SON DAKİKA
reklam
reklam

Yarış sanal mücadele gerçek

Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2020, Cumartesi - 11:33   Okunma Sayısı: 143605
Ulusal statüde ve dijital şampiyona seviyesinde TOSFED tarafından dünyada ilk kez düzenlenen Dijital Pist Şampiyonası’ndaki mücadele gerçek yarış heyecanını aratmadı. Yarış severler mücadeleyi sanal ortamdan takip ederken ilk kez bir dijital yarış TV'den canlı yayınlandı

Koronavirüs sebebiyle duran yarış heyecanı sanal ortama taşındı. Toplam 10 ayaktan oluşan Dijital Pist Şampiyonası’nda elemelere katılan 250 kişiden 14’ü mücadele etme fırsatı yakalayabildi.

Avusturya ayağı ile başlayan Dijital Pist Şampiyonası Brezilya, İngiltere, İtalya, Japonya, Fransa, İspanya, Belçika ve Almanya’nın ardından İtalya Monza ayağı ile sona erdi. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından, Spor Toto, Shell Helix, TRTSPOR2 ve motorsport.com katkılarıyla, Red Bull Gaming Ground çatısı altında düzenlenen 2020 Türkiye Dijital Pist Şampiyonası, İtalya Monza pistinde koşulan 10. ayak yarışları ile tamamlandı. Türkiye, pandemi döneminde, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ‘evde kal hareketsiz kalma’ çağrıları kapsamında TOSFED tarafından gerçekleştirilen organizasyon ile Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA)’ya bağlı 146 ülke arasında ulusal statüde dijital şampiyona düzenleyen ilk ve tek ülke olmayı başardı. İtalya’nın ünlü Monza pistinde koşulan son ayakta, ilk yarışı Batuhan Bilgin kazanırken, ikinci yarışta zafer Aytaç Gördös‘ün oldu. İki yarışı da puan potasında bitirmeyi başaran Özcan Yılmaz şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

 

Son ayağın ilk yarışında garantiledi

 

Son ayağa şampiyona lideri olarak gelen Özcan Yılmaz son ayağın ilk yarışını ikinci sırada tamamlayarak şampiyonluğunu garantiledi. Gran Turismo Red Bull X2014 Standard Gr.X araçlar kullanılan yarış öncesinde gerçekleştirilen sıralamalarda Huzeyfe Çelik, 1:19,185 ile en hızlı isim olarak pole pozisyonunu kazanırken onun hemen arkasında Özcan Yılmaz ve Murat Tüter yer aldı. İlk yarışın startıyla birlikte, henüz ilk virajda büyük bir karmaşa yaşandı ve lider grubun birbirine temas etmesiyle birlikte sıralama tamamen değişti. Bu olayla birlikte Batuhan Bilgin oluşan karmaşadan sorunsuz çıkarak liderliği almayı başardı. Huzeyfe gerilere düşerken, ilk viraja kadar bir bölümde liderliğe yükselmeyi başaran Özcan Yılmaz 5. sıraya geriledi. Mücadelenin ilerleyen bölümlerinde ise tüm pilotlar çift pit stop stratejisini tercih ettiler. En büyük olayın yarış startında yaşanmasıyla birlikte de pilotlar birbirinden koptular ve yarış sonuna kadar daha fazla olay yaşanmadı. Batuhan Bilgin ilk yarışı kazanmayı başarırken, buraya şampiyona lideri olarak gelen Özcan Yılmaz yarışı ikinci sırada tamamlayarak şampiyonluğunu garantilemiş oldu. Podyumu tamamlayan isim ise Huzeyfe Çelik oldu.

 

 

Son yarış ters grid ve hareketli start ile başladı.

 

Bir önceki yarışta önde yer alan pilotlar bu sefer gerilerden start aldılar. 16 turluk son mücadelede tıpkı ilk yarışta olduğu gibi çift pit stop tercih edildi. İlk yarışa nazaran daha sorunsuz geçen mücadelede, şampiyona ikincisi Aytaç Gördös yarışı kazanırken, Ali Dinç ikinci, Murat Tüter ise üçüncü oldu. Şampiyonada Mayıs ayından bu yana Avusturya, Brezilya, İngiltere, İtalya, Japonya, Fransa, İspanya, Belçika, Almanya ve son olarak da İtalya’da koşulan 10 ayak ve 20 yarışının ardından Özcan Yılmaz, 2020 Türkiye Dijital Pist Şampiyonası’nın ilk kazananı olmayı başardı.

 

Her yarış benim için birbirinden mücadeleli ve heyecanlı geçti

 

Daha önce, dijital otomobil sporları platformunda, hem GTTY (Gran Turismo Türk Yıldızları) olarak uluslararası yarışmalara katıldığını söyleyen Özcan Yılmaz, ''İlk kez Türkiye Dijital Pist Şampiyonası düzenleneceğini duyduğum zaman çok mutlu oldum. Gerekli başvuruları tamamlayıp elemelere katıldım ve ilk 14 pilot arasında yer aldım. Sonraki 6 aylık turnuva süresince gerçekleştirilen yarışlarda, olabildiğince iyi performans sergilemeye çalıştım. Ancak turnuvaya katılan diğer arkadaşlar da oldukça deneyimliydi. Dolayısı ile her bir yarış benim için birbirinden mücadeleli ve heyecanlı geçti. Çekişmeli geçen ilk 4 ayaktan sonra liderliğe yükseldim ve sonra da liderliğimi korudum. Performansımdan çok memnunum, ancak zaman zaman hatalarım oldu ve bunlardan ders çıkarmayı bilerek ilerleme kaydettim ve turnuvayı şampiyon olarak tamamladım. Şampiyon olmaktan dolayı çok mutluyum, gerçekten muhteşem bir duygu. Yıllardır ilgilendiğim bu sporda ‘şampiyon’ olmak gurur verici… Diğer tüm pilot arkadaşlarıma da fair-play çerçevesinde sezon boyunca gösterdikleri performanslar için de teşekkür ederim. Sezonu ikinci tamamlayan Aytaç Gördös ve üçüncü olan Sefa Batuhan Bilgin’i de kutluyorum. TOSFED ailesine, motorsport camiasına, sponsor firmalara ve bana en büyük desteği veren sevgili aileme katkılarından dolayı çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

 

Almanya'da heyecanlı yarış

 

Türkiye Dijital Pist Şampiyonası mücadelesi, 9.ayağı Almanya Nordschleife pistinde gerçekleştirildi. Mercedes SLS AMG Gr.4 kullanılan şampiyonanın sondan bir önceki ayağında ilk yarışı Huzeyfe Çelik kazanırken, ikinci yarışta zafer Aytaç Gördös‘ün oldu. Nordschleife’deki ilk yarış öncesinde sıralamalarda Huzeyfe Çelik, 8:37,745 ile en hızlı isim olarak pole pozisyonunu kazanırken, onun hemen arkasında Aytaç Gördös ve Batuhan Bilgin yer aldı. Yarışın başlamasıyla ilk üç sıradaki pilotlar pozisyonunu korurken, pistin ikinci sektörüne doğru gelirken liderlikte değişim yaşandı. Aytaç Gördös, rakibi Huzeyfe Çelik’e güzel bir atak yaptı ve liderliği almayı başardı. Ancak ilk turun sonunda doğru gelinirken Huzeyfe yerini tekrar geri almayı başardı ve yarış sonuna kadar da bırakmadı ve ilk yarışı kazanmayı başardı. Aytaç Gördös ikinci olurken, Batuhan Bilgin üçüncü olarak başladıkları şekilde yarışı tamamlamış oldular.

 

 

İkinci yarışta podyum değişti

 

İlk yarışta kazanan Huzeyfe Çelik, ters grid uygulamasıyla birlikte 10. sıradan yarışa başlayan isim olurken pole pozisyonundan başlayan isim Oğuzhan Ayhan oldu. Hareketli start şeklinde başlayan ikinci yarışın başlangıcında büyük bir olay yaşanmadı. Mücadelenin devamında Yeşil Cehennem’de pilotlar zorlu anlar yaşadı. Belirli noktalarda yarış çizgisini kaçırmalarıyla birlikte bariyerlerle temas eden bazı sürücüler vardı ama daha büyük sıkıntı yaşamadan araçlarını piste döndürmeyi başardılar.

Takvimdeki pistlerden hatayı belki de en ağır şekilde ödeten Nordschleife’de son turun son bölümleri bunun en büyük örneklerinden birisine tanıklık etti. Son turda, start noktasına gelmeden önceki düzlükte Huzeyfe Çelik ve Batuhan Bilgin yakın bir mücadeleye giriştiler. Sonrasındaysa pilotların arasındaki yakınlık derecesinin artmasıyla temas kaçınılmazdı ve büyük bir kaza yaşandı.

İkilinin temasının ardından önce Huzeyfe pist dışına savruldu, sonrasındaysa Batuhan Bilgin virajı alamayarak bariyerlere girdi. İkilinin olaylarından fırsat bilip arayı da iyice açmayı başaran Aytaç Gördös, böylece ikinci yarışı kazanmayı başardı ve şampiyonluk umutlarını son yarışa taşıdı. Huzeyfe Çelik ikinci olarak hafta sonunu karlı biçimde kapatırken, Özcan Yılmaz podyumun son basamağına çıkmayı başardı.

 

 

İtalya'da nefes kesen ayak

 

TOSFED Dijital Pist Şampiyonası mücadelesi İtalya Autodrome Lago Maggiore pistinde gerçekleştirilen 4. ayak yarışları ile devam etti. Dünyada motor sporlarına en çok yatırım yapan markalardan biri olan Red Bull iş birliği, Spor Toto, Shell Helix ve motorsport.com katkılarıyla düzenlenen şampiyonanın 4. ayağında Mazda RX-Vision GT3 Concept Gr.3 araçlar kullanıldı. Maggiore’deki ilk yarış öncesinde gerçekleştirilen sıralamalarda Özcan Yılmaz, 1:53,307 ile en hızlı isim olarak pole pozisyonunu kazanırken onun hemen arkasında Batuhan Bilgin ve Aytaç Gördös yer aldı. Yarışın başlamasıyla Özcan Yılmaz pozisyonunu korurken ilk 3 sırada herhangi bir değişiklik olmadı ve ilk tur böyle tamamlandı ancak arka gruptaki pilotların birbirine çok yakın olmasının dezavantajıyla beraber Ali Dinç 5. başladığı yarışta ilk tur sonunda 9. sıraya kadar geriledi. 5. turda pit stoplar başladı ve lider grup üç tur sonra pite geldi ancak yarışı 2. sırada götüren Batuhan Bilgin, yaşadığı bağlantı problemi sebebiyle mücadeleye devam edemedi. Pitler sonrasında Özcan Yılmaz liderliğini korurken Aytaç Gördös 2., Ali Dinç ise iyi bir yükselişle 3. sırayı aldı. Yarışın sonuna kadar da yerlerini korumayı başardılar ve Maggiore’deki ilk yarışta bu isimler aynı sırayla podyuma çıktılar. Özcan Yılmaz, birincilik haricinde pole pozisyon ve en hızlı tur ile ilk yarıştaki ekstra puanları kazanan isim oldu.

 

Kazananı pit mücadelesi belirledi

 

İlk yarışta kazanan Özcan Yılmaz, ters grid uygulamasıyla birlikte son sıradan yarışa başlayan isim olurken pole pozisyonundan başlayan isim Oğuzhan Ayhan oldu. Oğuzhan Ayhan startta yerini korusa da ilk tur tamamlanmadan Yavuz Murat Efe’ye geçildi. Yavuz Murat Efe 4. tura kadar liderliğini korudu ancak iyi bir yükseliş gerçekleştiren Ali Dinç 4. turda liderliği ele geçirdi. İlk yarışta 3. olan Ali Dinç, gerilerden başladığı yarışa çok iyi bir şekilde başladı ve 5. tur tamamlanırken 1. sıraya kadar yükselmişti. İlk yarışın galibi Özcan Yılmaz o esnada 3., ikincisi Aytaç Gördös ise 2. sıradaydı.

  1. turda hemen hemen herkes pite gelmesiyle beraber pit alanında bir karmaşa oluştu. Pit öncesinde lider durumda olan Ali Dinç, Özcan Yılmaz’ın gerisine düşerek 2., Aytaç Gördös ise yine 3. sırada pitten ayrıldı. Yarışın sonuna kadar da bu yerlerini korudular ve Özcan Yılmaz 4. ayaktaki iki yarışı birden kazanmayı başararak galibiyet serisini 4’e çıkartmayı başardı.
Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam