SON DAKİKA
reklam
reklam

Sokakta satranç var

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2020, Cuma - 09:05   Okunma Sayısı: 157674
Türkiye Satranç Federasyonu pandemi dönemine özgü tedbir ve önlemlerle gerçekleştirdiği Sokakta Satranç Var Projesi Türkiye’nin dört bir yanında binlerce satranç severi bir araya getirdi

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen proje, “Maskeni Tak, Mesafeni Koru, Hamleni Yap” sloganıyla hayata geçirildi. Projede bu yıl hem satranç sevgisinin yansıtılması hem de korona virüs salgınına karşı mücadele için ‘maske, sosyal mesafe ve temizlik’ kurallarına uyulması çağrısı yapıldı. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, açık hava da dahil hiçbir alanda ve mekanda toplu müsabakalar düzenlenmeyecek. Türkiye’nin dört bir yanında satranç severler, şehirlere özgü yasaklamalara ve önlemlere uygun olarak, evinin bahçesinden balkonuna, yayladan sahile, parklardan tarihi mekanlara kadar, kalabalıklara karışmadan hem satranç sevgisini ve hem de pandemi ile mücadelede kurallara uyarak güzel bir etkinliğe imza attılar. Projeye katılanlar, maçlarını yakın aile bireyleri ile pandemi kurallarına uygun, örnek teşkil edecek görüntülerle yaptılar.

 

Satranç tutusunu yansıtan proje

 

Projenin Ülkemizin en geniş katılımlı projelerinden biri olduğunu söyleyen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Sokakta Satranç Var Projesi”nin Türkiye’deki satranç tutkusunu gösteren en önemli projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Bu yıl bu proje ile korona virüsle mücadelede kurallara uymanın ne kadar önemli olduğunu da hatırlatmak istediklerini söyleyen Başkan Gülkız Tulay, “Her yaştan sayısız satranç severi buluşturan bu özel projeyi, bu zorlu günlerde, pandeminin tüm kurallarıyla, önlemleriyle hayata geçirelim, hem bu güzel geleneğimizi bozmayalım, hem de korona virüs ile mücadeleye dikkat çekelim istedik. “Maskeni Tak, Mesafeni Koru, Hamleni Yap” sloganıyla, bu projede satranç sevgisi aracılığı ile herkesi maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya, bu virüse karşı ortak mücadeleye davet ettik. Tüm yetkililerimizin vurguladığı gibi‘maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarsak, vaka sayıları kolaylıkla kontrol altına alınabilir, salgını durdurabiliriz. Güçlü bir mücadeleyi birlikte tedbirle mümkün hale getirebiliriz. Biz biliyoruz ki, “satranç için varız” diyen herkes, bu ortak mücadelede yerini alacak, sorumluluk alacak. Yenilen, mat olan virüs olacak ve biz kazanacağız” dedi.

 

Proje geleneksel hale geldi

 

Bu dönemde açık hava etkinliklerinin yapılmayacağını belirten Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Maalesef yaşadığımız salgın nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yaptığımız açık hava etkinliklerini yapmayacağız. Kalabalıklara karışmadan, evimizin bahçesinde, balkonumuzda, tarlamızda, bağımızda en yakınlarımızla satranç oynayarak, bu tutkumuzu paylaşalım. Her şeyin başı sağlık ve lütfen tüm adımlarınızı ‘önce sağlık’ yaklaşımı ile atın. Korona virüs salgını hepimizi derinden etkiliyor. Ancak hayat da devam ediyor. Zorların arasında gülümsemeye devam ediyor, yaşadığımız anlara, hayatımızdaki güzelliklere sahip çıkıyoruz. Bu proje de o güzelliklerden biri oldu yıllardır. Tam 5 yıldır, her yıl okullar açılmadan önce, 81 şehirde, dağlardan denizlere, yaylalardan ormanlara, sahillerden bahçelere, parklardan sokaklara, tarihi mekanlara kadar bu sporun heyecanını yansıtan bu proje geleneksel hale geldi, dalga dalga büyüdü. Şimdi yurdun dört köşesinden, kurallara sıkı şekilde uyarak, kalabalıklardan kaçınarak, satranç sevgimizi yansıtıyoruz. Birbirimize güç vereceğiz, gülümsemelerimizi çoğaltacağız, bir olduğumuzu, beraber olduğumuzu, güzellikleri paylaşarak büyüdüğümüzü, mücadele gücümüzü hatırlatacağız. “Maskeni Tak, Mesafeni Koru, Hamleni Yap” sloganıyla bu dönemin ruhuna uygun şekilde hareket edeceğiz ve bu savaşı kazanacağımızı göstereceğiz” ” şeklinde konuştu.

 

Proje satranç sevginin büyüdüğünü gösterdi

 

Mart ayından bu yana dönemin kurallarına uygun sayısız kampanya ve projeye imza attıklarını ifade eden Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Bu proje, bazen bir düğünde gelin ile damadın mutluluğuna eşlik etti, bazen bir elma bahçesinde ekip ruhunun adı oldu. Bazen Karadeniz’in muhteşem yaylalarından sıkı dostlukların rüzgarını getirdi. Bazen masmavi bir denizin dibinde dede ile torunun, geçmişle geleceğin buluşması oldu. Bazen, bir bakkal dükkanının önüne konulan sandığın üzerinden emeğin simgesi oldu. Bazen bir şehrin simgesi bir kalede tarihin derinliklerinden süzüldü. Bazen bir köy okulunda umudun adı oldu. Asıl önemlisi ise sayısız satranç severi buluşturan tutkunun adı oldu. Aslında Türkiye’nin satranç sevgisinin, bu sporun bu ülkede nasıl büyüdüğünün de göstergesi oldu, her yıl daha da coşkuyla büyüyen bu tablo. Bu yıl daha da anlamlı ve temkinli bir heyecan yaşayacağız. Maskelerimizi takacağız, hamlelerimizi yapacağız. Fiziksel mesafemizi korumayı, hijyene çok dikkat etmeyi ise ihmal etmeyeceğiz. Mutluluk ve sağlık dolu müsabakalarımız olsun! Güzellikleri çoğaltmak için asıl sorumluluk hepimizde. Tüm satranç sevdası taşıyanların örnek şekilde projeye katılım sağlayacaklarına, tüm tedbirleri aksaksız uygulayacaklarına inanıyoruz. Güzel görüntüleri heyecanla bekliyoruz” dedi.

 

Görüntüler sosyal medyada paylaşıldı

 

Satrançseverler tarafından açık alanlarda sosyal mesafe kurallarına göre yapılacak hamleler sosyal medya hesaplarından #SokaktaSatrançVar #SatrançİçinVarız etiketleriyle sosyal paylaşılabilecek. Ayrıca TSF’nin sosyal ağlarında yayınlanmasını istedikleri görüntüleri de federasyona ya da bulundukları ildeki satranç il temsilciliklerine iletebilecekler. Pandemi nedeniyle evden çıkmayanlar ise Federasyonun sosyal ağlarında yer alan özel proje tasarımlarını profil fotoğrafı yaparak, satranç sevgisini yansıtabilecek.

 

Kars satrancı sevdi

 

“Maskeni Tak, Mesafeni Koru, Hamleni Yap” sloganıyla kent merkezinde bulunan “KARS” yazısı önünde buluşan satranç severler, maske, sosyal mesafe ve temizlik kuralına riayet ederek örnek teşkil edecek görüntüler oluşturdu.Türkiye Satranç Federasyonu Temsilcilikler Kurul Üyesi ve Kars İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Sarı, projenin Kars ayağının startını verdi. Bu yıl düzenlenen proje kapsamında hamlelerin hem satranç sevgisini hem de maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına dikkat çekmek için yapılmaya başladığını kaydeden Sarı, “Projeye katılmak isteyenler maçlarını yakın aile bireyleri ile pandemi kurallarına uygun, örnek teşkil edecek görüntülerle yapılmasını öneriyoruz. Bu projede satranç sevgisi aracılığı ile herkesi maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya, bu virüse karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz” ifadesini kullandı.Bu yıl ki projenin daha da anlamlı ve temkinli bir heyecanla yürütüleceğini de dile getiren Sarı, “Maskelerimizi takacağız, hamlelerimizi yapacağız. Fiziksel mesafemizi korumayı, hijyene çok dikkat etmeyi ise ihmal etmeyeceğiz.” diye konuştu.

 

Memleketin dört bir yanından destek

 

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay da, zaman, mekan ve yaş gözetmeden pandemi kuralları çerçevesinde bir araya gelen tüm satranç severleri tebrik etti. Türkiye’nin bir satranç ülkesi yolunda emin adımlarla ilerlediğini ve ülkemizdeki herkesin satrancı tutku ile sahiplendiğini belirten Tulay projeye ilişkin şu mesajları paylaştı: “Sokakta Satranç Var Projesi 6 yıldır büyük bir hassasiyet ve özveri ile düzenlediğimiz bir proje. Her yıl şahit oluyoruz ki; bu ülkenin evlatları mücadeleyi seviyor. Bu yıl pandemi dolayısıyla, bu özel projeyi “Maskeni Tak, Mesafeni Koru, Hamleni Yap” sloganıyla, her türlü önlemi alarak düzenliyoruz. Projede, satranç sevgisi aracılığı ile herkesi maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya, bu virüse karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz.

Memleketimizin dört bir yanından umudumuzu tazeleyen inanılmaz görüntüler geliyor. Şanlıurfa’da kıpkırmızı isot tarlasında mücadele eden iki kız çocuğumuzun satranç aşkı, Mardin’de biberonları ile çocuklarımızın satranca olan tutkusu, yüzyıllık çınar ağacının altında mücadele eden iki genç yüreğimiz, samanlıkların üzerine satranç masası koyan iki delikanlı çocuğumuz… Bunlar ve daha niceleri. Her yaştan sayısız satranç severin gönderdiği bu görüntüler bizi duygulandırıyor. Biz biliyoruz ki, “satranç için varız” diyen herkes, bu ortak mücadelede yerini alacak, sorumluluğu üstlenecek. Yenilen, mat olan virüs olacak ve biz kazanacağız”

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam