SON DAKİKA
reklam
reklam

Zorluklara yenilikçi çözümler

Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2020, Cuma - 10:18   Okunma Sayısı: 171981
Gerçek iş dünyasındaki zorluklara en yenilikçi çözümleri arayan 2020 INFORMS Öğrenci Takım Yarışmasında Türk öğrenciler büyük başarı elde ettiler

INFORMS O.R. & Analytics Öğrenci Ekibi Yarışması, o yılki yarışma sponsoru tarafından belirlenen bir problemde tanımlanan gerçek dünya sorunlarını çözmek için mücadele eden küresel öğrenci ekipleri arasında güçlü bir rekabet içeriyor. Bu yılki sponsor Bayer, yarışmaya katılan öğrencilere hayali bir üretim şirketinde kapasite kısıtlamaları nedeniyle ürün akışlarını belirlemek üzere bir dağıtım ağı tasarlamaları için bir çerçeve sağladı. Sağlık ve tarım alanlarında 150 yılı aşkın bir geçmişe ve temel yetkinliklere sahip lider bir yaşam bilimi şirketi olan Bayer, her takıma çalışabilecekleri tesis, yer, üretim süreci ve ekipman sayısı hakkında gerçekçi verileri öğrencilerle paylaştı. Finale kalan Üniversiteler en iyi çözümü bulmak için müthiş bir mücadelenin içine girdiler. Bu yılki yarışmada Özyeğin Üniversitesi 26 ülkeyi temsil eden 274 takım arasından ilk sekize girerek finale kalmayı başardı. Finale kalan diğer takımlar ise; Belgrad Üniversitesi, Bern Üniversitesi, Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi, Kudüs İbrani Üniversitesi, Kuzey Carolina Üniversitesi, Los Andes Üniversitesi, Queen’s Üniversitesi.

 

Türk takımları ödül aldılar

 

INFORMS O.R. & Analytics Öğrenci Ekibi Yarışmasına bu yıl 274 takım kayıt yaptırdı. Finale kalan sekiz takımdan üçü Türk ekibi olurken, Türk takımlarının hepsi dereceye girerek ödül aldılar. Kudüs İbrani Üniversitesi, daha iyi planlama ve iç iş emri yaratma, mevcut üretim kapasitelerini belirleme ve üretim yerlerinin her birinde iş yükünü dengeleme için en güçlü stratejiyi geliştirdi. Pontificia Universidad Catolica de Chile ikinciliği, Özyeğin Üniversitesi üçüncülüğü elde etti. Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Tilburg Üniversitesi ise mansiyon ödülüne layık bulundu.

 

Analitik yaklaşımlar kullanıldı

 

Strateji yarışmasında takımlar O.R. kullanmak zorunda kaldı ve karmaşık iş problemini çözmek için analitik yaklaşımı için aynı veri kümelerini kullandılar. Analitik programları Bayer'deki başarının ve yeni nesil O.R'yi destekleme fırsatı için gerekli olduğu ön plana çıktı. Analitik uzmanları benzersiz bir iş çıkartırlarken, her ekip, sorunu çözmek için yaratıcı yaklaşımlarıyla bu alandaki uzmanlıklarını kanıtladılar. Herkesi bu yarışmaya gösterdikleri sıkı çalışma ile organizasyondan övgü aldılar.

 

Her ekip kendi yazılımını sundu

 

Sektör uzmanları ve akademik liderlerden oluşan 15 hakemden oluşan bir panel, problem çerçeveleme, metodoloji seçimi, veri kullanımı, model oluşturma ve nicel analiz dahil olmak üzere analitik süreçlerini değerlendirerek her bir ekibin yazılı sunumunu inceledi. Video konferans yoluyla çözümlerini bir jüriye sunan finalist ekiplere geri bildirimde bulundular. Kazanan ekip sanal ödül töreninde duyuruldu.

 

Türkiye ilk üçe girdi

 

Yöneylem araştırması ve analiz alanındaki çalışmalarıyla bilinen ve tüm dünyadan 12 bini aşkın üyeye sahip uluslararası bir kuruluş olan INFORMS, dördüncü kez düzenlediği uluslararası INFORMS O.R. & Analytics Student Team Competition’da kazananları açıkladı. 26 ülkeden 274 takımın katıldığı yarışmada Özyeğin Üniversitesi ekibi ilk üçe giren tek Türk takımı oldu. Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. İhsan Yanıkoğlu ve Dr. Dilek Günneç’in danışmanlığında çalışmalarını yürüten öğrenci ekibinde endüstri mühendisliği bölümünden Ahmet Erarslan, Ali Kaan Kurbanzade, Berk Eğen, Çağrı Özmemiş, Merve Sucuoğlu ve Rüzgar Coşkun yer aldı. Tüm dünyada hem lisans hem de yüksek lisans öğrencilerine açık olmasına olan yarışmada Özyeğin Üniversitesi takımı, lisans öğrencilerinden oluşan ekibiyle ilk üçe girme başarısı elde etti.

 

Gerçek veriler kullanıldı

 

INFORMS O.R. & Analytics Öğrenci Ekibi Yarışmasında gerçek veriler aracılığıyla öğrencilerin iş dünyasına dair bir problemi çözme yeteneklerinin ölçüldüğü uluslararası yarışmada bu yıl, kurgusal bir üretim firmasının kısıtlı kapasite koşulları altında ürün akışlarını ve dağıtım ağlarını tasarlama görevi verildi. Yarışmada öğrenciler tesis sayısı, lokasyon, üretim süreçleri ve ekipmanlara ait gerçekçi veriler ışığında planlama yaparak, üretim kapasitelerini belirleme ve üretim yerlerinin her birinde iş yükünü dengeleme stratejileri geliştirdi.

 

Analiz becerileri ön plana çıktı

 

Sektör yöneticileri ve akademisyenlerden oluşan 15 kişilik jüri ekibi, takımların problemi tanımlama, veri kullanımı, metodoloji seçimi, model oluşturma ve analiz becerilerini rapor ve sunumlar aracılığıyla değerlendirdi. Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu takım, ortaya koydukları metodolojik çözüm ve ileriye dönük önerileri nedeniyle dünya üçüncülüğü ödülüne layık görüldü.

Yarışmada birincilik ödülünü İsrail’den Hebrew University, ikincilik ödülünü ise Şili’den Pontificia Universidad Católica de Chile elde etti. Türkiye’den yarışmaya katılan diğer üniversiteler Boğaziçi ve Bilkent Üniversitesi ile Hollanda’dan Tilburg University mansiyon ödüllerine layık görüldü.

 

Her takım aynı problem için yarıştı

 

Öğrenci ekiplerinin tamamına aynı problem, aynı veri setleri ve aynı yazılımlara erişim verilerek, ellerindeki zorlu problemi, yöneylem araştırmaları ve analitik yaklaşım kullanarak çözmeleri istendi. Sektörel ve akademik uzmanlardan oluşan değerlendirme jürisi, finalistleri belirlemek için öğrencilerin yazılı sunumlarını değerlendirdi. Değerlendirmede, öğrencilerin, problemi tanımlamaktan, metodoloji seçimi, veri kullanımı, model geliştirme ve kantitatif analize kadar uzanan analitik süreci tam olarak kullanıp kullanmadıklarına bakıldı.

 

INFORMS uluslar arası bir dernek

 

Dünya çapında 12 bini aşkın üyesi olan INFORMS, yöneylem araştırmaları ve analitik alanındaki çalışanlar için dünyanın önde gelen uluslararası derneklerinden biridir. INFORMS, operasyonel süreçleri, karar almayı ve çıktıları iyileştirmek için, yüksek atıf alan yayınlar, konferanslar, yarışmalar, ağ toplulukları ve mesleki gelişim hizmetleri ile yöneylem araştırmaları, yönetim bilimleri ve analitik alanlarındaki en iyi uygulamaları ve gelişmeleri destekler.

 

Yarışmaya sadece lisans öğrencileri katıldı

 

Bu sene ikincisi düzenlenen INFORMS Operations Research & Analytics Öğrenci Yarışması’nda Özyeğin Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği takımı dünyanın önde gelen üniversitelerinin de bulunduğu 200’e yakın takım arasından ilk 8 takım arasına girerek ve geçen sene olduğu gibi bu sene de Türkiye’den tek finalist üniversite olarak INFORMS Analiytics Konferansı’na katılmaya hak kazandı.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerimiz Prof. Ekrem Duman, Dr. Enis Kayış, Dr. Zehra Melis Teksan’ın danışmanlığında çalışmalarını yürüten öğrenci ekibi, Baltimore, Maryland’da düzenlenen INFORMS Analytics Konferansı’nda nihai değerlendirmeye davet edildi. Yarışma lisansüstü öğrencilerine de açık olmasına rağmen Özyeğin Üniversitesi Takımı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sadece lisans öğrencilerinden oluştu. Volkan Selim Cantürk (Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf, Otel Yöneticiliği Yandal), Mustafa Çamlıca (Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf), Zeynel Batuhan Organ (Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf, Bilgisayar Mühendisliği Yandal), Çelen Naz Ötken (Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf), Elif Ceren Yıldırım (Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf)

  

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam