SON DAKİKA
reklam
reklam

Futbolun salondaki kardeşi

Eklenme Tarihi: 30 Mayıs 2020, Cumartesi - 12:28   Okunma Sayısı: 137218
Tekniğe, çabukluğa ve esnekliğe dayalı olan Salon Futbolu, göze hoş gelen kıvrak ve sağlam bilek hareketleri, seri ve sert mücadelesiyle herkese keyifle izleme imkanı veriyor

 

Futbolun salondaki kardeşi diye nitelendirebileceğimiz futsal, Türkiye'de hızlı bir gelişme kaydediyor. İşin başında direkt Milli Takım oluşturulmasıyla başlayan süreç, kulüp takımlarının kurulmasıyla ivme kazandı. Seri paslaşmanın ve kolektif futbolun öne çıktığı bir dinamik futbol türü olan Salon Futbolu ülkemizde ve dünyada 'Futsal' adıyla oynanıyor. Normal futbol topundan daha ufak ve yumuşak bir topla oynanması sebebiyle, bireysel top kontrolü ve estetik hareketler daha ön plana çıkıyor. İleri ve geri yapılan pas sayısı fazla olsa da topsuz mücadeleleriyle, kaleye doğru yapılan penetreleriyle Futsal, tekniğin çok öne çıktığı bir oyun olarak kabul edilebilir. Futsal, 1930 yılında Uruguay'ın başkenti Montevideo'da gençlerin basketbol sahasında futbol oynamasıyla başladı. Futsal'ın ismi ise İspanyolca Futbol ve Salle kelimelerinden geliyor. 1965 yılında uluslararası maçlarla Milli takımlar düzeyinde oynanmaya başlanan Futsal, artık sadece salonda futbol oynayan oyuncularıyla ve kendine özgü kurallarıyla daha profesyonel bir düzeye doğru ilerliyor.

 

Dünyanın en iyi Futsal sporcuları

Futsal dünyasının en başarılı futbolcuları arasında İspanyol Kike'yi ilk sırada sayabiliriz. 2000 ve 2004 yıllarında iki kez Futsal Dünya Kupası’nı kazanan Kike, ayrıca 2002 yılında da “Silver Ball” ödülünün de sahibi oldu. Bir döneme damgasını vuran ve tüm kupaları toplayan Brezilya’nın Futsal'daki en önemli yıldızlardan biri olan Manuel Tobias, üç kez üst üste “Best Player of the World” yani “Dünya’nın En İyi Oyuncusu” unvanını kazandı. Manuel Tobias ayrıca FIFA Futsal Dünya Kupası'nda 1996 ve 2000 yılları olmak üzere iki kez “En İyi Oyuncu” ödülüne de layık görüldü. İspanya’nın ve Barcelona’nın en yetenekli Futsal sporcusu olarak Sergio Lozano'yu gösterebiliriz. Üç Copa Del Rey Şampiyonluğu, iki İspanya Kupası Şampiyonluğu, iki İspanya Lig Şampiyonluğu, iki UEFA Futsal Kupası ve bir kez de Futsal Avrupa Şampiyonluğu kazandı. Attığı olağanüstü goller ile Futsal sporunun en yetenekli isimlerinden olan Portekiz’li Ricardinho, kariyeri boyunca tam 22 kupa şampiyonluğu yaşadı. Tüm bu isimlerin önünde saygıyla eğileceği, dünyanın gelmiş, geçmiş en iyi Futsal sporcusu ise

Brezilya’lı Falcao olarak kabul edilir. Sambacı kulüpler düzeyinde 32, Milli takım düzeyinde ise 26 şampiyonluk başarısı göstererek bu alanda bir rekoru da elinde bulundurmakta. Falcao, ayrıca 2004 ve 2008 yıllarında iki kez de “Golden Ball” ödülü sahibi oldu.

 

Türkiye Futsal Ligi 24 takımla başladı

Ülkemizde Futsal Ligi 2009-2020 sezonundan itibaren oynanmaya başladı. 2019-20 TFF Futsal Ligi ise 24 takımla başladı. 1. Eleme Grubu, 2. Eleme Grubunun ardından Play-Off Grubu 4’lü Final ile son bulması planlanmıştı. Ancak koronavirüs sebebiyle son aşama oynanamadı. 2019-2020 sezonu TFF Futsal Ligi'nde 2.eleme grup maçları tamamlandı. Bursa ve Samsun'da yapılan karşılaşmalar sonunda toplam 8 takım play-off oynama hakkını elde etti. 2. eleme gruplarını lider olarak tamamlayan Gazi Üniversitesi SK, Piyalepaşa, Tavşançalı ve Diyarbakır Alipaşa Spor, saha avantajı hakkını kazanan seri başı takımlar oldular. TFF Futsal Ligi play-off grubu eşleşmeleri sonunda iki İstanbul ekibi Piyalepaşa ve Şişlispor birbiriyle eşleşirken, değer eşleşmelerde Gazi Üniversitesi, Adana Seyhan Belediyesi ile,  Diyarbakır Alipaşaspor, Siirt Üniversitesi ile, Konya Tavşançalıspor ise Ankara Anadolubeyispor ile eşleşti. Ancak koronavirüs nedeniyle maçlara devam edilemedi.

 

Maçlar oynanırsa heyecan devam edecek

Futbol maçlarının yeniden oynanmasıyla ilgili olarak TFF, çalışmalarını sürdürüyor. Şayet Futsal Ligi maçları kaldığı yerden devam ederse Play-off müsabakalarında ilk olarak toplamda 3 galibiyete ulaşan takımlar 4'lü final grubuna yükselecek. Bu turda ilk iki maç 2. eleme grup maçlarını lider olarak tamamlayan takımın sahasında, üçüncü maç ve gerekirse dördüncü maç rakip takımın sahasında oynanacak. Galibiyet sayılarında eşitliğin bozulmaması ve beşinci karşılaşmanın gerekmesi halinde ise bu maç 2. eleme grup maçlarını lider olarak tamamlayan seri başı takımının sahasında yapılacak.

TFF Futsal Ligi'nde Bursa'da yapılan 2. Eleme Grup maçları sonunda Piyalepaşa (İstanbul,) Alipaşa Spor (Diyarbakır,) Anadolubeyi SK (Ankara) ve Seyhan Belediyespor (Adana) play-off'a yükseldi.

TFF Futsal Ligi'nde  2. Eleme Grup maçları Samsun'da yapılan müsabakalarda ise Siirt Üniversitesi, Gazi Üniversitesi (Ankara,) Şişli Spor(İstanbul) ve  Tavşançalı (Konya) play-off'a yükseldi.

 

TFF Futsal Ligi'nde 1.eleme grubu dört ilde yapıldı

TFF Futsal Ligi'nde, 24 takımın katılımı ile oynanan 1.eleme grup müsabakaları Ankara, Erzurum, Kocaeli ve Konya illerinde yapıldı. Karşılaşmalar sonunda gruplarını ilk 3 sırada bitiren toplam 12 takım, 2.eleme grubu maçlarında oynama hakkını elde etti. Ankara Grubu'nda; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gazi Üniversitesi (Ankara), Anadolu Beyi Spor (Ankara), Konya Grubu'nda ; Seyhan Belediyesi (Adana), Tavşançalı Spor (Konya), Alipaşa Spor (Diyarbakır), Erzurum Grubu'nda ; Siirt Üniversitesi, Ağrı Vefa , Van Yol Spor , Kocaeli Grubunda ; Sakarya Kurudere Spor, Piyalepaşa (İstanbul), Şişli Spor (İstanbul) 2.eleme grubuna yükselen takımlar oldu.

 

Geçen yılın şampiyonu Gazi

Geçen sezon oynanan 2019  Futsal Ligi'nde şampiyonluğu Gazi Üniversitesi Spor elde etti. Kocaeli Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu'nda düzenlenen ve 8 takımın iki grupta mücadele ettiği 2019 Futsal Ligi müsabakaları yarı final ve final maçlarıyla tamamlandı. Final müsabakasında Alibeyköy Spor'u 8-2 yenen Gazi Üniversitesi Spor, şampiyon olarak ülkemizi UEFA Futsal Ligi'nde temsil etme hakkı kazandı. Günün ilk müsabakası olan üçüncülük karşılaşmasında ise Siirt Üniversitesi Spor, Seyhan Belediye Spor'u 11 - 6 yenerek üçüncü oldu. Şampiyon Gazi Üniversitesi Spor, kupasını ve madalyalarını MHK Başkan Vekili Mustafa Çulcu ile Futsal A Milli Takım Teknik Sorumlusu Sercan Görgülü'nün elinden aldı.

 

En çok şampiyonluk İstanbul Üniveritesi'nin

TFF Futsal Ligi bu zaman kadar 11 kez yapıldı. İstanbul Üniversitesi 5 kez şampiyonluğa ulaşarak TFF Futsal Ligi'nde en çok şampiyonluk kupası kaldıran takım oldu. Sarı-yeşilliler ayrıca bir kez de üçüncü oldu. İlk ve son şampiyon Gazi Üniversitesi iki kupa ile başarı listesinin ikinci sırasında yer alıyor. Osmanlıspor 4 kez final oynamasına rağmen sadece bir kez şampiyonluğa ulaşabildi. Arnavutköy Belediyespor ve Elazığ Fırat Üniversitesi birer şampiyonluk kazanan diğer takımlar oldu. Çamlaraltı Koleji Ege Elitspor iki kez finalde kaybederken, Seyhan Beledşyesi 4 kez üçüncülüğü elde etti. Futsal Ligi'nde 2011-2012 sezonu, İstanbul Üniversitesi- Çamlaraltı Koleji Ege Elitspor arasında oynanan final maçında çıkan olaylar nedeniyle tamamlanamadı. O sezon şampiyon ilan edilmezken, üçüncülüğü elde eden TÜFAD Ankara, ülkemizi UEFA Kupasında temsil etti.

 

Kendine özgü kuralları var

Futsal oyun kuralları içerisinde öne çıkan ilk nokta, oyun oynanan alanın ölçüleri ile ilgilidir. Futsalın salon sporu olması, tıpkı basketbol gibi belirli salon ölçüleri içerisinde oynanmasını da beraberinde getirmiştir. Futsal oyununda salon ölçüleri ve saha üzerinde yer alan çizgiler şu şekilde olmalıdır;

saha alanı boyu en az 25 metre en fazla ise en fazla 42 metre olmalıdır. Sahanın eni ise en az 16, en fazla ise 25 metre olmalıdır. Uluslararası karşılaşmalarda ise saha boyu en az 38 metre, eni ise en az 20 metre olmalıdır. 8 cm genişliğinde olan tüm çizgiler sahaya dahildir. Orta saha yuvarlağı çapı 3 metredir. Futsal sahasında iki adet penaltı noktası bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki kaleye 6 metre, diğeri ise 10 metre uzaklıktadır. Korner noktaları 25 cm çapında çeyrek daire şeklindedir.

Yedek oyuncuların bulunduğu alan beşer metre uzunluğundadır. Kalelerin iki direk arası içerden ölçümü 3 metredir. Yükseklik ise 2 metredir. Kale direklerinin kalınlığı 8 cm’dir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam