SON DAKİKA
reklam
reklam

Formula 1 heyecanı başlıyor

Eklenme Tarihi: 5 Temmuz 2020, Pazar - 00:08   Okunma Sayısı: 185335
Koronavirüsü nedeniyle start alamayan Formula 1'de heyecan 5 Temmuz'da başlayacak. Sekiz yarışlık ilk bölümün ilk durağı ise Avusturya olacak Koronavirüsü nedeniyle start alamayan Formula 1'de heyecan 5 Temmuz'da başlayacak. Sekiz yarışlık ilk bölümün ilk durağı ise Avusturya olacak

Formula 1 yönetimi, sekiz yarışlık bir Avrupa takvimi belirlemiş durumda ve sezon 5 Temmuz'da Avusturya'da başlayacak. Plana göre Avusturya ve Britanya'da iki yarış düzenlenecek. Avusturya'daki ilk yarıştan bir hafta sonra 12 Temmuz'da yine Red Bull Ring'de bir yarış daha yapılacak.

Normalde Avusturya'dan sonra Britanya yarışı yapılacaktı ancak ülkedeki karantina durumu nedeniyle Britanya'nın Ağustos ayına alınmasına karar verildi. Açıklanan takvime bakıldığında 19 Temmuz'da, yani Avusturya'daki ikinci yarıştan bir hafta sonra Macaristan GP yapılacak. Böylece üç haftada üç F1 yarışı gerçekleşecek. Macaristan GP'den sonra iki haftalık bir ara olacak ve 2 Ağustos'ta sezon Silverstone'da devam edecek. Bir hafta sonra (9 Ağustos) yine aynı pistte ikinci bir Britanya GP daha yapılacak. Britanya'dan hemen sonra takımlar Barcelona pistine gidecekler ve 16 Ağustos'ta İspanya GP gerçekleşecek. Sonrasında iki haftalık bir ara olacak ve 30 Ağustos'ta Belçika GP 6 Eylül'de ise İtalya GP yapılacak. Böylelikle F1, Avrupa'da toplam sekiz yarış gerçekleştirecek.

Formula 1 yönetiminden yapılan açıklamada, takvimin geri kalanının mevcut COVID-19 durumu nedeniyle önümüzdeki haftalarda açıklanacağı duyuruldu. Açıklamada bir kez daha 15-18 yarışlık bir takvime sahip olacakları vurgusu yapılırken, sezonu Aralık ayında tamamlamayı planladıklarına yer verildi. Ayrıca açıklamada, "Daha önce açıklandığı üzere şu anda ilk yarışların seyircisiz olmasını bekliyoruz. Ancak şartlar güvenli olduğu takdirde, taraftarlarımızın yeniden yarışlara katılabilmelerini umuyoruz." ifadelerine yer verildi. Bu, ilk yarışların seyircisiz yapılacağı anlamına geliyor.

Chase Carey de, "Şu anda sezonun taraftarlar olmadan başlamasını beklerken, önümüzdeki aylarda durumun güvenli olmasıyla birlikte tekrar yarışlara katılmalarına izin vermeyi umuyoruz. Ama yine de Formula 1'in dönüşünün dünyadaki tüm F1 fanları için hoş bir destek olacağını düşünüyoruz." dedi.

 

 

İkinci yarışlara farklı isim

 

Formula 1, 2020 sezonunda ikişer kez koşulacak Avusturya ve Britanya'daki ikinci yarışlara farklı isimler verme kararı aldı. Formula 1'de 2020 sezonuna ev sahipliği yapması planlanan Avustralya, Monako, Fransa ve Hollanda Grand Prix'ler iptal edilirken, bazı yarışların daha iptal edilmesi bekleniyor. F1, tam da bundan ötürü eksik yarışların yerini doldurabilmek için bazı ülkelerde iki yarış yapma kararı aldı. Buna göre 5 Temmuz'da sezonun ilk yarışına ev sahipliği yapacak Avusturya, 12 Temmuz'da ikinci bir yarışa daha ev sahipliği yapacak. Britanya da yine 2 ve 9 Ağustos'ta iki F1 yarışına ev sahipliği yapacak. F1 yönetimi, karışıklık olmaması için yarış isimlerinde değişiklik yapmayı seçti. Buna göre yarışın ismi farklı olacak. Avusturya'daki ilk yarışa Avusturya GP adı verildi. İkinci yarışa ise Styrian GP adı verilecek. Diğer adıyla Steiermark, Avusturya'nın güneydoğu ve orta kesiminde yer alan federal bir eyâlet. Britanya'daki ilk yarış "Britanya GP" ikinci yarış ise "70th Anniversary GP" yani "70. yıl dönümü GP" adını taşıyacak. İtalya'nın da ikinci bir yarış için F1'le görüşme yaptığı biliniyor.

 

 

Son şampiyon Hamilton

 

Formula 1'de son şampiyonluğu Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazandı. Büyük Britanyalı pilot kariyerinin altıncı şampiyonluğuna 17 podyum, 11 yarış birinciliği, 5 yarışa önde başlama hakkı, 6 en hızlı tur zamanı ve 413 puanlık performansı ile ulaştı. İlk şampiyonluğunu 2008'de kazanan Hamilton, son altı yılda beş kez sezonun en iyisi olmayı başardı. Hamilton'un şampiyonluk serisini ise 2016'da yine bir Mercedes pilotu Nico Rosberg bozdu. Nico, 1982 Formula 1 dünya şampiyonu olan Finlandiyalı babası Keke Rosberg'den sonra şampiyonluğa ulaşan ikinci F1 baba-oğul pilotu unvanını aldı. Daha önce bu unvana ilk kez 1962 ve 1968 Formula 1 dünya şampiyonu Büyük Britanyalı pilot Graham Hill'in oğlu Damon Hill 1996'da F1 şampiyonu olarak ulaşmıştı. Michael Schmacher'in yedi şampiyonluğundan sonraki 2005-2013 arası dönemde , İspanyol Fernando Alonsa iki kez, Fin Kimi Raikkonen, İngiliz pilotlar Hamilton ve Jenson Button birer kez, Alman Sebastian Vettel ise dört kez şampiyonluk kupasını kaldırdı.

 

 

Markalarda lider Ferrari

 

İlk Formula 1 Şampiyonluğuna 1952 yılında ulaşan İtalyan markası Ferrari geride kalan dönemde 14 şampiyonluk daha kazanarak F1 tarihinin en çok şampiyonluk kazanan markası oldu. Ferrari, Michael Schmacher ile 2000-2004 arasında üstü üste 5 kez dünya şampiyonluğuna ulaştı. Tifosiler en son 2007'de Kimi Raikonen ile şampiyonluk sevinci yaşadı. Büyük Britanya ekibi Mc Laren, 12 şampiyonluk yaşarken, 1950'lilerde olduğu gibi kendi adıyla yarışmaya başlayan Mercedes, 6'sı 2010'dan sonra olmak üzere 8 şampiyonluk ipi göğüsledi. Takımlar başarı sıralamasında 6'şar şampiyonluğu bulunan iki Büyük Britanya ekibi Williams ve Lotus'u 4 şampiyonlukla Avusturya takımı Red Bull ve bir diğer Büyük Britanya ekibi Brabham izliyor.

 


 

En başarılı ülke Büyük Britanya

 

Formula 1 tarihinde en çok şampiyonluk kazanan ülkesi 19 şampiyonlukla Büyük Britanya ekibi olurken, bu başarıyı 10 değişik Büyük Britanya pilotu elde etti. Üç Alman pilot M.Schumacher,S. Vettel ve N.Rosberg, toplam 12 F1 Şampiyonluğu ile Almanya'yı ikinci basamağa taşırken, Brezilya 3 pilot Nelson Piquet, Ayrton Senna ve Emerson Fitipaldi ile ulaştığı 8 şampiyonlukla en başarılı üçüncü ülke durumunda bulunuyor. En başarılı ülker arasında Arjantin 5 şampiyonluk, Finlandiya, Avustralya, Avusturya ve Fransa 4'er, İtalya 3 şampiyonlukla sıralanıyor. Birleşik Devletler ve İspanya'nın 2'şer, Yeniz Zelanda, Güney Afirka ve Kanada'nın ise birer F1 şampiyonluğu bulunuyor.

 

Vettel'in rüyası erken bitti

 

Alman Formula 1 pilotu Sebastian Vettel , Red Bull ile 2000-2013 yılları arasında tam dört kez şampiyon oldu. Son şampiyonluk sevincini 2007'de Kimi Raikkonen ile yaşayan Ferrari, Vettel'i 2015 yılında büyük umutlarla transfer etti. Ancak Vettel Ferrari’nin şampiyonluk hasretine son veremedi. 2017 ve 2018'de Hamilton'ın arkasından ikinci olarak şampiyonluğa yaklaşsa da, diğer yıllarda uzak kaldı. Geçen yıl ise pilotlar sıralamasını 5.sırada tamamladı. Vettel'in bu başarısızlığının arkasında yarış içinde yaptığı hatalar ve son senelerde attığı spinler gerekçe olarak gösteriliyor. Vettel, Ferrari'de bulunduğu 5 sene içerisinde 102 yarışta 14 yarış zaferi elde etti. Bu sezonun sonunda Vettel'in Ferrari'den ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ferrari'de Vettel'den boşalacak koltuk için ise Carlos Sainz Jr. ve Daniel Ricciardo gibi isimler ön plana çıkıyor.

 

 

Fiziki damalı bayrak geri geliyor

 

Her yıl olduğu gibi bu sezonda da Formula 1 'de yeni kural değişiklikleri yapıldı. 2019 F1 sezonunda, geleneksel fiziki damalı bayrağın yerine ışıklı paneller kullanılmaya başlanmıştı. Ancak Japonya GP'sinde elektronik tabelalarda damalı bayrağın bir tur önce gösterilmesi, yarışın erken sona ermesine neden olunca, yeniden geleneksel damalı bayrağa dönüş yapılacak. FOM ve FIA, artan yarış sayısı karşısında takım personellerinin işlerini kolaylaştırmak ve takımların giderlerini azaltmaya yardımcı olmak için sezon öncesinde gerçekleştirilen 8 günlük testleri 6 güne düşürdü. Bir diğer değişiklik ise sezon içi testlerinde oldu ve 2020'de sezon içi testler tamamen kaldırıldı.Bunun dışında antrenman seansına katılan ve sorunsuz bir şekilde 100 km tamamlayan genç pilotlara süper lisans için ekstra 1 puan verilecek. Yarış hafta sonunda perşembeyi cumaya bağlayan gece mekanikerlerin araç üzerinde çalışmama süresi 8'den 9 saate çıkarıldı.

 


 

Köpek balığı yüzgeci tüm takımlara zorunlu oldu

2020 F1 kurallarında araçlar üzerinde değişiklik sadece motor kapağında olacak. McLaren'ın 2019'un başında motor kapağının arkasında kullandığı yüzgeç şeklindeki çıkıntı, 2020'de zorunlu olacak.

Hatalı çıkış yapan pilotlara 10 sn dur-kalk cezası veriliyordu. 2020'de hatanın durumuna göre sadece 5 ya da 10 sn zaman cezası verilecek. Testlerde görüntü engelleyici duvarlar kullanılmayacak.

FIA ön kanatların başka bir aracın tekerleğine yandan temas ettiğinde lastik patlamalarını minimum seviyeye indirmek için kurallarda küçük bir değişiklik yaptı. Ön kanadın, kenar plakası ve plaka dışında yer alan kısmı dahil 5 cm'lik bölümünde herhangi bir metal parça yer almayacak ve bu bölüm tamamen karbon fiberden oluşacak. Pilotların startlarındaki destekler daha da azaltılacak. Motor torkunun % 90'ı doğrudan debriyaj pedalı ile pilot tarafından yönetilecek. Stop etmeyi engelleyici sistem yine olacak ancak pilotlar iyi bir kalkış ve iyi kavrama noktası için daha çok çalışmak zorunda olacaklar. Pilotlar sezon boyunca güç ünitesinde üç içten yanmalı motor, üç turbo, üç MGU-H ve üç MGU-K kullanırken, iki enerji deposuna ve iki kontrol elektroniğine sahip olacaklar.

2019'da F1 araçlarında 2 litre ekstra yakıt olmasına izin veriliyordu. Yeni sezonda bu miktar maksimum 250 ml yakıta indirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam