SON DAKİKA
reklam
reklam

Dört kıta bir fuarda buluştu

Eklenme Tarihi: 3 Aralık 2020, Perşembe - 12:43   Okunma Sayısı: 213959
MÜSİAD’ın iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD EXPO 2020’de 4 kıtadan 19 yeni kuruluşla Uluslararası İşbirliği Anlaşması imzalanırken, Türkiye’nin ticaret ve yatırım ağlarını geliştirecek adımlar atıldı.

TÜYAP İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen 18. MÜSİAD EXPO Ticaret Fuarı, bu yıl ilk kez ‘hibrit fuar’ deneyimi sunarken, fuar 40 binden fazla şirketi temsil eden 100 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Online da ise ziyaretçi sayısının milyonlara ulaştığı fuarda, 8 binin üzerinde B2B iş görüşmesi yapıldı. Ticaret ve yatırım ağlarına katkıda bulunmak adına, ticaretin iletişim dili haline gelen diplomasinin öncü unsurlarından olan fahri konsoloslar, MÜSİAD EXPO 2020 kapsamında yapılan ‘MÜSİAD-Dünya Fahri Konsolosları Ticaret ve Diplomasi Zirvesi’nde bir araya geldi. Fahri konsolosların yeni yatırım ve ticaret kanalları açma yolunda bilgi paylaşımı yaptıkları zirve MÜSİAD’ın saha zenginliğini bir kere daha gözler önüne serdi. Bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlara toplam 193 anlaşma imzalayan MÜSİAD fuarda, 4 kıtadan 19 yeni kuruluşla da MOU anlaşması imzalandı. Bu yeni anlaşmalar sayesinde Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ihracatın ve ticaretin geliştirilmesi noktasında adımlar atılacak. Özbekistan, Pakistan, Kazakistan, Sudan, Libya, Katar, Nijerya, Güney Afrika, İran, Irak ve Venezuela başta olmak üzere, 88 ülkeden yabancı alım heyetinin katıldığı fuar pek çok organizasyona da ev sahipliği yaptı.

Çok önemli iş birliği anlaşmaları yapıldı

Bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlarla toplam 193 anlaşma imzalayan MÜSİAD fuarda da 4 kıtadan 19 yeni kuruluşla MOU anlaşmasına imza attı. Tanzanya, Panama ve Lübnan’da Ticaret ve Tarım Odası’yla MOU anlaşması yapılırken, Pakistan’da İşveren Federasyonu ile Azerbaycan’da ülkenin KOSGEB’i olan KOBİA ile anlaşma imzalandı. Tacikistan, Gine ve Pakistan’da Sanayi ve Ticaret Odası, Bosna Hersek’te Dış Ticaret Odası, İran’da Türk İran Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, Irak’ta Musul Ticaret Odası, Lübnan’da Global Yatırımcılar Derneği, Libya’da Libya İş Adamları Konseyi ve Misurata Serbest Bölge, Şili’de Santiaga Ticaret Odası, Afganistan’da Afganistan Uluslarası Ticaret Odası, Türkiye Fahri Konsoloslar Derneği ile de anlaşma yapıldı. Ayrıca, Uruguay ve Tunus da MOU anlaşması yapılan ülkelerden oldu.

Siyasi ve sosyal alanda da güçlenme önemli

Honduras Fahri Konsolosu ve Dünya Fahri Konsoloslar Derneği Başkanı Emre Ete, ülkeler arasındaki ilişkilerin ekonomik alanlar kadar siyasi ve sosyal alanda da güçlenmesinin hedeflendiğini hatırlatarak bu ülkelere doğrudan yatırım yapıp yatırım almanın önemine vurgu yaptı. Ülkenin ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesine müsait olduğunu söyleyen Paraguay Fahri Konsolosu Cengiz Deveci, “Paraguay bir önceki hükümet büyükelçiliği Kudüs'e taşımıştı. Yeni hükümetle yaptığımız çalışmalar ve bilgilendirmelerle tekrar Tel Aviv’e alındı büyükelçilik” dedi. İspanya Fahri Konsolosu Zeynel Abidin Erdem, Türkiye-İspanya arasındaki ticari hacmin 12.8 milyar dolara ulaştığını aktararak, İspanya’nın ithalat ve ihracat makasının kapalı olduğu ender ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. Dominik Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Lalia Gonzalez, iki ülke arasında 60 milyonluk bir ticaret hacmi olduğunun söyleyerek, Dominik’te dış ilişkiler ve yabancı yatırımcılara önem verildiğini ve bu yıl itibariyle büyük değişimler beklendiğinin üzerinde durdu. Slovenya Fahri Konsolosu Başar Arıoğlu, Avrupa’nın ortasındaki bu ülkenin Türk üretimlerinin Avrupa’ya açılması için önemli bir kapı olduğunu belirtti. Online olarak zirveye katılan diğer fahri konsoloslar ise yaptıkları konuşmalarla temsil ettikleri ülkeleri ve bu ülkelerdeki ticaret hacmiyle ilgili bilgi verdiler.

 

 

 

Afrika ile ilişkiler güçlendirilmeli

Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın, iki ülke arasındaki 2 milyar dolarlık ticari ilişkinin az olduğunu ve bunun artırılmasının zorunlu olduğunu söyleyerek ikili anlaşmaların artırılması gerektiğinin üzerinde durdu. Senegal İstanbul Fahri Konsolosu Emin Çakmak, Senegal’de gıda, tarım ürünleri, inşaat malzemeleri ve tekstil ürünlerinde ciddi bir potansiyel olduğunun altını çizdi. Kenya İstanbul Fahri Konsolosu Abdullah Yeşil, ülkenin ithalatı 18 milyar dolar olduğunu ve ülkede Çin hegemonyası bulunduğunu aktardı. Sürdürülebilir gıda güvenliği, imalat sanayinin artırılması, erişilebilir sağlık sistemi ve erişilebilir toplu konut alanlarında yatırım planları olduğunu dile getiren Yeşil, Türkiye’nin ülke ile ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu anlattı. Lesotho Fahri Konsolosu Yunus Ete, ülkenin Türkiye ile olan ilişkilerini güçlendirmek istediklerini belirtti.

 

 

İşbirliği anlaşmaları bir köprü görevi görüyor

MÜSİAD EXPO 2020’de ikili ilişkileri geliştirmede uluslararası alanda ülkelerin iş adamları kuruluşları başta olmak üzere imzalanan ‘İyi Niyet Anlaşmaları/Mutabakat Zabtları’ karşılıklı işbirliği ve ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Mutabakatın bulunduğu ülkedeki partner önemli bir ticari heyet, yatırım delegasyonu ya da ikili ticaret potansiyelini artıma girişimlerinde kurumu da listesine alarak görüşmelere dahil ediyor. Aktif olarak kullandığı ikili, üçlü iyi niyet işbirliği anlaşmaları bu anlamda önemli bir köprü görevi görüyor. MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komitesi bünyesinde yapılan MOU iş birliği anlaşmaları ile hedef kuruma ve üyelerine bu fırsatları oluşturacak karşı kanat kuruluşlarının belirlenmesi, bu kurumlarla MOU anlaşmaları imzalanması ve takiben yapılacak olan görüşmelerle iş birliğini derinleştirecek organizasyonların planlanması.

İhtiyacı olanlara Kardeş Eli

Sektörün öncü firmaları ve kamu kurumlarının bir araya geleceği fuara Kardeş Eli İnsanı Yardım Derneği de katılım sağladı. Yardım çalışmalarıyla sıklıkla gündeme gelen ve bu yıl MÜSİAD Fuarı’na 2. kez katılan Kardeş Eli Derneği Kurumsal İletişim Direktörü Enes Boyacı, yardıma ihtiyacı olanların sesini duyurmak için katılım sağladıklarını belirtti. Sektörün öncü firmaları ve kamu kurumlarının bir araya geldiği fuara bu yıl Kardeş Eli İnsanı Yardım Derneği 2. kez katılım sağladı. Su Kuyusu, Yetim Sponsorluğu, Gıda Kolisi, Hijyen Paketi, Yetimhane İnşası ve Mobil Aşevi gibi onlarca projesiyle adından sıklıkla söz ettiren dernek, MÜSİAD Fuarı’na 3 aylık bir süreçte hazırlandı. On yıldan fazladır yardıma ihtiyacı olanların sesi olmak için gönülden çalıştıklarını söyleyen Boyacı, ''Bağışçılarımızın ve gönüllülerimizin destekleriyle yardıma ihtiyacı olan herkese kardeş eli uzatıyoruz. 2020 yılında yapılan yardım çalışmalarımızla; bin 227 su kuyusu, 5 bin 570 kişiye katarakt ameliyatı desteği, 107 bin 687 kişiye gıda yardımı, 8 Mescit inşası, 6 Yetimhane restorasyonu ve 24 bin 300 yetim çocuğa aile olduk. Dünyada ve ülkemizde yardıma ihtiyacı olan binlerce insan daha var. O insanların sesini duyurmak için MÜSİAD Fuarı’nda yerimizi aldık’’ dedi.

 

 

Yayla lezzetleri fuarda sergileyecek

Gıda ve bakliyat sektörünün yenilikçi isimlerinden Yayla Agro, MÜSİAD EXPO 2020’ye zengin ürün gamı ile katıldı. Gıdadan sağlığa, makineden mobilyaya, lojistikten enerjiye birçok farklı sektörden katılımcıyı ağırlayan fuarda düzenlenen organizasyonlar, paneller ve ikili iş görüşmeler firmaların ticari ağlarının genişlemesine yardımcı oldu. Gıda ve bakliyat sektörünün lider firmalarından Yayla Agro; klasik bakliyat ürünleri, gurme ürün serileri ve hemen tüketmeye hazır “Yemek Hazır” ürünleri ile MÜSİAD Expo 2020’de yerini aldı. Fuarda ayrıca Yayla’nın dünya pazarlarındaki kültür ve lezzet elçisi markası Legurme’nin geniş ürün yelpazesi de tanıtıldı. Yeni işbirliklerinin kapısını aralamak için fuardaki yerini alan Yayla, yüksek kalite standartları ile ürettiği ürünlerini katılımcılarının beğenisine sundu

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam