SON DAKİKA
reklam
reklam

ABD'deki 'Paralel Yapı' okullarında finansal soruşturma derinleştirildi

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2016, Perşembe - 09:00   Okunma Sayısı: 88183

WASHINGTON

ABD'nin Oklahoma eyaletinde "Paralel Yapı"ya bağlı olduğu öne sürülen okullar hakkındaki denetlemelerde "finansal çarpıklıklar"tespit edildiği ve soruşturmanın derinleştirildiği bildirildi.

Oklahoma eyaletinde "Paralel Yapı"ya bağlı olarak faaliyet gösterdiği iddia edilen Sky Vakfı ile vakfa bağlı Dove Sözleşmeli (Charter) Okulları hakkında hazırladığı raporda eyalet müfettişi Gary Jones, önemli "finansal çarpıklıklara" ulaştığını açıkladı.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, eyaletin en büyük iki şehriOklahoma City ile Tulsa'da, Dove Charter Okulları adı altında ve Sky Vakfı'na bağlı olarak faaliyet gösteren okullarla ilgili 2012-2014 yılları arasını kapsayan soruşturma raporunda Jones, vakıf ile okullar arasındaki ilişkilerdeki çarpıklığa dikkati çekti.

Rapora göre, normalde okulları desteklemesi için kurulan vakıf, okulların kullandığı binalar için kendisinin ilk kiralamada ödediğinden çok daha fazlasını okullara fatura ederek, bir bakıma bu eğitim kurumlarından gelir elde etti.

Sky Vakfı'nın, Dove Sözleşmeli Okulları'na kiraladığı okul binasını, satın aldığı bedelin 3,1 milyon dolar üzerinde bir bedelle kiraladığını belirten müfettişler, "Satın alınan bedelin üstünde bir bedelle bir yeri kiralamaya devam etmenin meşru bir gerekçesini bulamadık" ifadelerini kullandı.

Mali soruşturmayı yapan müfettiş Jones, "Normalde okulları desteklemesi gereken vakıf iken, burada tersinden okulların vakfı beslediği görülüyor" dedi. Soruşturmada sadece son iki yıla bakılabildiğini kaydeden Jones, daha önceki yıllarla ilgili de benzer sorunların olduğunu düşündüğünü belirtti.

Vakfın elde ettiği bu ekstra gelirle ne yaptığının ise soruşturmanın sonraki aşamalarında ortaya çıkması bekleniyor.

Müfettişler usulsüzlükleri tespit etti

Müfettişlerin raporunda Sky Vakfı'nın, Houston'da faaliyet gösteren "Paralel Yapı"ya bağlı Harmony Devlet Okulları'nın bir bilim fuarına 175 bin dolar destek vererek sponsor olduğu ancak Dove Sözleşmeli Okulları'ndan hiçbir öğrencinin bu fuara katılmadığı tespiti de yer aldı.

Kendi öğrencilerinin yer almadığı bir bilim etkinliğine bu denli yüklü bir destekle bir vakfın sponsor olmasını müfettişler "kabul edilemez ve Oklahoma yasalarına aykırı" olarak tanımladı.

Oklahoma'daki bu soruşturmanın, FBI'ın ABD'deki "Paralel Yapı" okullarına yönelik 2014 yılında başlattığı soruşturmanın bir parçası olduğu kaydediliyor.

FBI soruşturmasının ilk ayağında "Paralel Yapı"ya ait Chicago'daki Concept Okulları adı altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003 ile 2013 yılları arasında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti. İlk etapta 3 eyalette başlatılan soruşturma süreci devam ediyor.

Geçen yıl kasım ayında da ABD Kongre üyesi Raul Grijalva, ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan'a mektup göndererek, "Paralel Yapı" ile bağlantılı okullar hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili rapor talep etmiş, konu bu vesileyle Kongre'nin de gündemine gelmişti.

ABD'de son dönemde, "charter okulları" olarak bilinen sözleşmeli okulların, devletten aldığı fonlardan haksız kazanç elde etmeleri yeni bir tartışma konusu olarak sık sık gündeme geliyor.

"Paralel Yapı"nın bu ülkedeki sözleşmeli okullar üzerinden haksız kazanç elde ettiğine yönelik şikayet ve soruşturmalara her geçen gün yenileri ekleniyor.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam