çalışıyor. Yaklaşık 325 dönümlük alanın projeye ayrıldı. Hatay, 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapıyor. Öte yandan endemik bitkiler konusunda çok zengin illerden birisi. 2 bin 500 çiçeği var. 250 civarında kendine has çiçeği bulunuyor. Tüm bu kavramlarla kendine has bir şehir olduğunu söylüyor. Hatay’da 600 çeşit yemek çıkabiliyor. UNESCO’nun gastronomi şehirlerinin en başarılısı olmasını istiyoruz” dedi.  Hatay'ın 1 milyon 610 bin nüfusu olduğunu dile getiren Savaş, "6 ilçemiz Suriye'ye komşu, 7 ilçemizin de Akdeniz'e kıyısı var. Hatay, 23 medeniyetin 13'üne ev sahipliği yaptığı için tarihsel ve kültürel birikimi olan çok önemli bir şehir. EXPO 2021, 'Medeniyetler Bahçesi' adı altında düzenlenecek. Yaklaşık 325 dönüm arazi içerisinde bunu yapacağız. İki bölüme ayırdık. Bir tanesi Antakya'da bir diğeri de İskenderun'da. İkisi direkt 900 bin nüfusa hitap ediyor " diye konuştu.

 

Gastronomi şehri

Dünyada EXPO ve gastronomi unvanlarını alan tek şehir Hatay’ın UNESCO tarafından 26. Gastronomi Şehri ilan edildiğini dile getiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş ''Hatay gastronomi şehri olduğu için buna uygun bir şekilde projelendirdiğimiz lokantalar var. Seralardan organik tarım yapıp orada ürettiğimiz sebzeleri gastronomi evlerinde değerlendireceğiz. Ülkelerin ve şehirlerin İskenderun tarafında bahçeleri olacak. Organizasyonun gerçekleştirileceği alanda dikey tarım uygulamasına geçildi. Seralarda üretilen taze ve besin değeri yüksek ürünler Expo alanındaki restoranlarda kullanılacak.Hatay gastronomi şehri olduğu için buna uygun bir şekilde projelendirdiğimiz lokantalar var.  UNESCO tarafından tescillenmiş 36 gastronomi şehri var, bunların hem bahçesi hem lokantaları olacak. Antakya'da ise Hatay ürünleri olacak. Bunun içinde biyolojik göletler, kültür alanları, tıbbi aromatik bitki bahçesi olacak. 2021 Nisan ayında sizleri Hatay'a bekliyoruz" dedi.

 

Hedef 1 milyon turist

Hatay'ın 13 bin civarında yatak kapasitesi bulunduğunu, bunu 22 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, Yeni otel inşaatlarının devam ettiğini söyledi. Suriye'deki iç savaştan önce Hatay'ın yılda 360 bin turist ağırladığını ifade eden Savaş, EXPO ile bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Suriye’deki iç savaştan önce Hatay’ın yılda 360 bin turist ağırladığını kaydeden Savaş, EXPO ile bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Expo 2021 çok önemli bir vitrin olacak. Tempolu çalışıyoruz. Özellikle Suriye meselesinde ekonomi gittikçe 5-6 seviye düşmüş durumda. Biz kalkınmada 4. sıradaydık ve 6’ya düşüyoruz. Yıllık gelirimiz, 7 bin Dolar’ın üstündeyken 6 bin Dolar’ın altına düştü. EXPO ile birlikte daha öteye taşınmak istiyoruz. EXPO görünen yüzümüz olacak” dedi.

Yatırımlar kalıcı olacak

Hatay'da EXPO hazırlıklarının yapıldığını ancak bu yatırımları kalıcı olacak şekilde organize ettiklerini ifade eden Savaş, ''Asi Nehri ıslah edildi. Tarihi eserlerin restoresi yapıldı. Hatay'ın 600 çeşit yemeği bulunuyor. Hatay'ın uzaktan savaş bölgesi olarak algılanabileceğini söyleyen Savaş, şöyle devam etti: "Biz orada savaşın gölgesinde, savaşın psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sıkıntılarını yaşadık ama Hatay'da hiçbir zaman savaş olmadı. İstanbul, Ankara, Londra, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli. Şehir merakla bekliyor aslında çok heyecan yok çünkü 8 yıllık bir travma var. 8 yıl boyunca savaşla yatıp kalkan bir şehrin moral motivasyona, gelecekle ilgili umutlara ihtiyacı var'' dedi.

 

Fuarıın maliyeti 100 milyon dolar

EXPO'nun 100 milyon dolara mal olacağını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, '' Bunu kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Biraz borçlanıyoruz, biraz kendi öz kaynaklarımızdan tasarruf ederek buraya aktarıyoruz. 8 yıl boyunca savaşla yatıp kalkan bir şehrin moral motivasyona, gelecekle ilgili umutlara ihtiyacı var. Faaliyetlerimizi tüm dünya görüyor. EXPO’nun şehre uzaklığı 2.2 kilometre. Yeni imara açılan bir bölge. Biz sadece alanla değil, altyapısıyla da ilgileniyoruz” diye konuştu. Antakya Defne ve Arsuz İskenderun bölgelerinde yapılması planlanan 2 ayrı EXPO bahçesinin Hatay’ın 5’te 3’üne hitap ettiğini söyleyen Savaş, “Antakya ilçesinde önemli ve zengin bir bölge. EXPO, içerisinde çok güzel bir fuar alanı yapıyoruz. Hatay gastronomi şehir olduğu için ona göre de şekillendireceğiz. Seralar kuracağız ve lokantalar açacağız. Özellikle İskenderun tarafında gastronomi şehirlerinin hem bahçesi hem lokantası olacak. Antakya’da ise yemeklerimizi paylaşacağız” diye konuştu.

 

EXPO motivasyon kaynağı

Hatay’daki yurttaşların, EXPO’yu merakla beklediğini söyleyen Savaş, “8 yıldır yaşanan Suriye sorunu var. Hatay nüfusu 1 milyon 600 bin 500 bin civarında Suriyeli var. Hataylılar Suriye’de iç karışıklığın bitmesini ve Suriyelilerin evlerine dönmelerini istiyorlar. Bizde Hataylılara bu süreçte EXPO ile motivasyon yüklemek istiyoruz. Hatay’ın güzelliklerini dünyayla paylaşmak istiyoruz. Hatay savaş bölgesi olarak gözükebilir. Biz orada savaşın gölgesinde, savaşın psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sıkıntılarını yaşadık ama Hatay’da hiçbir zaman savaş olmadı. İstanbul, Ankara, Londra, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli. Şehir merakla bekliyor aslında çok heyecan yok çünkü 8 yıllık bir travma var, Suriye tarafından esen rüzgardan dolayı. EXPO ile ekonomik ve psikolojik motivasyon sağlamak istiyoruz. Hatay yenilenmeye açık bir şehir. Hatay’da Hem geleneksel tarihi yapılarını tanıtıyoruz hem de yenilikler kazandırıyoruz. Eksiklerimizi gidermek için sadece EXPO yapmıyoruz. Ayrıca şehirde yollara bakıyoruz her açısıyla ilgileniyoruz” diye konuştu. Açıklamaların ardından Savaş salona getirilen künefeleri şerbetleyerek gazetecilere ikram etti.

 

Dünya mutfağı İskenderun'a taşınacak

Kadim şehir Hatay’ın sahip olduğu zenginlikleri tüm dünya ile paylaşmak için çaba harcadıklarını ve bu çabaların sonucunda EXPO’yu 2017 yılında şehre kazandırdıklarını ifade eden Başkan Savaş, “O tarihten itibaren tüm arkadaşlarımız dersine çok iyi çalıştı. EXPO için ihalelerimizi tamamladık. İskenderun’daki kısmın 6-7 ayda bitmesini planlıyoruz. Dünya mutfağını İskenderun’a taşımayı hedefliyoruz. İskenderun’u gastronomi merkezi yapmayı planlıyoruz. UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilen tüm illeri bekliyoruz. Şehrimiz İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Bu yüzden Çin’e kadar uzanan İpek Yolu üzerindeki tüm ülkeleri de bekliyoruz. Antakya ve Defne’nin üst kısmındaki bölgede Hatay yemeklerini ön plana çıkartacağız. Bu alanlarda kültür sanat etkinliklerimiz de olacak. Bizans dönemine ait önemli bir şapeli bulduk ve bunu da EXPO alanında sergileyeceğiz. Bilim, kültür, sanat, eğitim, eğlence ve botanik konusunda kalıcı bir alan hazırlıyoruz. EXPO 6 ay sonra kapanacak bir yer değil. Bu alana 3 bin 500 kişilik bir amfi tiyatro yapacağız. Amfi tiyatroda önemli sanatçıları izleyeceğiz. İskenderun’da aynı şekilde 175 dönüm arazi içerisinde spor kompleksi de yapacağız. Faaliyetlerimiz ileriye yönelik umut veren sportif ve kültürel faaliyetler” dedi.

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam