SON DAKİKA
reklam
reklam

Çocukların renkli hayal dünyası

Eklenme Tarihi: 23 Mayıs 2020, Cumartesi - 08:24   Okunma Sayısı: 191372
Çocukların hayal dünyaları çok geniştir. Duygularını hayallerini oyun oynarken ya da resim yaparak açığa vururlar. Resim çocuklar için kendilerini ifade etme biçimidir.

 

Resim yapmak çocuk üzerinde sağ ve sol beynin birlikte çalışması, konsantrasyon gücü ve öz güveninin artması gibi birçok olumlu etki sağlar. Resim yapmak çocuklar için algı, beceri ve yaratıcı gücünü ortaya çıkaran aynı zamanda da duygusal ve sosyal eğitimin belirleyici unsurudur. Bunlarla beraber birçok faydası vardır.Göz-el koordinasyonu sağlar. Kendine göre yeni kişiler, nesneler, figürler çizerler. Aile bireyleri veya yetişkinler bunu onaylarla bu durumdan hoşlanır ve kendine karşı güvenleri artar. Resim çocuklar için bir iletişim ve kendini ifade etme aracıdır. Kullandığı renklerle, çizdiği çizgilerle iç dünyasını kağıda yansıtır. Resim rahatlama aracıdır. Çocuklar gün içerisinde ki duygularını ve enerjilerini kağıda dökerler. Resimlerde çocukların bilinçaltı ortaya çıkar.

Çocuğun bilinçaltında kalan istek, özlem, hayal, korku, endişe, merak gibi düşünce ve hisleri resim aracılığıyla dışa vurulur.  Ancak bu her zaman açık ve net bir biçimde olmaz. Çoğu zaman sembollerle ortaya çıkarken bazıları da çok iyi gizlendiğinden ortaya çıkmaz. Çocukların resim yapmasının temelinde istek duymayla beraber beğenilme ve haz alma amacı yatar. Bu nedenle resme yatkın olan çocuk işin daha çok üstüne düşer. Resim yaparken çocuğa müdahale edilmemelidir. Çünkü resim çocuğun içselliğini simgelerle nesnel dünyaya kopyalama sürecidir. Özellikle içsel çatışmalarını, ruhsal sıkıntılarını sözel olarak ifade edemeyen bireyler, olumsuz duygu ve düşüncelerini bilinçdışı eylemlerle ifade ederler. Resim yapmak, çocuğun düş gücünü geliştirici bir işleve de sahiptir. Resim yapan çocuk, yönlendirildiği veya çizgilerine çeşitli sınırlamalar getirildiği zaman düş gücü de sınırlandırılmış olur.

 

‘Evim ve Ailem’ Resim Yarışması

Filli Boya, boya ustalarının çocuklarına özel ‘Evim ve Ailem’ temalı bir resim yarışması düzenledi. Resim yarışmasına; 3-6  yaş, 7-10 yaş arası, 10-15 yaş olmak üzere 3 farklı kategoride çocuklar katılabildi. Jüri üyeleri tarafından her kategoriden seçilecek en iyi üç resim ve kazanan çocuklar ödülün sahibi olacak. Hayalleri her daim yaşam alanlarına taşıyan Filli Boya, dünyamızı renklendiren çocukların yaratıcılıklarını özgürce yansıtacağı  ‘Evim ve Ailem’ temalı bir resim yarışmasını hayata geçirdi. Filli Boya’nın en büyük paydaş gruplarından olan boya ustalarının çocuklarına özel düzenlenen yarışma, hem çocukların yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmak hem de evde kaldığımız bu dönemde çocuklar için keyifli aktiviteler yaratmak amaçlıyor. ‘Evim ve Ailem’ resim yarışmasında 3 -6  yaş , 7-10 yaş, 10-15 yaş grupları için oluşturulan kategorlerin her birinden 3 resim seçilerek her grubun 1.sine 2 bin TL Boyner hediye çeki, 2.sine ve 3.süne ise bin TL Boyner hediye çeki verildi.

 

Seger “Evde Hayat” konulu resim yarışması başlattı

Yaşamın ve eğitimin evde devam ettiği bugünlerde Seger, bu yıl okullarından ve sokaklardan uzakta kalan çocuklar için “Evde En Mutlu Olduğum An” temalı bir resim yarışması başlattı. Çocuklar bu online etkinliğe yaptıkları ressimlerle katılabilecekler. Büyüklerinin yönlendirmeleriyle SegerAuto sosyal medya hesaplarına resimlerini göndererek kolayca katılabilecek. Yarışmayı kazan 5 çocuğu lego seti bekliyor. Resim yarışmasıyla Seger çocuklarla hayallerin ve renklerin dünyasında buluşuyor, onların duygularına ortak oluyor. 6-10 yaş grubu çocuklar için düzenlenen resim yarışmasına katılmak isteyen minikler A4 boyutunda bir resim kağıdı ve istedikleri boyayı kullanabilecekler. Ebeveynler “Evde en mutlu olduğum an” temalı resimleri ve çocuklarının bu resimlerle birlikte çekilen fotoğraflarını #evdensesleniyorum etiketleriyle @segerauto’i ekleyerek sosyal medya hesaplarından paylaştıktan sonra DM’den SegerAuto’ya mesaj ile göndererek katılımcı olabilecekler. Yarışmayı kazan ilk 5 çocuk çok güzel bir lego seti kazanacak.

Çocuklar hayallerini D&R için çizdi!

D&R’ın çocuklara özel düzenlediği “Hayalimdeki 23 Nisan” resim yarışması sonuçlandı. İki farklı kategoride dereceye giren resimler, Başak Sayan, Burcu Baraner, Devrim Erbil, Hande A. Can, Tanem Sivar ve Varol Yaşaroğlu’ndan oluşan jüri tarafından belirlendi. Renklerin gücünü hayal güçleriyle birleştirerek yeteneklerini kağıda döken çocuklar, dr.com.tr’de geçerli hediye çeklerinin sahibi oldu.

D&R’ın çocuklar için resim yapmayı keyfe dönüştüren “Hayalimdeki 23 Nisan” resim yarışması sona erdi. Başak Sayan, Burcu Baraner, Devrim Erbil, Hande A. Can, Tanem Sivar ve Varol Yaşaroğlu’ndan oluşan jüri, #Hayalimdeki23Nisan etiketiyle paylaşılan çalışmalar arasından dereceye girenleri belirledi. 4-7 ve 8-11 yaş aralığındaki tüm çocukların hayal güçlerine açık olan yarışma sonucunda, 4-7 yaş kategorisinde Beyza Kavraz birinci, Kaan Bilgili ikinci, Ayris Uzun üçüncü oldu. 8-11 yaş kategorisinde birinciliği Simge Susup, ikinciliği Nurcan Kazancı, üçüncülüğü ise Nilsu Sayın kazandı.

Birincilere bin 500 TL değerinde hediye çeki, ikincilere bin TL değerinde hediye çeki, üçüncülere ise 500 TL değerinde hediye çeki verildi. Hediye çekleri, dr.com.tr’den yapılan alışverişlerde kullanılabilecek.

 

Bu Renklerde Evimiz Var

Coşkunöz Holding ve bağlı şirket çalışanlarının çocuklarının katıldığı etkinliğin bu yılki teması “Bu Renklerde Evimiz Var” olarak belirlendi. 4 ila 14 yaşındaki toplam 152 çocuk ‘Evde Geçirdikleri Anları’ resmetti. Çocuklar evlerin binbir çeşit hallerini kağıda döktü. Resim Şenliği kapsamında, hayal güçlerini kullanarak evlerin arabaya dönüştüğü, karantinada nasıl önlem alındığı gibi farklı birçok konuyu yaratıcılıkla kağıda döken çocukların tüm resimleri, Coşkunöz Holding resmi internet sayfasından online olarak sergilendi.

 

Çizimler duyguları ifade eder

Çocuk resimlerini değerlendirirken, yargılarımızı onun zihinsel düzeyine göre belirlememiz gerekmektedir. 4-6 yaş grubu çocuklarda insan resmi önemli hale gelir. Bu dönemde çocuklar kendilerinin, anne-babalarının, kardeşlerinin ve kendilerine anlamlı gelen diğer kişilerin resimlerini yaparlar. Çocuğun resimlerinde görülen kişilerarası ilişkiler, kendine bakışını da yansıtır. Özellikle çocukların çizdikleri aile resimleri çocuğun, ailesindeki diğer bireylere karşı tutumunu, aile içindeki rolünü, kendini aile içinde nasıl algıladığını ve yetişkinlerle arasında olan problemleri çözme biçimini ortaya koyar. Çocuk bunları çizerken kendileri hakkında çizdiklerinden daha fazlasını anlatırlar. Ev; aile hayatında şefkat ve güvenliğin arandığı yeri temsil eder. Hayvanlar genelde ailenin bir parçası olarak resme eklenirler. Ağaçlar, çiçekler ve güneş; ışık, doğa ve evin sınırlandırdığı dünyaya duyulan ihtiyacın bir ifadesidir.

 

Konuşan figüler ve renkler

Figürlerin sayfaya yerleştirilmesiyle ilgili genel kanı sayfanın üst kısmına yerleştirilen figürler iyimserlik ve fanteziyi öne sürerken, kenarlara ve sayfanın aşağısına çizilen küçük figürlerin yetersizlik, güvensizlik ve depresyonun dışa vurumu olduğudur. Çocukların resimlerinde kullandıkları silik ve kesintili çizgiler hassas ve kırılgan kişilik yapılarıyla alakalıdır. Bastırılarak çizilen kalın çizgiler saldırgan dürtülerin varlığını gösterebilir. Çocukların kullandıkları renkler psikolojik anlamlar taşırlar. Çocuklar hoş ve güzel figürlerde en çok tercih ettiği renkleri, çirkin, kötü figürlerde en az tercih ettikleri renkleri; tarafsız oldukları figürlerde ise orta değerdeki renkleri kullandıklarını, olumsuz, kötü karakterlerde en çok kullandıkları rengin ise siyah olduğunu bilinmektedir. Çocukların resimlerinde kullandıkları renkler onların fiziksel özelliklerini de yansıtabilir sağlıklı ve hasta çocuklarla yaptığı araştırmada ciddi ölümcül hastalığı olan çocukların resimlerinde hastalıklarının farkında olduklarının göstergesi çeşitli renkler kullandıklarını tespit etmiştir. Hasta çocuklar tarafından en çok kullanılan renk siyahtır. Kırmızı renk hem sağlıklı hem hasta çocuklar tarafından kullanılmış fakat hasta çocuklar daha fazla kullanmıştır ve çoğunlukla kanla ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

 

Çocuklar bazen resimlerle konuşur

Resimde başın normalden büyük çizilmesi duygusal ve sosyal dengedeki tutarsızlıkla ilgili olmakla beraber kendini zekaca yaşıtlarından geri gören ve ebeveyni tarafından okul başarısı düşük bulunan çocuklarda görülebilir Normalden küçük çizilen baş insanlarla ilişki kurmada zorluk çeken, içe kapanmaya eğimli kişilerde görülür. Gözler: Belirgin, iri, ayrıntılı çizilen gözler aşırı gözlemciliğe, dış dünya ile aşırı ilişki kurma isteğine, canlı ilişkilerin varlığına işaret olabilir. Küçük, nokta ya da içi boş çizilen gözler insanlarla, dış çevre ile kurulan bağın yetersiz oluşuna , çevreye karşı ilgisizliğe ve içe dönüklüğe işaret edebilir. Çocukların ailelerini çizerken figürleri ve görsel sınırları nasıl yerleştirdikleri onların aile ilişkilerini algılayışları konusunda fikir edinmemizi sağlamasına rağmen kesin olarak bir karara varmak zordur.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam