SON DAKİKA
reklam
reklam

Dijital'de Rallikros heyecanı

Eklenme Tarihi: 28 Mayıs 2020, Perşembe - 10:04   Okunma Sayısı: 113911
Yarış tutkunları ülkemizde ilk kez Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, tarafından online olarak düzenlenen Atatürk Kupası Dijital Rallikros Yarışına büyük ilgi gösterdiler.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun 2020 faaliyet programında olan ve koronavirüs sebebiyle erkene alınan Dijital e-otomobil sporları yarışları Atatürk Kupası Dijital Rallikros Yarışı ile resmen başladı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü (ESOK) ve Ankara Otomobil Sporları Kulübü (ANOK) tarafından düzenlenen Atatürk Kupası Dijital Rallikros Yarışı 100 sporcunun katılımına sahne oldu. Norveç'te yer alan Hell pistinde koşulan sahne olan çeyrek ve yarı finallerin ardından, İstiklal Marşı okundu ve sonrasında TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı canlı yayına bağlanarak tüm katılımcılara ve organizasyonda görev alanlara başarılar diledi. Elemeleri başarıyla geçen 4'er sporcunun start aldığı final yarışları, 6 tur üzerinden koşuldu ve kıran kırana mücadelelere sahne oldu. PC klasmanında, Milli sporcu Orhan Avcıoğlu birinciliği kazanırken, PlayStation klasmanında ise kazanan, genç sporcu Kaan Sarpkaya oldu. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, faaliyetlerine  ilk ayağı 30 Mayıs günü, 14 sporcunun katılımıyla iki yarış olarak Belçika Spa pistinde koşulacak olan 2020 Türkiye Dijital Pist Şampiyonası ile devam edecek.

İki farklı kategoride düzenlendi

Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü (ESOK) ve Ankara Otomobil Sporları Kulübü (ANOK) tarafından
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle Atatürk Kupası Dijital Rallikros Yarışı düzenlendi.

Dirt Rally 2.0 ortamında hem PC, hem de PS4 platformlarında Norveç'in Hell sanal pistinde koşulan  yarışa 100 yarışmacı katıldı. Dirt Rally 2.0 ortamında iki ayrı klasmanda düzenlenen kupada PC klasmanında, ülkemizi ralli branşında Avrupa'da başarıyla temsil eden milli sporcu Orhan Avcıoğlu birinciliği kazanan isim oldu. Avcıoğlu'nu Barkın Anayurt ikinciliği elde ederken, üçüncülüğü Eralp Kumartaşlıoğlu, dördüncülüğü ise Cem Batuhan Evcil elde etti. PlayStation klasmanında ise kazanan, otomobil sporları kariyerine TOSFED Yıldızını Arıyor projesi ile başlayan ve 2019 szonunda Egea Gençler Kupası kapsamında rallilere katılan genç sporcu Kaan Sarpkaya olurken. onu Mert Gür ikinci, Eray Özdemir üçüncü ve Barış Erciyas da dördüncü olarak takip ettiler.

Yarışmacılar gerçek isimleriyle katıldı

Atatürk Kupası Dijital Rallikros Yarışı kurallarıyla da dikkat çekti. Eleme ve final yarışlarına gerçek isimle katılım zorunlu kılınırken,bir takıma üye olanlar isimlerinin sonunda takım isimlerini kullanabildiler. Turnuva PC platformunda 40, PS4 platformunda 40 olmak üzere 80 kişiyle sınırlandırıldı. Ancak sınırın aşılması ile kura dışında kalan katılımcılar yedek yarışmacı olarak katılım sağlayabildiler. Eleme grupları kura yöntemiyle oluşturuldu. Yarışmacıların grup değiştirme talepleri kabul edilmedi. Yedek yarışmacılar, asil yarışmacıların katılamaması durumunda sıra ile gruplara yerleştirildiler. Gruplar ve yarış saatleri kayıt listesinin tamamlanmasını takiben açıklandı.

Eleme yarışmaları sonunda finalistler belirlendi

Eleme yarışları 5'li grid düzeni şeklinde yapıldı. Daha sonra final yarışlarında 4'lü düzene geçildi. Her yarışta ilk iki sırayı alan yarışmacılar bir üst tura çıkma hakkı kazandı. Eleme gruplarından çıkan isimlerin belirlenmesini takiben çeyrek final, yarı final ve final yarışları yapıldı. Eleme yarışlarından önce asil ve yedek tüm yarışmacıların belirlenen saatte Discord üzerinden yapılan Briefing'e katılımları mecbur tutuldu. Brifinge katılmayan yarışmacılar diskalifiye olmuş sayıldılar. Eleme yarışlarının sonunda final yarışlarına çıkan isimler ESOK instagram sayfamızdan ve Discord kanalından duyuruldu. Eleme veya final yarışlarında, yarış saatinde oyuna katılamayan veya bağlantı problemi yaşayan yarışmacılar diskalifiye edildi.  Yarışmacıların itiraz talebiyle beraber görüntü kaydı sunması istendi. Görüntü kaydı olmayan itirazlar geçersiz sayıldı. Küfür, hakaret, sportmenliğe aykırı hareket, bilerek kazaya sebebiyet vermek vb. davranışlar diskalifiye ve ban sebebi sayıldı.

e-spor yarışları başladı

Son yıllarda yeni neslin çok rağbet gösterdiği alanlardan biri olan dijital motor sporlarında kendini yetiştirip gerçek pistlere adım atan birçok global sporcunun bulunduğunu hatırlatan TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı ''e-spor'a girdik, dijital şampiyonaların startını verdik. Bu proje bizim bir buçuk yıldır takip ettiğimiz bir proje. Dünya Konseyinde kurulan e-spor çalışma grubunun bir üyesiyiz. Bu çalışmayı zaten yapıyorduk. Geçen sene yeniden seçildikten sonra ilk yönetim kurulu toplantımızın birinci maddesinde e-spor komisyonu kurulması kararını aldık. Bu komisyonda Ayhancan, Cem Bölükbaşı, motorspor.com'dan Cihangir, ben ve Redbull'un içinde olduğu bir komisyon kurduk. Çalışmalarımız devam ediyor. E-spor dijital şampiyonasını biz Haziran ayında okullar kapandıktan sonra yapmayı planlıyorduk. Ancak pandemiden dolayı programı erkene çektik'' diye konuştu.

''Spor aslında giderek e-spora dönüşüyor''

Yönetim olarak e-spora bakışlarının çok olumlu olduğuna dikkat çeken TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı ''Spor aslında giderek e-spora dönüşüyor. Sosyal medyadan görüyoruz, Formula1 pilotları bile e-sporda yarışıyor. Eğer o insanlar bundan keyif alıyorsa, bunu gerçeğe çok yakın olarak değerlendiriyoruz. Dünyanın da orya doğru gittiği sabit. Her türlü teşviki versek de Otomotiv sektörüne bir ralli takımı kurdurmamız her zamankinden çok daha zor. Bizim hayalimiz otomobil şirketlerine bir e-spor Kupası yapmak. Bu teknoloji zaten mevcut. belli pistler seçilecek. Markalar hangi modellerini seçeceklerse, o model üzerinden aynı beygir, aynı sürüş dinamikleri olacak şekilde yapılacak bir Kupa hayal ediyoruz. E-spor denince herkesin kenarda duran bir bütçesi mutlaka oluyor. Dolayısıyla biz bu bütçeye ulaşmak istiyoruz. Buradan gelecek ekonomi ile fiziksel sporda desteklerde bulunmak istiyoruz. Bu sporun alt yapısı sağlam olmadıkça bu spor hiç bir zaman bulunduğu yerden ileri gidemeyecek. Dolayısıyla burada bir ekonomi yaratmamız lazım'' dedi.

Para ödüllü dijital ralli ve pist şampiyonası

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED), Red Bull ana sponsorluğunda ve motorsport.com medya sponsorluğunda dijital motorsporları projesini hayata geçiriyor. Türkiye Dijital Pist Şampiyonası ve Türkiye Dijital Ralli Şampiyonası olmak üzere iki farklı branşta gerçekleşecek olan turnuvalar, TOSFED dijital lisansına sahip 6 yaşından büyük, 80 yaşından küçük herkesin katılımına açık olacak. TOSFED dijital motorsporları projesi, PlayStation 4 platformu ve FIA’nın da sertifikalı yarış oyunu olan Gran Turismo Sport‘un kullanılacağı TOSFED Dijital Pist Şampiyonası ile başlayacak. Şampiyonaya, eleme serisi sonunda, ilk 14 sırayı paylaşan sürücüler katılabilecek. Katılımcılar 10 ayrı yarış sonunda, yarış derecelerine göre aldıkları puanlarla sıralanacaklar ve sezon sonunda en yüksek puanı elde eden sürücü 2020 TOSFED Dijital Pist Şampiyonu unvanı ve 10 bin TL kazanırken, ikinci 6 bin TL ve üçüncü de 4 bin TL para ödülünün sahibi olacak.

E-Lisans ile yarışılabilecek

PS4, PC ve Xbox platformları üzerinden oynanabilen WRC8 oyununun kullanılacağı TOSFED Dijital Ralli Şampiyonası ise Haziran ayı içerisinde başlayacak ve her iki şampiyona yarışlarının sonunda, kazanan sürücülere para ödüllerinin yanı sıra ilgili branşın ‘Türkiye Dijital Şampiyonu’ unvanı verilecek.

Lisans başvurusu ve yarışlara kayıt TOSFED'in web sayfası üzerinden yapılabilecek. Dijital ortamda alınacak olan e-lisanslar yıl sonuna kadar geçerli olacak. Bu e-lisanslar ayrıca diğer kupa yarışları ve otomobil sporları kulüpleri tarafından düzenlenecek diğer bağımsız dijital yarışlarda da geçerli olacak.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam