SON DAKİKA
reklam
reklam

Onlar artık her yerde

Eklenme Tarihi: 28 Kasım 2020, Cumartesi - 12:04   Okunma Sayısı: 174862
Kısa bir süre önce hayatımıza giren dronlar artık dijitalleşmeyi ve yapay zekayı yeni nesil iş kollarıyla buluşturuyor

İnsansız hava araçları olarak ifade edilen dronun kelime manası erkek arı anlamına geliyor.

Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronlar, artık daha kullanışlı ve daha ulaşılabilir. Günümüzde iki farklı Drone tipi konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada çekim yapabilen ürünler. Bir nevi milenyum çağında doğanların yeni oyuncağı olan dronlar, havadan çekim yapmak isteyenlerin, kuşlara özenip, bir de gök yüzünden hayata bakmak isteyenlerin vazgeçilmezi. Bir diğer dron türü ise internet erişiminin olmadığı bölgelerde erişimi sağlaması öngörülen ve sürekli havada olacak olan hava araçları. Sivil dron ve havadan görüntüleme teknolojisi pazarında dünya lideri DJI, bugün ticari dron platformunun en gelişmiş üyesi olan Matrice 300 RTK (M300 RTK) ve Zenmuse H20 Serisi hibrid, multi sensörlü dronlarını tanıttı. DJI, daha önce keşfedilmemiş alanlarda hassas hava denetimleri ve verilerin toplanması amacıyla geliştirdiği yeni seri ürünlerinde en gelişmiş teknolojik çözümler kullandı.

 

Etkileyici uçuş performansı

 

Daha akılcı çözümler sunduklarını söyleyen DJI Kurumsal Strateji Kıdemli Direktörü Christina Zhang “M300 RTK uçuş platformu ve Zenmuse H20 kamera serisiyle kurumsal müşterilerimize daha güvenli ve akıllı çözümler sunuyoruz. Kullandığımız teknoloji; endüstriyel İHA pazarına yepyeni bir standart getiriyor. Kamu güvenliği, güvenlik, enerji, araştırma, haritalama ve kritik altyapı kontrolleri alanlarındaki operasyonlara yeni uygulamalar sağlıyor’’ dedi. M300 RTK; gelişmiş yapay zeka teknolojisini, altı yönlü algılama ve konumlandırma sistemi ve 55 dakikalık etkileyici uçuş performansını sağlık sektöründe kullanılabilecek şekilde birleştiren ilk DJI ürünü olma özelliğini taşıyor. Dron platformu; AES-256 şifreleme ve IP45 hava koşullarına dayanıklı muhafazasının yanı sıra, 15 km'ye kadar ulaşan üç kanallı 1080p video aktarma sinyali sağlayan tamamen yeni OcuSync Enterprise sistemiyle donatıldı. Birçok farklı özelliğe sahip olan M300 RTK, aynı anda maksimum 2,7 kg’ye kadar 3 farklı yükü taşıma kapasitesine sahip.

 

Bir dizi yeni özellik

 

Enerji hatları, demiryolu, petrol ve gaz denetimleri gibi rutin veri toplama görevlerini iyileştirmek amacıyla yeni bir dizi özellik geliştirildi. Otomatikleştirilmiş görevleri gerçek zamanlı olarak kaydeden Canlı Görev Kaydı, her seferinde tam olarak aynı yerden veri toplanmasını sağlayan ve görevlerin doğruluğunu kontrol eden spesifikasyona sahip. Operatörler; kaydedilen fotoğraflar sayesinde hedefteki nesneyi işaretleyebiliyor. Yapay zeka algoritmaları, işaretli nesneyle mevcut canlı görüntü arasında bir karşılaştırma yapıyor ve bu sayede tutarlı sonuçlar almak amacıyla kamera kendi yönünü bu doğrultuda düzenliyor. Waypoints 2.0 özelliğiyse; farklı 65.535 ara nokta sunarak art arda gelen hareketleri planlıyor.

 

 

Pilotlara yardımcı oluyor

 

Günümüzün modern hava araçlarından esinlenerek tasarlanan M300 RTK, gerçek zamanlı uçuş ve navigasyon verilerini tek bir entegre ekranda birleştiren Birincil Uçuş Ekranına (PFD) sahip. Yükseklik ve hız gibi standart uzaktan ölçüm verilerinin yanı sıra M300 RTK PFD, uçuş sırasında karşısına çıkan engelleri somutlaştırmak amacıyla engel verileri sunuyor. Pilotlar, bu veriler sayesinde gerekli durumlarda uçuş yörüngesini değiştiriyor. M300 RTK’de bulunan iki pilot tarafından aynı anda kullanılabilme özelliği sayesinde; pilotlardan birinin güvenliği ihlal etmesi, kontrol aygıtlarından birinin bağlantısı kesilmesi veya pili bitmesi gibi durumlarda, bir diğer pilot M300 RTK ve yükleri üzerinde tam kontrol sahibi olabiliyor.

 

İnşaat sektörü için de önemli

 

Dünyanın dört bir yanındaki inşaat projelerinde, özellikle büyük ve karmaşık projeleri kontrol edebilmek için, insansız hava araçlarından faydalanıyor. İnsansız hava araçları (İHA) veya dronlar; mimari, mühendislik ve inşaat sektöründeki tüm projelerin sistemini değiştirmeye yardımcı oluyor. Dronlarda bulunan "yukarıdan aşağıya" perspektifinin, sanal tasarımlar ve inşaat iş akışlarını düzene sokmada kritik bir önemi olduğu kanıtlandı. Doğru, güncel ve ayrıntılı görsel verilere erişim sağlaması da şirketlerin ileri düzeyde proje görünürlüğü elde etmelerine katkıda bulunuyor. Arazi etütleri ve hafriyat ölçümlerinin yanı sıra; ekipman ve üretkenlik kontrolü de yapabilen dronlar, bu yönleriyle yalnızca saha gözlemlerine katkı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda müteahhitlerin kilit kararları almaları için de güvenilir veriler sağlıyor. İnşaat devleri; havadan çekilen yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, videolar ve haritalar sayesinde büyük ölçekli projeleri daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle planlayabiliyor ve yönetebiliyor.

 

Daha İyi Bir Çözüm İçin

 

Amerika Birleşik Devletleri'nin en önemli müteahhit ve inşaat yöneticilerinden biri olan Hensel Phelps, dron kullanımına ilk olarak 2010'da şantiyeleri daha kısa sürede gözlemlemek için başladı. Hensel Phelps Sanal Tasarım ve İnşaat Müdürü Richard Lopez konuyla ilgili düşüncelerini; “Dokuz bölge ofisimizle birlikte birçok farklı sektöre hizmet vermek 30'dan fazla şantiyemizin olması anlamına geliyor. Bu iş için bir hava fotoğrafçısı kiralamak son derece pahalı bir çözüm olmasının yanı sıra, alçaktan uçan bir uçağın penceresinden sarkıtılarak sıradan bir DSLR kamerayla çekilen görüntülere güvenmek zorunda kalıyorduk.” sözleriyle aktardı. Hensel Phelps yüksek çözünürlüklü daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu gördü. Hensel Phelps'in dron programına öncülük eden ekibin bir parçası olan Lopez, “Dronlar tanıtıldığında şantiyelerimiz için çok uygun araçlar olacağını biliyorduk. Dronları hem ortomozaik oluşturmak hem de saha planlamamızı ve yönetmemizi iyileştirmemize yardımcı olacak videolar çekmek için kullanabiliyoruz. Proje sahipleriyle paylaşmak amacıyla şantiyenin ilerlerleme süreçlerinin fotoğraflarını da çekerek yatırımcıların ve finansal kurumların bu süreçteki harcamalarını onaylama sürecini hızlandırabiliyoruz. ”dedi.

 

Kurum İçi Dron Eğitimleriyle Güvenli Uçuşlar

 

Dronlar için de, şirket kültürleri olan 'Sıfır Kaza Güvenlik Kültürü' yöntemini izlediklerini belirten Lopez, “Engel algılama ve çarpışmadan kaçınma sensörleriyle donatılmış güvenilir insansız hava araçlarına ihtiyacımız vardı. Bu dronları uygun fiyatla kullanmak da istiyorduk. Şirketimizin güvenlik kültürünü güçlü bir şekilde yansıtan DJI markasıyla çalışmak bizim için en iyi seçenek oldu."dedi.

Lopez:“Ekipmanın her bir parçası için kontrol listeleri, prosedürler ve bakım programları oluşturduk. Dron bölgesi haritaları geliştirdik ve acil iniş sahalarını belirledik. Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından belirlenen tüm kural ve düzenlemeleri birebir uymak amacıyla çeşitli denetçiler ve avukatlarla çalıştık ”dedi.

 

Dron kullanımının sınırlarını zorlamak

 

Hensel Phelps'in güvenlik kültürü ve kurum içi dron programı, dronların insanlar üzerinde uçurulması için Federal Havacılık İdaresi'yle yapılan bir feragat anlaşmasını da içeriyor. Lopez konuyla ilgili, “Aldığımız onay bizim için önemli çünkü artık yalnızca sabah erken saatlerde, öğleden sonraları ya da şantiyenin aktif olmadığı hafta sonlarında uçmakla sınırlı kalmıyoruz. Yine de dronlarımızı insanların üzerinde uçurmaktan olabildiğince kaçınıyoruz. Tüm çalışanlarımızı ve taşeronları bu konuyla ilgili detaylı bir şekilde bilgilendirdik''dedi. İnşaatta insansız hava araçlarını sürecin en başında benimseyen Hensel Phelps, bu teknolojiyi kullanmanın inşaat sektörünü daha üst bir seviyeye taşıdığını belirtiyor. DJI markası da, dron teknolojisinin farklı kullanım alanlarına dikkat çekerek sürekli olarak geliştirmeye devam ediyor

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam