SON DAKİKA
reklam
reklam

Sosyal medyada online yarışma

Eklenme Tarihi: 12 Mayıs 2020, Salı - 12:50   Okunma Sayısı: 120472
Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu’nun sanal ortamda ilk kez düzenlediği ‘Evde Laser Run Yarışması’na Türkiye 72 sporcuyla en fazla başvuru yapan üçüncü ülke oldu disiplin, hoşgörü, sevgi ve saygı ister

 

Bünyesinde beş farklı spor branş bulunduran Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu UIPM, korona virüs nedeniyle evlerden çıkamayanlara küçük bir dünya şampiyonası düzenledi. UIPM sosyal medya ve resmi sitesi üzerinden #laserhomerun başlığı altında duyurulan ‘Evde Laser Run Yarışması’nda lazer atış ve birkaç egzersizden oluşan bir kombinasyon istendi. Modern Pentatlon, bünyesinde Yüzme, Eskrim, Binicilik, Koşu ve Atıcılıktan oluşan ve sporcuların her branşa farklı antrenman planlarıyla hazırlandığı ilginç bir branş olma özelliği taşıyor. Dünyaca tanınan olimpiyat sporcuları, Türk milli takımından sporcular ve dünyanın değişik ülkelerinden olmak üzere toplamda 801 sporcunun katıldığı yarışmaya Türkiye 72 sporcu ile en fazla katılım sağlayan ülkeler içinde 3.cü sırayı aldı. Türkiye’den olimpiyat sporcusu İlke Özyüksel , 1980 Olimpiyatları şampiyonu Rus Anatoly Starostin, 2016 Olimpiyatları ikincisi Fransız Elodie Clouvel, 2008 Olimpiyatları üçüncüsü Belaruslu Anasstasiya Prokopenko, 2018 Gençlik Oyunları şampiyonu Mısırlı Ahmed Elgendy ile beraber 20’den fazla elit sporcu ‘Evde Laser Run Yarışması’na katıldı. 60 üstü kadınlardaTürkiye adına finale kalan Nahide Tan 4., Şükriye Öz ise 5.sırayı aldı. U17-U19 erkeklerde Türkiye adına finale kalan Doruk Altınbaş ise 5.sırayı elde etti.

 

Sporcu sayısındaki artış dikkat çekiyor

Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır’da bu organizasyonda aktif rol aldı. Federasyon başkanı Çakır’ın görevi devralmasıyla lisanslı sporcu sayısında artış ve organizasyon sayısındaki artış dikkat çekiyor. 2018 yılında Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanlığına seçilen Çakır, bu görevlerinin yanı sıra İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı sıfatıyla da görevine devam etmekte. U11, U15, U19, Gençler ve Büyükler (beraber), 40+ Masterlar ve 60+ Masterlar kategorilerinde yapılan ‘Evde Laser Run Yarışmasına Türkiye; Büyük Britanya ve Rusya’dan sonra en fazla katılım gösteren ülke oldu. Türkiye’den katılan sporcular hem Türkiye kodlu formaları giyerek hem de Türk bayraklarını odalarında bulundurarak katılım sağladı. Zoom teknolojisiyle aynı anda birçok yarışmacının mücadele ettiği organizasyonun finali UIPMTV’den canlı yayınlandı. Sporcuların her zaman dinamik ve rekabetçi olmasını sağlayan bu müsabakalar ileriki zamanlarda da popüler olacağa benziyor. Dijital teknoloji; gerek duyulduğunda hem eğitim alanında, hem kişisel gelişim, hem de sportif organizasyonlarda büyük rol oynayacak gibi görünüyor.

 

Türkiye'den kayıt rekoru

Türkiye, Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu’nun sanal ortamda ilk kez düzenlediği ‘Evde Laser Run Yarışması’na 72 sporcuyla en fazla başvuru yapan üçüncü ülke oldu. Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu’nun (UIPM) sanal ortamda ilk kez düzenlediği ‘Evde Laser Run Yarışması’na Türkiye’den rekor başvuru gerçekleşti. Yarışmaya, en küçüğü 6, en büyüğü 83 yaşında olan toplam 52 ülkeden 801 katılımcı başvuru gerçekleştirdi. Türkiye, İngiltere ve Rusya’dan sonra en fazla katılım gösteren ülke olurken; Büyük Britanya’dan 176, Rusya’dan 95, Türkiye’den de toplam 72 modern pentatlon sporcusu ‘Evde Laser Run’ yarışmasına kayıt yaptırdı.

Ünlü isimlerde katıldı

Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu’nun sanal ortamda ilk kez düzenlediği ‘Evde Laser Run Yarışması’na, 1980 Olimpiyatları şampiyonu Rus Anatoly Starostin, 2016 Olimpiyatları ikincisi Fransız Elodie Clouvel, 2008 Olimpiyatları üçüncüsü Belaruslu Anastasiya Prokopenko, 2018 Gençlik Olimpiyat Oyunları şampiyonu Mısırlı Ahmed Elgendy ile beraber 20’den fazla elit sporcunun da kayıt yaptırdığı yarışmanın çıkış listeleri, UIPM’in resmi internet sitesinden paylaşıldı. Sporcular; U11, U15, U19, Gençler ve Büyükler (beraber), 40+ Masterlar ve 60+ Masterlar kategorilerinde yarıştı.

Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu, covid-19 virüsünün tüm dünyada kendini hissettirdiği bir dönemde manevi bir anlam teşkil eden ‘Evde Laser Run Yarışması’na katılım gösteren tüm sporcuları tebrik ederek, Türkiye’yi temsil eden tüm sporcuları kutladı.

 

B.Britanya birincilikleri topladı

‘Evde Laser Run Yarışması’nda; Büyük Britanya 12 kategorinin 7'sinde birinciliği elde etti. U9-U11 kızlarda G.Afrikalı Larah Aucamp birinci, Mısırlı Farida Khalil ikinci, Büyük Britanyalı Romilly Murray üçüncü oldu. U9-U11 erkeklerde Büyük Britanyalı Travis Moore ilk sırayı alırken, G.Afrikalı Liam Els ikinci Büyük Britanyalı Charlie Carman üçüncü oldu. U13-U15 kızlarda Büyük Britanyalı Immi Edward birinci, aynı ülkeden Emily Crman ikinci, G.Afrikalı Simone Van der Merwe üçüncü sırayı elde etti. U13-U15 erkeklerde Büyük Britanyalı Sebastien Forrest birinci olurken, Belaruslu Akim Gnedtchik ikinciliği, Ukraynalı İllia Sikmar üçüncülüğü elde etti. 60 üstü kadınlarda Fransız Helene Lefebvre ilk sırayı alırken, G.Afrikalı Bridgid Hamilton Russell ikinci, aynı ülkeden Rika Spang üçüncü oldu. Türkiye adına finale kalan Nahide Tan 4., Şükriye Öz ise 5.sırayı aldı.  60 üstü erkeklerde Büyük Britanyalı Charlie Lane birinci oldu. Aynı ülkeden Lajos Fazekas ikinci, Danimarkalı Niels Parsner üçüncü sırayı aldı. 40 üstü kadınlarda Büyük Britanyalı Gemma Olliver birinci, G.Afrikalı Carina Müller ikinci, Büyük Britanyalı Clair Carman üçüncü oldu. 40 üstü erkeklerde Fransız Jean Luc Sintes ilk sırayı alırken, G.Afrikalı Dewald Van Rooyen ikinci, Fransız Romuald Hedouin üçüncü oldu. U17-U18 kızlarda Büyük Britanyalı Annabel Denton birinciliği elde ederken, Belaruslu Maryia Gnedtchik ikinci, Büyük Britanyalı Amy Northam üçüncülüğü elde etti. U17-U19 erkeklerde Büyük Britanyalı Ross Charlton birinci, Ukraynalı Danya Krekhovych ikinci, Büyük Britanyalı Josh Cobb üçüncü oldu. Türkiye adına finale kalan Doruk Altınbaş ise 5.sırayı elde etti. Kadınlar J/S kategorisinde İsviçreli Anna Jurt birinci, Büyük Britanyalı Joanna Muir ikinci, Ekvatorlu Marcela Cuaspud üçüncü oldu. Erkekler J/S kategorisinde ise Moldovalı Valentin Samsonov birinci, Büyük Britanyalı George Case ikinci, Polonyalı Lukasz Gutkowski üçüncülüğü elde etti.

Yüksek dayanıklılık gerektiriyor

Modern Pentatlon sporunda mücadele eden sporcular, yapmak zorunda oldukları 5 spor branşını da, sadece o sporu yapan profesyonel sporcular seviyesinde yapmak durumundadır. Spor, modern olimpiyatların kurucusu olan Pierre de Coubertin tarafından icat edildi. Oyunun adı, Yunanca beş anlamına gelen "penta" sözcüğünden gelmektedir. Spor, ilk kez 1912 Yaz Olimpiyatları'nda düzenlendi ve sporun ilk şampiyonu İsveçli atlet Gösta Lilliehöök oldu. Kadın pentatloncular ise, bu dalda ilk kez 2000 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştılar. Genellikle pentatlondaki her spor dalını düzenleyen kurallar, bu spor dallarının ayrı ayrı yarışıldığı oyunlardaki kuralların aynısıdır. Buna karşın, at ile engel atlama yarışmasında pentatloncular, binecekleri atları belirlemek için kura çekerler. Sporcuların 5 deneme atlayışı yapıp atlarını iyice tanımaları için yalnızca 20 dakikaları vardır. Ayrıca, atletler koşu yarışlarında birbirinden mesafeyle ayrılmış pozisyonlarda çıkış yaparlar. Pentatlon, antik Yunanistan'da beş ayrı dal olan uzun atlama, cirit atma, disk atma, koşu ve finalde güreş yarışlardan oluşan bir müsabakaydı. Günümüzde pentatlon, 200 m serbest yüzme, atıcılık, binicilik, eskrim epe ve 3000 metre kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur. Bu branşın dünya atletizm federasyonu ile hiçbir bağlantısı olmayıp kendine ait bir federasyonu bulunmaktadır. Günümüzde Modern Pentatlon Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından daha izlenebilir olması için daha az karmaşık ve daha çekici bir hale getirildi. Bir günlük yeni formatın benimsenmesiyle Modern Pentatlon her geçen gün daha çok sevilen bir spor haline gelmeye başladı.

 

Modern Pentatlonun geçmişi

Oyunların tarihi Antik Olimpiyat Oyunlarına kadar gitmektedir. Antik Yunan’da spor müsabakaları en fazla heyecan ve ilgi uyandıran gösterilerin başında geliyordu. Antik Yunan oyunlarında, pentatlon en iyi ve en donanımlı sporcuları ortaya çıkaran yarışmaydı. Ancak pek az sayıda sporcu, şiddetli bir rekabetin hüküm sürdüğü yarış Arenasında ayakta kalma yeterliliği gösterebiliyordu. Antik Pentatlon stadyum etrafında; Koşu, Atlama, Disk atma, Gülle atma ve Güreş olarak yapıldı ve ilk defa Spartalılar tarafından askerlerini eğitmek amacı ile MÖ 708 yıllarındaki olimpiyatlarda tanıtıldı. Her dört yılda bir yaz mevsimi boyunca binlerce Antik Yunanlı, Akdeniz’in dört bir yanından gelerek zaferlerinin büyüsüne kapılan binlerce seyirciyi Arena’ya çekmeyi başarırdı. Antik kalıntılar Rodoslu Leonidas gibi peş peşe dört defa tüm olimpik atletizm müsabakalarını kazanmış olmakla ünlü efsanevi şampiyonların hikâyelerine tanıklık ediyor.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER / KENAN KILIÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam