SON DAKİKA
reklam
reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk tipi yardım modeli kabul görür hale geldi

Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2016, Çarşamba - 09:00   Okunma Sayısı: 85663

İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Somali, ülkemizin Afrika kıtasına yönelik bakış açısının, bizim Afrikalı kardeşlerimizle kurmak istediğimiz ilişkinin adeta sembolü olmuştur. Somali ile beraber Türk tipi yardım modeli artık literatürde tartışılır, kabul görür hale gelmiştir. Uluslararası toplum ve bölge ülkeleriyle iş birliği halinde inşallah Somali huzura erene, tam anlamıyla barış ve istikrar ülkesi olana kadar da bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Erdoğan, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu kapsamında, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ile düzenlenen ortak basın toplantısındaki konuşmasında, forumun Somali ve tüm bölge ülkeleri için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada gerçekten tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını dile getirerek, "2011'de adeta yıkımın eşiğinde olan, tüm umudunu yitirmiş olan Somali, ülkemizin ve uluslararası ortakların çabalarıyla yeniden ayağa kalkıyor. Bir dönem istikrarsızlıkla, kaosla, çatışmalar ve insani krizlerle özdeşleşen Somali hamdolsun bugün bölgede umudun adı oldu. Elbette Somali'nin sorunları, sıkıntıları henüz bitmiş değil. Terörizmle mücadele ve devletin tüm kurumlarıyla yeniden inşası başta olmak üzere birçok kritik mesele çözülmeyi bekliyor" ifadesini kullandı.

Somali'de büyükelçilik açılacak 

Erdoğan, Somali hükümeti ve foruma katılan bölgesel başkanların seçim sistemi konusunda gerçekten takdire şayan bir çaba gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu: 

"Uzlaşı kültürünün yerleşmesi, sorunların barışçıl yollardan, diyalogla çözüme kavuşturulması noktasında çok değerli, kıymetli bir adım attılar. Bu vesileyle ben bir kez daha kendilerini tebrik ediyorum. Seçimlerin barış, huzur ve güven içinde gerçekleştirilmesine büyük önem atfediyoruz. Somali'nin bir atasözü var. 'Kardeş, insanın tıpkı omuzu gibidir' diyor. Türkiye tüm devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla, resmi ve gönüllü çalışanlarıyla Somali'nin yeniden inşasına omuz vermektedir. Somali ülkemizin Afrika kıtasına yönelik bakış açısının, bizim Afrikalı kardeşlerimizle kurmak istediğimiz ilişkinin adeta sembolü olmuştur. Somali ile beraber Türk tipi yardım modeli artık literatürde tartışılır, kabul görür hale gelmiştir. Uluslararası toplum ve bölge ülkeleriyle iş birliği halinde inşallah Somali huzura erene, tam anlamıyla bir barış ve istikrar ülkesi olana kadar da bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Nitekim bu desteğimizin bir tezahürü olarak dünyadaki en büyük büyükelçiliğimizi Mogadişu'da inşa ettik. İnşallah önümüzdeki aylarda, büyük ihtimalle nisan veya mayıs ayında büyükelçiliğimizi açmak üzere tekrar Somali'yi ziyaret etmeyi planlıyorum. Uluslararası toplumun Somali'de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerinin de artmasını arzu ediyoruz. Bilhassa yatırımlar konusunda artık daha cesur, daha kararlı adımların atılması gerekmektedir." 

Dün düzenlenen Türkiye Somali İş ve Yatırım Forumu'nun tüm uluslararası yatırımcılara örnek olması temennisinde bulunan Erdoğan, "Türkiye olarak biz, bazı ayni ve nakdi yatırımları buna dahil etmiyorum, sadece bütçe çıkışı olanları söylüyorum. Beş yıl içerisinde yaptığımız ayni ve nakdi destek 370 milyon dolardır. Bu, bütçe çıkışı olan. Bunun yanında sivil toplum kuruluşlarının yaptığı ise 130 milyon dolardır. Ayrıca özel sektör yatırımlarına baktığımız zaman onlar da yaklaşık 100 milyon dolar civarındadır. Bütçeden bütçeye, verdiğimiz bir sözümüz var. O da her ay 2 milyon dolar gibi bir desteği de biz Somali yönetimine aktaracağız" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 30 otobüs verecek 

Gerek büyükelçilik binası gerekse yanındaki deniz üssünün Türkiye'nin orada ekstra yaptığı bir yatırım olduğunu dile getiren Erdoğan, bunlarla beraber şu ana kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok ciddi manada Somali'de yaptığı yatırımların bulunduğunu kaydetti. 

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile yaptıkları görüşme sonrasında, Mogadişu'da toplu taşıma olmadığı için 30 otobüsün, motoru, lastikleri gibi her şeyini sıfırlayarak klima sistemli olmak üzere Mogadişu Belediyesine en kısa zamanda seçim öncesi ulaştırılacağını açıkladı. 

Türkiye’nin yaptığı yardımlar Somalilerin hayatını iyileştirmek için

Türkiye’nin Somali’ye verdiği 500 milyon doların kullanılma şeklinden dolayı kendileri için çok önemli olduğunu anlatan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ise, uluslararası kurumların yardımlarının büyük ölçüde araştırma ve yayın şeklinde olurken, Türkiye’nin yardımının sıradan Somalililerin hayatını iyileştirmekte kullanıldığını vurguladı. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam