SON DAKİKA
reklam
reklam

Kutsal mekanlara sanal tur

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2020, Perşembe - 12:06   Okunma Sayısı: 216915
Kurban Bayramında önemli camileri ve kutsal mekanları online olarak ziyaret etmek, orada yaşanan heyecana ortak olmak mümkün

Kurban Bayramı'nda kutsal mekanları sanal olarak ziyaret edebilirsiniz. Medine'deki Mescid-i Nebevi, Kudüs'deki Mescid i Aksa, Irak’ın Necef kentinde yer alan İmam Ali Türbesi, İstanbul'daki Eyüp Sultan Camii, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Edirne'deki Selimiye Camii, Sivas Divriği Ulu Camii, Bursa Ulu Camii gibi önemli dini mekanları internetteki sayfalarından gezebilirsiniz. Dinimizde mekanlar içinde üç mekân öne çıkmaktadır. Bunlar Kâbe, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa dır. Tarihi seyir içinde bu mekanlar farklı olaylara konu olmuş hem insanlığın hem de dünyanın seyrini değiştirmiştir. Yaratıcıya inansın veya inanmasın, hangi dine mensup olursa olsun fark etmeksizin insanlığın kaderi bu üç mekanda kesişmektedir. Dinimizde ise bu üç mekan ve diğer kutsal mekanlar hem önemi açısından, hem de ibadet açısından çok ayrı bir yere sahiptir. Mekke her dönemde inananların ve insanlığın dirilişine vesile olmuş, en zor zamanlar da bile insanlık yeniden gelişim bulmuştur. Günümüz de Medine’nin inananlar için hala önemli olmasının birçok sebebi vardır. Müslümanlar için önemli olan bir Mescid olan Mescid-i Aksa, İslam’ın ilk kıblesidir.

 

Mescid-i Nebevi

 

Mescid-i Haram’dan sonra Müslümanların en kutsal ikinci mescidi Mescid-i Nebevi Medine’de bulunuyor. Hicretten sonra Medine’ye yerleşen Peygamberimiz ve sahabesi tarafından inşa edilen bu cami, Arapça “Peygambere ait” anlamına geliyor. Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanlara göre ikinci en kutsal mescittir. Mescid-i Nebevî ya da Mescid-i Nebi ilk inşasında basit yapılıydı. Hurma kütüklerinden sütunları, hurma dallarından çatısı, taşlardan duvarları vardı. Hemen bitişiğindeki ev kısmı da kerpiçtendi. Minberi, mihrabı yoktu. Hacca gidenlerin Mekke’den sonra mutlaka ziyaret ettikleri Medine’ye doğru sanal bir yolculuk sizi bekliyor.

 

Mescid-i Aksa

 

Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan Kubbet’üs-Sahra kayalığının üzerine inşa edilen Mescid-i Aksa, Kudüs’te eski şehir bölgesinde Morya Tepesi adı verilen bir alanda yer alıyor. Peygamberimizin İsra-Miraç yolculuğunun ardından Müslümanların yaklaşık 16 ay boyunca namaz kıldığı mabette dualarınızı edebilirsiniz. Müslümanlarca kutsal kabul edilen mekânlardan biridir ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılır. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'nın adlandırması, surlarla çevrili eski şehrin güney doğu köşesinin en uzak noktasına kadar uzanan, surla çevrili bölge içerisindeki alanın tamamı için kullanılır. Mescid-i Aksa'yı Yahudiler de kutsal kabul etmekte ve bu bölgeye Süleyman'ın inşa ettiği tapınağa nispetle Tapınak Tepesi adını vermektedirler. Mescid-Aksa ve Kubbet-üs Sahra yolculuğu için resmi web sayfasına tıklayabilirsiniz.

İmam Ali Türbesi

 

İmam Ali Türbesi, Peygamberimizin damadı, amcasının oğlu ve dördüncü Halife Hazreti Ali’nin defnedildiği yer olan Irak’ın Necef kentinde yer alır. Hazreti Ali’nin dışında Hz. Adem ve Hz. Havva ile Nuh peygamberin de türbelerine ev sahipliği yapan türbeyi sanal ortamda gezebilirsiniz. İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. Ebu Talib ve Fatıma bint Esed'in çocukları olan Ali, Kabe'de doğan tek insan olup, İslam Peygamberi'nin himayesinde büyümüştür. Peygamberin emri üzerine hicret gecesi onun yatağına yatan ve emanetleri sahiplerine ileten Ali, kısa bir süre içinde peygamberin ardından Medine'ye gitmiş, burada İslam Peygamberi'nin kızı Fatıma ile evlenmiştir. Medine döneminde başlayan ilk küçük çaplı savaşlardan başlayarak neredeyse katılmadığı hiçbir savaş olmaması hasebiyle, savaşçılığı ve cesareti ile bilinen Ali, üçüncü halife Osman bin Affan'ın öldürülmesinin ardından halk tarafından halifeliğe getirilmiştir.

 

Eyüp Sultan Camii

 

İstanbul’un ziyaret edilen en kutsal yerlerinden biri olan Eyüp Sultan Camisi’ni sanal ortamda gezebilirsiniz. Caminin bahçesinde, Peygamberimizi evinde ağırlayan onunla savaşmış ilk Müslümanlardan sahabe ve ensarlardan biri olan Ebu Eyyub el-Ensari’nin türbesi bulunuyor. Kutsal kabul edildiği için Osmanlı padişahlarının kılıç kuşandığı ve sefere çıkmadan önce ziyaret ettiği bu kutsal mabedi sanal ortamda gezebilirsiniz. Eyüp Sultan Camii, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır.

 

Selimiye Camii

 

Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği Selimiye Camisi’ni merak edenlerdenseniz bu eşsiz eseri sanal olarak gezebilirsiniz. Avlusu, çinileri, camideki tüm ayrıntıları içindeymiş gibi görebilirsiniz. Hatta Edirne’ye doğru sanal yolculuğa çıkmışken eskilerin deyimiyle şifahane, II. Bayezid Külliyesi’ni de sanal ortamda gezebilirsiniz. Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Sinan'ın 90 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir. Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 yılında başlanmıştır.

 

Sultanahmet Camii

 

Türkiye’nin altı minareli ilk camisi Sultanahmet Camisi, İstanbul’un simge eserlerinden birisidir. Cami 20 binden fazla kullanılan İznik çinileri nedeniyle dünyada Blue Mosque (Mavi Cami) olarak da adlandırılıyor. Caminin gerek dış avlusunu gerekse de içindeki tüm ayrıntılarıyla sanal turda görebilirsiniz. 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

Sivas Divriği Ulu Camii

 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Sivas Divriği Ulu Cami’nin yapımına 1228 yılında başlanmış. Cami Mengücekli Beyi Ahmet Turan, Darüşşifa kısmı ise eşi Melike Turan tarafından yaptırılmış. Caminin kapısı, kabartmaları ve sütunlardaki taş işçiliği en çok ilgi gören yerleri. Dünya harikası Divriği Ulu Cami’ye evinizden çıkmadan seyahat edebilirsiniz. Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır. Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır.

 

 

 

 

 

Bursa Ulu Camii

 

Bursa’nın tarihi simgelerinden Ulu Cami, 1400 yılında I. Bayezid tarafından yaptırılmış. Camideki şadırvan ahşap oyma işçiliği ve yirmi kubbeli yapısı görülmeye değer. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Bursa’daki bu tarihi camiyi sanal ortamda gezebilirsiniz. Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış dini yapıdır. Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır. Caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.

 

Süleymaniye Camii

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun en görkemli yıllarında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami dönemin şartlarında 7 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış. Çinileri, 32 pencerenin camiye yaptığı aydınlatma ve akustiği, bu tarihi yapıyı özel kılan en önemli ayrıntılar. Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonraki 4. Padişah olması nedeniyle 4 minareli ve 10. Padişah olması nedeniyle 10 şerefeli olan bu tarihi mabedin mistik dünyası sizi bekliyor. Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

Kaynak: ÖZEL
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam