SON DAKİKA
reklam
reklam

Evde kalın verimli çalışın

Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2020, Pazar - 00:54   Okunma Sayısı: 110562
Koronavirüs sebebiyle bir çok işi işini evinden sürdürüyor. Evden çalışırken verimliliği de artırmanın bir çok yolu bulunuyor.



İş hayatından yeni bir döneme giriliyor. Koronavirüs sebebiyle evinden çalışanların sayısı da her geçen gün artıyor. Bu durum pandemi sona erdikten sonra da uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor.

Herkesin evde kalmak zorunda olduğu ve evinden işlerini sürdürdüğü bu dönemde evden çalışanlar için iş yerlerindeki o tempoyu yakalamak, o ritmi tutturmak oldukça zor. Ancak belirleyeceğiniz bir programla tıpkı iş yerinizdeymiş gibi verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Türkiye’de koronavirüs nedeniyle birçok kişi evlerinde daha fazla vakit geçiriyor. Bu insanlar, günlük vakitlerini planlamadıkları takdirde sadece iş verimliliği düşmekle kalmayacak, evde geçirdikleri zamandan da keyif almayacaklar. Hem evlerimizde geçirdiğiniz zamanı daha keyifli hale getirmek, hem de iş verimliliğini arttırmak mümkün. Bu dönemde evden çalışan herkes ofiste çalışıyormuş gibi verimli olmanın yöntemlerini arıyor. Bunun sırrı da günlük planlamadan geçiyor.

 

 

 

 

Rahatlığa alışmayın

Pandemi süresince evden çalışanların en büyük sorunu rahatlığa alışmaları oluyor. İstedikleri saatte kalkıyor olmanın dayanılmaz cazibesi bir süre sonra düzensizliği de beraberinde getiriyor. O nedenle

her şeyden önce yatak odanızı eviniz, mutfağınızı her zaman müdavimi olduğunuz restorantınız, çalışma odanızı ise iş yeriniz olarak kafanızda tasarlamanız gerekiyor. Size karışan olmamasına rağmen, her gün belli saat dilimleri arasında kalkmayı, kahvaltınızı etmeyi ve yeni iş yeriniz olan çalışma odasının yolunu tutmanız, hayatınızı bu dönemde düzene oturtmanın ilk adımları olacaktır. Hatta bu durumu ev halkıyla da paylaşıp, ''İşe geç kalıyorum'' şakaları yapmanız da inanın evdekilerin yüzünde birer tebessüm açmasına neden olacaktır.

 

İyi bir planlama yapın

 Başarının sırrının her zaman planlamadan geçtiğini unutmayın. Uzaktan çalıştığınız bu dönemlerde de zamanı iyi yönetmek kritik derecede önem taşıyor. Bunun için gününüzü verimlilik döngülerine ayırabilirsiniz. Yataktan kalkış saatleriniz için acımasız olmanıza gerek yok. Biraz esnek davranabilirsiniz. Belli bir saat aralığı seçmeniz, güne iyi başlamanızda yardımcı olacaktır. Kahvaltıya ayırdığınız süreyi kısaltmayın. Çünkü tüm aile kahvaltı yapıyorsunuz. Sadece Pazar günlerine sıkıştırdığınız bu ailenin bir araya gelme fırsatını doya, doya kullanın. İşe başlamak için bir saat belirleyin. Kendi, kendinizin patronu olduğunuzu unutmayın. Sizi en iyi yine siz denetleyeceksiniz. Elinizdeki işi 15, 30 veya 45 dakikalık periyotlara bölebilirsiniz. Mola için ayıracağınız süreyi de işinizin durumuna göre siz belirleyebilirsiniz. Not tutmak, başarılı bir planlamanın en önemli temel taşıdır. Bu nedenle mutlaka bir not defteriniz olmalı. İki, üç, hatta j-haftalık yapılacak işlerin notlarını tuy-tarak, planlamasını daha rahat yapabilirisiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknoloji üssünüzü kurun

 

Eğer evden çalışıyorsanız, teknolojiyi çok iyi kullanmanız gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak internet bağlantınızın yaptığınız iş için yeterli olup, olmadığını kontrol edin. Dosya indirmek, dosya göndermek, fotoğraf ve video yüklemek gibi alan kaplayan işleriniz varsa, daha hızlı ve kapsamlı bir internet bağlantınız olmak zorunda. Aynı şekilde telefonunuz da sizin evdeki iş yerinizde verimliliğinizi arttıracak bir başka cihaz olacaktır. Bu nedenle evinizde çalışıyorsanız, ofis içi verimliliğinizi sağlayacak ve size aynı konforu sunacak kadar güçlü bir bilgisayara ya da mobil telefona ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu sayede mesajlaşma veya video konferans araçlarını kullanarak iş arkadaşlarınızla rahatlıkla kesintisiz görüşebilirsiniz.

 

Odanızın rengi verimliliğiniz etkiler

 Çalışma odasını oluştururken işinize uygun olmasına dikkat edin. Bazı kişilerin ayrıca bir çalışma odası olmayabilir. Bu nedenle çalışma odası olarak seçeceğiniz odanın ya da yerin kalabalık, gürültülü, dağınık olmamasına özen gösterin. Çalışma masası, çalışma sandalyesi, ihtiyacınız varsa kitaplık ve dokümanlarınızı depolayacağınız küçük saklama kutuları, odada bulunduracağınız ürünlerin başında geliyor. Çalışma masanızın ihtiyacınızı karşılayacak büyüklükte olması önceliğiniz olmalı. Sandalye seçiminde ise gün boyunca sizi rahat ettirecek bir ürün tercih etmelisiniz. Belinizi ve sırtınızı destekleyen bir sandalye, konforlu bir çalışma için uygun olabilir. Çalışma yapacağınız odanın rengi de iş verimliliğinizi doğrudan etkileyecektir. Çünkü, siyah, koyu gri, kahverengi, mor gibi koyu renkler sıkıcı bir alan etkisi yaparken, sarı, turuncu, kırmızı gibi renklerin yoğun kullanımı ise dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Mavi tonları kendinize güveninizi arttırır. Mavi ve yeşil ile kombinleyeceğiniz bir duvar üretkenliğinizi arttırır. Atlas veya açık mavi renklerini kullanarak, mavinin konsantrasyon arttırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz.

 





 

Rahat çalışma ortamınızı hazırlayın

Evden çalışmaya başlamadan önce planlamanızı yaptınız, teknoloji üssünüzü de kurdunuz. O zaman

sizi en iyi iş verimliliğine taşıyacak olan çalışma ortamını hazırlamaya başlayabilirsiniz. İşinizin durumuna göre çalışma masasında, bilgisayar başında, dosyaların yanında, tıpkı iş yerinizdeki gibi bir ortam hazırlayabilirsiniz. Ya da biraz daha esnek davranıp, rahat bir yerde, mesela çok sevdiğiniz koltukta işlerinizi görebilirsiniz. Belki de ikisi birlikte bile olabilir. Zaman zaman değişiklikler yapmak yararlı olacaktır. Rahat çalışabilmek için seçeceğiniz alan ne olursa olsun, orada kesinlikle işinizle ilgili eşyalar olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun oyuncak ayısı, her ay aldığınız dekorasyon dergisi vb. şeyler sizin dikkatinizi dağıtacaktır.Ayrıca, masanın başında uzun süreler geçireceğinizi hesaba katarak kullandığınız sandalyenin rahat olmasına dikkat etmenizi de öneririz.

 

Çalışma masanızı eve taşıyın

 Evden çalışanların gerekli hazırlığı yapmadan evden çalışması bazen ihtiyaç duyduğu şeylerin yanında olmaması nedeniyle sıkıntıya girebilir. Eğer sık, sık çıktı almak zorundaysanız, bir yazıcınızın olması, ya da tarayacak evraklarınız biriktiyse bir laser tarayıcınızın olması gibi. Bu dönemlerde pek kullanılmasa da iş hayatında fax hala geçerliliğini devam ettiriyor. Elinizin altında bir fax makinesi ya da bilgisayarınızda bir fax programının olması bazen hayat kurtarabilir. Bunların dışında en çok kullandığınız hesap makinesi, cetvel, renkli kalem vb. araç gereçleri evinizdeki çalışma masasının üzerinde göreve hazır halde tutmak, hem ileride sıkıntı yaşamamanız, hem de iş verimliliğinizi arttırmak için önemli.

 

Dosyalarınıza nasıl ulaşacaksınız?

 Birçok kişi çalışmalarını mevcut dosyalar yardımıyla yapar. Eğer sizinde işiniz raporlama, ar-ge, denetleme vb. dosyaları içeriyorsa, bu verilere uzaktan erişiminizin olması gerekiyor. Uzaktan çalışırken tüm veri, uygulama ve projelerinize her yerden erişebilmek çok önemli. Eğer verilerinize uzaktan erişim imkanınız yoksa, o hayati dosyaların bir yedeğini harici bir hard disk ile, eğer iş yerinizin güvenliği buna imkan veriyorsa, yanınızda bulundurmanız, iş verimliliğiniz için çok yardımcı olacaktır.

 



Bol bol oksijen alın

 Evde kalmanın size rahatlık getirmesi çok normal. Bu rahatlığı biraz da olsun kırmak, üstünüzdeki yükü atmak için oksijene ihtiyacınız var. Bu neden ile bulunduğunuz ortamı sürekli havalandırın. Aksi takdirde gün boyunca yorgun hissedeceksiniz. Hem sağlıklı hem de huzurlu bir çalışma yeri için odanızda mutlaka bitki bulundurun.  Masanızın yanına koyacağınız uzun bir bitki siz çalışırken oksijen üretir ve odaya derinlik, renk ve canlılık katar. Masanıza koyacağınız ufak bir kaktüs, bilgisayarınızdan yayılan radyasyonu emer. Karanlık bir yerde çalışmak uykunuzu getirir. Çok fazla ışıkta başınızı ağrıtır. Flüoresan ışık yerine masa lambası kullanın. Bilgisayar ekranının ışığını gözünüzü yormayacak şekilde ayarlayın. Çalışma masanızı konumlandıracağınız alanın gün ışığı alması da çok önemli. Yeterli ışığın olmaması odaklanmakta zorlanmanıza yol açabilir. Bu nedenle çalışma masasına bir masa lambası koymak, özellikle ışık almayan odalarda çalışma alanı oluşturacak çalışanlar için önemli.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam