SON DAKİKA
reklam
reklam

Sıfır Enerji Binalar hayatımızda

Eklenme Tarihi: 18 Ekim 2020, Pazar - 13:44   Okunma Sayısı: 145533
Ülkemizde Sıfır Enerji Binalara dönüşümü hızlandırmak hedefi ile dünyadan ve Türkiye’den uzmanları bir araya getiren ZeroBuild Forum’20, enerji tasarrufunun önemini kez daha gözler önüne serdi

Enerji tasarrufunun her geçen gün daha da önemli olduğu ülkemizde, AB’de 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirilecek olan ‘Sıfır Enerji Binalar’a dönüşümün hızlanması için düzenlenen ZeroBuild Forum’20'ye dünyadan ve Türkiye’den 150’ye yakın uzman katıldı.Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak www.zerobuild.org adresinden gerçekleştirilen forumda tüm oturumlar anında simultane hizmeti ile İngilizce veya Türkçe'ye çevrildi. Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2021’den itibaren tüm yeni binalarda zorunlu hale getirilen ve birçok ülkenin eylem planında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşümü ülkemizde de hızlandırmak hedefi ile dijital ortamda gerçekleştirilen Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Sanal Forumu ZeroBuild Forum’20’de, 35 ülkeden 136 fikir önderi, 48 oturumda Sıfır Enerji Binalar’ı her açıdan ele aldılar. Sıfır Enerji Bina konusunda birçok çatı kuruluşun takdirini ve resmi desteğini alan forum bu yıl “Dünya Çözüm Bekliyor, Çözüm: Sıfır Enerji Binalar” ana temasıyla gerçekleştirildi. Enerji tüketiminin 30’undan fazlasından sorumlu olan binalar özelinde fosil yakıt tüketiminin; “Sıfır”a indirilmesi, ülke ve birey ekonomisi, milli güvenlik ve çevre özelinde sıfır enerji binaların kazanımları konularının ortaya konulduğu ZeroBuild Forum’20”de, “Uluslararası Oturumlar”da global tecrübe örneklerle aktarılırken, “Türkiye Oturumları”nda ülkenin mevcut durumunun tespiti yapıldı.

 

Örnek projeler paylaşıldı

 

ZeroBuild Forum’20’de, Sıfır Enerji Binaların ülke ekonomisine katkılarından çevreye, enerji finansmanından yapı ve enerji sektörünün üstleneceği role kadar dönüşümün her açıdan ele alındığı örnek projeler paylaşıldı. Bülent Ecevit Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Ulubeyli, Dünya Yeşil Bina Konseyi Net Sıfır Enerji Direktörü Victoria Burrows, IEECP / Avrupa Enerji ve İklim Politikaları Enstitüsü Genel Müdürü Dr. Vlasios Oikonomou, SEPEV Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yük. Mim. Seda Müftüoğlu Güleç, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdil Ayçam, TÜRKONFED Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sıfır Enerji Binalar Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Arild Gustavsen, Forumun açılış konuşmalarını yaptılar. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Sıfır Enerji Binalar’da Kamu Yaklaşımları ve Regülasyonlar’ oturumunda; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Türkiye Çevre ve Şehircilik Uzmanı Samet Yılancı tarafından ‘Sıfır Enerji Binalar: Türkiye’de ve Diğer Ülkelerde Mevcut Durum’ isimli sunum paylaşılırken, Türkiye Şube Müdür Vekili H. Namık Sandıkçı; ‘Türkiye’de Sıfır Enerji Bina Çalışmaları ve Yol Haritası’, Türkiye Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanı Murat Bayram ‘Türkiye’de Sıfır Enerji Bina Tanımı ve Mevzuat’ konusunda bilgi paylaşımında bulundu. ‘Sıfır Enerji Binalar’ın her açıdan ele alındığı oturumlarda dünyanın fikir önderleri söz alırken, WWF 2020 Küresel Gençlik Ödülü'nün sahibi olan Genç İklim Aktivisti, Atlas Sarrafoğlu diğer öğrenci arkadaşları ile ‘Gençler Sıfır Enerji Binalar’ı Soruyor’ oturumunda sektör profesyonellerine sorularını ilettiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmak aslında hiç de zor değil

 

Sadece binalarda kullanmak için ülkemizin her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal ettiğine değinen ZeroBuild Forum Genel Sekreteri Özgür Kaan Alioğlu, ''Ülkemizin birçok sorununa, konutlarda ve hizmet binalarında enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıt kullanımının düşürülmesi ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması ile büyük ölçüde katkı sağlanabilir. Bu nedenle, dünyada birçok başarılı örneği bulunan ve birçok ülkenin de eylem planlarında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunu, ZeroBuild Forum’20’de her açıdan masaya yatırıldı. Dünya örneklerinin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyumuza göstermeyi amaçladık. Forum; kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi bir araya getirdi. ‘Sıfır Enerji Binalar’ hakkında özel ağ oluşturma fırsatı da sunan ZeroBuild Forum’20, yapı malzemeleri, yenilenebilir enerji, yalıtım, havalandırma, ısıtma, soğutma, ev otomasyonu, aydınlatma, ev aletleri, mimarlık ve müşavirlik hizmetleri gibi tüm ilgili disiplinleri ve tedarikçileri buluşturdu.” dedi.

 

Dünya Fikir Önderleri ZeroBuild Forum’da

 

Dünya çapında fikir önderlerinin konuşmacı olarak katıldığı Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Sanal Forumu ZeroBuild Forum’20’’da yer alan isimler arasında; akademik anlamda dünyanın önde gelen bilim insanı arasında yer alan Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arild Gustavsen, 2014 yılında Avrupa Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Birlikleri Federasyonu (REHVA) tarafından Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görülen, dünyaca ünlü bilim dergisi Sürdürülebilir Şehirler ve Toplum’da 2018’den beri yardımcı editörlük görevini yürüten ve halen Torino Teknik Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Enrico Fabrizio, Mühendislik alanında Avrupa’nın en iyi yükseköğretim kurumları arasında başta gelen Delft Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapan ve halen Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırma gruplarında çalışan Dr. Öğr. Üyesi Erwin Mlecnik, ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmalar yürüten ve gayrimenkul ekonomisi konusunda uzmanlığa sahip olan ekonomist Prof. Dr. Chihiro Shimizu, İsveç’teki Linnaeus Üniversitesi’nde bina teknolojileri alanında çalışan ve yeşil binalar konusunda akademik literatürde en fazla bilimsel çalışmaya sahip birkaç isim arasında yer alan Prof. Dr. Ambrose Dodoo, Pasif evler, düşük karbon teknolojisi, düşük enerjili tasarım ve iç mekân hava kalitesi gibi konularda uzmanlığa sahip olan ve İngiltere’deki Notthingham Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Carlos Jimenez-Bescos, sıfır enerjili binalar ile ilgili çok bilinen iki kitabın yazarı olan, Belçika’daki Liege Üniversitesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Shady, bilimsel çalışmalarından dolayı dünyada güncel yayınlarına en çok atıf yapılan, çeşitli akademik dergilerde yardımcı editörlük ve editörler kurulu üyeliği yapan ve halen Hong Kong Teknik Üniversitesi’nde çalışan Dr. Öğr. Üyesi Amos Darko ve İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nde mimarlık yüksek lisansı yapmış, IPMA proje yönetimi Seviye D sertifikasına sahip, lisanslı pasif ev tasarımcısı ve halen Roberts and Treguer Şirketi'nin İş Geliştirme ve Tasarım Müdürü olarak çalışan Bachir Nebia gibi uzmanlar yer aldı.

 

 

Sıfır Enerji Bina Nedir ?

 

Sıfır Enerji Bina, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binadır. Sıfır Enerji Binalar; çok düşük enerji ihtiyacına sahip olabilmek ve ihtiyaç duydukları enerji miktarını belirli bir süre boyunca yenilenebilir kaynaklar yoluyla yerinde (veya uzakta) üreterek elde edebilmek için, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimi kavramlarını bir araya getirir. Sıfır Enerji Binalar'a ulaşmak tüm dünyada ivme kazanan iddialı ancak giderek daha ulaşılabilir bir hedeftir. Son yıllarda özellikle ticari binalar, gerek sağladıkları maliyet ve rekabet avantajı ve gerekse de kanuni zorlamalar sebebiyle Sıfır Enerji Binalar geliştirmek konusunda artan bir ilgiye sahiptir. Bununla birlikte Sıfır Enerji Bina kavramı birçok yerel yönetimin kısa ve orta vade hedeflerinde yer almaya başlamıştır. Sıfır Enerji Bina, enerji verimliliği yüksek ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi tesis içi ve/veya tesis dışı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan bir binadır. Bununla birlikte Dünya Yeşil Bina Konseyi (WorldGBC) de, Net Sıfır Karbon tanımını yıllık bazda salınan karbondioksit emisyonları miktarının sıfır veya negatif olması ile tanımlar.

 

Net Sıfır Karbon Binalar Taahhüdü

 

Dünya Yeşil Bina Konseyi (WorldGBC), çoğu durumda net sıfır enerji binalarının (yani enerji ihtiyaçlarının % 100'ünü yerinde üreten binalar) mümkün olmadığını kabul etmekte fakat bunun yanında, enerji verimli ve enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlayan binaların, Paris Anlaşması ile hedeflenen emisyon azaltımlarına ulaşmak için en uygun araç olduğunu belirtmektedir. Sadece "Enerji Tüketimi", tek ölçüm kaynağı olarak emisyonların çevre üzerindeki etkisini belirlemeye yetmez. "Karbon" (Karbon Eşdeğeri CO2e ile ölçülmüştür), binaların sera gazı emisyonlarına etkisini izlemek için nihai metrik ve evrensel bir dildir. WorldGBC'nin Net Sıfır Karbon Binalar Taahhüdü, işletmenin doğrudan kontrol sahibi olduğu binaların operasyonel karbon emisyonlarına odaklanmaktadır. Bu, kapsam olarak her türlü işletmede, tüm sektörlerde ve herhangi bir bağlamda uygulanabilen evrensel olarak geçerli bir taban çizgisi belirler. Bunun ötesinde her bir işletme, karbon emisyonu profiline dayanarak tabi ki, endüstriyel ve üretim proses yükleri veya inşaatla ilgili faaliyetler gibi alanlarda karbon ayak izini azaltma yönünde teşvik edilmelidir. Gömülü karbon bu aşamada taahhüde dahil olmasa da, bir öncelik olmaya devam etmekte ve WorldGBC, taahhüdün gelecekteki yinelemelerinde gömülü karbon emisyonlarını da dahil etmeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple işletmeleri, bu zorluğu ileride nasıl dahil edebileceklerini planlamaya aktif olarak teşvik etmektedir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam