SON DAKİKA
reklam
reklam

Sanal marketlere ilgi arttı

Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2020, Cumartesi - 10:49   Okunma Sayısı: 313417
Koronavirüs günlerinde alışverişlerini markete gitmek yerine evden yapmayı tercih eden tüketiciler e-ticaret sitelerine akın etti

 

Koronavirüs sebebiyle tüketicilerin sosyal mesafeyi koruma amacıyla alışveriş yapmak için dışarı çıkmayı daha az tercih etmesi online alışveriş sitelerindeki trafiği artırdı. Koronavirüs sürecinde birçok kişinin market alışverişini mümkün oldukça dışarı çıkmadan yapmaya özen göstermesi, sanal market trafiğinin yüzde 251 artmasını sağladı. Bu süreçte turizm sitelerinin trafiği ise yüzde 72 azaldı.

Evde daha fazla vakit geçirmeyi planlayan tüketiciler örgü ve el işi gibi hobi sitelerine yüksek ilgi gösterdi. Evde kaldığımız şu günlerde en çok sinema, kültür sanat faaliyetleri gerçekleştiren organizasyonlar ile sanat ve eğlence etkinlikleri düzenleyen şirketler olumsuz yönde etkilendi. Ayrıca ulaşım hizmetlerine, mücevher ve takı ürünlerine talep ciddi oranda azaldı. Bu dönemde gerek yaşam döngümüzde, gerek dijital alışkanlıklarımızda farklılıklar yaşıyoruz. Sosyal mesafe kurallarına uyma zorunluluğu ve mağazaların büyük ölçüde kapanması, alışverişleri e-ticaret kanalına yönlendirdi. Web sitelerinin yüklenme hızı, kullanıcı dostu olması, arama kelimelerinin optimizasyonu daha da önem kazandı. Evden çalıştığımız şu günlerde dijital pazarlama yatırım yapan şirketlerin yaptıkları yatırımın karşılığını fazlasıyla aldıklarını görmek mümkün.

 

Trafik arttıkça teslimatlar uzuyor

 

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu Türkiye’de de eticarette özellikle de online market alışverişlerinde çok ciddi bir artış söz konusu. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de internet üzerinden yapılan alışveriş rakamlarının hızla arttığını gösteriyor. En kayda değer büyüme yüzde 32 ile market-gıda kategorisinde gerçekleşti. Bu olağan üstü günlerde artan talebi karşılama adına online market platformları, hızlı teslimat uygulamaları ve pazar yeri siteleri büyük bir öz veri ile çalışıyorlar. Normal şartların çok üstünde seyreden alışveriş trafikleri zaman zaman teslimat sürelerinin uzamasına neden olsa da şu ana dek sektör oyuncularının iyi iş çıkardıklarını söylemeliyiz. Sektörün önemli oyuncuları Migros Sanal Market, Getir, Hepsiburada, Banabi ve İstegelsin online market alışverişlerinde etkin rol oynamaya başladılar. Türkiye’nin en yaygın online taze gıda platformu olan Migros Sanal Market son bir ayda evlere teslim ettiği sipariş sayısı 3 katına çıkarttı.

 

Tüketicinin alışveriş alışkanlıkları değişti

 

Koronavirüs evde kalan tüketicinin online market alışveriş alışkanlıklarını köklü olarak değiştirdi. Geçtiğimiz sene online alışveriş ailesine katılan ve hızlı teslimat modeliyle öne çıkan Migros Hemen’in hizmet sunduğu mağaza sayısını da hızla aksiyon alarak yüzde 50 arttı. Evde geçirilen sürenin artmasıyla beraber, müşterilerin temel gıdadan, temizlik ürününe kadar birçok ihtiyaç için verdiği siparişlerde ciddi bir artış yaşandı. Bu sayede insanlar, dışarı ile temas minimize ederek alışverişlerini kolaylıkla ve birçok ürün grubuna erişerek yapabiliyor. Bu süreçte ebeveynlerin başka şehirde yaşayan çocukları, yetişkinlerin de uzaktaki anne ve babaları için yaptıkları alışverişlerde de artış gözleniyor.

 

 

Sepet ortalamaları arttı

 

Online sanal market alışverişler, ürün gruplarına kolay erişim sayesinde, fiziksel alışverişlerdeki sepet ortalamalarını da arttırdı. Fiziksel alışverişlerde sepet arabasını taşımak, ürünleri eldeki listeye göre takip etmek oldukça zor olabiliyor. Bazen alınması gereken bir ihtiyacın bulunduğu stant geride kaldığı için, geri dönmek zorunda kalınması, bezen ise o ürünün es geçilmesine kadar uzanıyor. Oysa sanal marketlerde böyle bir durum söz konusu değil. Tüm ürün gruplarına tek bir tıkla ulaşmak mümkün. Ayrıca akılda olmayan bir çok ürünü, gerek konu başlıklarından, gerekse ekran kenarında çıkan reklamlardan fark etmek mümkün. Bu süreç aynı zamanda istihdam seferberliği de beraberinde getirdi. Mağazalar için bin, online operasyonlar için bin 500 olmak üzere sadece tek bir firma yaklaşık 2 bin 500 kişiyi sanal marketlerin bünyesinde iş başı yaptırdı. Önümüzdeki günlerde bin kişinin daha bu ekiplere katılması bekleniyor.

 

 

Temel ihtiyaç ürünleri ön planda

 

Bu süreç dünyanın farklı ülkelerinde ortaya çıktığında hem tedarikçiler, hem de öngörülü sanal marketler geleceği gören yapıları ile belirli bir hazırlık içine girdiler. Türkiye’de vaka görülmeden önce temel ihtiyaç ürünleri bu sanal marketler tarafından stoklarına katıldı. Bu süreçte insanlar en çok sebze, meyve, Türk kahvesi, maden suyu, süt, su, ıslak mendil, makarna, ekmek, yumurta, un ve pirinç gibi temel ihtiyaç ürünlerine yoğunlaştılar. Geçtiğimiz haftalarda alışverişte teması minimuma indiren, Mağazadan Teslim seçeneği hayata geçirildi. Müşteriler, Sanal Marketlerin web sitesi ya da uygulamasından yaptıkları alışverişin ödemesini online olarak yapıyor ve istediği saat aralığında, seçtiği mağazaya giderek ürünlerini teslim alabiliyorlar. Sipariş teslim edilene kadar paketli ürünler özel hijyenik kasalarda, soğuk ürünler ise 0-4 derece arasında muhafaza ediliyor. İlk etapta 21 ilde başlayan bu hizmet ilerleyen haftalarda giderek yaygınlaşacak. Eve teslim siparişlerde ise firmalar 1,5 metrelik sosyal mesafenin korunmasına özen gösteriyorlar.

 

 

Eve teslim normal bir alışveriş gibi oldu

 

Sanal market siparişleri, insanlar tarafından normal market alışverişi olarak konumlandırılmaya başladı. Hızlı teslimat pazarında daha çok çikolata, dondurma, cips gibi atıştırmalık, keyfe keder ürünler tüketiliyor. Pandemi açıklamasından sonra temel ihtiyaç maddeleri siparişinde büyük bir artış yaşandı. Tüketici hızlı teslimat uygulamasını, normal market alışverişi olarak konumlandırdığı için harcamalarda da bir artış yaşandı. Artan talebe hazırlıklı olanlar, stokları ölçüsünde ihtiyaçları karşılayabildiler. Vizyon sahibi ve geleceği görebilen firmalar taleplere karşılık vermek için gündeme hızlıca adapte oldu.

 

Market ihtiyaçları için 7/24 çalışıyorlar

 

İnsanlar evlerinde kalırken yaşam standartlarını koruyabilmek adına e-ticarete yönelmeye başladılar. Dolayısıyla online alışverişe olan talep doğal olarak artış gösterdi. Bazı firmalar, market ihtiyaçlarını giderebilmek için 7/24 çalışmak zorunda kaldı. Artan talep olağanüstü gayret ile karşılamaya devam ediliyor. Bu kritik süreçte kullanıcıların evden çıkmadan ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına devam ettirilen çalışmalar sonucunda, temel ihtiyaçlarını online olarak karşılayan kullanıcılarımızın sipariş alışkanlıklarında da değişiklikler yaşandı. Tek seferde verilen siparişlerde ürün adeti arttı ve dolayısıyla ürün adetinin artışından kaynaklı ortalama sepet tutarında artış yaşandı. Bu da, bir önceki döneme göre kullanıcıların siparişlerini toplu olarak vermeyi tercih etiklerini ortaya koydu. Kullanıcılar market ürünleri ihtiyaçlarını daha çok gündüz saatleri arasında karşıladılar, bu zaman diliminde bir önceki döneme göre yüzde 30 daha fazla sipariş verilirken; gece siparişlerinde azalma oldu.

Sağlık ve temizlik ürünlerinde artış

 

İnsanların gerekli olmadıkça evden çıkmamaya başladıkları bu dönemde en çok “Temel Gıda”, “Meyve&Sebze”, “Ev Bakım” ve “Kişisel Bakım” kategorilerinde sipariş artışı yaşandı. “Temel Gıda” ürünlerinde en çok şeker ve sirke siparişlerinde artış yaşandı. Ayrıca kullanıcılar, konserve ve dondurulmuş gıda gibi uzun süreli saklayabilecekleri ürünleri de bu dönemde daha çok sipariş ettiler.

Hijyenin daha da önem kazandığı bu dönemde, temizlik ürünleri de online siparişle alındı. Ev bakım ürünlerinden en çok çamaşır suyu, çöp torbası ve tuvalet kağıdı sipariş edildi. Firmaların, limitli sayıda bulabildiği ve tedarik ettiği maskeler, kişisel bakım kategorisinin en çok tercih edilen ürün oldular. Kolonya, sabun ve el kremlerinin siparişlerinde de ciddi bir artış yaşandı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam