SON DAKİKA
reklam
reklam

Milli sporculardan Evde Kal çağrısı

Eklenme Tarihi: 3 Nisan 2020, Cuma - 12:42   Okunma Sayısı: 126618
Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için,başlatılan Evde Kal çağrısına Milli sporcular destek verdiler

 

 

Koronavirüsten ölümlerin durdurulması ve salgının yavaşlatılması için “Evde Kal” çağrısına uymak hayati önem taşıyor. Uzmanlar, bu çağrıya kulak asmayanları toplum sağlığına ciddi tehdit görüyor. Koronavirüs salgınının ilk gününden itibaren Türkiye'de yapılan “Evde Kal” çağrısının ne kadar hayati önemde olduğunu göstermesi açısından dikkat çekiyor. Vaka sayısı bugün itibariyle 3 bin 629 olurken, Sağlık Bakanlığı bu sayının daha da artacağı uyarısında bulundu. Ölümlerin durdurulması ve salgının yavaşlatılması açısından “Evde Kal” çağrısı büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre henüz sokağa çıkma yasağının ilan edilmediği Türkiye’de, herkesin kendi OHAL’ini ilan etmesi  büyük önem taşıyor.

Virüs topluma ilk girdiğinde vaka sayıları hızla artabiliyor. Çünkü bir kişi yaklaşık beş-altı kişiyi hasta edebiliyor. Bir kişiden 125, hatta 625 kişiye virüsün bulaştığını söylemek mümkün. Çok hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız. İnsanların birbirleriyle aralarında en az 3-4 adımlık mesafe olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, özellikle yaşlıların yüksek risk grubunda olduğunu vurgulayarak, bu yaş grubunu “Evde Kal” çağrısına en çok dikkat etmesi gereken grup olarak açıkladı. 40 yaşındayken binde iki olan ölüm oranı, 80 yaş üzerinde yüzde 15’e kadar çıkıyor. Türkiye’de yaşlıların sokağa çıkmakta ısrar etmekten vazgeçmesi gerekiyor.

Evde kalmak stresli bir durum olsa da, herkesin bu stresle baş etme sorumluluğu bulunuyor. Panik yapanlar da, stresi artıranlar da, salgını atlatmak isteyen herkesin evde kalmaya katlanmayı öğrenmesi gerekiyor.

Millilerden destek

Masa Tenisi Milli takım sporcuları yeni tip koronavirüs Kovid-19'dan korunmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "Hayat Eve Sığar" sloganıyla yapılan "Evde kal" çağrısına destek verdi.

Yayınladıkları video ve fotoğraflarla desteklerini açıklayan Milli sporcular İbrahim Gündüz, Talha Yiğenler, Gülpembe Özkaya, Ece Haraç, Aybala Koçal, Bilal Selim Tok, Betül Nur Kahraman, Özge Yılmaz ve Yağmur Şevval Karaca, milyonlarca vatandaşımıza ''Evde Kalın'' dediler.

Masa Tenisi Milli takım sporcuları ayrıca yayınladıkları videolarda, "Sosyal mesafeni ve sağlığını koru. Tedbirlere uy, hayatını riske atma. Evde kal Türkiye. Müzik dinle, sporunu yap, yarım kalan kitabını oku, çocuklarınla zaman geçir. Aileni seviyorsan lütfen söylenen önlemleri al. Daha güzel yarınlar için evde kal Türkiye. Toplumsal sağlığımız ve sevdiklerini korumak için lütfen evde kal Türkiye. Hayat eve sığar" sosyal mesajlarını verdiler.

   

 

Mesafeye dikkat

Sosyal izolasyon öyle önemli ki, tedavi edecek sağlık çalışanlarını da ancak bu yolla koruyabiliriz. Hastanelerdeki hasta yükünün artmaması için herkesin sokağa çıkmamaya, çıktığında da kalabalık ortamlardan uzak durmaya dikkat etmesi gerekiyor. Sorumluluk hepimizin. Herkesin, daha sıkı tedbirlerle süreci idare etmesi gerekiyor. Bile bile felaketin içine dalmayalım. Çocukların, aralarında bir- bir buçuk metrelik mesafeyi korumakta zorlanacağı düşünüldüğü için okullar tatil edildi. Dolayısıyla toplu alanlarda hasta olma ihtimali çok yüksek. Bu süreçte herkes birbirinden uzak durarak önlemini artırmalı.

14 kural çok önemli

Evde Kal süreci içerisinde, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uyulması oldukça önem taşıyor.

Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın. Yurt dışına çıkmayın, seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin. Çıktıysanız, dönüşte ilk 14 günü evde geçirin.

Aile üyelerini korumak için evde kendinizi izole edin. Evde geçen süre boyunca ziyaretçi kabul etmeyin. İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.

İnsanlarla, özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlarla temas kurmaktan kaçının. Kıyafetlerinizi 60-90°C’de normal deterjanla yıkayın. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun. Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın.

Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. Evden çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske takın.

Evde yapacak çok şey var

Milli sporcular Evde Kal çağrısı yaparken, evlerinden çıkmayanların da evlerinde yapabilecceklerini sıraladılar. Evde kalanlar; kitap okuyabilir, el işi hobileri yapılabilir, hatta evde eşlerimizin yaptığı yemekleri yapmayı öğrenebilirsiniz. Yoğun iş hayatı tempomuz var. Bu molayı bir vesile haline getirerek, aile bireylerimiz ile daha uzun sohbetler yapabilir, hatta edindiğimiz tecrübeleri çocuklarımızla paylaşabiliriz. Şimdi koronavirüs riskinden korunmak için yapmamız gerekenleri Sağlık Bakanlığımız sürekli duyuruyor. Panik almadan tedbir almak şart. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Kalabalık ortamlara girmeyerek, sosyal mesafeyi koruyarak, sarılıp tokalaşmak yerine gönül selamıyla selamlaşmak, hastalığın yayılmasında önemli bir engel oluşturacaktır.

      

Sporcular evde antrenman yapıyor

Dünya ve Türkiye'yi etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle organizasyonlar ertelenirken, sporcular evlerinde idman yaparak formlarını korumaya çalışıyor. Masa Tenis Milli takım sporcuları evlerinde gerçekleştirdikleri antrenmanlarla turnuvalara hazırlanıyor. "Spor her koşulda yapılır" diyen Milli sporcular, antrenörleri tarafından verilen program dahilinde bireysel idman yapıyor.

Türkiye'nin ve diğer ülkelerin koronavirüsü yeneceğine inandıklarını vurgulayan sporcular, vatandaşlara da salgına karşı evlerinden çıkmamaları ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği 14 kurala uymaları çağrısında bulundu.

Uyarıları dikkate alalım

Milli sporcular bu dönemi evlerinde aileleriyle birlikte geçiriyor. Takımlarının kendilerine verdiği antrenman programını evlerinde uygulamaya çalışıyorlar. Milli sporcular, vatandaşlarımızdan zorunlu haller dışında evlerinden çıkmamalarını istediler. Eğer çıkmaları gerekiyorsa sokaktaki insanlarla sosyal mesafeyi korumalarının önemine değinen Milli sporcular, ülkemizin kısa süre içerisinde bu süreci atlatacaklarına inandıklarını söylediler.  Sağlık Bakanlığı'nın ve devletin uyarılarını dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Milli sporcular, sürekli sosyal medyadan çağrı yapıyorlar.

Milli sporcular Evde Kal Türkiye çağrısına uyarak evden fotoğrafını paylaşan vatandaşlarına forma hediye edeceklerini söylediler.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam