Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2020/01/21/sergY-ana.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Sanatta dengeyi aradılar - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Sanatta dengeyi aradılar

Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2020, Salı - 11:32   Okunma Sayısı: 93980
Rezzan Peynircioğlu önderliğindeki RPart Sanat Topluluğu beşinci karma sergisini Eva Sanat Galerisi'nde DENGE konulu eserleriyle sanatseverlere sundu.

İSTANBUL

Sanat eğitmeni Rezzan Peynircioğlu önderliğinde çalışmalarını sürdüren RPart Sanat topluluğu “Denge” konulu sergisini Eva Sanat Galerisi’nde açtı Uzun zamandır çalışmalarını birlikte sürdüren topluluk, daha önceki sergilerinde olduğu gibi, bu sergide de bir tema belirledi. Topluluk “Denge” konusunu çeşitli tekniklerle, içsel duygularını katarak anlattıkları eserlerle sanatseverlerin karşısına çıktı. Amaçları sanat aracılığı ile karanlıkta kalan, görmek istemediklerimize ya da görmezden geldiklerimize dokunarak gerçekle yüzleşmeyi sağlamak. Sanat, görünenin ötesinde gerçeği anlamamızı ne kadar sağlıyor? Bu gerçekliklerin içinde denge, hayatımızda nasıl bir yer tutuyor? Denge de dengesizlik de hayatın parçası Rezzan Peynircioğlu sergi hakkında şunları söyledi; “İnsanın tüm hayatı dengeyi aramakla geçiyor. Kah duygular galip geliyor, kah mantığımız.

Sürekli bir denge durumundan söz etmek mümkün değil. Evrende madde kararsızdır, insan da kararsızdır. Tıpkı evren gibi. İdeal insan mantık ve duygularını eşit oranda kullanabilendir. Ama uygulamada böyle olamıyor. Çünkü sistem ısrarla mantık eksenli bir dünyada yaşamamızı şart koşuyor. Bu yüzden bugün duygularımız hiç olmadığı kadar acı çekiyor. Oysa dengesizlik nasıl bu hayatın doğal bir parçası ise denge arayışı da doğal sonuçtur. Olaylara bir üst perdeden baktığımızda bu tekamül yolculuğumuzda tüm bu dengesizlikler içinde dengeyi ararken de aslında o büyük dengenin bir parçası olmaya devam ettiğimizi görüyoruz. İşte bu sergimizdeki eserler tüm bu düşüncelerin ışığında ortaya çıktı.” Sergi 30 Ocak tarihine kadar Bağdat Caddesi 454/2 Kadıköy adresindeki Eva Sanat Galerisi’nde sanatseverleri bekliyor.

Rezzan Peynircioğlu

Eserimde denge kavramını adalet üzerinden irdeledim. Aalet kavramı tam olarak da uyum, uzlaşma ve dengedir. Dengenin bozulması ile adaletsizlik ortaya çıkar. Adalette denge unsuru olarak kullanılan terazi sembolü aslında ağırlık ölçmeye yarar. Diğer bir ifadeyle terazi ölçmez. Ölçen kefeye konan ölçek malzemedir. Terazinin dengesini düz tutanlar kişisel çıkarlarını değil, adaleti önde tutanlardır. Mesele bu yüzden, insan meselesidir. Teraziyi her şartta dengede tutmanın gerekliliğini tuvalime kendi yorumumla aktardım. O halde adalet terazisi dengede mi?

Prof.Dr. Sevcan Akesi

Evren nasıl bir denge ile oluştu? Canlıların bu dengeye katkıları ve zararları ne oldu? Bu muazzam dengeyi bozduğumuzda neler olacak? 12 bin yıl once Göbeklitepe’nin sahipleri bu dengenin merkezini mi oluşturmuşlardı? Kadim Anadolu topraklarında gördüğümüz 2 bin yıl once Nemrut dağına 8-10 metre yüksekliğindeki tanrı heykelleriyle birlikte kendi heykelini, Komagene Kralı niye yaptırdı? Tanrılardan af dilemek için mi? Denge böyle mi kurulacaktı? Tüm bu sorular denge ve dengisizliğin bir parçasıdır.?

Betül Belgen

Çalışmamda bir kuş kadar dengede kalıp, hem de özgür olunabilir mi? Güneş’in doğuş ve batışıyla dünyanın dengesini düşünerek resmimi de doğadaki dengeyi vurgulayarak yaptım.

Başak Yılmaz Çoban

Resimlerimde kendi içimde bir yolculuk yapıyorum. Bu yolculukta görüyorum ki; karmaşa, karşıtlıklar, özgürlük ve adalet isteği, hak arayışı, yıkılmaya yüz tutmuşu ayağa kaldırma mücadelesi, sevgi, saygı, olumlu olumsuz tüm duygu ve düşüncelerimde dengeyi bulma arzusu içindeyim. Bunun mücadelesini veriyorum. Dengesizlikler kaygıya sürüklerken, bir yanda umut ve mücadele ruhu beni ayakta tutan unsurlar oluyor. Resimlerimi izleyenlerin de kendini bulması ve hissettiği güzel duyguları kendine katmasını diliyorum.

Deniz Adısanoğlu

Resimlerimde insanın ruhsal dengesini güçlendiren varlıklarıngücünü, doğa-insan-yaşam döngüsünü şamanik ögelerle burguladım. İnsanın, ancak doğaya saygı duymayı öğrendiğinde dengede kalacağına inanıyorum.

Hatice Başdaş

Karga tarih boyunca güzelliğin değil, sonsuzluğun, tokluğuna, derin düşüncenin simgesi olmuştur. Yapılan bilimsel incelemeler sonucunda kargaların zeki oldukları kanıtlanmıştır. Ancak tüm canlılar farklı özelliklerine ragmen ancak öğrenme ve bilgi edinme yoluyla yaşamdaki dengeyi sağlayabilirler.

Hande Aktan

Evrendeki düzensizlik ve kaos teorisi dengesizlik üzerine kurulu ve böylece evrende muazzam bir denge oluşuyor. Her varlığın bu düzende bin görevi var. Evrende ikilikler ve zıtlıklar mevcut. Bu zıtlıklar kendi içlerinde zıtlarından parça barındırır ve beraber bütünü oluştururlar. Zıtlıkların birbirine dönüşmesidir belki de denge. Eserimde asimetrik / dinamik bir denge kurgulama çabama dahil olan renk zıtlıkları, insanı DNA formunda hem madde olarak hem de asıl varlığı ruh olarak sembolize eden biçimler ile çalışma alanlarımın boyutları ile evrendeki dengenin armonisini kendi imge alanımda resmettim.

Canan İşdaş Öztürk

Yaşamda bir çok adaletsizlik var. resmimde, değişik ruh hallerindeki figürlein yaşamda oluşturduğu dengesizlikleri anlattım. Dünyaya gelmek elbette bizim seçimimiz değil ama nasıl yaşayabileceğimizi seçebiliriz. Aynı şekilde güzel bir dağada yaşamak da elimizde. Ön plandaki melek-çiçek motiflerimle bu hayalimi de anlattım. Eşit, huzurlu ve çevre bilincine inanmış insanlar. Gelecekte böyle dengeli bir dünya olmasını diliyorum.

Senem Düvencioğlu

Doğada her şey arasında bir denge vardır. Doğanın bir parçası olarak insanın da doayla arasındaki bağ yadsınamaz. Çalışmamda da doğaya bırakacağımız güzel izlerle bu bağın daha da bütünleşeceğini anlatmaya çalıştım.

Serap Sucuoğlu Savçın

Işık tüm görsel elemanları görünür kılan ve algılanmasını sağlayan temel bir ihtiyaçtır. Benin çalışmalarımdaki amacım ise ışığın dengeli kullanımı ile izleyiciye gerçek olan ve olmayan arasında ikilemde bırakarak düşünmelerini sağlamak.

Vahdet Sorgürtekin

Mekanda dengede duran eşyalar, bir müddet sonra yıpranmayla birlikte dengesizleşmeye başlar. Yıpranan parçalar olmasa bile varlığını devam ettirir, İnsan da yaşanmışlıklarıyla yıpranır ve benliğinde dengenin uyumunu bulur.

Zuhal Yılmaz

Hayallerle gerçek yaşamın dengesizliğini anlattım çalışmamda. Resmimi yaparken bir taraftan da çocukların içindeki güzellikleri, konulan kurallar ve yasaklarla nasıl öldürdüğümüzü de düşünmedim değil. Bizim başımıza gelen de bu değil mi?

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT FIRAT YILDIZ-İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam