SON DAKİKA
reklam
reklam

Boğaz'da Yelken şöleni

Eklenme Tarihi: 5 Ekim 2020, Pazartesi - 00:47   Okunma Sayısı: 176281
İstanbul Boğazı, Türkiye’nin en önemli su sporu etkinliklerinden biri olan Bosphorus Cup Yelken Yarışlarına ev sahipliği yaparken, yarış iki kıta arasında 19’uncu kez düzenlendi

İstanbul Boğazı, iki gün süren yelken yarışlarına ev sahipliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nin desteği ile 19’uncu kez düzenlenen Turkcell Platinum Bosphorus Cup’ta 50 yelkenli birincilik mücadelesi verdi. Rengarenk yelkenlilerin İstanbul Boğazı’nı süslediği yarışlarda Levent Peynirci yönetimindeki Setur Marinas Cheese isimli tekne birinci oldu. Türkiye’nin en önemli su sporu etkinliklerinden olan Turkcell Platinum Bosphorus Cup’ın ilk gün yarışı İstanbul Boğazı’nda yapıldı. Yarış, başlangıç noktası olan Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı’nın önünden start aldı. Sonrasında yelkenliler, Çırağan Sarayı’nın önünden geçip, Anadolu Hisarı şamandırasından dönüşlerini gerçekleştirdiler ve tekrar başlangıç hattına gelerek yarışı tamamladılar. 50 yelkenli ve 500 yelkencinin rekabet ettiği yarışın ikinci etabında ise Caddebostan açıklarında şamandıra yarışları düzenlendi. İki etaptan oluşan etkinlikte, Levent Peynirci yönetimindeki Setur Marinas Cheese isimli tekne birinci oldu. Genel klasmanında ikinciliği Mesa Sailing Team Shak Shuka, üçüncülüğü ise Essentia isimli yelkenli kazandı. İBB’nin desteği ile düzenlenen etkinliğin sonunda şampiyonluğu elde eden ekip, 2004 yılında ünlü tasarımcı Can Yalman tarafından tasarlanan, gümüş Turkcell Platinum Bosphorus Cup Döner Trofe Kupası’na bir yıl boyunca sahip olma hakkını kazandı.

İstanbul Yelken Açıyor teması ile düzenlendi

İstanbullulara yelkeni sevdirmek ve kentin tanıtımına katkı sunmak hedefiyle yapılan Turkcell Platinum Bosphorus Cup Yelken Yarışları, bu yıl da heyecanlı anlara sahne oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi , düzenlediği ya da desteklediği etkinliklerle, kentin spor kültürünü ve marka değerini geliştirmeye devam ediyor. İBB’nin Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla tanıtım desteği verdiği yarışlar,“İstanbul Yelken Açıyor” teması ile düzenlendi. Organizasyon goturkey instagram sayfasında ve boshoruscup.org’da canlı olarak yayınlandı. Yarışın sonunda genel klasmanda birinci olan teknenin sporcularına dünyaca ünlü tasarımcı Can Yalman tarafından tasarlanan özel döner trofe kupa verildi. Kupayı kazanan takım, özel döner trofe kupasına bir yıl boyunca sahip olacak.

Boğaz ilk gün rengarenk oldu

İki gün süren Turkcell Platinum Bosphorus Cup arış, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü önünde kurulan start hattında başladı. Boğazın serin sularına açılan tekneler daha sonra Anadolu Hisarı şamandırasını iskelede bırakarak Çırağan Sarayı önündeki şamandırayı döndüler. Sonrasında ise Çırağan Sarayı önünde yarışı tamamlayarak ilk gün etabını bitirdiler. 41 teknenin katıldığı mücadele güneyli rüzgarla tamamlandı. IRC0-1-2'de mücadele eden 22 tekne arasında “En İyi Düzeltilmiş Zaman” birinciliğini Hasan Utku Çetiner’in MESA Sailing Team-Shak Shuka III’ü kazandı.

 

 

 

 

Şamandıra yarışları birinciyi belirledi

Turkcell Platinum Bosphorus Cup, ikinci gün Caddebostan parkurundaki şamandıra yarışları ile sona erdi. İlk gün İstanbul Boğazı’nda iyi bir yarış sergileyen ve hem genel sıralamada, hem grubunda ikinci sırada yer alan geçen yılın ikincisi Borusan Racing-Çılgın Sigma ikinci günde de iyi bir başlangıç yapmasına rağmen direğini kırdı ve yarıştan çekildi. Lodosun hakim olduğu denizde ilk yarışı Setur Marinas Cheese kazandı. Hemen arkasından yapılan ikinci yarışta ise birinciliği Romen Essentia elde etti. Böylece genel sıralamada birinciliği Levent Peynirci yönetimindeki Setur Marinas Cheese kazandı. Ekip döner trofe kupasına bir yıl boyunca sahip olacak.

Tüm sınıflarda birinciler belli oldu

Turkcell Platinum Bosphorus Cup'da genel klasmanda RC0-1-2'de üç yarış sonucu 22 tekne arasında
Levent Peynirci yönetimindeki Setur Marinas Cheese ilk sırayı alırken, Hasan Utku Çetiner idaresindeki MESA Sailing Team-Shak Shuka III ikinci, Romen Catalin Trandafir yönetimindeki Essentia üçüncü oldu. 14 teknenin katıldığı IRC3-IRC4 BCT'deüç yarış Levent Özgen yönetimindeki Pegasus Hedef Yelken birinci, Bulgaristan'dan Valentin Nikolov idaresindeki Wasabi ikinci, Bartu Özsoy yönetimindeki Electron üçüncü sırayı aldı. 9 teknenin yer aldığı IRC0'da Setur Marinas Cheese (Levent Peynirci), 5 teknenin katıldığı IRC1'de Yılport-Goblin 3 (Oğuz Ayan), 8 teknenin yarıştığı IRC2'de Turkcell Alize (Burak Baran), 9 teknenin yer aldığı IRC3'de Pegasus Hedef Yelken (Levent Özgen), 5 teknenin bulunduğu IRC4'de Wasabi (Valentin Nikolov-BUL), 5 teknenin yarıştığı Gezgin sınıfında ise Ebruli-CMS Sailing Team (Mehmet Dinçay) birincilikleri elde ettiler.

Pandemi tedbirleri alındı

  1. Turkcell Platinum Bosphorus Cup, koronavirüs tedbirleriyle yapıldı. Sağlık ve güvenlik önlemlerinin alındığı yarışlar için tüm teknelere uyarı levhaları koyuldu. Yelkencilerin teknelerini sık sık dezenfekte edildiği yarışta, her katılımcı yeterli sayıda siperlik, maske, dezenfektan ve eldiven bulundurdu. Sporcular, ateş ölçümleri yapılarak teknelerine bindirildi ve teknelerindeki sosyal mesafeye de dikkat edildi. Geçtiğimiz yıl dünyanın birçok ülkesinden teknelerin ve yelkencilerin İstanbul’a geldiği yarış için, bu yıl pandemi nedeniyle Türkiye’nin dışında sadece Bulgaristan’dan ve Romanya’dan katılımcılar rekabet etti. İki ülkenin 7 yelkenli ile yer aldığı organizasyonda,toplamda 500 sporcu 50 yelkenli ile mücadele etti.

Son iki yılın şampiyonu Cerrahi olmuştu

Turkcell Platinum Bosphorus Cup yelken yarışlarında son iki yılda birinciliği ve büyük kupayı kucaklayan ekip Levent Peynirci liderliğindeki İstanbul Cerrahi Cheese olmuştu. 2018'de genel klasman ikincilik Logo’nun, üçüncülük ise Shak Shuka III isimli yelkenlinin olurken, yarışta 10 ülkeden, 80 yelkenli ve 800 yelkenci mücadele etti. Geçen yıl ise"Temiz deniz" temasıyla düzenlenen ve iki gün süren 18. Turkcell Platinum Bosphorus Cup organizasyona 8 ülkeden 80 yelkenli ve yaklaşık 800 sporcu katıldı. Genel klasmanda şampiyon İstanbul Cerrahi Cheese'in ardından Borusan Racing Çılgın Sigma takımının ikinci, Shak Shuka isimli tekne ise üçüncü sırayı almıştı. Böylece 7 kilogramlık gümüş Döner Trofe Kupası iki yıl üst üste İstanbul Cerrahi Cheese ekibinde kalmıştı. Levent Peynirci, bu yıl da Setur Marinas Cheese ile birinciliği elde ederek üst üste üçüncü zaferini kazanmış oldu.

 

 

En başarılı tekne Provezza

2002 yılında yapılmaya başlanan Turkcell Platinum Bosphorus Cup en çok birinciliği Provezza isimli tekne elde etti. Provezza, 2005, 2007, 2010 ve 2011 yıllarında büyük kupayı kimseye kaptırmadı. Orient Express ise 2002, 2016 ve 2017 yıllarında birinciliği kazandı. Son iki yılın şampiyonu İstanbul Cerrahi Cheese'in haricinde Oğuzhan Too teknesi de 2004 ve 2006 yıllarında olmak üzere iki kez birinciliğin sahibi oldu. Bu teknelerin haricinde; İdefix, Matmazel, Komet Cheese, Goblin 3 Tag Hauer, Lionel Pean&Mike Sonderson, Garanti Sailing Fenerbahçe I, Arkas Flying Box ve bu yılın şampiyonu Setur Marinas Cheese teknelerinin ise birer birinciliği bulunuyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam