SON DAKİKA
reklam
reklam

ABD dezenfektan üretimi için Türkiye'nin izlediği yöntemi tercih etti

Eklenme Tarihi: 26 Mart 2020, Perşembe - 12:17   Okunma Sayısı: 32414
ABD yönetimi, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, 18 Mart'ta etanol kapasitesinin dezenfektan üretiminde kullanılmasına yönelik düzenlemeye gitti.

ABD yönetimi, etanol yakıtı ve alkol üreticilerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasıyla yoğun talep gören dezenfektanları üretmesine izin verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin ardından ABD de Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında etanol üreticilerinin mevcut kapasitelerini dezenfektan üretiminde kullanmalarına ilişkin düzenlemeye gitti.

ABD Hazine Bakanlığına bağlı Alkol ve Tütün Vergisi ve Ticaret Bürosu, 18 Mart'ta Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik el dezenfektanı üretimine ilişkin bir kamu rehberi yayımladı.

Ek bir izin gerekmeyecek

Bu kapsamda, distile alkol üretme izni bulunan ve etanol bazlı el dezenfektanı üretmek isteyen üreticilere bazı muafiyetler ve izinler sağlandı. Rehberde, etanol yakıtı ve distile alkol üreticilerinin ek bir izin almak zorunda kalmadan el dezenfektanı üretebileceği ya da bunların üretiminde kullanılan etanol tedariki sağlayabileceği ifade edildi. Söz konusu düzenlemenin 30 Haziran'a kadar geçerli olduğu belirtilen rehberde, uygulamanın gerekmesi halinde uzatılabileceği kaydedildi.

Türkiye benzer bir kararı ABD'den 5 gün önce aldı

Türkiye de geçen haftalarda Kovid-19 salgınıyla yoğun talep gören dezenfektanların üretiminde ihtiyaç duyulan etanol kapasitesini kullanmaya yönelik benzer bir düzenlemeye ABD'den 5 gün önce gitmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının yerli üretimle karşılanması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan talepte bulunmuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 13 Mart'ta benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya alındığını duyurmuştu.

İlave 20 bin metreküplük etanol kapasitesi 

Bakan Varank, bu düzenlemeyle rafinerilerin etanol talebinin azalmasıyla kolonya ve dezenfektan üretiminde gerekli etil alkol ihtiyacının karşılanacağını ve bunların üretiminin artacağını ifade etmişti. Benzin türlerine etanol harmanlanması zorunluluğunun 3 ay süreyle askıya alınmasıyla dezenfektan ve kolonyaların üretimi için yaklaşık 20 bin metreküplük ilave etanol kapasitesinin oluşacağı bildirilmişti. Söz konusu uygulamayla benzin kalitesi ve akaryakıt fiyatlarının etkilenmeyeceği vurgulanmıştı.

Türkiye'de kamu tarafından yıllık toplam 10 bin metreküplük dezenfektan alımı yapılırken, bu düzenlemeyle kamunun yıllık ihtiyacının 2 katı kadar etanol arzı sadece 3 aylık sürede sağlanmış olacak.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam