SON DAKİKA
reklam
reklam

DİJİTAL AŞK BAŞKADIR

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2020, Çarşamba - 10:03   Okunma Sayısı: 327171
Son yıllarda internet kullanımının artması, yeni arkadaşlık uygulamalarının eklenmesi ve toplumun sosyalleşmekten giderek uzaklaşması dijital aşkı da beraberinde getirdi

 

 

Artık günümüzde her şeyin dijital dünyaya taşınması gibi aşkta dijitalleşti. Kadınlar ve erkekler flört etmek, tanışmak ve evlenmek için dijital dünyadaki web sitelerine ve uygulamalara daha fazla zaman ayırmaya başladı. Son yıllarda evlilikle sonuçlanan bir çok birlikteliğin sanal dünyada, dijital aşk ile başlaması ise, görücü usulü ile evlenmeyi artık rafa kaldırdı. İlişkilerin dijital ortama taşınmasıyla 12 milyar Dolarlık online dating (ilişki) pazarı da Türkiye’de 500 milyon Dolara ulaştı. Türkiye’de her 10 kişiden 3’ünün aşkı dijitalde ararken, 14 Şubat Sevgililer Günü dolasıyla Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, online dating pazarının büyüme performansını yorumladı.  Mobil dating platformları pazarı dünyada 12 milyar Dolar büyüklüğe ulaşmış durumda ve sektör her sene ortalama yüzde 2,5 büyüyor. Bir başka ifadeyle dünyada 220 milyon kişinin bu uygulamaları kullandığını söyleyebiliriz. ABD’de ise pazarın büyüklüğü 3 milyar Dolar ve ABD’deki 50 milyon kişi bu siteleri kullanıyor.  Dünyada dating aplikasyonlarının en çok kullanıldığı ülkeler ise ABD, Çin, İngiltere, Almanya ve Hindistan.

Dijital hayattan vazgeçemiyoruz

Türkiye’ye baktığımız zaman internet kullanımındaki artış, nüfusun yüzde 72’sinin aktif olarak internet kullanması da ilişkileri online ortama taşıdı. Türkiye’de de pazar 500 milyon Dolara ulaştığına dikkat çeken MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, “90’lar itibariyle hızla bir artış grafiği sergileyen internet, hayatımızın her alanında. Gözlerimizi açtığımız andan kapatana kadar sürekli online’ız. Akıllı telefonlarla birlikte daha internete zaman ve mekan kavramı olmadan daha hızlı ulaşıyoruz. İnternet üzerinden sadece sosyal ilişkilerimizi değil, işimizi de yönetiyoruz. 7/24 yaşadığımız dijital hayat, yeni bir sektörün de doğmasını tetikledi: Online dating pazarı. Globalde yaklaşık 20 sene önce 2 milyar Dolarlık bir büyüklüğe sahip pazar, bugün 12 milyar Dolar büyüklüğe ulaşmış durumda. Türkiye’de uluslararası dating aplikasyonlarının yanı sıra yerel yazılımlara ait web siteleri ve aplikasyonlar da ağırlık kazanmaya başladı.” derken, yerel firmaların birçoğunun yurt dışından yatırım almaya başladıklarına dikkat çekiyor.

Sosyal arkadaşlık hızla düşüyor

Aile, arkadaşlar aracılığıyla, iş yerinde ya da sosyal mekanlarda tanışmanın oranı hızla düşerken, internetten yapılan tanışmaların oranı ise hızla artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre 2009-2017 yılları arasında ABD’deki çiftlerin neredeyse yüzde 40’ı ilişki sitelerinde tanışmış. Araştırmaların sonuçların her ülkeden ülkeye farklılık gösterse de ortak nokta ilişkilerin dijital ortama taşınmaya başladığı.

Dating uygulamaları rağbet görüyor

Önce iOS’un akabinde de Android’in hayatımıza girmesiyle birlikte web’deki ilişki siteleri de uygulamalara taşındı. Bunlardan en popüleri ise Tinder. Bugün pazarın en büyüğü olma özelliğini taşıyan Tinder, 100 milyondan fazla yüklenme sayısına ait. Diğer popüler uygulamalar ise Badoo, Tantan, Happn, Bumble, Meetme, Plenty of Fish, Lovoo, Grindr ve Skout. Match Group çatısı altında hizmet veren Tinder, 2019 yılında 1,2 milyar Dolar gelir elde etti. “Bildiğiniz üzere Facebook da dating uygulamasına başladı. Bu da pazarın ne kadar büyüdüğünü gözler önüne ve yakın bir gelecekte ilişkilerin belki de tamamının dijital üzerinden ilerleyeceğine işaret ediyor. Türkiye’de sadece Tinder’ın 1 milyonun üzerinde kullanıcısı olduğunu ve her 80 kişiden 1’i Tinder kullandığını söyleyen Garakhanova, “Online tanışma uygulaması kullanan erkeklerin oranı yüzde 67, kadınların oranı ise yüzde 54. Yine uygulamayı kullananların yaş aralığı ise 25-34. Her 10 kişiden 3’ü ise yeni biriyle tanışmak için online ortamları tercih ediyor ve trend, eğlenceli olduğu için uygulamalar da aktif” açıklamalarında bulundu.

Stratejik ve yaratıcı beyinler

İşletmelerin değişim geçirmelerini ve dijital platformlarda markaların yaratılmasını sağlayan stratejik ve yaratıcı beyinlerden oluşan bir ekip olduklarına dikkat çeken MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, ''Mezo Digital ekibi, geçmişte Türk Hava Yolları, Avea, Polisan, Torku ve Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi birçok farklı kuruma hizmet veren alanında uzman profesyonellerden oluşuyor. Mezo Dijital'de, çok geniş bir yelpazede kreatif ve stratejik hizmetler sunuyoruz. İster web tasarım, ister dijital planlama, ister sosyal medya olsun, markanız için doğru stratejiyi bulmanız için biz buradayız. Nasıl işliyor peki? Yüksek kalitede ve hizmet sayesinde, markanızın hedefine ne pahasına olursa olsun erişiyoruz. Doğru kanal ve platformları etkili bir biçimde kullanarak, hedef kitlenizle iletişim kurmanıza ve rakiplerinizin arasından sıyrılmanıza yardımcı oluyoruz. Mezo Dijital'de, çok geniş bir yelpazede kreatif ve stratejik hizmetler sunuyoruz. İster web tasarım, ister dijital planlama, ister sosyal medya olsun, markanız için doğru stratejiyi bulmanız için biz buradayız. Nasıl işliyor peki? Yüksek kalitede ve hizmet sayesinde, markanızın hedefine ne pahasına olursa olsun erişiyoruz. Doğru kanal ve platformları etkili bir biçimde kullanarak, hedef kitlenizle iletişim kurmanıza ve rakiplerinizin arasından sıyrılmanıza yardımcı oluyoruz'' diye konuştu.

İnternette aşk mümkün değil

Bilim insanları yapmış oldukları çalışmalar sonucunda, internette aşkın mümkün olamayacağı görüşünü savundular.  Uzmanlar gerçek bir duygunun oluşması için taraflarının birbirlerinin fotoğraflarını görmesinin, yazdıkları mesajları okumasının yeterli olmayacağını açıkladılar. Washington Uygulamalı Biyoloji Enstitüsü uzmanları, gerçek aşkın sadece dördüncü görüşmeden sonra oluşabildiği görüşünü sundular. Bilim insanlarına göre insan bilinci ilk görüşmede muhatabın bir ‘zihinsel bir portresini’ çiziyor, sonra analiz edip elde edilen sonuçları yeniden kontrol ediyor. İnsan daha sonra ise karşısındakinin davranışını daha titiz bir şekilde değerlendirmeye başlıyor.

Kişilerin belli derecede birbirini anlayabildiği ve ortak deneyim biriktirdiği dördüncü veya beşinci görüşmede, insanlar arasında aşk olarak nitelendirilebilen bir duygu oluşmaya başlıyor.

Uzmanlar gerçek bir duygunun oluşması için birbirlerinin fotoğrafını görmenin yetersiz olduğunu düşünüyor. Psikologlara göre ise internet aracılığıyla tanışmak, insanların gerçekten aşık olmalarını sağlayamıyor.

Görmeden tanışmak

Tom Hanks ile Meg Ryan'ın baş rollerini paylaştığı 'Mesajınız var' filmi birbirini tanımayan iki insanın aşkını konu ediyor. Günümüzde film gerçek olor mu bilinmez ama, internet yaygınlaştıkça sanal ortamda yaşanan aşkların da sayısı artıyor. Bu da yeni bir flört ortamının ve kurallarının oluşmasını sağlıyor.  Bazı ilişkiler o kadar uzun sürüyor ki, çiftler gerçek hayatta tanışmayı sona bile bırakabiliyorlar.  1998 yılında Türkiye'nin ilk evlilikle sonuçlanan internet aşıkları Antalyalı bir çiftti. Bunu başka illerden, hatta ülke sınırının ötesine taşan ilişkiler izledi. hepsinin de ortak noktası, çiftlerin internette birbirlerini görmeden tanışmalarıydı. Görmeden tanışarak başlayan arkadaşlıkların elbette hepsi iyi sonuçlanmıyor. Bunu kötü maksatla kullanan insanlarda çıkmıyor değil. Ancak erkek olsun, kadın olsun, çiftler internette birisiyle tanıştıklarında artık çok temkinli davranıyorlar.

Online flört için altın tavsiyeler

İlişkilerinin tamamını internette bulan birisi olarak, klavye başında sevgili arayanlara bazı tavsiyelerde bulunmak, iyi bir ilişki için faydalı olabilir. Çoğu tanışmaların online oyun sayfalarından başladığını düşünürsek, iyi bir online oyun meraklısı olmak karşı tarafı etkileyebilir. Tanıştıktan sonra espiri yönünüzün ne kadar gelişmiş olduğu, karşı taraf için o kadar fark edilmenizi sağlayacaktır. 

O nedenle mizah sizin dostunuzdur. Elbette ki seviyeli ve düzeyli olmak şartıyla. Tanışıp sohbet etmeye başladığınızda, kesinlikle olumsuzluklardan bahsetmeyin. Bu karşı tarafın içiniz karartacağı gibi, sizin hakkınızda da olumsuz düşünmesini sağlayabilir. Güven vermek online arkadaşlıklarda çok önemlidir. Flört ettiğiniz kişiye basit ve kolay cevaplanan sorular yöneltin. Çok uzun mailler yazmanıza gerek yok. Zaten karşınızdaki kişi sizin kurduğunuz üç veya dört cümle ile ilgilenecektir.

İçten ve samimi olmak ilk randevuyu kopartmak için en önemli anahtardır. Online ortamda karşınızdakini övecekseniz bunu zamana yayarak ve içten bir şekilde yapın. En önemlisi ise şimdiki halinizle hiç alakası olmayan 10 yıl önceki fotoğraflarınızı paylaşmayın.  Sizi gördüğünde hayal kırıklığına uğrayabilir. İlk randevuyu aldığınızda ve ilk buluşmanızda, eğer birbirinizi beğendiyseniz, o zaman ortak noktalarınızı bulup çıkartmaya başlayabilirsiniz.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam