SON DAKİKA
reklam
reklam

F1 heyecanı start aldı

Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2020, Cuma - 10:16   Okunma Sayısı: 246066
Ülkemizde milyonlarca kişi tarafından ilgiyle izlenen ve 2005-2011 yılları arasında İstanbul'un da içinde yer aldığı Formula 1 yarışları uzun bir pandemi sürecinin ardından başladı.

2020 sezonu heyecanı üst üste koşulan Avusturya Steiermark Grand Prix'leriyle başladı. Mercedes takımı Avusturya'daki iki yarışı da kazanırken, ikinci yarışta duble yaptı. İlk yarışı Mercedes'ten Bottas kazanırken, ikinci yarışın galibi kariyerinde altı Formula 1 şampiyonluğu bulunan takım arkadaşı Lewis Hamilton oldu. Bu güne kadar 15 F1 markalar şampiyonluğu bulunan Ferrari'nin iki pilotunun birbiriyle çarpışarak yarış dışı kalmasıyla, Tifosiler bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Sezonun ikinci yarışının ardından Bottas liderliğini korudu. Sezona birincilikle başlayan ve ardından ikincilik kazanan Mercedes'in Fin pilotu 43 puanla ilk sırada yer alıyor. Sezona dördüncü olarak giren son üç yılın şampiyonu Hamilton, ikinci yarışı kazanarak puanını 37'ye çıkartarak takım arkadaşının ardından ikinciliğe yerleşti. Sezona sürpriz bir üçüncülükle başlayan Mc Laren pilotu Lando Norris, ikinci yarışı 5.tamamlayınca 26 puanla genel klasmanın üçüncü sırasında yer aldı. İlk yarışta ikinci olan Ferrari pilotu Leclerc, iinci yarışı tamamlayamayınca 18 puanda kaldı. İki yarışta da altıncı sırayı elde eden Racing Point pilotu Meksikalı Sergio Perez ise puanını 18'e yükseltti. İlk yarışı puansız kapatan Red Bull pilotu Max Verstappen ise ikinci yarışta elde ettiği üçüncülükten gelen 15 puanla, 6.sıraya yerleşti. 19900 ve 1992 Dünya Ralli şampiyonu ünlü rallici Carlos Sainz'ın kendisi ile aynı adı taşıyan oğlu Mc Laren pilotu Carlos Sainz Jr. 18 puanla yedinci, Red Bull'un Taylandlı pilotu Alexander Albos 12 puanla sekizinci sırada yer alıyorlar.Takımlar şampiyonasında ise Mercedes 80 puan ile ilk sırada yer alırken, ikinci sıradaki McLaren ise 41 puan geriden ikinci sırada kaldı. Red Bull, iki yarış sonunda 27 puan toplarken, Mercedes motoruyla yarışan Racing Point 22, Ferrari ise 19 puan topladı.

 

Mercedes duble yaptı

 

Avusturya'daki ikinci yarışın sıralama turlarındaki 1.19:273'lük derecesiyle yarışa en önde başlayan son üç yılın şampiyonu Hamilton, 71 turun sonuna kadar yerini korumayı başardı. Kariyerinde üst üste toplam altı F1 şampiyonluğu bulunan Britanyalı pilot hiç bir sorunla karşılaşmadan rahatça damalı bayrağı gören ilk isim oldu. Mercedes pilotu bu birinciliği ile kariyerindeki i 85.Grand Prix zaferini elde etti. Yarışa 4. sıradan başlayan Mercedes'in diğer pilotu Valtteri Bottas, pit stopa geç girerek son bölüm için lastik avantajı sağladı. Pit sonrası piste Verstappen'in 8 saniye gerisinde dönen Fin pilot son bölümde daha yeni lastiklerle Verstappen'i geçerek ikinciliği elde etti ve Mercedes'in double yapması ı sağladı. Avusturya'daki ilk yarışta ise mücadeleye pole pozisyonundan başlayan Valtteri Bottas, yerini yarış sonuna kadar korumayı başararak birinciliği elde etti. Hamilton ise ilk yarışta Red Bull'un Taylandlı pilotu Albon ile bir temas yaşadı. Albon spin atarak pist dışına çıkarken, bu olay nedeniyle Britanyalı pilota beş saniye zaman cezası verildi. Hamilton, takım arkadaşı Bottas'ın ardından damalı bayrağı ikinci sırada görmesine rağmen aldığı beş saniyelik zaman cezası nedeniyle kendisini dördüncü sırada buldu.

 

Red Bull ikinci yarışta telafi etti

 

Avusturya'daki ilk yarışta finiş göremeyen Red Bull, ikinci yarışta 3ve 4.sırayı aldı. Sezonun ikinci yarışına da ilk yarışta olduğu gibi gridin ikinci cebinden başlayan Verstappen, yarışın son bölümlerinde Bottas ile mücadeleye girdi. Fin rakibini geçmesine rağmen, eski lastiklerle yarışması ve sağ ön kanadında hasar meydana gelmesi sebepleriyle daha sonra rakibine geçilerek üçüncülüğü elde etti. Yarışa 6. sıradan başlayan Alexander Albon, ilk turlarda 4. sıraya kadar yükseldi. Son bölümde Sergio Perez ile mücadeleye giren Taylandlı pilot, yaşanan temas sonrası rakibinin ön kanadının hasar almasıyla yarışı 4. sırada tamamladı. Avusturya'daki ilk yarışta Hamilton'ın grid cezası almasıyla birlikte yarışa ikinci sıradan başlayan Max Verstappen 11. turda yavaşlamaya başladı ve aracında yaşadığı güç kesilmesi sorunu nedeniyle pite gelerek yarışı bıraktı. Verstappen ile hayal kırıklığı yaşayan Red Bull, yarışın son bölümünde güvenlik aracının piste girmesiyle yarışa 4.sıradan başlayan diğer pilotu Albon için umutlandı. Mercedes'ler sert lastiklerle yarışırken, Albon pite girerek yumuşak lastiklere geçiş yaptı. Güvenlik aracının çıkmasının ardından Albon atak yaparak dış taraftan Hamilton'ı geçmek istedi. Ancak Britanyalı pilot ile temas yaşayınca spin atarak pist dışına çıktı. Albon sonrasında pite geldi ve motor arızası tespit edilince yarışa veda etti.

 

Ferrari hayal kırıklığı yaşattı

 

Ferrari, SF1000'de yaşadığı güç eksikliğini Avusturya'daki ikinci yarışta da gidermedi. Ferrari pilotları Charles Leclerc ve Sebastian Vettel daha ilk turda birbirleriyle çarpışında araçları hasar alarak yarışa erken veda ettiler. Böylece Ferrari, ön kanadın dış tarafındaki hava akımı etkisini değiştiren ve aracın arka tarafındaki aerodinamik istikrarsızlığa son veren değişikliklerinin sonucunu görememiş oldu. Leclerc, Red Bull Ring'deki ikinci yarışının henüz ilk turunun üçüncü virajda takım arkadaşı Vettel'i geçmek isterken Alman pilota arkadan çarptı. Kaza sonrasında Vettel yarış dışı kalırken, pite ulaşmayı başaran Leclerc, aracının taban hasarı nedeniyle o da yarışa veda etti. Böylece Ferrari ikinci yarıştan puan alamamış oldu. Avusturya'daki ilk yarışa 11. sıradan başlayan Vettel, McLaren pilotu Carlos Sainz'a vurmamak için spin attı ve geriledi. Yarışın kalan bölümlerinde istediği atağı yapamayan Vettel 10. sırada yarışı bitirdi. Yarışa 7.sıradan başlayan Charles Leclerc son bölümlerde üst üste ataklar yaparak önce Lando Norris'i sonra da Sergio Perez'i geçerek üçüncülüğe kadar yükseldi. Hamilton'ın beş saniye zaman cezası almasıyla Monacolu pilot ikinciliğe yükseldi ve ilk yarışında podyum ikinci basamağında yer aldı.

 

Mc Laren'in zirve inadı

 

Yarışa 9.sıradan başlayan Lando Norris, çok başarılı bir yarış çıkarttı. McLaren'ın takım emriyle Carlos Sainz'ın yol verdiği Norris, son turlarda Lance Stroll, Daniel Ricciardo ve Perez'i geçerek 5. olmayı başardı. McLaren'in diğer pilotu Carlos Sainz Jr. ise yarışa 3. sıradan başlamasına rağmen, yaşadığı mekanik sorun nedeniyle rakiplerine tek, tek geçildi. Pit stopta da zaman kaybeden Sainaz, yarışı 9.tamamladı. İlk yarışa 3.sıradan başlayan Norris, starttan sonra Hamilton'a geçildi. Yarışın sonuna kadar yerini koruyan Norris, Hamilton'un 5 saniye zaman cezası almasıyla üçüncü oldu. Mücadeleye 8.sıradan başlayan Carlos Sainz Jr. ise son bölümdeki muhteşem ataklarıyla yarışı 5.sırada bitirdi.

 

 

Racing Point dikkat çekiyor

 

Pembe renkli F1 otomobilleriyle ilgi toplayan Kanada takımı Racing Point, aldığı sonuçlarla da dikkatleri üzerine çekti. Özellikle Perez'in ikinci yarışta mücadeleye 17.sıradan başlamasına rağmen elde ettiği 6.lık takıma önemli puanlar kazandırdı. Perez, , yarışın son bölümlerinde art arda hızlı turlar attıktan sonra Albon ile çarpıştı ve ön kanadı hasar aldı. Son turlarda çok yavaşlayan Perez, son turDA Norris’e geçilmesine rağmen, Stroll ve Ricciardo'ya geçilmedi ve 6.lığı elde etti. Yarışa 13.sıradan başlayan Stroll ise 7.sırayı aldı. İlk yarışta ise Perez altıncı sırayı almış, Stroll 20.turda yarış dışı kalmıştı. Mercedes motoruyla yarışan Racing Point iki yarış sonunda 4.sırada yer alıyor. Öte yandan, Renault takımı Racing Point RP20 araçlarının ön ve arka fren soğutma kanallarının Mercedes'in geçen sene W10 aracında kullandığı fren soğutma kanallarının aynısı olduğunu iddia ederek itirazda bulundu. Değerlendirme haklı bulunursa, Racing Point'in iki aracı da diskalifiye edilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk etapta altı yarış daha var

 

Avusturya'daki iki yarışın ardından, 2020 takviminde ilk etapta belirlenen 6 yarış daha bulunuyor. Formula 1 heyecanı 19 temmuz'da Macaristan, 2 ve 9 Ağustos'ta İngiltere, 30 Ağustos'ta Belçika ve 6 Eylül'de İtalya Grand Prix'leriyle devam edecek. Kalan yarışlar Koronavirüs nedeniyle ilerleyen haftalarda netlik kazanacak. Aralık ayında sona erecek olan sezonda en az 15 yarış olması planlanıyor.
Öte yandan bu hafta sonu koşulacak olan Macaristan Grand Prix'i için Macar hükümeti takımlara uyarıda bulundu. Koronavirüsün yayılmasını engellemek için Macaristan, İngiltere'den ve özellikle de Avrupa Birliği dışından gelen F1 personelini, sokağa çıkmamaları, karantina kurallarına uymalarını toplu taşıma araçları ve taksileri kullanmamaları konusunda uyardı. Bu kısıtlamalara uymayanlar, 15 bin Avro idari para cezası uygulanacak.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam