Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2020/04/08/Burhan_Felek_StadY_1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Türk sporunun kalbi yeniden atıyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Türk sporunun kalbi yeniden atıyor

Eklenme Tarihi: 8 Nisan 2020, Çarşamba - 10:17   Okunma Sayısı: 146308
Uzun bir aradan sonra Türk sporuna kazandırılan Burhan Felek Atletizm Stadı tüm otoritelerden tam not alırken, geleceğin şampiyonları çalışmalarına başladı

 

 

Uzun süredir yenileme çalışmaları süren, uluslararası standartlardaki Burhan Felek Atletizm Pisti yeniden faaliyete geçti. 2014'de yıkıldıktan sonra yılan hikayesine dönen ve bir türlü bitirilemeyen Burhan Felek Atletizm Stadı sonunda hizmete girdi. Uluslararası Atletizm Federasyonu (İAF) standartlarında doğal çim saha ve 8 kulvarlı atletizm pistinin yanı sıra, 60 metre uzunluğunda 5 kulvarlı ısınma pisti, 1800 metrekare kapalı atletizm salonunu içinde barındıran tesiste, 2 bin 425 seyircili kapalı tribünde bulunuyor. Burhan Felek Atletizm Pisti'nin diğer iller için bir örnek teşkil etmesi bekleniyor. Sporun herkes için olduğunun en güzel ispatı olan Burhan Felek Atletizm Pisti sportif imkanların herkes için ulaşılabilir hale getirmesinin ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı. Türkiye'nin tüm şehirlerinin, ilçelerinin, mahallelerinin benzer tesislerle donatılması, geleceğin şampiyon sporcuların yetiştirilmesinde çok önemli bir mihenk taşı olacak. Türk sporunun sembol tesislerinden olan ve İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Burhan Felek Atletizm Stadı ve Çalışma Salonları açılışında tesise adı verilen merhum gazeteci ve spor adamı Burhan Felek rahmetle anılmıştı.

Spor adamı Burhan Felek

Tesise adını veren Burhan Felek gazeteciliğe Donanma dergisinde başladı. Tasvir-i Efkar'da  spor yazarı ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vakit, Millet, Yeni Ses, Milliyet ve Tan gazetelerinde fıkra ve mizahi hikaye yazarlığına daha sonra 29 sene Cumhuriyet gazetesinde devam etti. 1969'da 45 yılı dolduran fıkra yazarlığını ölümüne kadar Milliyet'te sürdürdü. Özellikle Pazar günleri Recebin Kahvesi adlı köşesinde yazdığı mizah yazıları ile de beğeni topladı. 1974 yılında kendisine Şeyh-ül Muharririn unvanı verildi. Dünyada en uzun süre gazetecilik yapan ve dünyanın en yaşlı gazetecisi unvanını aldı.

Ticaret Vekaleti'nde hukuk müşavirliği, liselerde öğretmenlik ve avukatlık, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapan Burhan Felek, 1908 yılında kurulan Üsküdar Anadolu Spor Kulübünün de kurucu başkanlığını yaptı.

Günün ihtiyaçlarına göre yapıldı

İstanbul'un en köklü spor tesislerinden Burhan Felek Spor Kompleksi hizmete girdiği günden bu yana yüzlerce ulusal ve uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Tesiste bugüne kadar binlerce sporcu yetişti. Futbol oynadığı dönemlerde Burhan Felek Stadyumu, İstanbul'un en gözde statları arasında gösterilirken, bir çok şampiyonluk maçına tanıklık etti. Üsküdar Anadolu Spor Kulübü'nün Türkiye 1.Ligi'nde mücadele ettiği dönemlerde maçlarını oynadığı Burhan Felek Stadyumu, yeşil-beyazlıların her maçında on binlerce futbol severi misafir etti. Tesis her bakımdan günün ihtiyaçlarına göre inşa edilerek sporcuların hizmetine sunulması, spor camiasında büyük memnuniyetle karşılandı. Yapılan yatırımlarla 2002'de ülke çapında 12 olan atletizm pisti bugün itibarıyla 56'ya çıktı. Burhan Felek Atletizm Stadı'nın ve çalışma salonları yeni haliyle uluslararası müsabakalar için gereken her türlü yeni imkana da kavuştu.

Spor yapan gençler çoğalıyor

Türkiye'de 9,5 milyon lisanslı sporcu, 4,6 milyon faal sporcu, 272 bine yakın antrenör bulunuyor. Sadece okullar için düzenlenen spor faaliyetlerine katılan gençlerin sayısı yaklaşık 2,5 milyona ulaştı. Bu yıl uluslararası müsabakalarda kazanılan madalya sayısındaki büyük artışın ve elde edilen başarıların tesadüfi olmadığının, başta yapılan yeni tesislerin payının büyük olduğunun unutulmaması gerekiyor. Elde edilen başarılarda çok büyük bir emeğin neticesi olduğu kadar, sporcuların çalıştıkları tesislerin modern olmasının da payı oldukça büyük. Gelecek yıl Tokyo'da yapılacak olan  Yaz Olimpiyatlarında mücadele edecek binlerce sporcu Burhan Felek Atletizm Stadı ve Çalışma Salonlarında çalışmalarını sürdürecek. Olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek tüm sporcularımıza şimdiden başarılar diliyoruz. Gerek bireysel gerek kolektif sporlarda Burhan Felek Atletizm Stadı ve Çalışma Salonları ile benzer tesislerde çalışmalarını sürdürecek sporcularımız yüzlerce madalya ile tarihi rekorlar kıracaklardır.

 

Voleybolun evi

Burhan Felek Spor Kompleksi’nin eski halini bildiklerini söyleyen A Milli Kadın Voleybol Takımı kaptanı Eda Erdem Dündar, ''Bu salon bizim hem maçlarımızı oynadığımız hem de antrenmanlarımızı yaptığımız salon. Buranın eski halini de hatırlıyorum. Sadece bir adet salon vardı ve kısıtlı imkanlarla çalışmalarımızı sürdürüyorduk fakat şimdi ise burası birçok olimpik spora ev sahipliği yapan harika bir tesis, spor kompleksine dönüştü. Bu tesisleşme ülkemiz ve bizim gibi spor yapmakta olan sporcular için oldukça önemli. Bizlerin ne kadar değerli olduğumuzu gösteriyor. Spor bir ülkenin geleceği diye düşünüyorum ve bizler ülkemizin gençlerine örnek olan insanlarız. Bu yapılan harika tesislerle beraber, ülkemizin geleceği olan kız ve erkek çocuklarına güzel bir gelecek bırakacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Hakemler için önemli bir pist

FIFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun Burhan Felek Atletizm Stadı'nı gezdi. Pistin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Cüneyt Çakır,  ''Biz buraya küçüklüğümüzde gelir, yarışları seyrederdik. Sonrasında hakemliğe başladık, antrenmanlarda atlet arkadaşlarımızla birlikte çalıştık. Sonrasında bizim hakem derneğimiz buraya taşındı ve burası evimiz oldu. Burası bizim için çok önemli bir tesis. Avrupa şampiyonalarına, dünya kupalarına burada çalıştık. Atlet arkadaşlarımızın çok büyük desteğini gördük. Sonrasında bir ara verdik ve burayı çok özlemiştik. Şimdi kapasitesi artmış ve güzelleşmiş bir halde açıldı. Kapasitesi 2 bin 500 oldu. Uluslararası her türlü yarışın yapılacağı bir hale geldi. Sadece sporcular için değil, halkımız için de çok önemli. Halkımız da buraya gelip spor yapabilir. 7/24 açık. Ben çok heyecanlıyım. Çok büyük bir özlemle bekliyorduk” diye konuştu.

 

Milli atletlerden tam not

Tahmin ettiklerinden çok daha güzel bir tesis olduğunu söyleyen Milli atlet Alperen Acet " Gerek atletizm pisti gerekse de tesis anlamında, buradan yetişmiş çok atlet var. Birçok rekor kırılmış bir saha. Türkiye'nin en iyi zeminine ve alanına sahip atletizm pisti. İnşallah daha da güzel dereceler koşulur. İnşallah bu sahadan çıkan atletler daha çok madalya kazanır" yorumunu yaptı. Bir diğer milli atlet Necati Er de "Pisti gayet yeni. Bütün branşlar için güzel bir tesis olmuş. Atletizm için de iyi olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu sahalarda daha iyi derecelere ulaşacağız" dedi.

 

Çok amaçlı spor kompleksi

Uzun zamandır Türk sporuna hizmet veren Burhan Felek Spor Kompleksi, tamamlandığında 8 kulvarlı ve 400 metre uzunluğunda atletizm pistine, 3 bin 500 kişilik tribüne, 20 soyunma odasına ve kapalı 8 kulvarlı 80 metrelik tartan antrenman pistine sahip olacak. Tesiste 5 adet bireysel sporlar için antrenman salonu, 180 metrekarelik fitness salonu ve 26 araçlık otopark yer alacak.

 

Pistte özel organizasyonlar

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından down sendromlu, otizmli, mental, görme, işitme ve bedensel engelli bireylere yönelik gerçekleştirilen sportif çalışmalarla engelli bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekleme amacıyla düzenlenen "Mutlu Çarşamba" etkinliği Burhan Felek Atletizm Stadı ve Pisti'nde gerçekleştirildi. İstanbul'un 39 ilçesinden Burhan Felek Spor Kompleksi'ne gelen özel sporcular burada İstanbul Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne bağlı eğitmenlerin tarafından ısınma hareketleri, koşu, denge gibi özel uygulamalara tabi tutuldu. Down sendromlu, otizmli, mental, görme, işitme ve bedensel engelli bireyler bu uygulamalar ile fiziksel, sosyal ve bilişsel alanlarında parametrelerini geliştirme imkânı sağlandı. Bu özel sporcuların etkinlikleri görüntüledi. Özel sporcular güne ısınma hareketleri ile başlıyor. Daha sonra 400 metre koşan özel sporcular, salona geçerek denge antrenmanı yaptılar.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam