SON DAKİKA
reklam
reklam

Evden online müzik festivali

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2020, Pazartesi - 10:36   Okunma Sayısı: 190582
İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu Instagram hesabı üzerinden yaptığı canlı yayınlarla, farklı alanlarda performans sergilemek isteyen otizmli çocukları ve gençleri bir araya getirdi

Koronavirüs sebebiyle günlerini evde geçiren otizmli bireylerin hayatlarına renk katmak, yeni yetenekleri ortaya çıkarmak, ailelerine motivasyon sağlamak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla yola çıkan İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu tarafından bir etkinlik düzenlendi.

Evden Otizm Festivali kapsamında, ‘Haydi Yeteneğini Göster’ sloganıyla yola çıkan İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu Instagram hesabı izmirizot üzerinden yapılan canlı yayınlarla, farklı alanlarda performans sergilemek isteyen otizmli çocuklara ve gençlere fırsat verildi. Müzik, spor ve eğitim dünyasından önemli isimlerin katıldığı İZOT Evden Otizm Festivali’nin final gecesi destekçisi Beşiktaş Kabataş Vakfı oldu. İzmir Otizm Orkestrası Korosu instagram hesabından düzenlenen geceye Armağan Pekkaya (Yönetmen), Berna Sağlam Naipoğlu (İletişim ve Marka Yöneticisi), Burak Kut  (Müzisyen),  Celil Nalçakan (Oyuncu), Cem Arslan (Radyocu), Ergin Güngör (ODFED Otizm Dernekleri Federasyon Başkanı), Gökhan Tepe (Müzisyen), Güvenç Dağüstün (Müzisyen), Hasan Anıl Cansızoğlu (BJK Kabataş Başkanı ve Eğitim Gönüllüsü), Jessica O’Rourke Çarmıklı (Sporcu), Mehmet Turgut (Fotoğraf Sanatçısı), Özgen Zeybek (Kabataş Erkek Lisesi Müzik Öğretmeni), Sümer Ezgü (Müzisyen),  Şebnem Sungur (Müzisyen)  katıldı.

 

 

Otizm tanılı çocukların sosyalleşmeleri sağlandı

 

“Müzik Otizm” bireysel olarak müzikle herhangi bir şekilde uğraşan, şarkı söylemeyi seven, müzik eğitimi alan veya alamayan otizm tanılı çocukları ve gençleri bir araya getirmek hedefiyle yola çıktı. Bu amaçla onların sosyalleşmelerini sağlamak, kendilerine olanak verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek, ailelere motivasyon sağlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla ODER Otizm Derneği katkısıyla bir orkestra ve koro oluşturuldu. Tamamen gönüllülük esası üzerine dayalı ve halka ulaşmayı hedeflenen bu proje için İzmir TOBAV ile yapılan görüşmeler sonunda çalışmaların yapılacağı bir mekan temin edilmiş oldu. Bu mekan ayrıca ailelerin çocuklarıyla birlikte rahat bir şekilde ulaşabilecekleri bir yerde olması açısından önemliydi. Sonrasında internet sitesi ve sosyal medya aracılığıyla, herhangi bir çalgı çalabilen ya da şarkı söyleyebilen otizm tanılı çocuklara ve gençlere duyurular yapıldı.

 

Kısa zamanda takım ruhu kazanıldı

 

İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu olarak 2013 senesinde İzmir’de Müzik Öğretmeni ve Müzikolog Dr. Orçun Berrakçay şefliğinde çalışmalara başlayan Müzik Otizm, 4 öğrenci ile çıktığı yolda kısa sürede 20 öğrenciye, 2014 yılında 30 öğrenciye, 2015 yılında ise 41 öğrenciye kadar ulaştı. Gönüllü olarak destek veren eğitimciler ve aileleri ile kısa sürede bir takım ruhu kazanıldı. Otizm konusunda deneyimli müzik öğretmenleri ve gönüllü eğitimciler ile kadrosunu genişleten Müzik Otizm, 2015 yılında Şefika Yurga aracılıyla ritim çalışmalarına da başladı. Eğitim Fakültelerinin Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında ekibe katılan öğretmen adayları ve üniversitelerin sosyal sorumluluk topluluklarından gönüllü olarak destek veren üniversite öğrencileri ile birlikte proje daha da büyüdü. 2015 yılından bu yana katılımcı sayısının artması ve daha geniş çalışma alanına ihtiyaç duyulması nedeniyle çalışmalar İzmir Fuarı içinde yer alan Sosyal Projeler binasında yapılmaya başlandı.

 

 

 

 

Dünyadaki en büyük orkestra ve koro

 

Dünyada otizmli bireylerden kurulmuş en büyük orkestra ve koro olan İZOT bu güne kadar 185 konser verdi. Farklı etkinliklerde; Mustafa Ceceli, Nil Karaibrahimgil, Selda Bağcan, Behzat Uygur, Yiğit Özşener, Mansur Ark, Hakan Küfündür, Leman Sam, Koray Avcı, Metin Özülkü, Hüsnü Şenlendirici, Mehmet Erdem, Aslı Güngör, Cengiz Bozkurt, Beyazit Öztürk, Seda Sayan, Murat Boz ve Hadise sahne aldı. En küçük katılımcısı 12, en büyüğü ise 35 yaşında olan İZOT’un yaş ortalaması 22 olurken bir katılımcısı üniversite mezunu, 6 katılımcısı ise üniversitelerin müzik bölümlerinde lisans öğrenci durumunda bulunuyor. Ayrıca 6 katılımcı İzmir ve Manisa’daki Güzel Sanatlar Liselerinin müzik bölümlerinde eğitim hayatlarına devam ediyor.

 

İyi bir müzik altyapısı oluşturuluyor

 

7 yıllık İZOT deneyimi ve birlikte müzik yapmanın sosyalleşme üzerindeki olumlu etkileri görüldükten sonra; özellikle okul öncesi dönemdeki otizmli çocukları sosyal hayata alıştırabilmek, arkadaşlık ilişkilerini geliştirebilmek, çocukların komut alma becerilerini geliştirebilmek ve iyi bir müzik altyapısı oluşturabilmek için 2017 yılında İZOT MİNİ grubu kuruldu. Gönüllü üniversite öğrencilerinin de desteğiyle çalışmalarını sürdüren grupta yaklaşık 20 katılımcıya ulaşıldı. Otizmli çocuklar ve ailelerine yol gösterici olabilmek, ailelerin çocuklarına olan güvenlerini ve kendi motivasyonlarını üst seviyelere çıkarmak, diğer ailelere örnek model oluşturabilmek, kendilerine olanak verildiğinde otizmli bireylerin neler yapabileceklerini göstermek ve toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan İZOT üstlendiği misyonu sürdürmeye devam edecek. Yurtdışı organizasyonlardan davetler almaya devam eden İZOT, sponsor bulabilmesi durumunda uluslararası platformda daha fazla sesini duyuracak.

 

Uluslararası festivallere katıldılar

 

Şubat 2020’de TV8 kanalında yayınlanan O Ses Türkiye programında sahne alan İZOT, Ağustos 2019’da Yunanistan’ın Alexandroupolis (Dedeağaç) şehrinde gerçekleştirilen “1. Autism Meeting” kapsamında iki öğrencisi ile sahne aldı. Haziran 2019’da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kızı Leyla Aliyeva’nın katıldığı “1. Otizm Medeniyet Festivali”nde, Birge ve Sağlam İçtimai Birliyi’nin davetleri ve Haydar Aliyev Vakfı’nın desteğiyle sahne alan İZOT, Mayıs 2019’da Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da gerçekleşen Juldyzai Özel Gereksinimli Çocuklar Festivali’ne davetli olarak üç öğrencisi ile birlikte katıldı. Festival kapsamında düzenlenen yarışmada öğrencileri Toprak Tahir Kurt çalgı performansı kategorisinde asma davul solo performansıyla 3.’lük ödülü aldı. Festival kapsamında düzenlenen gala konserinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in huzurlarında sahne alan İZOT, ayrıca Nur-Sultan Büyükelçisi Sayın Nevzat Uyanık’ın ev sahipliğinde T.C. Nur-Sultan Büyükelçiliği’nde sahne aldı. Nur-Sultan Yunus Emre Enstitüsü’nde ve ORDA Otizm Merkezi’nde de kısa dinletiler gerçekleştirildi. İZOT, Mayıs 2019’da TRT Müzik ekranlarında canlı olarak yayınlanan ve sunuculuğunu Metin Özülkü’nün yaptığı Engelsiz Sahne programında sahne aldı.

 

İlk konserini Kuzey Kıbrıs'ta verdi

 

Nisan 2019’da Ankara’da 2. Meclis Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un karşısında sahne alan İZOT, KKTC’de ilk konserini verdi. Nisan 2019’da İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması’nda, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda lisans öğrencisi olan Sercan Berk Vardar özel kategoride üçüncülük ödül kazandı.Haziran 2018’de Bulgaristan’ın Obzor şehrinde düzenlenen Sea Horse Festivali’nde iki ayrı konser veren İZOT, Mayıs 2018’de Doğa Tırpan ve Dr. Orçun Berrakçay; Kazakistan’ın Aktau şehrinde düzenlenen Mangistau Özel Gereksinimli Bireyler Festivali’nde, Aktau Başkonsolosluğu’nda ve başkent Astana’da Büyükelçimiz Nevzat Uyanık’ın katılımları ve Astana Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle toplamda dört ayrı konser verdi. Nisan 2018’de TRT Belgesel kanalında yayınlanan “Öğrendiğim Her Şey” isimli otizm belgeselinde, TRT Spor kanalında yayınlanan Engelsiz Spor programında yer alan İZOT, Nisan 2018’de otizm farkındalığı için hazırlanan “Mavi Hayallerim” isimli müzik videosu projesinde yer aldı.

 

Müzik ve Engelsiz Yolculuğu

 

Kasım 2017’de İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde lisans öğrencisi olan Beril Zorlu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle “Müzik ve Engelsiz Yolculuğum-2” isimli projesini gerçekleştirdi. Bu kapsamda ilk olarak 28 Kasım 2017’de Macaristan’ın başkenti Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde bir konser verdi. Beril’e sahnede ailesi ve Dr. Orçun Berrakçay eşlik etti. Dönemin Büyükelçisi Şakir Fakılı’nın da katıldığı program büyük beğeni topladı. Proje kapsamında Beril ikinci konserini ise İzmir’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde verdi.

Ekim 2017’de Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde Recep Ege Altıncıoğlu; 18 yaş üstü performans sanatları kategorisinde Dünya birinciliği ve aynı kategoride Batuhan Kil; Dünya ikinciliği, 18 yaş altı performans sanatları kategorisinde Kaan Aybacak; Dünya ikinciliği, spor kategorisinde ise Doruk Güngör; Dünya üçüncülüğü ödülünün sahibi oldu. Caner Serin aynı festivalde piyano dinletisi verirken İZOT Mini grubu öğrencisi Deniz Candoğan ise resim kategorisinde teşekkür belgesi aldı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam