SON DAKİKA
reklam
reklam

Kupada final zamanı

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2020, Çarşamba - 10:53   Okunma Sayısı: 151336
Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor ile A.Alanyaspor Atatürk Olimpiyat Stadı’nda kozlarını paylaşacak. Bordo-mavililer 9.kez kupayı kazanmak isterken, A.Alanyaspor ise kupayı ilk kez Antalya'ya götürmek istiyor.

 

Bölgesel Amatör Lig’den takımların katılımıyla 29 Ağustos 2019 tarihinde star alan 58. Ziraat Türkiye Kupası'na toplam 160 takım katıldı. Yarı final maçlarında Fenerbahçe’yi eleyen Trabzonspor ile Antalyaspor’u yenen Antalya ilçesi Aytemiz Alanyaspor finale yükselerek kupanın birer kulpundan tuttular. Her iki takım kupada ilk kez karşı karşıya gelecekler. Trabzonspor ile Aytemiz Alanyaspor, Süper Lig'de ise 8. kez karşı karşıya geldiler Akdeniz temsilcisinin galibiyetlerde 4-2 üstünlüğü bulunurken iki karşılaşmada da taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı. Aytemiz Alanyaspor'un 13 golüne bordo-mavililer, 8 gol ile cevap verdi. İki takım son olarak ligin 28’inci hafta maçı için Alanya’daki Bahçeşehir Okulları Stadyumu’nda karsı karsıya gelmiş ve mücadele 2-2 sona ermişti. Bordo-mavililer, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından Türkiye Kupası’nı en çok kazanan takım unvanını sahibi. Trabzonspor ilki 1976-77, sonuncusu ise 2009-10 sezonunda olmak üzere tam sekiz defa Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Kupada daha önce 14 defa finale yükselen bordo-mavili takım, son olarak 2012-13 sezonunda oynadığı finali Fenerbahçe’ye kaybetmişti. Tarihinde ilk defa bu sezon önce yarı final sonra da final gören ve Türkiye Kupası’ndaki en önemli başarılarını elde eden Aytemiz Alanyaspor, 1985-86 sezonunda iki tur geçerken, 1993-94 sezonunda 6.tura kadar çıktı.

 

Sekiz maçta 7 galibiyetle finale geldiler

 

Ziraat Türkiye Kupası mücadelesine 5.turdan itibaren başlayan Trabzonspor, sırasıyla Altay, Yukatel

Denizlispor, BB Erzurumspor ve Fenerbahçe’yi eleyerek finali yükseldi. Bordo-mavili takım finale gelene kadar oynadığı sekiz maçtan yedisini kazanıp birisinden yenilgiyle ayrılırken, attığı 22 gole karşılık kalesinde 7 gol gördü. Kupanın 5.turunda İzmir temsilcisi Altay’la eşlesen ve ilk maçı İzmir’de 2-1 kazanan bordo-mavililer rövanş maçını da 4-1 kazandı. Son 16 turunda Yukatel Denizlipor’u evinde 2-0 yenen Trabzonspor, rövanşı aynı skorla kaybetse de penaltı atışları sonunda rakibine üstünlük sağlayarak çeyrek finale yükseldi. Son sekiz turunda BB Erzurumspor’la eşlesen Trabzonspori evindeki ilk maçı 5-0 kazandı. Rövanşı da 4-1 kazanan Trabzonspor yarı finalde Fenerbahçe’nin rakibi oldu. Trabzon’da oynanan yarı finalin ilk maçını 2-1 kazanan Trabzonspor, rövanşı da 3-1 kazanarak adını finale yazdırdı. Bu maçlarda bordo-mavilerin 6 golüne Sörloth, 3 golüne Sturridge, ikişer golüne ise Noak, Nwakaeme ve Guilherme imza attı. Ekuban, Fernades, Jose Sosa, Abdulkadir Parmak ve Safa Kınalı ise bir gol attılar. Trabzonspor'un iki golünü ise rakip oyuncular kendi kalelerine attılar.

 

Toplam 10 futbolcudan 28 gol geldi

 

Ziraat Türkiye Kupası'na 4. tur’dan itibaren başlayan Aytemiz Alanyaspor, sırasıyla Inegölspor, Adanaspor, Kasımpasa, Galatasaray ve Antalyaspor engellerini aştıktan sonra finale yükseldi. Finale gelene kadar dokuz maçta yedi galibiyet, iki yenilgi alan Turuncu-yeşilliler, attıkları 28 gole karşılık ağlarında dokuz gol gördü. Alanyaspor, 4. tur’da İnegölspor’u 3-0 yenerek eledi. 5. tur’da Adanaspor’u evindeki ilk maçta 5-1 maglup eden Alanyaspor, rövansı da 7-1 kazanarak son 16 turuna çıktı. Bu turda Kasımpaşa’yı evinde 3-1 yenen turuncu-yesilliler, rövanşı 3-2 kaybetse de çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Galatasaray’la esleşen Alanyaspor, evindeki ilk maçı 2-0 kazandı. Rövanş maçını Alanyaspor 3-1 kaybetse de gol averajıyla yarı finale yükseldi. Yarı finalde Antalyaspor’la eşlesen Alanyaspor, deplasmandaki maçı 1-0 kazandıktan sonra rövanşta rakibini 4-0 ile geçerek finale yükseldi. Bu maçlarda Bammou 5, Papiss Cisse ve Bakasetas 4'er, Campos, Onur Bulut, Fernandes 3'er, Tzavellas 2, Umut Güneş, Welinton Souza ve Ceyhun Gülselam birer gol kaydetti. Alanyaspor'un bir golünü ise rakip oyuncu kendi kalelerine attı.

 

En çok Galatasaray kazandı

 

İlk kez 1962-1963 sezonunda yapılmaya başlanan Türkiye Kupası bugüne kadar 57 kez oynandı.

Galatasaray 18 defayla en çok kazanan takım oldu. Sarı-kırmızılı takımı 9 kupayla Beşiktaş, 8 kupayla Trabzonspor, 6 kupayla Fenerbahçe takip ediyor. Altay, bu kupayı kazanan ilk Anadolu takımı olurken, Ankaragücü, Gençlerbirliği, Göztepe, Altay ve Kocaelispor ikişer kez, Bursaspor, Eskisehirspor, Sakaryaspor, Kayserispor, Konyaspor ve Akhisarspor ise birer kez kupayı müzelerine götürdüler, UEFA tarafından 1961 yılından itibaren düzenlenmeye başlayan Avrupa Kupa

Galipleri Kupası’na ülkemizden takım göndermek amaç ve maksadıyla 1962-63 sezonunda ilk kez düzenlenen Türkiye Kupası'nı finalde Fenerbahçe'yi iki maçta da aynı skorla 2-1 yenen Galatasaray kazanadı. Kupanın adı 1980-81 sezonunda Federasyon Kupası'na 1992-93 sezonundan itibarense yeniden Türkiye Kupası ismini aldı.

 

Üst üste oynana dört final

 

Trabzonspor Türkiye Kupaları tarihinde ilk kez 1974-1975 sezonunda final oynadı. O sene Besiktaş'a karşı ilk maçı 1-0 kazanmasına rağmen bordo-mavililer rövanşı 2-0 kaybederek ikinci oldular. Ertesi yıl bir kez daha finale yükselen Trabzonspor bu kez finalde 1-0'lık karşılıklı galibiyetlerin ardından seri penaltı atışları sonuna yenilerek bir kez daha kupaya uzanamadı. Trabzonspor arka arkaya

üçüncü finaline 1976-77 sezonunda çıktı. Rakibi Beşiktaş'a 1-0 ve 0-0 biten maçların ardından

üstünlük sağlayan bordo-mavililer ilk kez kupayı müzesine götürdü. Ertesi yıl Karadeniz ekibi üst üste dördüncü kez finale yükseldi. Finaldeki rakibi Adana Demirspor'u 3-0 ve 0-0'lık maçlardan sonra eleyen Trabzonspor kupayı ikinci kez kazanma başarısını gösterdi. 1983-84'te kupa finali tek maç üzerinden oynandı. Trabzonspor, normal süresi golsüz biten maçı uzatma bölümünde attığı iki golle

kazandı. Ertesi sezon Trabzonspor bir kez daha finale yükselse de 2-1 ve 0-0'lık skorlarla kupayı Galatasaray'a kaptırdı. 1989-90'da ise bordo-mavililer finalde Beşiktaş'a 2-0 yenildi.

 

Unutulmaz final maçı

 

Trabzonspor'un kazandığı 8 kupa içinde hiç kuşkusuz, 1991-92 sezonunda oynadığı final gelir.

Bursa Atatürk Stadındaki ilk maçı Trabzonspor 3-0 kaybetmesine rağmen, Hüseyin Avni Aker'de rakibini 5-1 yenerek kupayı dördüncü kez kazanır. Belçikalı teknik adam Urbain Braems idaresinde Yılmaz Vural'ın Bursaspor'una karşı sahaya çıkan Trabzonspor, Soner Boz, Hami Mandıralı, Hamdi Aslan, Şeyhmus Suna ve taner'in kendi kalesine attığı gollerle sahadan 5-1 galip ayrılmayı bildi. 1994-95’te ise Trabzonspor, Galatasaray’ı 3-2 ve 1-0'lık skorla iki kez yenerek kupaya uzanır. 1996-97 sezonunda Kocaelispor, Trabzonspor’u 1-1 ve 1-0'lık skorla yener ve kupayı Körfez’e götürür. 2002-2003 ve onu takip eden ertesi sezon Trabzonspor ile Gençlerbirliği finallerine sahne olur. 2003 finali Antalya'da oynanır ve bordo-mavililer, Mehmet Yılmaz'ın bir, Gökdeniz Karadeniz'in iki golüyle 3-1 kazanır. Bir sonraki sene bu kez Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki 2003 finalinin rövanşı niteliğindeki final maçını ise Trabzonspor, Mehmet Yılmaz ve Augustine Ahinful'un birer, Gökdeniz Karadeniz'in 2 golüyle 4-0 kazanarak kupa sayısını 7'ye yükseltir. 2009-10 sezonunda finali Şanlıurfa

GAP Arena'da oynanır ve Fenerbahçe'yi 3- 1 yenen bordo-mavililer kupayı 8.müzesine götürür. 2012-2013 finalinde ise Fenerbahçe, Trabzonspor'u 1- 0 yenerek kupayı alır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam