SON DAKİKA
reklam
reklam

Ev kazalarına dikkat

Eklenme Tarihi: 27 Mayıs 2020, Çarşamba - 10:31   Okunma Sayısı: 207907
Koronavirüs nedeniyle evde geçirdiğimiz zaman artınca, ev kazalarıyla karşılaşma riskimizde her geçen gün bir o kadar artıyor.

 

Evin içerisinde veya ona ait bahçe, havuz, garaj gibi bölümlerinde meydana gelen kazalar ev kazası olarak nitelendirilir. Dünya’da ve ülkemizde ev kazaları, özellikle ileri yaş grubu ve okul öncesi 0-6 yaş döneminde çeşitli yaralanmalara, sakatlanmalara ve ölümlere neden olması açısından önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Kaza denilince beklenmedik bir zamanda ve beklenmedik şekilde oluşan yaralanmalara, can ve mal kayıplarına neden olan olayları anlamamıza rağmen ev kazaları, kaza çeşitleri arasında önemi gittikçe artmakta olup, bir evin içinde veya bahçesinde, havuzunda ve garajında meydana gelen, çoğunlukla önlenebilir olaylardır. Ev kazalarını önlemek için alınacak tedbirler ev içi ve çevresindeki mekanlardan başlayarak sırasıyla; mutfak,banyo, çocuk odası, ebeveyn yatak odası, salon, oturma odası, bahçe, oyun alanları, havuz, ortak mekanlar, kapılar ve pencereler, merdivenler ve balkonlar ile elektrik sistemi olarak ele alınmalıdır.

 

İleri yaş grubu için de önlemler alınmalı

İleri yaş grubu için de ev kazalarına yönelik önlemlere dikkat etmek gerekiyor.İki katlı bir ev ise merdivende bir eşya asla bulundurulmamalı. Merdivenler trabzanlı olmalı. Koridor ve banyoya tutacaklar, askılar konulabilir. Zeminlerin kayganlığına da dikkat edilmeli. Eşikler sıfırlanmış olmalı. Görme sıkıntıları için ışıklandırmaya da dikkat edilmeli. Yaşlı bireyleri de gözetim altında tutmak gerekiyor. Çünkü bu düşmeler nörolojik kaynaklı olabilir. Yaşlı bireylerde daha çok kırıklara, özellikle kalça kırıklarına rastlıyoruz.Bu nedenle özellikle kadınlarda D vitamini ve Kalsiyum takviyesi elbette doktor kontrolünde mutlaka uygulanmalı. Kemik yoğunluğu da bilinmeli, takip edilmeli. Görme ve nörolojik bozukluğu veya ileri derece kemik erimesi bulunan yaşlı bireylerde kalça ve diz çevresinin, omurganın korunmasına yönelik birtakım kıyafetler de düşünülmeli. Kıyafetlerin belli bölgelerinin desteklenmesi olabilir. Basit çarpma ve düşmeler için düşünülebilir.

 

En çok çocuklar ve ileri yaştakiler düşüyor

Ev içinde en çok yüksekten düşmeler görülüyor. Çarpma da aynı şekilde bir ev kazasıdır. Çarpma sonucunda da kişiler düşebiliyor. Genel olarak bakıldığında düşme iki popülasyonda çok oluyor. Bunlar; 5 -6 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaş üstünde ileri yaşta olan bireyler olarak belirtebiliriz. Yüksekten, ranzadan, merdivenden düşme olduğu gibi pencereden düşme şeklinde de olabiliyor. Özellikle çocuklarda çok rastlıyoruz. O nedenle çocukların gözetim altında olması bu tip kazaları azaltma için çok önemli. Ev içinde ise; odada, mutfakta ve banyoda düşmelere rastlıyoruz. Çift katlı evlerde de trabzanı olmayan merdivenden düşmeye de çok tanık oluyoruz. Evde geçirilen zaman içerisinde kesi sonucu kaza riski de bulunuyor. Yine burkulma ve incinmelere de rastlıyoruz. Özellikle ev hanımları büyük bir risk grubundaydı ama içinde bulunduğumuz Koronavirüs kapsamında tüm aile bireyleri evlerde olduğu için bu risk herkes için geçerli olabiliyor.

 

Mutfak, banyo ve tuvalet

Ev kazalarının en fazla görüldüğü alanlardan biri mutfaklardır. Kızgın yağlar, kaynayan sıvı içecek ve yiyecekler, sadece çocuklar için değil, evdeki her yaş grubundan birey için risk teşkil etmektedir. Sıcak bir yemek veya kaynayan çaydanlık evin her hangi bir ferdinin üstüne devirebilir. Ailelerin mutfakta yaptığı işleri çocukların taklit etmeye kalkması kaza riskini arttırır. Büyüklerin meşguliyet içinde olması ebeveynin dikkatinin dağılması çocukların ve ileri yaştakilerin mutfakta her zaman risk altına olmasına sebep olur. Ancak güvenlik açısından yapılacak bazı küçük tasarımlar ve bilinçli yapılacak düzenlemeler ile potansiyel kazaları en aza indirmek mümkün olabilecektir. Küvet, klozet içindeki su ve kova içerisinde biriktirilen sular, haşlayabilecek ısıdaki kaynar sular, sert ve kaygan zemin, zehirlenmeye sebep olabilecek, ilgi çekici renk ve şekillerdeki makyaj malzemeleri, tıraş bıçakları, saç kurutma ve tıraş makinesi gibi elektrikli aletler ile tuvalet klozetleri ve kapakları, boğulma, haşlanma ve sıkışma başta olmak üzere çocuklar ve ileri yaştakiler için çeşitli tehlike kaynaklarıdır. Yapılacak uygun tasarım ve düzenlemeler ile tehlikeleri en aza indirmek mümkün olabilecektir.

 

Çocuk Odası, Salon ve Oturma Odası

Çocuk odası çocukların kendilerine ait, yatabilecekleri, oynayabilecekleri, genel anlamda onların evde süre olarak en fazla zaman harcadıkları özel faaliyet alanlarıdır. Bu alanı özel güvenlik önlem ve düzenlemeleri ile tasarlamak çok önemlidir.  Aile yatak odası da evde çocuğun daha az girebildiği bir oda olmasına rağmen her zaman çocukların ilgisini çeken bir odadır. Annenin makyaj masası, çekmeceleri, elbise dolapları, gece lambaları gibi donanımlar, çocuklar için kaza riski oluşturmaktadır.

Tüm aile tarafından müşterek olarak kullanılan oturma odası veya salon evin önemli bir yeridir. Ebeveynlerin dinlenme yeri olan oturma odası aynı zamanda çocuklar için de oyun ve eğlence alanıdır. Bu alanın değişik amaçlar ile kullanılıyor olması çocuklar için burayı önemli bir kaza alanı haline getirmektedir. Salonda şömine varsa bu alanın devamlı kontrol edilmesi gerekmektedir. Şöminede kullanılan demir maşa, demir çubuk, süpürge gibi aksesuarlar ile kibrit ve benzeri tutuşturucular veya şöminenin taş veya tuğladan yapılmış kenar ve köşeleri çocuklar için önemli tehlikeler taşımaktadır.

 

Bahçe, oyun alanı ve havuz

Evin bahçesinde alınması gereken güvenlik önlemleri evin içindeki güvenlik kadar önemlidir. Bu büyük açık hava mekanında çok sayıda gizlenmiş tehlikeler vardır. Örneğin; bahçede kullanılan yüzme veya süs havuzları, barbeküler, bahçede bırakılıp unutulan tarım ve böcek ilaçları, standartlara uymayan oyun alanı-bahçe oyuncakları gibi. Ancak alınacak uygun önlemler ile çocukların güvenliği büyük ölçüde korunabilecektir. Kapılar ve pencereler çocukların da ilgisini çeken ortak mekanlardır. Çocuklar kapıları kapatıp, açıp oynamayı çok severler. Bu durum onların parmak ve ellerinin sıkışması veya istem dışı kapalı kalmalarına sebep olabilir. Pencereler ise onlar için çok ciddi tehlikedir. Masa sandalye gibi ev eşyalarının üzerine çıkıp, pencereden bakmayı ve de pencere içinde oynamayı çok severler. Tehlikeli olan bu alanların çocuklara zarar vermeyecek şekilde düzenlenerek güvenli hale getirilmesi gerekmektedir.

 

Merdivenler ve Balkonlar

Birden fazla katlı evlerdeki katlar arasındaki merdivenler başta çocuklar ve ileri yaştakiler için son derece tehlikeli alanlardır. Merdivenden düşerek yaralanan veya sakat kalan çocukların ve ileri yaştakilerin sayısı her yıl artmaktadır. Bu nedenle kesinlikle merdivenler, özellikle de görüş alanında olmayan bölümlerinde her hangi bir eşya ya da oyuncak bulunmamasına özen gösterilmelidir. Kesinlikle eliniz doluyken, merdivenden aşağıya inmek zorunda kalırsanız, elinizdekileri hafifçe yukarı kaldırarak aradaki boşluktan merdiven basamaklarını görmeniz önem taşımaktadır. Aynı şekilde balkonlarda çok ciddi kazalara sebep olabilecek ortak alanlardandır. Bu sebep ile çocuklar emeklemeye başladığı andan itibaren bu güvenlik önlemleri bekletilmeden alınmış olmalıdır.

 

 

Elektrik Güvenliği

Evde elektrik güvenliği çok önem verilmesi gereken bir konudur.  Evin genel elektrik güvenliği yanında, mutfak, banyo, çocuk odası, salon-oturma odası gibi mekanın özelliğine, taşıdığı riske göre ayrı ayrı dikkate alınıp değerlendirilmelidir. Prizler, ara kabloları, fişler ile pişirici ve ısıtıcı gibi elektrikli ev aletleri özelliklerine ve bulunduğu mekana göre güvenli hale getirilmelidir. İşi bittikten sonra elektrikli ev aletinin kabloları toplanmalı ortada bırakılmamalıdır. Fişte unutulan elektrikli aletler her yaş grubundaki kişiler için bir tehdit unsurudur. Özellikle ütü yaparken, ütünün fişte unutulmaması ya da aniden gelen bir telefon veya çalan bir kapı dikkatin dağılmasına sebep olabilir. Elektrikli ısıtıcılar, ekmek kızartma makinesi, tost makinesi, su ısıtıcısı gibi sık kullanılan elektrikli aletlerin kablolarının bir süre sonra hasar görebileceğinin unutulmaması gerekir.  Kesinlikle bu tür aletleri fiş k-takılıyken tamir etmeye kalkmayın.

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam