Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2020/10/06/LIYSE_KATEGORIY_BIYRIYNCIYSIY.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Gençlerden teknolojik fikirler - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Gençlerden teknolojik fikirler

Eklenme Tarihi: 6 Ekim 2020, Salı - 00:45   Okunma Sayısı: 123272
Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020 kapsamında yapılan Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışmasında gençler yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili projelerini sundular

 

Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünde bin 468 başvuru arasından seçilen 63 takımın katılımı ile yapıldı. Çevre ve Enerji Teknolojileri yarışması kapsamında, toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği kültürü oluşturulması, verimlilik ve çevre konularında farkındalığın artırılarak yenilikçi ve teknolojik fikirlerin geliştirilmesi hedeflendi. Yarışma, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören tüm lise, üniversite öğrencileri ve mezunlarına açık olarak düzenlendi. Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması değerlendirmesi; Proje Ön Değerlendirme Formu, Proje Detay Raporu ve Yarışma Puanlaması olmak üzere üç farklı aşamada yapıldı. Proje Ön Değerlendirme Formu ve Proje Detay Raporu dosyalarını göndermeyen takımlar yarışmaya katılmaya hak kazanamadılar. Lise Kategorisinde birinciliği Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi 12’nci sınıf öğrencileri Ceren İlayda Ekici ve Aleyna Akın’dan oluşan ‘Hidrotem Takımı’ Danışman Öğretmenleri Zeliyha Çelik rehberliğinde geliştirdikleri Süper Hidrofobik Petrol Emici projesiyle aldılar. Enerjik Takımı ikinci olurken, Enerji Yuha Takımı ise üçüncü oldu.
Üniversite ve üstü kategorisinde birinciliği Düzce Üniversitesi Kimya Bölümü Doktora Öğrencisi Kübra Gökmen ile Çevre Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Hakkı Erdoğan’dan oluşan Dü-Çevre Takımı, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol’un danışmanlığında geliştirdikleri ‘Güneş Enerjisi ile Çalışan Elektroflotokaagülayon Presi ile elde ettiler. MPGK Takımı ikinci, Sen-1919 Takımı üçüncülüğü elde etti. En iyi sunum ödülleri ise Lise Kategorisi’nde Gazi İletişim Takımı’na verilirken, Üniversite ve Üstü kategorisinde ise Silverriver Takımı ödüle layık görüldü.

Yarışma iki seviyede değerlendirildi

Yarışma lise ve üniversite ve üzeri olmak üzere 2 seviyede ayrı değerlendirildi. Çevre ve Enerji Teknolojileri yarışması kapsamında yarışmacı takımlar, toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği kültürü oluşturulması, verimlilik ve çevre konularında farkındalığın artırılarak yenilikçi ve teknolojik fikirler sundular. Lise kategorisinde Hidrotem takımı 71,05 puanla birinciliği elde ederken, Enerjik takımı 67,80 puanla ikinci, Enerji Yuha 66,25 puanla üçüncü oldu. Yarışmanın bir önceki aşaması olan Proje detay raporları puanlamasında 89 puan alan Biyo-Plas finalde 64,30 puanla beşinci sırayı aldı. Üniversite kategorisinde DÜ-Çevre 82,80 puanla birinci olurken, MPGK 78,62 puanla ikinci, Sen-1919 77,28 puanla üçüncü oldu. Yarışmanın bir önceki aşaması olan Proje detay raporları puanlamasında 88,67 puanla birinci olan Yemisat ise finalde 75,32 puan alarak altıncı oldu.

Yenilikçi ve teknolojik fikirlerin gelişmesi sağlandı

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020 final ödül töreni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) gerçekleştirildi. TEKNOFEST 2020’nin ana paydaşlarından SANKO Holding’in sponsorluğunda düzenlenen Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’nın Lise Kategorisi ile Üniversite ve üstü Kategorisi’nde birinci olan takımlara ödüllerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziantep Valisi Davut Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı birlikte verdiler. Lise Kategorisi ile Üniversite ve Üstü Kategorisi’nde ikincilik ve üçüncülük elde eden yarışmacılara ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı birlikte takdim ettiler. En iyi sunum ödülüne değer görülen takımlara ödüllerini SANKO Holding Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Ulutaş takdim etti.

Hidrofobik Petrol Emici Projesi

Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi 12’nci sınıf öğrencileri Ceren İlayda Ekici ve Aleyna Akın’dan oluşan ‘Hidrotem Takımı’ Danışman Öğretmenleri Zeliyha Çelik rehberliğinde geliştirdikleri ‘Süper Hidrofobik Petrol Emici’ projesiyle ‘Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’ Lise Kategorisinde birinci oldular. Projeyle denize dökülen petrolü çok kısa sürede ve tamamen organik çevreye zarar vermeden toplayacak ürün geliştirildi. Ürün kendi ağırlığının 35 katı petrol döküntüsünü yayılmadan saniyeler içerisinde toplayarak denizi temizliyor. Ürün sadece petrol temizlemiyor aynı zamanda fabrikalardaki yağ atıklarını da yüzde yüz verimle temizliyor. Proje Danışmanı Zeliyha Çelik, öğrencilerinin böylesi önemli bir organizasyonda özellikle birincilik kazanmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, “Ürün Türkiye’de dört mevsim yetişen ve bol bulunan bir bitkiden elde edildi. Herhangi bir sanayi ürünü olarak kullanılmayan bir ürünü ülke ekonomisine katkı sağlayacak projeye dönüştürdüğümüz için ayrıca mutluyuz. Projemizin bir sonraki aşamasında yerli ve milli atık filtresi üretmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Çelik, “Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışmasının yürütücülüğünü üstlenen SANKO’ya hem öğrencilerimizin bilim üretmelerine verdikleri destek için hem de çevreye duyarlılıkları ve yerli üretime katkılarından dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.

Potansiyeli yüksek evsel suyun kazanılması

Düzce Üniversitesi Kimya Bölümü Doktora Öğrencisi Kübra Gökmen ile Çevre Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Hakkı Erdoğan’dan oluşan ‘Dü-Çevre’ Takımı, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol’un danışmanlığında geliştirdikleri ‘Güneş Enerjisi ile Çalışan Elektroflotokaagülayon Presi ile Toplu Konutlarda Kaynaklanan Evsel Gri Suyun Arıtımı ve Geri kazanımı’ projesiyle kategorilerindeki 26 takım arasından birinci oldular. Hakkı Erdoğan, toplu konutlardan kaynaklanan geri dönüştürülebilme potansiyeli yüksek olan evsel geri suyun hiçbir kimyasal madde kullanmadan sıfır atık mantığı ile elektro kimyasal yöntemleri kullanarak arıtımını ve geri kazanımını sağladıklarını kaydederek, projeyle ilgili şu bilgileri aktardı: “Sistem için gerekli olan enerji ihtiyacını ise yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyoruz. Sistemde arıtılan su rezervuar sistemlerinde bahçe sulamada, yangın söndürme sistemlerinde v.b çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Sistemde minimum yüzde 99.5 oranında yüzey aktif madde giderimi sağlanmaktadır” Erdoğan, TEKNOFEST 2020’de elde ettikleri birincilikten dolayı mutlu olduklarını dile getirerek festivale katkı sunanlara teşekkür etti.

Gençler azim ve gayretle katkı sunuyor

Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’nda finale kalan 63 takım, 4 gün süren etkinlikte jüri önünde sunum heyecanını yaşadılar. SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST 2020’yi ziyaret ederek öğrencilerden projeler hakkında bilgi aldı. Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda öğrencilerin birbirinden başarılı projelere imza attığını belirten Konukoğlu, “Gençlerimizin azimle ve özveriyle çalışıp ülkemizin geleceğine katkı sunma gayretleri bizleri gururlandırdı” ifadelerini kullandı.Projeleri inceleyen Konukoğlu, “Gençler doğru yoldasınız. Başarılar diliyorum” diye konuştu. SANKO Holding bünyesinde çalışan mühendisler, Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’na katılan öğrencilere mentorluk desteği sağlayarak akademisyenler ile projeleri değerlendirme süreçlerini yürüttüler. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’na yurtiçi ve yurtdışından yapılan bin 468 başvurudan 63’ü finalde yarışma hakkı kazandı.Yarışmanın amacı, enerji verimli endüstriyel işletmeleri ve endüstriyel işletmelerin uyguladığı enerji verimli ve çevre duyarlı uygulama projelerini ve teknolojileri ortaya çıkararak bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasını sağlamak, genel anlamda endüstriyel alanda enerji verimliliğini artırmak olarak belirlenirken, toplumda enerji verimliliği kültürü oluşturulması, verimlilik ve çevre konularında farkındalığın artırılarak yenilikçi ve teknolojik fikirlerin geliştirilmesi hedeflendi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam