SON DAKİKA
reklam
reklam

İMOB tarihi bir rekora imza attı

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2020, Pazar - 00:12   Okunma Sayısı: 62833
Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli fuarı olan CNR İMOB, bu yıl toplam 13 salonda dünyanın dört bir yanından gelen sektör temsilcilerini ağırladı.

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) işbirliği ve KOSGEB desteği ile düzenlenen 16. CNR İMOB Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, bu yıl da yeni bir tarih yazdı. Yerli ve yabancı 750’nin üzerinde firmanın yeni sezon ürünlerinin tanıtıldığı fuar, 6 gün içerisinde 132 ülkeden 44 bin 865’i yabancı olmak üzere toplam 148 bin 718 sektör profesyoneline ulaşmayı başardı. 160 bin metrekarelik toplam 13 salonda misafirlerini ağırlayan fuar, salonlara sığmayıp çadırlara taşan fuar olarak da tarihe geçti. Ticaret hacminde 2 milyar dolar seviyesine ulaşıldı. CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) işbirliği ve KOSGEB desteği ile düzenlenen CNR İMOB Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ve Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç’in ev sahipliğinde bu yıl 16’ncı kez sektör profesyonellerini buluşturan fuarın resmi açılış törenine T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç katıldı.

 

B2B görüşmelerine ev sahipliği yaptı

 

Salt mobilya fuarı olarak ele alındığında gerek metrekare, gerek katılımcı ve gerekse de ziyaretçi açısından dünyanın en büyük ev mobilyaları fuarı niteliği taşıyan CNR İMOB Fuarı, başarılı neticeleriyle katılımcı ve ziyaretçilerini bir kez daha memnun etti. Geçen yıl olduğu bu yıl da B2B görüşmelerine sahne olan fuar, bu kez 30 ülkeden 1000 kişilik alım heyetini ağırladı. Sektör profesyonellerinin adeta akın ettiği fuarda, B2B iş görüşmeleri dahil, yaklaşık 2 milyar dolarlık üzerinde bir ticaret hacmi yakalandı. Başarıda Data Yönetim Sistemi’nin rolü büyük CNR Holding’in 2 yıllık bir çalışmayla geliştirdiği yapay zeka destekli Data Yönetim Sistemi, fuarın gerek ziyaretçi sayısındaki artışında gerekse de sağlanan ticaret hacminde önemli bir rol oynadı. 2017 yılında kurulan Business Intelligence Agency - BIA (Global Pazar İstihbarat Sistemi) ile 30 milyon katılımcı ve ziyaretçiye ilişkin veri bankası oluşturan CNR Holding, Data Yönetim Sistemi ile de bu veri bankasını analiz ederek, doğru satıcının doğru alıcı ile eşleşmesini sağladı. 2020 yılının ikinci yarısı itibariyle CNR’ın bütün fuarlarında uygulanmaya başlanacak olan sistem ile hem katılımcı ve ziyaretçiler için fuarların verimini arttırmak hem de sürdürülebilir bir iletişim sağlamak amaçlanıyor.

 

Salonlara sığmayan, çadırlara taşan fuar

 

Geçen yıl ki CNR İMOB fuarına atıfta bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, ''2019’da CNR İMOB’da bütün salonlar doluydu, bu yıl ise salonlara sığılmamış, dışarıya kadar taşmış. Salonlara sığmayan, çadırlara kadar taşınan, 100 binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan bir fuardayız. Ne mutlu bu operasyonu gerçekleştirenlere” dedi. Mobilya sektörü ihracatının gelişim sürecini de değerlendiren Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, “17 yıl önce ihracat 345 milyon dolar iken geçen yıl 3.5 milyar dolara ulaşılmış durumda. Bu yılki hedef 4.5 milyar dolar. Devletimizin de desteğiyle bu rakamı 2023’te 10 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz” dedi. Fuarda klasik ve modern mobilyaların aynı anda görülebildiğini de dikkat çeken Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, “Türkiye bir ayağı Avrupa, bir ayağı Asya, bir ayağı Afrika ve Doğu’da olan ülkedir. Merkezde olmak aslında ülke hedeflerine rahatlıkla ulaşılmasını da sağlıyor. Bu sayede hem sektörler hem de ülke ekonomimiz büyüyor” dedi.

 

Sektörün coşkusu ihracata yansıyor

 

Sektörün coşkusunun ihracata da yansıdığını söyleYEN Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, ''İçeriye yetmemiş, dışarıya taşmış. Bu aslında firmalarımızın ihracat aşkını ve ihracata olan talepteki büyüklüğü gösteriyor” dedi. 2020 yılına geline kadar Türkiye’de büyük işler yapıldığını vurgulayan İsmail Gülle, “2000’lerden bu yana 30 milyar dolar olan ihracatımızı 180.5 milyar dolara çıkardık. 2020 yılında 190 milyar dolarlık hedefimiz var. 2023’te ise bu rakamı 226 milyar dolar seviyesine çıkarmış olacağız. Türkiye bunu istiyor ve hak ediyor” dedi. Mobilya sektörünün 2018 yılına göre geçen yıl ihracatını yüzde 10.2 oranında arttırmayı başardığını söyleyen İsmail Gülle, “KDV indirimi güçlü bir irade ve kararın neticesidir. Bu kararın altını dolduracak olan ise kayıt dışı ile mücadeledir. Üretimde çarpıklık oluşturan kayıt dışılık ile mücadele önemli bir unsundur” dedi.

 

CNR İMOB 5 yılda çok büyüdü

 

Beş 5 yıllık ortalamaya bakıldığında CNR İMOB fuarının önemli bir büyüklüğe ulaştığını ifade eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, ''Tüm sektörlere olduğu gibi mobilya sektörüne de önemli destekler sağlanıyor. Biz de mobilya sektörünün yanındayız. Hedeflenen rakamlara rahatlıkla ulaşılacağını düşünüyoruz” dedi. DEİK’in iş dünyanın yanında olan bir kurum olduğunu vurgulayan Nail Olpak, “35 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Mottomuz ise ‘ticari diplomasi’. Dünyanın 146 noktasındayız. Bunun değerini hepimiz biliyoruz” dedi.

 

Mobilya ihracatı ülke ihracatına da önemli katkı sağlıyor

 

KDV indiriminin sektöre olumlu etkilediğini belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, ''Bu gelişme sektöre ilişkin beklentilerin de karşılanmasını sağlayacak. İhracatta 4.5 milyar dolarlık bir hedef var. 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hayal değil” dedi. Bu sektöre sadece mobilya olarak bakmanın yanlış olacağını da vurgulayan Şekib Avdagiç, “Birçok sektöre dokunuyor. Bu sayede her sektörü etkiliyor. Metrekare anlamında çalışmalar yapılmalı. Daha büyük metrekarelere sahip fuar alanlarına kavuşmamız gerekiyor” dedi.

 

KDV indirimi sektörün kurumsal alt yapısını güçlendirecek

 

Yılbaşında hükümetin almış olduğu KDV indirimi kararının sektörü çok mutlu ettiğine dikkat çeken Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç. ''Bu kadar dinamik ve güçlü altyapısı olan bir sektörün haksız rekabet ve kayıt dışılık gibi sorunları var. KDV indirimi ile kurumsal alt yapımızı da güçlendirip, kayıt dışılığı ortadan kaldıracağız. Haksız rekabeti engelleyeceğiz. Bu sayede hem maliyemiz, hem üreticimiz hem de tüketicimiz kazanacak” dedi. Mobilya sektöründe Çin’i çıkardığımızda ticaretin yüzde 50’sinin gelişmiş ülkeler tarafından yapıldığını bildiren Ahmet Güleç, “ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa mobilya üreten ülkeler. Bu ülkeler sektörümüzü neden bu kadar önemsiyor derseniz, biz bütün imalat sektörlerinin anasıdır. İstisnasız hepsinin müşterisiyiz. Metalin, tekstilin, makinenin, mermerin, kimyanın ve camın müşterisiyiz” dedi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam