SON DAKİKA
reklam
reklam

Masa Tenisi'nde yerli hamle

Eklenme Tarihi: 24 Ekim 2020, Cumartesi - 12:07   Okunma Sayısı: 281985
Masasından, raketine, lastiğinden, topuna, tüm malzemeleri ithal gelen Masa Tenisi'nde artık yerli üretime geçildi. KBS firması TMTF ile birlikte başlattığı yerli üretim hamlesiyle, Masa Tenisi severlere ucuz ve kaliteli ürünler sunuyor

Ülkemizde Masa Tenisi son yıllarda, gerek Federasyonun çalışmaları, gerekse firmaların Sosyal Sorumluluk Projeleriyle artık tabana daha fazla yayılmaya başladı. Masa Tenisi'nin halk arasında oynanmasının giderek artması, malzeme konusunda bir gerçeği de gün yüzüne çıkarttı. Masa Tenisi'nin tüm malzemeleri yurt dışından ithal olarak gelmekteydi. Masa, raket tahtası, lastik, top, hakem masası, file, pano hatta t-shirtler bile yabancı firmalar tarafından yurt dışında üretilmekteydi. TMTF Federasyon Başkanı Kerim Koç döneminde, Yönetim Kurulu üyesi Savaş Ertufan'ın da katkılarıyla yerli üretim için ilk adınlar atıldı. Masa Tenisi Malzemeleri Yerli Üretim Projesi lansmanı Ekim 2018'de Ankara Green Park Hotel´de yapıldı. Federasyon kaynaklarını verimli kullanabilmek, malzeme ithalatını en aza indirmek, Masa Tenisi sporunu tabana yaymak ve topluma sevdirmek amacıyla geliştirilen Masa Tenisi Malzemeleri Yerli Üretim Projesi aynı zamanda altyapıdan sporcu yetiştirmesi için gerekli donanımları sağlamayı ve  yerli, milli üretimle istihdam ve dolaylı vergilerle ekonomiye katkı vermeyi hedefledi. Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Masa Tenisi Malzemeleri Yerli Üretim Projesi´nde KBS Kalıp Bağlama Sistemleri A.Ş. Masa Tenisi masası, Raket tahtası, Pano ve Hakem Masası, TELAS Kauçuk Sanayi ise hobi, başlangıç ve performans raket lastiği ve Masa Tenisi salonu zemin kaplama sistemi yapımında proje ortağı oldu. Lansmanın yapılmasından bugüne kadar geçen dönemde yerli üretimde çok büyük mesafe kaydedildi. Federasyon başkanı Fatih Karaca ve Yönetiminin de yerli üretime sahip çıkmasıyla Federasyonun malzeme dağıtım oranı da iki katına çıkmış oldu. Hitit Bilgisayar ve Birevim gibi firmalarla yapılan Sosyal Sorumluluk Projeleriyle yerli ürünler Anadolu'da Masa Tenisi'ne başlayacak olan ya da ilerletmek isteyen gençlere ulaştırıldı. Böylece Masa Tenisi´ni kitlelere yayma hedefi daha gerçekçi bir yaklaşımla ilerlemeye başladı.

 

Amaç Türk sporuna hizmet

 

Kalıp Bağlama Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. olan KBS, 1979 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. KBS’de Masa Tenisi bir hayat tarzı ve bambaşka bir kültür olmasıyla öne çıkıyor.

KBS; ana üretim kulvarı olan endüstriyel ürünlerin yanı sıra hayatın bambaşka bir alanında da üretim yapıyor. Uluslararası bir Masa Tenisi markası olmayı hedefleyen KBS, Masa Tenisine olan sevdası ışığında ülkemizde Masa Tenisinin ve spor kültürünün yaygınlaşması için tamamıyla Yerli ve Milli Masa Tenisi Ürünlerini fabrikasında üretmektedir. Kardeşi Ömer Aydın ile birlikte KBS'nin kurucusu ve sahibi olan Masa Tenisi sevdalısı Abdullah Aydın, yerli üretim için tüm imkanlarını seferber etti. Profesyonel bir kadro ile sistemli bir şekilde çalışmalarını sürdüren KBS Masa Tenisi departmanı kısa zamanda ihracat yapacak düzeye geldi. Top ve lastik hariç tüm Masa Tenisi malzemelerini KBS tesislerinde üreten firma, Türk Masa Tenisi'nin çağ atlamasında en önemli rolü üstlenmiş oldu.

 

Bir Masa Tenisi sevdalısı

 

Rize doğumlu olan KBS'nin sahibi Masa Tenisi sevdalısı Abdullah Aydın, ilk Masa Tenisi sevgisini Rize Lisesi koridorlarında aldı. Liseden sonra ODTÜ'ye giren Abdullah Aydın, Masa Tenisi'ni burada ilerletme imkanı buldu. Dört sene bittiğinde Makine Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak göreve başladığını söyleyen Aydın, ''Oynanmayan bir Masa Tenisi masası buldum. Arkadaşımla oynamaya başladık. Bölüm Başkan yardımcımız da zamanın iyi oyuncularındanmış, Anakara ikinciliği kazanmış. Gayet güzel onuyordu, o da bize katıldı. Bölüm başkanı da katıldı. Sonra başka asistan arkadaşlar katıldı. Öğretim görevliliği 2,5 sene sürdü. Bu zaman zarfında her öğlen Masa Tenisi oynadık. Seyircilerimiz olurdu. Hocalardan seyretmeye gelen olurdu. Hocalığı bırakınca, inşaat işleri yapmak üzere İstanbul'a geldim. Boş bir dükkanımız vardı. Bütün işçiliğin, kendim yaparak, boyalarını, çizgilerini, demir işçiliğini, her şeyini kendim yaparak bir Masa Tenisi masası yaptım. Kardeşim, yeğenler aramızda oynamaya başladık. Sonra haberini alan gelmeye başladı. Onlar bizi başka Masa Tenisi gruplarıyla tanıştırdılar. Dolayısıyla da Masa Tenisi çevremiz genişledi. Bu şekilde devam ederek sanayiciliğe başladık. Bu arada kuruluşlar arası Masa Tenisi Ligi'ne katılma kararı aldık. Lige katılınca Masa Tenisinin daha da içinde olduk'' dedi.

 

Hedef dünyada marka olmak

 

Firmanın üretim imkanları olunca, 28 yıl önce Masa Tenisi masası yapmaya karar verirler. Ancak istedikleri gibi çok profesyonel bir iş olmaz. Ta ki, 3 yıl öncesinde TMTF Yönetim Kurulu üyesi Savaş Ertufan'ın çabalarıyla yeniden yerli üretim sevdasının içinde kendilerini bulurlar. Masa Tenisi Federasyonuna bir manada sponsor olduklarını belirten Abdullah Aydın, ''Maliyetinin altında bayağı bir masa verdik. Böylece Masa Tenisi malzemesi üretimimiz başlamış oldu. Ardından Türkiye Süper Liginde bir takım oluşturduk. Gelecekteki beklentimiz, bu yerli Masa Tenisi malzemesi üretiminde Türkiye'de marka olmamız. Tüm Masa Tenisi sevdalılarının ucuz ve kaliteli Masa Tenisi malzemeleri ile bu sporu yapmaları ve daha geniş kitlelere sporun yayılması, spor hem bireysel performansı, hareket gücünü arttırır kişilerin, hem de kişiler arasındaki ilişkileri geliştirir. Dolayısıyla İnsan mutluluğuna en önemli katkıyı yapan bir araç spor. Masa Tenisi de bunların en iyilerinden biri. Spor için faydalı gördüğümüz bir alana hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu da bize mutluluk veriyor'' şeklinde konuştu.

 

Üç yıl önce fitil ateşlendi

 

İlk kez 2016 sonunda Kerim Koç döneminde Masa Tenisi Federasyonu yönetimine giren Savaş Ertufan, Türkiye'deki bütün Masa Tenisi malzemesinin ithal gelmesi üzerine yerli üretim hamlesinin ilk fitilini ateşledi. Türkiye'nin üretim kapasitesi ve imkanları açısından üretemeyeceği hiç bir şey yokken Masa Tenisi masasının ithal edilmesini kendilerine vazife çıkarttıklarını söyleyen TMTF Yönetim Kurulu üyesi Savaş Ertufan, ''O dönem Federasyon başkanı olan Kerim Koç destek verdi. O zaman iki kişinin kapısını çaldık. Bir tanesi Abdullah Aydın, KBS'nin sahibi. Diğeri de Suphi Atlıhan. İkisi de son derece Masa Tenisini seven, imkanları da olan, üretim kapasiteleri de bulunan iki tane dostumuz ve 20 yıldır görüştüğümüz arkadaşlarımız. Fabrikalarının imkanlarını verdiler. Suphi Atlıhan kauçuk üzerine uzmanlığı olan Telas firmasının sahibi, o fabrikada lastikleri ve yer kaplamalarını yapmayı planlamıştık. Hala da planlıyoruz. KBS'deki fabrikada ise masa, tahta, pano üretimiyle başladık. KBS'de çok güzel işler yapılabilecek imkanlar var. Masa üretmeyi biliyorlardı. Metal konusunda, ahşap konusunda yapamayacakları hiç bir şey yok. Yeter ki doğru bir vizyon olsun. Her şeyi yapabilecekleri kapasiteleri var'' diye konuştu.

 

Tüm malzemeler ithaldi


KBS'de üretilen masaların ITTF onayı için ilk yıl başvurduklarında, bir yerli marka olsun, tüm dünyaya ihracat yapabilsin diye planladıklarını belirten Ertufan, ''Masa Tenisçilerin ihtiyacı olan bütün ürünlerin listesini çıkarttık. Lastik, top, raket, hakem masası, yapıştırıcı, raket kılıfı, tekstil olabilecek her şey. Türkiye'de üretilebilen her şeyi burada üretmeye karar verdik. Maliyetine bakmaksızın ülkede istihdamı arttıracak, gerektiğinde ihracat yapacak bir plan ve vizyon bu. Bu ürünlerin çoğunu Türkiye'de yapıyoruz. Top ve lastik konusunda biz şu anda dışarıdan bizim markamızla yaptırmaya karar verdik. KBS markasıyla bizim oluşturduğumuz Anadolu'dan markaların olduğu ürünleri fason olarak üretecek. Bunların da ITTF onayları alındı. Amaç yıllar içerisinde önce Türkiye'de sonra Orta doğuda, sonra Avrupa ve çevreye kıtalara ve tüm dünyaya bu işi yaymak. Bu hemen olacak bi iş değil, zaman gerektiren bir olay. Ama biz o azimdeyiz. Biz oraya ulaşacağımıza inanıyoruz. Geçen Aralık ayında ilk masa ihracatı yapıldı. 240 adet Masa Tenisi masası yurt dışına satıldı. Bu ülke açısından guru verici bir durum. Pandemi döneminde bile çalışmalarımıza devam ettik. hatta bu dönme uygun ürünler geliştirdik. Evde Masa Tenisi oynanması için hobi tahta raketler, küçük mini masalar, üretime girdi. KBS mevcut kendi işine devam ederken, bir yan ürün gibi ortaya çıktı. İnşallah ileride büyür, KBS'ye de para kazandırır. Şuan yaptığı yatırımların karşılığını dahi çıkartamadı. ITTF onayları yatırılan harçlar, lastikler, toplar için kalıplar yapılıyor, bunların hepsi yatırım. Masa Tenisi bölümü için bir organizasyon oluşturdu. Fabrika içinde ayrı bir ekip kuruldu. Üretimi, planlaması, satışı, pazarlaması ve argesiyle bir departman oluştu'' dedi.

 

Ürünlerimiz ITTF onaylı

 

KBS olarak, ithal mallara karşı bir başkaldırı düzenlediklerine dikkat çeken KBS, Masa Tenisi Satış Pazarlama Sorumlusu Haldun Yamakoğlu, ''Çünkü Masa Tenisindeki her ürün ithaldi. Bir sayı tabelasını bile dışarıdan alıyorduk. Masalar teknik bir konu ama biz alasını yapıyoruz. ITTF onaylarını da aldık. Satış Pazarlamada amacımız ilk başta pazarı belirledik, hobi pazarı dediğimiz daha yaygın olan, profesyonel olarak liglerin dışında oynayanlardır. Bu pazar için ürünlerimiz ayrı, o pazar için spor toptancıları ile işbirliği yaparak bu işi ilerletmeyi planladık. Özellikle ithal vergiler geldikten sonra ülkemize, yurt dışında ürettirdiği masaları bizim fabrikamızda ürettirip burada pazar sunmayı planlıyorlar. Birkaç firma ile çalışmaya başladık. Bu bizim için çok sevindirici bir şey, çünkü ülkemize kalacak, istihdam artacak, burada kazandığımız parayı yine Masa Tenisi için kullanacağız. Bunun yanı sıra profesyonel tarafta da yüzde 15 gibi bir pazar payı öngörüyoruz. İthalatçı firmalarımız var. Onlarla iş birliği içindeyiz bayilik çalışması üzerine. Bizim de ürünlerimizi satmasını planlıyoruz. Türkiye'de üretemediğimiz top ve lastik de yurt dışında üretilip geldi. Dağıtımlarımıza başladık. Ligler başlamadan önce pazara tamamen girmiş olacağız. Satış anlamında, e-ticaret kanallarımız var. Kendi kbs.com.tr web sitemiz, oradan direk satışta yapabiliyoruz son kullanıcıya. Hepsiburada, gittigidiyor gibi özellikle hobi pazarının en çok ürünü satın aldığı yerlerde de hızla ilerliyoruz. Kısa zamanda Türkiye'de yerli bir marka olduğumuzu göstermiş olacağız. İki üç yıl içerisinde de özellikle çevre ülkelerde, daha sonra da Avrupa'ya açılmayı planlıyoruz. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz'' diye konuştu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam