SON DAKİKA
reklam
reklam

Online oyunlarda tarihi rekor

Eklenme Tarihi: 15 Mayıs 2020, Cuma - 11:56   Okunma Sayısı: 71085
Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmanın öneminin vurgulandığı bu dönemde, dünyanın en büyük oyun dağıtım ağı ve platformları anlık aktif kullanıcı sayısı arttırarak tüm zamanların rekorunu kırdılar.

 

 

Türkiye’de de evde vakit geçirmenin fazla olduğu bu dönemde, günlük aktif oyuncu sayısında yüzde 40’lara varan bir artış mevcut. Bu durum, oyunlara daha fazla para harcanmasına neden oluyor. Evde izolasyonun önemli olduğu bu dönemde, oyun oynama oranlarında büyük bir artış oldu.  Evde kalma süresi uzadıkça bu durumdan en az etkilenecek sektörlerin başında oyun sektörü geliyor.

Platform bağımsız, her yaştan oyuncu oyun oynuyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evde kalan oyuncular mobil, PC ya da konsol fark etmeksizin her platformda oyun oynamaya devam ediyor. Bununla birlikte oyun severlerin oyunlar için yaptığı harcamalarda artış gösteriyor. Pek çok oyun firması oyun severlere özel indirimler ve kampanyalar uyguluyor. Dünya genelinde hem akıllı telefon hem de bilgisayar kullanımında yüzdesel olarak büyük bir artış mevcut. Satışlar dijital oyunlarda yüzde 52, konsol satışlarında ise yüzde 155 oranında bir yükseliş göstermiş durumda. Toplam oyun satışlarında ise yüzde 63’lük bir ivme söz konusu. Türkiye’ye baktığımız zaman sosyal izolasyon nedeniyle evde vakit geçirmenin fazla olduğu bu dönemde günlük aktif oyuncu sayısında yüzde 40’lara varan bir artış mevcut. Bu durum, oyunlara daha fazla para harcanmasına neden oluyor. Tüm dünyada da aynı trend var. Bu hem günlük aktif oyuncu sayıları hem de oyunlara harcanan para miktarında ivme kazanmış durumda görünüyor.

 

Online turnuvalar önem kazandı

Okulda olması gereken gençlerin koronavirüs sebebiyle evlerde olması, birçok oyun firması online oyun içi etkinlikler, kampanyalar ve turnuvalar yapıyor. Türkiye’de de bu geçerli. Hatta oyun sektöründen bağımsız non-endemic markalarımız da evlerinde olan çalışanlarını mutlu etmek için şirket içi online turnuvalar düzenliyor. PUBG Mobile, Brawl Stars, Call Of Duty Mobile, Kafa Topu 2, Mobile Legends, CS: GO, DOTA 2, Zula, COD Warzone, LOL, Mount & Blade Bannerlord, kelime ve puzzle oyunları, Steam ve Epic Store’daki offline oyunlar en trend oyun, oyun türü ve platformlar olarak göze çarpıyor. Oyuna genel bir kavram olarak bakarsak aileler, şu an evdeki gençlerle vakit geçirmek için kutu oyunlarına da yönelmiş durumda. Online dışında offline oyunlarda türetmeye çalışıyoruz.

Koronavirüs döneminde oyun satışları %35

Türkiye’de oyun satışları Ocak ve Şubat aylarına göre yüzde 35 artarken, tüm alışverişlerin yüzde 25’i kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Mart ayında en çok harcama yapılan oyunlar ve oyun alışverişleriyle ilgili bilgilere göre, Türkiye’de oyun severler Mart ayında en çok mobil oyunlara ilgi gösterdi. Açıklanan verilere göre kadınların yüzde 65’i, erkeklerin ise %45’i mobil oyunlarla ilgili satın alma gerçekleştirdi. PC oyunları pastadan kadınlarda %30, erkeklerde %35 pay alırken, konsol oyunları kadınlarda %5, erkeklerde ise %20 orana ulaştı. 2020 yılının Mart ayında Türkiye’de oyun severlerin en çok alışveriş yaptığı oyunlar; PUBG Mobile, League of Legends, Game of Thrones, Lords Mobile ve Call of Duty oldu.

Yüzde 50’den fazla büyüyebilir

Koronavirüs ile evde kaldığımız bu dönemde, oyunlara olan ilgi ciddi ölçüde artış gözleniyor. Daha önce Şubat ve Mart ayının ilk yarısına dair siparişlerin yüzde 30 arttığı açıklanmıştı. Mart ayının toplamında bu artış yüzde 35’i yakaladı. 2019 sonunda, bu yıl için Türkiye’deki oyun alışverişlerinde yüzde 50 büyüme bekleniyordu. Ancak ulaşılan alışveriş oranları, bu beklentinin da aşılabileceğini gösteriyor. Özellikle kadınlar daha fazla oyun harcaması yapıyor. Önceki dönemde toplam alışverişin yüzde 10’unu yapan kadınlar, Mart ayında toplamın %25’ini gerçekleştirdi. UBG Mobile ve Lords Mobile gibi oyunlarının artan popülerliği, hem PC’de düşük özellikli sistemlerde çalışabilmesi ve mobil sürümlerinin olması, hem de internet üzerinden çok oyunculu oynanabilmesi evde kalanlar için oldukça ilgi gördü.

 

40 yaş üstü, Games of Thrones oynadı

Son senelere beyaz perdeye damgasını vuran Game of Thrones dizisinin oyunu da son dönemde giderek daha fazla ilgi çekiyor. Tarayıcı üzerinden çalıştırılabilmesi sayesinde popüler diziyi pratik bir şekilde oyun dünyasına taşıyan yapım, yaş ortalaması en yüksek oyun olmasıyla da öne çıkıyor. Game of Thrones oyunu için alışveriş yapanların yüzde 25’i 40 yaş üzerinde.

Gerçek dünyadan alıntılar oyuncuları büyülüyor!

Gemi, kaptan ve ekipmanlardan oluşan World of Warships mürettebatlarının tamamı gerçek kurgu ile oyunculara sunuluyor. Warships evrenine dahil olan ulusal ordularda yer alan gemiler, tarihte iz bırakan komutanlar ve tamamen gerçek dünyadan alıntılar ile oyun dünyasını büyülemeye devam ediyor. Oyunu gerçek hayattan ilham aldığı detaylarla zenginleştirmeye devam eden Wargaming ekibi, oyuna eklenmeye hazırlanan denizaltıların test sürecinden önce nasıl gerçek hayattan ilham alınarak tasarlandıklarını paylaştı. Zor bir süreçten geçen bu gelişme döneminin her detayı, gerçek dünyadan ilham alıyor ve denizaltıların popüler kültürdeki tasvirini yansıtıyor.

Silent Hunter oyun serisi, Das Boot filmi, otobiyografik kitaplar ve diğer eserler, denizaltılarının Warships evrenine dahil olmasında büyük bir etki yarattı. Hem düşman hem de oyuncuların kendi mürettebatları için şekillendirilen denizaltılarında torpido saldırılarının hesaplamalarından, düşmanların gözlemlenme aşamalarına kadar her şey gerçek deniz mürettebatları tarihinden alınarak meraklılarını büyüledi. Aynı zamanda World of Warships oyununa aylık dahil olan güncellemeler ve sürekli olarak büyük miktarda içerik eklemeleri her zaman oyunun çıtayı yüksek tutmasını sağlıyor. 

Warships evreninde sürükleyici içeriklerle tarih yeniden yazılıyor.

Her biri birbirinden farklı olan gemi tipleri

Oyunun temel yapısını şekillendiriyor. Bu özelliği World of Warships'i çok yönlü yapan en büyük detaylardan biri olarak gösteriyor. Wargaming ekibi özellikle gerçekçilik konusunun üzerini çiziyor. Oyuna dahil olan her gemi türü, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında dünya donanmalarında hizmet eden gemilerden veya yalnızca planlarda var olan, ancak gün yüzüne çıkmamış gemi projelerinden ilham alıyor. Oyunun dengesi ise gemi sınıflarından olan “Muhripler”, “Zırhlılar”, “Kruvazörler” ve “Uçak Gemileri”nden oluşuyor. Her biri, gerçek hayattaki meslektaşları gibi çok özel amaçlar için tasarlanmış ve kullanılmış olan kendine özgü, güçlü ve zayıf yönlerle oyuna katılıyor.

İlk denizaltı prototipi ise PvE Cadılar Bayramı etkinliğinin bir parçası olarak 2018 yılında oyun dünyası ile paylaşıldı. Denizaltıları batarak yüzebilecek, oksijen mekaniği uygulanmış ve derinlik yükleri ayarlanmış bir şekilde oyuncularla buluştu. Etkinlik kapsamında oyunculardan geri dönüşler alınarak denizaltılar geliştirilmeye devam edildi.

Filo savaşları ilgi çekiyor

Oyunculardan alınan geri dönüşler ile birlikte denizaltılardaki en büyük sorunlardan biri, filo savaşları esnasında geri kalmaları ve buna uygun olarak tasarlanmamış olması oldu. Bununla birlikte gerçek dünyada denizaltıları operasyonlarının günlerce sürmesine karşılık oyundaki sürenin 20 dakika civarı olması gerekiyordu. Aynı zamanda torpidolar konusunda da gerçek hayatla birebir düzen oturtulması ve oyundaki diğer gemilerle aynı seviyeye çekilmesi önemli bir sorun olarak Wargaming ekibinin karşısına çıkmıştı. Bu sorun ise 3D torpidolar sayesinde kısa bir sürede çözülerek tekrardan oyuncuların beğenisine sunuldu. Yüksek patlayıcı mermiler, bombalar ve roketler için, sadece denizaltıları etkileyen ve daha geniş bir etki alanına sahip ek sıçramalar da ekip tarafından oyuna dahil edildi. Tüm bu geliştirmelerle birlikte yüksek hızlarda seyahat ederken kullanılan pil gücünün tercih edilmesiyle birlikte oksijen tedarik teknisyeni tamamen oyundan kaldırıldı. Oyuncular çok daha düşük hızlarda seyahat ederken pil gücünü doldurabilecek. Bunlara ek olarak oyuna güncel olarak yeni birçok içerik eklenmeye devam ediyor. Bunları düzenli bir şekilde oyuncularıyla paylaşmaya devam eden Wargaming, bu süreci de oyuncularıyla paylaşarak oyunu ne kadar özenli bir şekilde geliştirmeye devam ettiğini göstermeyi amaçlıyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam