SON DAKİKA
reklam
reklam

SERGİDE ŞEHİT FUTBOLCULAR ANILDI

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2020, Perşembe - 11:11   Okunma Sayısı: 98671
Çanakkale zaferinin 105. yılın etkinlikleri çerçevesinde savaşta şehit düşen sporcuları ve futbolcuları anmak için düzenlenen Çanakkale Savaşı fotoğraf sergisi ziyaretçilere duygusal anlar yaşattı.

 

 

 

Çanakkale Zaferi'nin önemli anlarını anlatan fotoğraflarının yer aldığı resim sergisi, Kağıthane'de ziyaretçileriyle buluştu. "Onların son nefesleri, bizim ilk nefeslerimiz oldu" isimli etkinlik ve resim sergisinin ilki geçen yıl İASKF Genel Merkezi'nin bulunduğu İstinye Orhan Saka Amatörler Evi'nde gerçekleştirilmişti. Kağıthane'de tekrarlanan serginin açılışına konuşmacı olarak Antropolog Suat Turgut ile birlikte spor, sanat ve tarih camiasının önde gelen isimleri katıldı. Çanakkale Zaferi'nin dönüm noktalarının fotoğraflarının yer aldığı resim sergisi, etkinliğe katılan yaklaşık 200 kişi tarafından ilgi ile takip edildi. Hemen her resmin üzerindeki notları tek tek okuyan katılımcılar, büyük boyutlarda hazırlanmış olan resimlerle fotoğraf çektirerek sosyal medya sayfalarında paylaştılar. Her resmin üzerinde bulunan ve o döneme damgasını vuran olayları anlatan kısa açıklama yazılarını okuyan katılımcıların bir kısmı heyecanlarını gizleyemeyerek duygulu anlar yaşadıklarını ifade ettiler.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine isimli eserinin, Çanakkale Savaşı'ndan görüntülerle bezendiği kısa film gösterimi sonrası salondan çıkanlar yoğun bir duygu seli yaşadıklarını ve bunları cümlelerle ifade edemediklerini dile getirdiler.  Bir çok katılımcı resim sergisi başında o günleri şu an yaşadıklarını anlatırken bugüne göndermeler yaparak serzenişte bulundular. Özel olarak hazırlanan slayt gösterisinin izlenmesinden sonra konuşma yapan Amatörün Dünyası Spor Haberleri Sitesi ve weeb tv Genel Yayın Yönetmeni Hakan Ertürk, bu sergi gibi etkinliklerin geçmişimizi anlatması ve tarihten ders alınması için örnek alınması gerektiğini söyledi. Amatörün Dünyası ve weeb t olarak sadece spor haberleri yapmanın yanı sıra tarihe de önem verdiklerini söyleyen Ertürk ''Çanakkale Savaşı'nda bir çok futbolcu ve sporcu şehit olmuştur. Onları Rahmetle anıyoruz. Biz gençlerimize her konuda faydalı olmaya gayret ediyoruz'' dedi. Antropolog Suat Turgut tarihsel olarak Çanakkale destanını, orada görev yapıp şehit düşmüş vatan evlatlarını ve sporcuları anlatan konuşması ile herkesi hüzünlendirdi. Etkinlik daha sonra davetlilere yapılan ikram ile son buldu.

Şehit futbolcular anıldı

Çanakkale Zaferi'nin 105. yılında, Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen futbolcular Çanakkale Savaşı Fotoğraf sergisinde rahmetle anıldı. Onlar, bir yandan cephede savaşırken, bir yandan da at sırtında saatlerce yolculuk yaparak, lig maçlarına katılıp yine at sırtında cepheye dönen kahramanlardı. Fenerbahçeli Arif (Emirzâde) ve Galatasaray'ın sembol ismi Hasnun Galip'in gönülleri takımından ayrı kalmaya razı gelmemişti. Cepheye koşan tüm askerler futbolcular için paralo 'Önce Vatan' dı. Ülkemizin bağımsızlığı yolunda en önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylı, Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı bir çok futbolcu ve sporcu hayatını kaybetti. Yeşil sahada mücadelelerine alkış tutulan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaşlı futbolcular, "Çanakkale Aslanları", "Çanakkale'de Kanaryaları" ve "Çanakkale Kartalları" isimli savaşın en ön cephesinde yer almışlar. Toplumun her kesiminden vatan evladının cepheye koştuğu bir dönemde Galatasaraylı, Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı futbolcular da aynı ruhla savaşa katıldıklarını gözler önüne seren fotoğraf sergisi bir yandan cephede savaşırken bir yandan at sırsında saatlerce yolculuk yaparak lig maçlarına katılıp yine at sırtında cepheye dönen kahramanların hikayelerini ölümsüzleştirdi.

 

Cepheden sahaya at sırtında

Futbol tarihimizde pek çok Fenerbahçe-Galatasaray maçı oynanmıştır. Ancak içlerinde bir tanesi, diğerlerinden ayrılır. Çünkü 21 Aralık 1917'de Kadıköy'de oynanan derbiye, her iki takımın bir çok futbolcusu cepheden izin alarak, at sırtına saatlerce yol kat ederek gelmiş ve maçın ardından yine savaşmaya Çanakkale Cephesine dönmüşlerdir. 21 Aralık 1917'deki Türk futbol tarihin en ilginç, en duygusal derbisine koşanlar arasında aynı cephede yan yana çarpışan Fenerli Arif ve Galip de vardı. Arif ve Galip, uzun at yolculuğunun yorgunluğunu atamadan, sahaya çıktılar. Maçı Galatasaray 3-2 kazandı. Fenerbahçe kaptanı Galip daha sonra savaş sırasında yaralanıp İstanbuI'a gönderilmiş, bir daha cepheye gitmemişti. Arif ise, cepheden sahaya, sahadan cepheye koşturmaya daha uzun bir süre devam etti. Ta ki karargaha giderken vurulup şehit düşene kadar. O gün, şehit düşen Fenerbahçeli sadece Arif değildi. O gün tam 11 Fenerbahçeli futbolcu cephede şehit düştü. Ertesi hafta sarı-lacivertliler, Anadolu İdman Yurdu maçını çıktı. Maçı Fenerbahçe 11-0 kazandı. Öyle ki adeta her şehit için bir gol atılmıştı. Futbolcular maç sonunda, sanki bütün golleri Arif atmış gibi Arif'in formasının önüne gidip, "Ruhun şâd olsun Arif" diyerek ellerini açıp dua ettiler. Beşiktaş takımında da Şair Kazım, Asım, Rıdvan Bey, Doktor Ali, Doktor Mehmet, Muallim Sadi Bey cephede şehit düşen isimlerdi. O dönemlerde, bütün futbolcular aynı zamanda yüksek tahsilli. İyi meslek sahipleri ve yabancı dil bilen kişilerdi. Beşiktaşlı Şair Kazım şehit olduğunda cebinden düşen kağıtta ise bugünkü Beşiktaş Marşı yazılıydı.

Sınırsız fedakarlık

Çanakkale Savaşı, vatan uğruna yapılabilecek fedakarlığın sınırının olmadığını tüm dünyaya ispat eden tek savaş olduğunu söyleyen Çanakkale Savaşı Fotoğraf Sergisi Direktörü Hakan Ertürk ''İnsanlık tarihinde tüm eğitimli gençlerini cephede kaybeden başka bir millet yoktur. 1915 yılında Galatasaray, Konya ve İzmir liseleri tek bir mezun bile verememiştir. Bu anlayabilen için büyük bir mesajdır. Henüz lise eğitimini bile tamamlamamış Türk evlatları, Çanakkale’nin geçilemeyeceğini haykırmıştır dönemin işgalci devletlerine. Çanakkale Zaferini anlamak, üzerlerine yağmur gibi yağan mermilere korkusuzca göğsünü açabilen Mehmetçiklerin damarlarında dolaşan asaleti anlamakla mümkündür'' diye konuştu.

Çanakkale'de Anzak boksör

Çanakkale Savaşları sırasında Anafartalar’da kanlı taarruzlar durmuş, düşman taraflar tamamıyla siper muharebelerinden başka bir faaliyet göstermiyorlardı. 12.Tümen cephesinden üç kişilik bir keşif kolu  bir kaç Anzak askerini esir alır. Esirler arasında bir de eyalet şampiyonu Avustralyalı boksör bulunuyordu. Avustralyalı boksörü ele geçiren Musa Onbaşı kısa boylu zayıf ve çelimsiz birisi olmasına rağmen, Avustralyalı boksör 1.90 boyunda iri yarı, ağır cüsseli ve sağlam yapılıydı. Musa Onbaşı, kendi yeteneklerini kullanarak Avustralyalı boksörü esir edip Mustafa Kemal’in karşısına sağ salim getirmişti. Mustafa Kemal, sorgulamasında boksöre, neden o kadar uzaklardan kalkıp savaşmaya geldiğini sormuş, Anzak askeri de “Ben sporcuyum. Savaşmakta bir spordur. O yüzden buraya geldim'' cevabını vermiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal, ''Muharebe insani bir şey mi, insanlık için iyi mi?” diye sormuş. Avusturalyalı boksör ise başını önüne eğerek cevap verememiştir. Anzak boksör Larry Folley daha sonra savaş bitince ülkesine döndü ve orta sıklette Avustralya Şampiyonluğunu kazandı.

Sigaraya karşılık yiyecek

Çanakkale'ye savaşmaya gelen Anzak sporcularından biri de Tommy Draffin Murphy'di. Canberra kriket takımının kaptanlığını yapan Tommy, savaş başlayınca adını askere yazdıranlar arasındaydı.

Aynı zamanda çok iyi at bindiği için karargahla, Anafartalar cephesi arasında haberleşmeyi sağlayan Tommy'nin Çanakkale'de yaşadıkları yıllar sonra bir Avustralyalı gazetecinin kendisiyle yaptığı röportajda ortaya çıktı. İki hafta boyunca siperden çıkamadıklarını söyleyen Tommy Draffin Murphy, ''Her türlü yiyeceğe karşın, sigara ve tütünümüz kalmamıştı. İkinci haftanın sonunda siperden çıkmaya karar verdik. Türk askerleri de siperden çıktılar. Bizlere sigara ve tütün ikram ettiler. Gözlerimize inanamamıştık. O kadar mutlu olduk ki, biz de elimizdeki yiyecekleri onlara verdik. Türk askerleri çok dost canlısıydı'' diye konuştu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam